Bescherming tegen de zon: wat doet de zon met je lichaam?

Leestijd: 9 min
Ontdek meer

In ons dagelijkse leven beschermen we ons lichaam tegen de zon door het met kleding te bedekken. Het enige moment dat we aan bescherming tegen de zon denken is als ons lichaam volledig en langdurig hieraan wordt blootgesteld tijdens de vakantie. Het is echter belangrijk om de lichaamshuid iedere keer als deze aan UV-stralen wordt blootgesteld te beschermen, ongeacht of het om een zonnige dag buiten of, bijvoorbeeld, bij het dragen van een topje met korte mouwen of een korte broek of een rok gaat.

Tekenen

Hoe herkent u door de zon aangerichte schade aan de lichaamshuid

De lichaamshuid verschilt in meerdere opzichten van de gezichtshuid:

De lichaamshuid is dikker dan de gezichtshuid. De lichaamshuid bevat grotere cellen en verliest minder snel vocht.
De lichaamshuid vereist een andere soort bescherming tegen de zon dan de gezichtshuid.

  • Het tekort aan directe blootstelling aan de omgeving betekent dat de cellen van de lichaamshuid zich minder snel vernieuwen dan die van de gezichtshuid. Er vindt minder natuurlijke afschilfering plaats, dus de lichaamshuid is vaak dikker en schilferiger.
  • De cellen in de bovenste laag van de gezichtshuid zijn kleiner dan die van de huid op andere lichaamsdelen. Kleinere cellen betekent minder barrière, dus waterverlies treedt sneller op in het gezicht dan op het lichaam.
  • De opperhuid van het gezicht is ongeveer 0,12 mm dik, terwijl de lichaamshuid een gemiddelde dikte van 0,60 mm heeft. Deze dikte kan leiden tot de opbouw van dode huidcellen en bacteriegroei.

De gezichtshuid en de lichaamshuid hebben verschillende behoeften met betrekking tot bescherming tegen de zon. Bescherming voor het gezicht is bedoeld om te voldoen aan de behoeften van de dunnere, meer blootgestelde huid. Deze kan ook getint zijn voor een gelijkmatige teint.

Lees meer over de structuur van de huid.

 

Huid beschermen tegen de zon om huidproblemen te voorkomen

De halslijn en de romp worden net zo vaak aan de zon blootgesteld als het gezicht.
In de zomer vangen de schouders veel zon.

Zonnebrand
UVB-stralen zijn verantwoordelijk voor acute schade door UV-straling: zonnebrand. Deze stralen dringen minder diep in de huid door maar zij zijn wel de belangrijkste oorzaak van directe schade aan het DNA. Onbeschermde huid kan rood worden, blaren vormen en uiterst pijnlijk zijn. Dit is vooral gevaarlijk voor kinderen en tieners, omdat hierdoor de kans op het later in het leven ontwikkelen van epitheliale huidtumoren en kwaadaardige melanomen toeneemt. Lees meer over kinderen beschermen tegen zonnebrand.

Vroegtijdige veroudering van de huid
Diepe rimpels en niet-elastisch, slap huidweefsel is één van de negatieve effecten van zonlicht. Lees meer over vroegtijdige veroudering van de huid.

Hyperpigmentatie/donkere vlekken
Overmatige blootstelling aan de zon is de belangrijkste oorzaak van hyperpigmentatie, een ongevaarlijk maar vervelend huidprobleem waarbij donkere vlekken op de huid ontstaan. Lees meer over hyperpigmentatie.

Polymorfe lichteruptie (PLE)
Lichaamshuid die meestal is bedekt kan bij blootstelling aan de zon reageren, bijvoorbeeld in het voorjaar of tijdens de vakantie. Dit probleem dat wordt gekenmerkt door een jeukende, branderige uitslag wordt PLE genoemd.

Acne aestivalis (ook bekend als Mallorca-acne)
In tegenstelling tot acne vulgaris wordt deze uitslag van rode, ontstoken kwetsuren niet veroorzaakt door hormonale veranderingen en bacteriën, maar door de reactie van de huid op warme zonneschijn en bepaalde bestanddelen van huidverzorgingsproducten en zonnebrandmiddelen. Acne aestivalis lijkt veel op PLE en het is vaak moeilijk deze twee aandoeningen van elkaar te onderscheiden.

Atopische dermatitis/psoriasis
Bescherming tegen de zon is ook belangrijk voor mensen die lijden aan atopische dermatitis en psoriasis, omdat hun huid al droog is. Plaatselijke medicatie kan de aangetaste huid nog gevoeliger maken voor zonnebrand. Lees meer over atopische dermatitis op het lichaam of psoriasis.

UVB-stralen kunnen het DNA beschadigen en dit is vooral gevaarlijk voor kinderen en tieners.

De huid van een diabetespatiënt
De huid van een diabetespatiënt bindt water minder efficiënt dan de huid van een gezonde persoon. Vochtgebrek veroorzaakt vaak intense jeuk en dit kan over het gehele lichaam voorkomen. Zonlicht onttrekt nog meer vocht aan de huid en maakt deze gevoeliger voor infecties. Het verminderde pijngevoel van diabetespatiënten verhoogt ook de kans op zonnebrand. 

Huidkanker
Er zijn vier types huidkanker of voorstadia van kanker die verband houden met UV-stralen. Actinische keratosen verschijnen als kleine, ruwe bultjes op een huid die lang in de zon is geweest. Sommige actinische keratosen kunnen zich ontwikkelen tot een soort huidkanker. Basaalcelcarcinomen zijn de meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze uiten zich in de vorm van open wonden, rode plekken, roze gezwellen, glanzende bulten of littekens. Squameuze celcarcinomen uiten zich als hardnekkige rode, schilferige plekken die bij irritatie kunnen gaan bloeden. Dit is de op één na meest voorkomende vorm van huidkanker bij mensen met een blanke huid. Ten slotte zijn melanomen de ernstigste vorm van kanker. De meeste melanomen zijn zwart of bruin maar zij kunnen ook huidkleurig, roze, rood, paars, blauw of wit zijn.

Attention

Indien u zich zorgen maakt over uw huid is het belangrijk dat u professioneel advies inwint bij een dermatoloog.

Oorzaken & Triggers

Bescherming tegen uv straling om schade te beperken

De beste manier om huidproblemen die verband houden met de zon te voorkomen, is de zon zoveel mogelijk vermijden. Omdat dit niet altijd mogelijk of wenselijk is, is de volgende belangrijke stap bescherming tegen de zon. Het is belangrijk te beseffen dat schadelijke stralen de huid op bewolkte dagen, in de schaduw en in het water nog steeds kunnen bereiken, dus alertheid hierop is ook buiten de uren van zonnebaden geboden.

Welke voordelen heeft de zon?

Terwijl zonlicht veel positieve kanten heeft, zoals

  • een beter humeur
  • aanmaak van vitamine D
  • een betere bloedcirculatie
  • een verhoogde melanineproductie

moeten de schadelijke effecten van UVA-stralen (schade aan ogen, onderdrukking van het immuunsysteem, vroegtijdige huidveroudering, genetische mutaties (melanomen), huidreacties (veroorzaakt door de zon) en overgevoeligheid voor de zon) en UVB-stralen (schade aan de ogen, bruining, zonnebrand en genetische mutaties/vormen van huidkanker zonder melanomen) worden vermeden om huidkanker te voorkomen.

De negatieve effecten van UVA- en UVB-stralen kunnen tot het minimum worden beperkt door:

Goed bedekken in de zon kan de kans op door de zon aangerichte schade verminderen.

  • Directe blootstelling aan de zon te vermijden, vooral tussen 11.00 en 15.00 uur.
  • Royaal en herhaaldelijk gebruik van zonnebrandmiddelen.
  • Kinderen niet aan direct zonlicht bloot te stellen.
  • De individuele huidtypes en de implicaties van ieder hiervan in beschouwing te nemen.
  • De huid met voldoende kleding of een hoed te bedekken.
  • U bewust te zijn van het effect van geneesmiddelen op de mate van tolerantie voor de zon.

Bevorderende Factoren

Welke factoren vergroten de kans op schade door de zon?

Sommige mensen zijn vatbaarder voor door de zon aangerichte schade aan de huid en huidproblemen dan anderen. Dit kan het gevolg zijn van een aantal factoren, zoals:

Sommige medicijnen, inclusief anticonceptiepillen, kunnen de gevoeligheid voor zonnestralen verhogen.
Hormonen, erfelijkheid en leeftijd kunnen ook invloed hebben op de gevoeligheid voor licht.

  • Hormonale invloeden
    Een bepaald type hyperpigmentatie, bekend als melasma of chloasma, komt het meest voor bij vrouwen, omdat dit mogelijk optreedt als vrouwelijke geslachtshormonen de overproductie van melanine stimuleren wanneer de huid aan de zon wordt blootgesteld.
  • Erfelijkheid
    Kinderen waarvan één of beide ouders huidkanker hebben gehad, lopen meer risico. 
  • Leeftijd
    De kans op kanker neemt met het klimmen van de jaren toe. Melanomen, die overal op het lichaam kunnen ontstaan, komen vaker voor bij mensen tussen de 55 en 64 jaar dan bij jongere mensen.
  • Medicijnen
    Sommige medicijnen, inclusief bepaalde anticonceptiepillen en antibiotica, kunnen de gevoeligheid van de huid en de vatbaarheid voor pigmentatieafwijkingen verhogen.
  • Dermatologische behandelingen
    Na chemische peelings en laserbehandelingen kan de huid rood en zeer gevoelig voor de zon worden.

Een van nature bleke huid is vaak gevoeliger voor de zon dan andere huidtypes.

  • Huidskleur
    Mensen met rood of lichtblond haar, een zeer lichte huid en veel sproeten verbranden waarschijnlijk snel in de zon en worden moeilijk bruin. 
  • Bestaande problemen
    Mensen die lijden aan psoriasis of  atopische dermatitis hebben vaak een droge, gevoelige huid en hebben dus speciale zonverzorgingsmiddelen nodig.
  • Acne aestivalis
    Deze huidreactie komt het meest voor bij jonge vrouwen tot vrouwen van middelbare leeftijd (25-40 jaar).

Attention

Raadpleeg een dermatoloog om uit te zoeken of u vatbaar bent voor bepaalde huidproblemen.

Bescherming tegen de zon: de mogelijkheden

Hoe bescherm je je huid tegen de zon?

Het is uiterst belangrijk om schade door de zon te voorkomen en de huid hiertegen te beschermen, omdat bij al te ernstige schade de huid zichzelf niet meer kan herstellen en de schade onomkeerbaar wordt.

Preventie en beschermende crèmes en lotions

Ter bescherming van de lichaamshuid tegen de schadelijke effecten van UV-straling:

  • Gebruik de juiste beschermingsfactor.
  • Gebruik de juiste hoeveelheid zonnebrandmiddel.
  • Breng het zonnebrandmiddel aan en herhaal dit iedere 2 uur om de huid blijvend te beschermen, vooral na zwemmen, transpireren en afdrogen met een handdoek.

De productenreeks voor bescherming van het lichaam tegen de zon van Eucerin maakt gebruik van een unieke combinatie van UV-filters plus de biologische bescherming van Licochalcone A. Het zeer effectieve en in het licht stabiele filtersysteem met Tinosorb S biedt betrouwbare bescherming tegen zonnebrand, terwijl Licochalcone A een anti-oxiderend effect biedt ter bescherming van de huidcellen tegen door de zon aangerichte schade veroorzaakt door vrije radicalen.


Bescherming tegen de zon is ontwikkeld op basis van de behoeften van verschillende lichaamshuidtypes:

Het kiezen van het juiste zonnebrandmiddel is van cruciaal belang.
Bepaalde huidtypes, zoals een kinderhuid en een allergiegevoelige huid, vereisen speciale aandacht.

Voor de normale huid Sun Transparent Spray Oil Control verkrijgbaar met SPF 30 en SPF 50 en deze trekt gemakkelijk in. 

Probeer voor de droge huid Eucerin Sun Lotion voor Droge Huid SPF 30/50+ die klinisch is getest bij patiënten met een problematisch droge huid, bijvoorbeeld als gevolg van atopische dermatitis en diabetes mellitus.

Probeer voor een atopische huid Sun Transparent Spray Oil Control die klinisch is getest bij patiënten met dit huidprobleem

Voor een gecombineerde en een acnegevoelige huid biedt Eucerin Sun Spray Transparant klinisch geteste, ultralichte bescherming en deze is verkrijgbaar met SPF 30 en SPF 50.

Voor de allergische huid is Eucerin Sun PLE Protect Gel-Crème verkrijgbaar met SPF 25 en SPF 50+. Dit product bevat geen parfum en emulgatoren om de kans op intolerantie tot het minimum te beperken en het heeft zijn werking bewezen bij mensen die lijden aan huidreacties (veroorzaakt door de zon) zoals PLE en acne aestivalis. 

Naast bescherming tegen de zon is het ook belangrijk de huid na blootstelling aan UV-stralen te koelen, te kalmeren en te hydrateren. Gebruik alle Eucerin lichaamsproducten in combinatie met after sun.


Andere opties om je lichaam te beschermen tegen de zon

Uw huid bedekken met de juiste kleding helpt ook tegen schade door de zon.
Voeding rijk aan carotenoïden en omegavetten versterkt de natuurlijke weerstand van de huid.

Behalve dermatologische crèmes en lotions zijn er ook andere manieren om de huid tegen de schadelijke effecten van UV-straling te beschermen:

  • Draag kleding om een kwetsbare huid te bedekken, zoals een shirt met lange mouwen en een lange broek.
  • Draag een hoed met een brede rand.
  • Neem een parasol of een zonnescherm mee als u een dagje naar buiten gaat. Deze maken gebruik van tegen UV-straling beschermende filters en reflecterende materialen om de effecten van UVA- en UVB-stralen tot het minimum te beperken.
  • Eet voedsel dat rijk is aan carotenoïden (rood, geel en oranje fruit en groenten). Hiervan is bewezen dat zij als zij gedurende een lange periode worden gegeten de natuurlijke weerstand van de huid versterken. Ook is bewezen dat voedsel met een hoog gehalte aan omegavetten (olijfolie, vette vis, enz.), weinig rood vlees en zuivel en veel vitamine C en E en flavonoïden hetzelfde effect hebben.

Attention

Raadpleeg een dermatoloog als u zich zorgen maakt over beschadiging van de huid door de zon.

Gerelateerde artikelen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek