Droge lichaamshuid – Oorzaken, tekenen en oplossingen

Leestijd: 11 min
Ontdek meer

De huid is één van de belangrijkste organen. Hij bepaalt ons uiterlijk, onze tastzin, regelt onze temperatuur en beschermt tegen infecties. Echter, een ruwe, trekkerige, schilferige, jeukende of pijnlijke, droge huid verliest zijn vermogen om naar behoren te functioneren - de aanraking wordt minder gevoelig en de kans op beschadiging door de zon en vroegtijdige veroudering wordt groter en het risico van infecties neemt toe. Er bestaan vaak effectieve oplossingen die zijn gericht op dagelijkse huidverzorging die geschikt is voor een droge huid.

Tekenen

Droge lichaamshuid – een zeer vaak gehoorde klacht

Een droge huid is een veel voorkomende oorzaak van huidklachten en meer dan 40% van de bezoeken aan dermatologen heeft betrekking op een droge huid. Droogte kan overal op het lichaam voorkomen, maar de handen, voeten, knieën en ellebogen en het gezicht worden het vaakst getroffen, omdat deze lichaamsdelen meer worden blootgesteld dan andere delen. Een droge gezichtshuid kan vroegtijdige veroudering bevorderen.

Een droge huid is niet in staat de hydratatie te regelen.
Interne en externe factoren kunnen het hydraterende vermogen van de huid verstoren en tot een zeer droge huid leiden.

Als de lichaamshuid zeer droog wordt, kan deze zeer trekkerig, schilferig en vlokkerig worden en gaan jeuken en pijn doen en zelfs extreem ruw worden en barsten. Afhankelijk van de ernst van de droogte en om welk lichaamsdeel het gaat, zal het echter niet altijd duidelijk zijn dat droogte de oorzaak van deze tekenen is.

 • Milde droge huid
  In eerste instantie kan de droogte worden opgemerkt doordat de huid licht trekkerig of een beetje ruw wordt.
 • Droge huid
  Vervolgens wordt de huid ruwer naarmate hij meer vocht verliest en kan hij er gebarsten of schilferig gaan uitzien en de kans op jeuk is groot.
 • Zeer droge huid
  Als deze droogte niet of met een niet werkzame huidverzorging wordt behandeld, kan de huid beschadigd raken, zeer trekkerig gaan aanvoelen en mogelijk zeer ruw worden en barsten. In deze fase kan de jeuk ook zeer hevig worden.

Gebieden met een zeer droge lichaamshuid

Omdat handen vaak worden gewassen, hebben zij de neiging een droge huid te ontwikkelen.

Een droge lichaamshuid komt vaak voor op de voeten en de schenen. Vooral droge huid op de voeten komt veel voor en leidt tot gebarsten hielen, wat in ernstige gevallen gepaard gaat met pijn en ontstekingen.

Droogte als gevolg van wassen met een sterk reinigingsproduct zal echter het gehele lichaam in gelijke mate aantasten. Regelmatig wassen bevordert in veel gevallen een droge huid op de handen, omdat zij bij het wassen altijd worden gebruikt.

Gevoelige huid

Een droge lichaamshuid is vaak gevoelig, maar een gevoelige huid wordt niet altijd veroorzaakt door droogte. Sommige mensen hebben van nature een gevoelige huid, zelfs als deze goed is gehydrateerd. Hoe dan ook, het is belangrijk om huidverzorgingsproducten met irriterende bestanddelen zoals geur- en kleurstoffen te vermijden. Controleer altijd of het product dermatologisch is getest op een gevoelige huid.

Een droge huid en ziekten

Een door een aandoening zoals psoriasis of atopische dermatitis getroffen huid kan er ook rood en schilferig uitzien en jeuken.

Een droge huid kan ook te maken hebben met bepaalde ziekten:

 • Xerose is de medische term voor een droge huid. De term komt uit het Grieks; 'xero' betekent 'droog' en 'osis' betekent 'ziekte'.
 • Atopische dermatitis en psoriasis gaan ook gepaard met een droge huid, hoewel deze aandoeningen ontstekingen als onderliggende oorzaak hebben. Doorgaans ziet een huid met deze aandoeningen er rood en schilferig uit en jeukt deze hevig.
 • Stofwisselingsaandoeningen zoals diabetes mellitus en nieraandoeningen kunnen ook de kans op een droge huid verhogen.

Let op

Wij adviseren je om als je je zorgen maakt of twijfelt over de tekenen of als deze heviger worden naar een arts of dermatoloog te gaan voor persoonlijk advies.

Oorzaken & Triggers

Inzicht in de oorzaken van een droge lichaamshuid

Er zijn veel oorzaken en bevorderende factoren voor een droge lichaamshuid, variërend van omgevingsinvloeden en verkeerde huidverzorging tot medische aandoeningen zoals psoriasis en atopische dermatitis. De huid fungeert als de barrière van het lichaam, maar dit betekent wel dat deze aan zowel externe als interne invloeden wordt blootgesteld.

Externe factoren

Door een tekort aan waterbindende natuurlijke vochtvasthoudende factoren (NMF's) drogen de bovenste huidlagen uit.

 • Externe factoren tasten de natuurlijke barrièrefunctie van de huid aan en dit leidt tot verhoogd vochtverlies via de huid.
 • Een defect in de barrière die het huidoppervlak vormt als gevolg van het wegwassen van vitale lipiden zorgt ervoor dat de huid geen vocht meer kan insluiten en zo neemt het vochtverlies via de huid toe.
 • Tenslotte vermindert het transport van water naarmate de droogte verder in de dieper gelegen huidlagen doordringt, omdat belangrijke vochtkanalen worden aangetast.

Externe triggers

De belangrijkste externe oorzaken van het bovenstaande proces zijn omgevingsgerelateerde triggers en huidverzorging:

Overmatige blootstelling aan UV-stralen kan leiden tot huidveroudering en als gevolg hiervan een droge huid.
Aanbevolen wordt om de duur van een bad en de temperatuur van het water te beperken, omdat uitgebreid baden kan leiden tot verdamping van vocht.
Omdat sommige medicijnen een droge huid veroorzaken, wordt geadviseerd een arts te raadplegen.

Omgeving

 • Ruwe weersomstandigheden - hete, koude en droge lucht verstoren de barrièrefunctie van de huid.
 • Seizoensveranderingen - tekenen van een droge huid zijn vaak heviger in de winter of in de zomer.
 • Ultraviolet (UV) zonlicht kan de huidveroudering versnellen en de huid wordt met het klimmen der jaren vatbaarder voor uitdroging. Lees meer over door veroudering veroorzaakte droge huid.

Huidverzorging

 • Vaak wassen of lang, heet baden of douchen verwijdert de lipiden die de huidbarrière vormen.
 • Verkeerde dagelijkse huidverzorging – Dagelijkse verzorging van jouw huid met producten die geschikt zijn voor een droge huid is belangrijk. Het is vooral belangrijk om geen sterke zeepsoorten te gebruiken die de van nature aanwezige lipiden verwijderen.

Medicijnen
Veel medicijnen hebben een droge huid als bijwerking. Veel gebruikte medicijnen met deze bijwerking zijn diuretische medicijnen voor de bloeddruk, die werken door de waterafscheiding uit het lichaam te versnellen, en sommige antibiotica en oraal toegediende medicijnen tegen acne. Raadpleeg altijd een arts of apotheker als je bezorgd bent dat een medicijn een droge huid kan bevorderen.

Interne factoren

Erfelijke invloeden
De vochtbalans van de huid wordt ook door erfelijke factoren beïnvloed. Sommige mensen hebben een vette huid en sommige een droge huid en deze huidtypes zijn erfelijk, hoewel een persoon niet hetzelfde huidtype als zijn ouders hoeft te hebben. Huidaandoeningen zoals atopische dermatitis, psoriasis, diabetes en ichthyosis worden vaak erfelijk bepaald.

Bij een droge, jeukende huid tijdens de zwangerschap kan de juiste huidverzorging verlichting schenken.
Goed uitgebalanceerde voeding rijk aan vitaminen en voedingsstoffen is van vitaal belang en helpt de huid gezond te houden.

Hormonale invloeden
Veranderingen in het gehalte van bepaalde hormonen, in het bijzonder oestrogeen en testosteron, kunnen het vochtgehalte van de huid en het lipideniveau beïnvloeden. Dit is vooral merkbaar na de menopauze als de huid droog wordt als gevolg van afname van de oestrogeenproductie.
Een droge huid kan ook tijdens de zwangerschap ontstaan als gevolg van hormonale veranderingen en de extra behoefte aan lichaamsvloeistoffen.

Voeding
Zoals ieder ander orgaan heeft de huid verschillende belangrijke voedingsstoffen nodig om naar behoren te kunnen functioneren. Deze stoffen zijn onverzadigde vetzuren en vitaminen. Een tekort aan deze stoffen kan een droge huid bevorderen.

Leeftijd
Naarmate de huid ouder wordt, neemt het aantal talg- en zweetklieren in de huid af en dit vermindert het vermogen om zweet en lipiden te produceren. Op dezelfde manier neemt ook het watergehalte van de huid en het vochtvasthoudende vermogen van de huid af. Deze factoren leiden tot een droge huid die op zijn beurt weer huidveroudering en het ontstaan van fijne lijntjes en rimpels bevordert. Lees meer over door veroudering veroorzaakte droge huid.

Bevorderende Factoren

Factoren die een droge lichaamshuid kunnen bevorderen

Naast de belangrijkste oorzaken van een droge lichaamshuid beïnvloeden verschillende andere factoren ook de mate van een droge huid. Bekendheid hiermee kan helpen om ze te vermijden en zo hun invloed te beperken.

De beste tijd om te hydrateren is als de huid schoon en iets vochtig is, bijvoorbeeld na het baden of douchen.
Een droge huid vraagt speciale bescherming tegen de zon zonder irriterende geur- en kleurstoffen.
Het dragen van beschermende handschoenen en regelmatig gebruik van handcrème kan helpen bij sommige beroepen, zoals artsen of kappers.

Gebrek aan effectieve behandeling
Als een droge huid niet snel wordt behandeld, kan de droogte erger worden en het vochtnetwerk in de dieper gelegen lagen verstoord raken. In deze gevallen is een vochtinbrengend product nodig dat deze situatie aanpakt.

Blootstelling aan de zon
Voor bescherming van een droge huid tegen de zon is het belangrijk dat het zonnebrandmiddel het tekort aan vochtvasthoudende factoren herstelt en ook een geschikte beschermingsfactor (SPF) biedt. Ook belangrijk is dat het zonnebrandmiddel, evenals andere huidverzorgingsproducten die op een droge huid worden aangebracht, geen irriterende geur- en kleurstoffen bevat, aangezien een droge huid, en vooral een droge gezichtshuid, gevoeliger is voor irritatie dan een normale huid.

Beroepsrisico's
Sommige beroepen vereisen werken onder omstandigheden die de kans op een droge huid vergroten. Meestal zijn dit beroepen die blootstelling aan de oorzaken van een droge huid vereisen, zoals werken onder hete of koude omstandigheden (boer/visser) of veelvuldig gebruik van reinigingsmiddelen (arts/verpleegkundige/kapper) of blootstelling aan chemicaliën (monteur/schoonmaker).

Dehydratie
De huid krijgt vocht via het lichaam en is daarom afhankelijk van de waterbalans van het lichaam. In geval van uitdroging vermindert het lichaam de toevoer van vocht naar de huid, waardoor de natuurlijke stroom van water via de huid vertraagt, wat een droge huid kan bevorderen. Oudere mensen zijn vatbaar voor uitdroging, omdat het gevoel van dorst bij het ouder worden afneemt.

Roken
Sigaretten bevatten veel giftige stoffen, zoals nicotine, die de bloedsomloop kunnen verminderen. Dit leidt tot vertraging van de stofwisseling in de huid en zo kan de huid vroegtijdig verouderen en uitdrogen.

Oplossingen

Verzorging van een droge lichaamshuid

Een droge huid wordt veroorzaakt door afbraak van de barrièrefunctie van de huid, wat leidt tot vochtverlies en vermindering van het waterbindende vermogen als gevolg van een gebrek aan vochtvasthoudende factoren. Daarom heeft de droge huid dagelijkse verzorging nodig die de huidbarrière niet verder afbreekt en ontbrekende natuurlijke vochtvasthoudende factoren aanvult.

Een droge tot zeer droge huid als gevolg van diabetes of psoriasis vraagt om geschikte producten, afhankelijk van de ernst van de droogte. Atopische dermatitis vereist specifieke producten voor de dagelijkse huidverzorging van baby's en jonge kinderen. Controleer bij het kiezen van een huidverzorgingsproduct voor kinderen altijd de aangegeven leeftijd.

Aanbevelingen voor de verzorging van een droge lichaamshuid

Dep de huid bijna droog in plaats van deze met een handdoek droog te wrijven en breng direct hierna een crème of lotion aan.
Om vochtverlies in de huid te voorkomen, is regelmatige hydratatie van de huid van essentieel belang.

Een droge lichaamshuid reinigen
Een droge huid is hoogstwaarschijnlijk droog door afbraak van de barrièrefunctie van het huidoppervlak en dus is het belangrijk dat het reinigingsproduct zo mild is dat het niet de natuurlijke beschermende huidbarrière wegwast. Andere natuurlijke vochtvasthoudende factoren zoals ureum bevorderen ook het herstel van de vochtbalans in de huid.

Eucerin Waslotion 5% Urea is een zeer milde waslotion speciaal ontwikkeld voor de droge tot zeer droge lichaamshuid. De lotion reinigt mild zonder de huid uit te drogen en bevat aanvullende vochtvasthoudende factoren. De lotion is geschikt voor een bij diabetes en psoriasis voorkomende droge huid.

De droge lichaamshuid hydrateren
Een eerste vereiste voor hydraterende producten voor een droge huid is herstel van de vochtbalans in de bovenste huidlagen. Zogenoemde 'natuurlijke vochtvasthoudende factoren' (NMF's) zoals ureum en lactaat binden vocht in het stratum corneum of de bovenste huidlaag. De minimale aanbevolen concentratie van ureum, zelfs voor een minder ernstig droge huid, is 5%. Een zeer droge huid vereist meestal een hogere concentratie van ureum en andere vochtvasthoudende factoren. Het Eucerin UreaUrepair Plus gamma voor de droge huid bevat een reeks crèmes voor het lichaam met 5% en 10% ureaum, waaronder hand-en voetcrèmes.

Een droge huid komt overal op het lichaam voor, maar de meest blootgestelde delen, zoals de handen, voeten, knieën en ellebogen en het gezicht, worden het vaakst getroffen.
Het is belangrijk om uw huid dagelijks te verzorgen met producten die geschikt zijn voor een droge huid.

Een droge, ruwe en trekkerige huid kan worden veroorzaakt door afbraak van drie belangrijke onderdelen van de vochtregulering: een defecte oppervlaktebarrière door een gebrek aan huidlipiden, een uitgedroogd stratum corneum als gevolg van een tekort aan natuurlijke vochtvasthoudende factoren en een slechte vochtverdeling in de dieper gelegen huidlagen. Eucerin UreaRepair PLUS pakt de drie belangrijkste oorzaken aan van een droge huid met klinisch bewezen actieve bestanddelen.

 • Ten eerste worden ureum en andere waterbindende natuurlijke vochtvasthoudende factoren aangevuld, wat leidt tot betere hydratatie van het stratum corneum.
 • Ten tweede herstelt ceramide-3 de door lipiden gevormde huidbarrière die vocht insluit..
 • Tenslotte stimuleert gluco-glycerol de aquaporinen van de huid en helpt de natuurlijke opwaartse stroming van vocht naar de bovenste huidlagen te verbeteren.

Eucerin UreaRepair Lotion 5%  is ideaal voor de dagelijkse verzorging van de droge, ruwe en trekkerige huid, terwijl Eucerin UreaRepair Plus Lotion perfect is voor de dagelijkse verzorging van de extreem droge, schilferige en jeukende huid.

Een geschikt vochtinbrengend product moet vaak op het betreffende gebied worden aangebracht.

Bescherming van een droge lichaamshuid tegen de zon
Aangeraden wordt om blootstelling aan de zon te beperken door het dragen van beschermende kleding en het aanbrengen van een zonnebrandmiddel als u naar buiten gaat. Daarnaast is het belangrijk dat het zonnebrandmiddel UV-stralen tegenhoudt en ook vochtvasthoudende factoren bevat. Een zonnebrandmiddel voor de droge huid mag geen irriterende geur- en kleurstoffen bevatten, omdat een droge huid vatbaar is voor irritatie. Eucerin zonnebrandmiddelen voor de droge huid bieden bescherming tegen de zon met UV-filters die aan de eisen van Cosmetics Europe – The Personal Care Association en de EU voldoen en ook de antioxidant Licochalcone A bevatten ter bescherming tegen door UV-straling veroorzaakte oxidatie en vroegtijdige veroudering.

Bevorderende factoren vermijden

Naast dagelijks goed reinigen en hydrateren, is het belangrijk om factoren die bijdragen aan een droge huid te vermijden. Dit helpt om het effect van een droge huid en de noodzaak voor behandeling te verminderen:

Aanbevolen wordt om geen sterke zeepsoorten te gebruiken die de van nature in de huid aanwezige lipiden verwijderen.
Drinken is van vitaal belang, omdat onze huid afhankelijk is van de waterbalans in het lichaam.

 • Vermijd droge lucht door bij heet en koud weer minder tijd buiten door te brengen en door binnen een luchtbevochtiger te gebruiken als de verwarming aan is.
 • Breng minder tijd door in heet water door snel te douchen in plaats van een lang bad te nemen.
 • Draag handschoenen bij het afwassen om zo het effect van heet water en sterke reinigingsmiddelen te vermijden.
 • Draag kleding van natuurlijke materialen zoals katoen en zijde die de huid niet irriteren. Wol is wel een natuurlijk materiaal, maar kan irriteren en dient te worden vermeden.
 • Probeer gebruik te maken van een wasmiddel voor kleding zonder geur- en kleurstoffen, want deze kunnen na het wassen op de kleding achterblijven en een droge huid irriteren.
 • Zorg dat u voldoende water drinkt - vooral aanbevolen voor oudere mensen.

Om de routine volledig te maken

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek