Droge huid gezicht: oorzaken & behandeling

Leestijd: 10 min
Ontdek meer

De gezichtshuid is één van de belangrijkste lichaamsdelen. Als de gezichtshuid echter droog wordt, kan deze ruw en trekkerig aanvoelen en zelfs rood en schilferig worden en gaan jeuken. Er zijn verschillende oorzaken voor een droge gezichtshuid en inzicht hierin kan helpen bij het zoeken naar relevante oplossingen.

Tekenen & symptomen van een droge gezichtshuid

Een droge huid en de relatie tot gezichtshuidtypes

Een droge gezichtshuid is een veel voorkomende aandoening, hoewel sommige mensen hier gevoeliger voor zijn dan anderen. De belangrijkste huidtypes voor het gezicht zijn een normale, droge, vette of gemengde huid. Naarmate mensen ouder worden, moeten zij ook bedenken hoe huidveroudering hun huid beïnvloedt.

Een droge gezichtshuid kan ruw en zelfs schilferig worden.

 • Een normale gezichtshuid verwijst naar een huid die niet droog en niet vet is. Veel factoren kunnen ervoor zorgen dat een normale gezichtshuid droog wordt (zie het onderstaande deel 'Oorzaken van een droge gezichtshuid').
 • Een droge gezichtshuid is een gezichtshuid die de neiging heeft droog te worden en vaak voelen sommige delen trekkerig en een beetje tot zeer ruw aan.
 • Een vette gezichtshuid zal minder snel droog worden, behalve in geval van overmatig wassen of een slechte dagelijkse huidverzorging.
 • Een gemengde gezichtshuid heeft de neiging in sommige delen van het gezicht droog te worden, vooral op de wangen, terwijl de T-zone vet is.

Tekenen van een droge en zeer droge huid

Een droge huid is niet in staat de hydratatie te regelen.
Interne en externe factoren kunnen het hydraterende vermogen van de huid verstoren en tot een zeer droge huid leiden.

Droge huid
Als de gezichtshuid voor het eerst vocht begint te verliezen, kan de droogheid mogelijk pas worden opgemerkt als zijnde:

 • Trekkerig
 • Ruw

Zeer droge huid
Als deze eerste droogte onbehandeld blijft, kan deze ontwikkelen tot:

 • Zeer trekkerig
 • Schilferig
 • Gebarsten
 • Jeukend

In deze fase kunnen zich door droogte veroorzaakte fijne lijntjes ontwikkelen die bijdragen tot vroegtijdige huidveroudering en de vorming van rimpels.

Gevoelige droge gezichtshuid
Als het gezicht droog wordt, wordt hij vaak ook gevoelig, soms zelfs hypergevoelig. Echter, een gevoelige en hypergevoelige gezichtshuid hoeft niet altijd met droogte te maken te hebben. Het is altijd belangrijk om huidverzorgingsproducten met irriterende bestanddelen zoals geur- en kleurstoffen te vermijden. Controleer altijd of het product dermatologisch is getest op een gevoelige huid.

Droge gezichtshuid en ziekten

 • De medische term voor een droge huid is xerose. De term komt uit het Grieks; 'xero' betekent 'droog' en 'osis' betekent 'ziekte'.
 • Een ontstoken huid zoals bij atopische dermatitis en psoriasis gaat meestal gepaard met een droge gezichtshuid.
 • Stofwisselingsaandoeningen zoals diabetes mellitus en nieraandoeningen kunnen ook de kans op een droge huid vergroten.
 • Sommige medicijnen tegen acne, plaatselijk aangebracht of oraal ingenomen, kunnen ervoor zorgen dat een vette, acnegevoelige huid zeer droog wordt.

Door onze gehele website vindt u aanvullende informatie over een droge huid, inclusief tips voor het voorkomen van een droge huid alsmede informatie over andere huidaandoeningen zoals atopische dermatitispsoriasis en diabetes. Als u zich echter zorgen maakt of twijfelt over uw symptomen of als deze erger worden, adviseren wij u naar uw arts of een dermatoloog te gaan voor een persoonlijke diagnose.

Attention

Als u meer informatie nodig heeft ter ondersteuning bij het vaststellen van de oorzaak van uw huidklachten en welke behandeling hiervoor geschikt is, kan de huidtest een handig hulpmiddel zijn bij het stellen van een diagnose.

Oorzaken & triggers van een droge huid in het gezicht

Er zijn veel interne en externe factoren voor een droge gezichtshuid en deze dragen allemaal bij aan hetzelfde uitdrogingsproces van de huid. De ernst van de droge huid is afhankelijk van het aantal en de intensiteit van deze factoren.

Externe oorzaken

Als de natuurlijke barrièrefunctie van de huid door externe factoren wordt verzwakt, kan vocht gemakkelijker verdampen.
Een verlaagd vochtgehalte in de huid door een beperkt aantal aquaporinen.

Alle externe oorzaken van een droge gezichtshuid tasten de natuurlijke uit lipiden bestaande oppervlaktebarrière aan. Zodra deze lipidenbarrière wordt doorbroken, kan vocht verdampen en worden de vitale vochtbindende stoffen gemakkelijk weggewassen. Door het ontbreken van deze natuurlijke vochtvasthoudende factoren kan de huid niet zoveel water vasthouden en droogt deze uit, tot deze factoren worden aangevuld en de lipidenbarrière aan het oppervlak wordt hersteld.

Als de droge huid niet met hydraterende producten met vochtvasthoudende bestanddelen wordt behandeld, kan de droogte dieper in de gezichtshuid doordringen en de vochtnetwerken in de dieper gelegen huidlagen verstoren.

De natuurlijke opwaartse vochtstroom naar de bovenste lagen wordt verminderd, wat leidt tot een zeer droge huid.

Externe triggers

De belangrijkste externe triggers zijn triggers in de omgeving en ongeschikte dagelijkse verzorging van de gezichtshuid. Het gezicht wordt doorgaans meer blootgesteld aan deze externe oorzaken van een droge huid dan de rest van het lichaam.

Een omgevingsfactor zoals kou kan fysiologische veranderingen beïnvloeden.
Sommige zeepsoorten kunnen de van nature in de huid aanwezige lipiden wegwassen. Gebruik van voor een droge huid geschikte producten wordt dus aangeraden.

Omgeving

Huidverzorging

 • Vaak wassen of lang, heet baden of douchen verwijdert de lipiden die de huidbarrière vormen.
 • Ongeschikte dagelijkse verzorging van de gezichtshuid – dagelijkse verzorging van de huid met producten die geschikt zijn voor een droge huid is belangrijk. Het is vooral belangrijk om geen sterke zeepsoorten te gebruiken die de van nature aanwezige lipiden verwijderen.

Medicijnen
Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat ze de waterbalans in de huid veranderen. Over medicijnen voor het regelen van de bloeddruk, ook diuretica genoemd, is bekend dat zij deze bijwerking hebben. Raadpleeg altijd een arts of apotheker als u bezorgd bent dat een medicijn een droge huid kan bevorderen.

Interne factoren

Erfelijke invloeden
Iedere persoon heeft unieke genen die eigenschappen van de huid, zoals pigmentatie, vochtgehalte en lipideniveaus, bepalen. Dit betekent dat onder gelijke omstandigheden verschillende mensen verschillende vochtgehalten en lipideniveaus in hun huid hebben. Personen met een lichte huid hebben meer kans op een droge huid dan mensen met een donkerdere huid. Daarnaast zijn ziekten zoals atopische dermatitis, psoriasis, diabetes en ichthyosis vaak erfelijk, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen een droge huid veroorzaken.
Naarmate de huid ouder wordt, wordt de structuur aangetast en de kans is groot dat diepere rimpels verschijnen.

Hormonale invloeden
Veranderingen in het niveau van bepaalde hormonen, bijvoorbeeld tijdens de pubertijd en de menopauze, kunnen het vochtgehalte in de huid aantasten. Tijdens de menopauze neemt de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam af en dit kan ertoe leiden dat de huid droger wordt. Een droge huid kan ook tijdens de zwangerschap ontstaan.

Leeftijd
Het vermogen van de huid om transpiratie en lipiden te produceren neemt af naarmate mensen ouder worden als gevolg van vermindering van de werking van talgklieren en zweetklieren in de huid. Met het klimmen der jaren wordt de huid gevoeliger voor droogte en hoe droger de huid des te vatbaarder deze is voor de vorming van door droogte veroorzaakte fijne lijntjes en rimpels. Lees meer over door veroudering veroorzaakte droge huid.

Vroegtijdige veroudering van de huid
Huidveroudering vindt op natuurlijke wijze plaats naarmate de leeftijd vordert. Uitgebreide en onbeschermde blootstelling aan ultraviolet (UV) licht kan echter de snelheid waarmee de huid veroudert verhogen en zo tot vroegtijdige vorming van fijne lijntjes en rimpels leiden.

Voeding
De huid heeft verschillende voedingsstoffen, onverzadigde vetzuren en vitaminen nodig om naar behoren te kunnen functioneren. Een tekort aan deze stoffen kan een droge huid bevorderen.

Bevorderende Factoren

Waarom is mijn gezicht nog meer zo droog?

Naast de belangrijkste oorzaken van een droge gezichtshuid hebben verschillende andere factoren ook invloed op de mate van een droge gezichtshuid. Bekendheid hiermee kan helpen om ze te vermijden en zo hun invloed te beperken.

Gebrek aan effectieve behandeling
Als een droge gezichtshuid niet naar behoren wordt behandeld of bij gebruik van niet werkzame hydraterende producten, kan de droogte erger in plaats van minder worden. Dit omdat de droogte verder doordringt naar de vochtnetwerken in de dieper gelegen huidlagen, die vocht aan de bovenste huidlagen leveren.

Vooral een droge huid is gevoelig en dient niet aan schadelijke UV-stralen te worden blootgesteld, aangezien de zon de huid nog meer uitdroogt.
Omdat de middagzon het sterkst is, moet deze in ieder geval worden gemeden, vooral als u een droge huid heeft.

Blootstelling aan de zon
Overmatige blootstelling aan de zon kan de gezichtshuid droger maken. Daarom is het belangrijk om een zonnebrandmiddel speciaal voor de droge huid te kiezen met hydraterende bestanddelen en een geschikte beschermingsfactor (SPF). Het is ook van vitaal belang dat het zonnebrandmiddel, evenals andere huidverzorgingsproducten die op een droge huid worden aangebracht, geen irriterende geur- en kleurstoffen bevatten, aangezien een droge huid, vooral een droge gezichtshuid, gevoeliger is voor irritatie dan een normale huid.

Beroepsrisico's
Sommige situaties vereisen verblijf onder omstandigheden die een droge gezichtshuid kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld buiten sporten, tuinieren en vakanties in koude gebieden verhogen de kans op het ontwikkelen van een droge gezichtshuid.

Uitdroging
Het vochtgehalte in de huid is gerelateerd aan de hoeveelheid water die het lichaam kan leveren. Daarom kan het lichaam als het is uitgedroogd niet voldoende water aan de huid leveren.

Mensen die gevoelig zijn voor uitdroging zijn oudere mensen, omdat het gevoel voor dorst met de jaren afneemt, en mensen die lichamelijk werk uitvoeren of veel bewegen.

Roken
De giftige stoffen in sigarettenrook, zoals nicotine, kunnen de bloedsomloop verminderen. Dit vertraagt de stofwisseling in de huid. De huid kan uitdrogen en vroegtijdig verouderen.

Wat te doen bij droge huid gezicht?

Bevorderende factoren vermijden

Naast dagelijks goed reinigen en hydrateren is het belangrijk om factoren die aan een droge huid bijdragen te vermijden. Dit vermindert het effect van een droge huid en de noodzaak voor behandeling:

 • Vermijd droge lucht door bij heet en koud weer minder tijd buiten door te brengen en door binnen een luchtbevochtiger te gebruiken als de verwarming aan is.
 • Breng minder tijd door in heet water door kort te douchen in plaats van een lang bad te nemen.
 • Gebruik verzorgingsproducten zonder geur- en kleurstoffen en parabenen om irritatie te vermijden.

Een droge en zeer droge gezichtshuid heeft behoefte aan uitgebreide dagelijkse huidverzorging met gebruikmaking van de juiste huidreinigingsproducten, hydraterende producten en zonnebrandmiddelen. Reinigingsproducten voor de huid op waterbasis met toegevoegde hydraterende bestanddelen zijn geschikt voor de droge tot zeer droge gezichtshuid, terwijl reinigingsproducten op oliebasis ideaal zijn voor de verzorging van de zeer droge en extreem droge huid, inclusief bij atopische dermatitis.

Een droge of zeer droge gezichtshuid reinigen

Een goede dagelijkse huidverzorging bepalen, zodat de huid er beter uitziet en prettiger aanvoelt
Reinigingsproducten op waterbasis en oliebasis kunnen bij een droge tot zeer droge huid worden gebruikt.

Een mild maar effectief reinigingsproduct voor de huid is van essentieel belang voor de verzorging van de normale of droge huid en ook voor de acnegevoelige huid en atopische dermatitis. Het belang van goed uitgekiende dagelijkse reiniging en hydratatie voor het gezicht kan niet genoeg worden benadrukt. Een grondig gereinigde gezichtshuid met een goed functionerende oppervlaktebarrière absorbeert vocht effectief en houdt dit vast.

Extra milde Eucerin DermatoCLEAN Reinigingsmelk met hydraterende bestanddelen reinigt grondig, voorkomt dat de huid uitdroogt en bevordert tegelijkertijd de werking van de hydraterende gezichtscrèmes ter verbetering van de conditie van de huid. Deze reinigingsmelk is geschikt voor een droge en gevoelige gezichtshuid.

De gezichtshuid hydrateren

De juiste huidverzorgingsproducten bieden de droge huid de hydratatie en voeding die deze nodig heeft.

De sleutel tot hydratatie van een droge of zeer droge gezichtshuid ligt in het aanvullen van de ontbrekende natuurlijke vochtvasthoudende factoren die vocht naar het stratum corneum, of de bovenste huidlaag, aantrekken en hier binden. Dit voorkomt uitdroging van de huid, vermindert de ruwheid en verlicht het trekkende gevoel. Eucerin verzachtende gezichtscrèmes bevatten de natuurlijke vochtvasthoudende factoren Ureum en lactaat, die het vochtgehalte regelen door water in de bovenste huidlagen te binden.

Zowel Ureum als lactaat worden goed verdragen en het zijn niet-giftige en niet-allergene, van nature in de huid aanwezige verbindingen.

Verzorging van een droge, ouder wordende huid

Verzorging van de ouder wordende huid is gericht op het aanpakken van veelvoorkomende oorzaken van huidveroudering. Naarmate de huid ouder wordt, zorgen droogte van de huid en schade door UV-straling voor het ontstaan van fijne lijntjes en rimpelsverlies van huidvolume en dichtheid en een minder stralende huid. Dit maakt een effectieve dagelijkse huidverzorging, vooral door te hydrateren en de huid tegen UVA- en UVB-stralen te beschermen, nog belangrijker. Daarnaast heeft een ouder wordende huid vaak diepe hydratatie nodig om rimpels minder zichtbaar te maken en het ontstaan van meer rimpels te voorkomen. Lees meer over door veroudering veroorzaakte droge huid.

Eucerin Hyaluron-Filler Extra Rijk gamma voorzien in de behoeften van een droge tot zeer droge huid.
Crèmes met hyaluronzuur kunnen de vorming van rimpels vertragen.

Hyaluron, ook bekend als hyaluronzuur, is een essentieel onderdeel van het bindweefsel.

Dit zuur heeft een groot waterbindend vermogen, verbetert de huidvernieuwing en bevordert de verspreiding van voedingsstoffen. Naarmate de gezichtshuid ouder wordt, neemt de hoeveelheid vrije hyaluron in de opperhuid en in het bijzonder in de dieper gelegen lederhuidlagen af. Hyaluronzuur, indien plaatselijk aangebracht, kan de vorming van rimpels vertragen en omkeren. Bovendien kan dit nog verder worden geoptimaliseerd door een geschikte hydraterende dagelijkse huidverzorging.

Eucerin Hyaluron-Filler Extra Rijk gamma vormen een uniek antirimpel- en hydraterend product met niet-allergeen en niet-irriterend hyaluron en ureum.

Gerelateerde artikelen

Om de routine volledig te maken

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek