Een vrouw raakt haar gezicht aan met haar linkerhand.

Tekenen van huidveroudering Een rijpere huid

Vanaf de leeftijd van circa 25 jaar beginnen de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar te worden aan het huidoppervlak. Eerst verschijnen er fijne lijntjes en in de loop van de tijd worden rimpels, volumeverlies en verlies van dichtheid zichtbaar.

Onze huid wordt om verschillende redenen ouder. Niet al deze redenen kunnen worden vermeden of veranderd. Maar huidveroudering kan tot op zekere hoogte worden beheerst met een holistische preventieve aanpak. Inzicht in de manier waarop inwendige en uitwendige factoren van invloed zijn op de structuur en functie van de huid kan helpen om goede keuzes te maken over behandeling van huidveroudering en helpt vroegtijdige huidveroudering voorkomen.

TEKENEN EN SYMPTOMEN

Tekenen van huidveroudering

Onze huid wordt om verschillende redenen ouder. Niet al deze redenen kunnen worden vermeden of veranderd. Maar huidveroudering kan tot op zekere hoogte worden beheerst met een holistische preventieve aanpak. Inzicht in de manier waarop inwendige en uitwendige factoren van invloed zijn op de structuur en functie van de huid kan helpen om goede keuzes te maken over behandeling van huidveroudering en helpt vroegtijdige huidveroudering voorkomen.

Er zijn drie hoofdverschijnselen van algemene huidveroudering. Elk is op een andere manier van invloed op hoe het gezicht eruit ziet.

Rimpels
Het eerste zichtbare tekenen van veroudering vanaf de leeftijd van 25 jaar zijn fijne lijntjes en rimpels. Deze lijntjes verschijnen op verschillende delen van het gezicht en zijn gemakkelijk te zien. Eerst verschijnen er fijne lijntjes. Die kleine, ondiepe rimpels worden doorgaans zichtbaar in de buitenste ooghoeken. Ze worden ook wel lachrimpels of kraaienpootjes genoemd. Op het voorhoofd worden rimpels zichtbaar als horizontale lijnen. Deze worden gestimuleerd door gezichtsuitdrukkingen en worden in de loop van de tijd dieper. Kleinere, verticale lijntjes tussen de wenkbrauwen worden veroorzaakt door fronsen. Diepere rimpels vormen zich tussen de neus en de mond en worden nasolabiale plooien genoemd. Deze houden verband met een verslappende huid en gaan vaak gepaard met volumeverlies en, naarmate de huid rijper wordt, met verlies van elasticiteit.

Volumeverlies
Volumeverlies is soms moeilijk vast te stellen en wordt ook wel aangeduid als verslapte huid, contourverlies, kalkoennek, hangwangen of er ‘afgetobd uitzien’. Anders dan verlies van dichtheid of rimpels, verandert dit het algemene uiterlijk van het gezicht op manieren die ingrijpend zijn, maar moeilijk zijn aan te duiden. Vooral het afnemende volume en de verslapte gezichtscontouren door volumeverlies kunnen het gezicht er negatief, verdrietig of gespannen doen uitzien. Dit kan weer leiden tot onjuiste waarnemingen van de stemming of het uiterlijk van een persoon.

Verlies van elasticiteit en diepe rimpels
Vanaf de leeftijd van 50 jaar verliest onze huid elasticiteit en stevigheid, verzwakt zijn structuur en worden diepere rimpels gevormd. Naarmate onze huid rijper wordt, wordt deze ook droger. De huid lijkt eerder op perkament en verliest de glans die we associëren met een jeugdige huid.


Een oudere vrouw met rimpels rond mond en ogen.
De huidstructuur verandert in de loop van de tijd. Rimpels zijn doorgaans de eerste zichtbare tekenen van die veranderingen.
Een vrouw trekt aan de huid van haar kin met de hand.
Een van de tekenen van volumeverlies is het verslappen van het gezicht wat leidt tot plaatsen met losse huid.
Een oudere vrouw raakt haar linkerwang aan met haar hand.
Als de huidstructuur is aangetast, wordt verlies van dichtheid zichtbaar. Vaak gaat de huid er ook doffer uitzien en voelt dunner aan.
oorzaken en stimulansen

In plaats van één enkele oorzaak wordt de huid ouder door een combinatie van zowel inwendige als uitwendige factoren. Inzicht in die oorzaken helpt bij een holistische preventieve aanpak van huidveroudering.

Veroudering gebeurt in elke laag van de huid

Veranderingen in de huidlagen manifesteren zich aan het oppervlak als tekenen van veroudering.

Opperhuidlagen
Door een tragere celvernieuwing en de afname van de lipideaanmaak aan het oppervlak van de huid, kan de huid gemakkelijker ruw en droog worden. Wanneer deze huidlaag veroudert, wordt hij gevoeliger voor UV-licht. De huid geneest minder goed en een afname van de immuunfunctie kan leiden tot meer huidinfecties, samen met een tragere wondgenezing.

Lederhuidlagen
Vanaf de leeftijd van 25 jaar neemt het collageen, een van de 'bouwstenen' van de huid, jaarlijks met 1% af. Samen met een afname van elastine leidt dit tot een verstoring van het huidweefsel. De structuur van de huid wordt aangetast en er kunnen zich rimpels vormen. De huid is minder elastisch en kan daardoor sneller beschadigd raken of haarvaten kunnen breken. Minder doorbloeding betekent een minder efficiënte afgifte van voedingsstoffen en zuurstof aan het oppervlak. Dit leidt tot een afname van de roze gloed die een jonge huid heeft.

Onderhuidse lagen
In de diepere lagen vinden de meest merkbare veranderingen plaats in de omvang en het aantal van cellen die vet opslaan in de vethoudende laag. Deze afname heeft een domino-effect op volumeverlies en kan op zijn beurt weer leiden tot diepe rimpels, holle wangen en slechte wondgenezing.

Grafische weergave van de huid en huidlagen.
Veroudering veroorzaakt veranderingen in elke laag van de huid en heeft invloed op zowel de vorm ervan als de stoffen erin.

Inwendige oorzaken van veroudering

Sommige oorzaken van een ouder wordende gezichtshuid zijn onvermijdelijk en kunnen niet worden veranderd. Onze biologische leeftijd bepaalt de structurele veranderingen in de huid en de efficiëntie van de celfuncties. Deze vertragen met elk jaar dat verstrijkt.

en slechtere doorbloeding van de huid betekent dat er minder voedingsstoffen en zuurstof aan het huidoppervlak worden afgegeven. De huid wordt doffer en de roze gloed die een kenmerk is van een jonge huid, verdwijnt.

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol in de manier waarop de huid veroudert. De 
etniciteit en het huidtypewaarmee we zijn geboren, zijn bepalend voor hoe snel de tekenen van veroudering op het huidoppervlak verschijnen. Een lichte gevoelige huid krijgt bijvoorbeeld op een jongere leeftijd rimpels, terwijl een Aziatische huid pas op latere leeftijd een ongelijkmatige huidskleur en rimpels kan krijgen. Door leeftijd bepaalde droogheid kan ook worden veroorzaakt door iemands specifieke genetische opmaak.

Lees meer over hoe etniciteit uw huid beïnvloedt

Grafische weergave van de jonge huid en de verbindingen tussen de lagen.
Bij de jonge huid betekenen sterke verbindingen tussen de huidlagen een efficiënte afgifte van vocht en voedingsstoffen aan de zichtbare lagen.
Grafische weergave van de oudere huid met vertraagde verbindingen tussen de lagen.
In de loop van de tijd worden deze verbindingen en systemen traag en minder efficiënt. Het gevolg is een zichtbaar ouder wordende huid.

Uitwendige oorzaken van veroudering

De externe factoren die van invloed zijn op de snelheid waarmee de huid ouder wordt, hebben allemaal te maken met één proces, oxidatieve belasting. Dit is de afgifte van moleculen, vrije radicalen genoemd die bestaan uit één ongepaard elektron in een buitenschil. Vrije radicalen veroorzaken de veroudering door het beschadigen van de huidcelstructuren.

Onder normale omstandigheden worden vrije radicalen opgevangen en geneutraliseerd door antioxidanten in de huid: moleculen met het vermogen om deze te absorberen en tegen te houden. Maar in de loop van de tijd neemt het vermogen van de huid om vrije radicalen te deactiveren af. Het gevolg is schade aan alle onderdelen van de huidcel. Oxidatieve belasting wordt versneld en gestimuleerd door verschillende levensstijlfactoren.

Zon
Blootstelling aan zonnestralen is de primaire externe factor die verantwoordelijk is voor huidveroudering door oxidatieve belasting. Schade aan de huid door langdurige blootstelling en dagelijkse blootstelling aan UV-stralen, fotoveroudering genoemd, is ook verantwoordelijk voor een ongelijkmatige pigmentatie.

Vervuiling
De huid blootstellen aan vervuiling, wat in steden vaak voorkomt, kan leiden tot de afgifte van huid beschadigende vrije radicalen. Daarnaast verergert vervuiling de effecten van blootstelling aan de zon en versnelt deze oxidatieve belasting.

Roken
De chemicaliën en nicotine in sigaretten zijn verantwoordelijk voor een toename van de hoeveelheid vrije radicalen in de huid. Net als vervuiling versterken ze de effecten van blootstelling aan de zon, wat leidt tot oxidatieve belasting.

Het onderste deel van het gezicht van een vrouw met sproeten.
Sproeten en hyperpigmentatie ontstaan doordat de huid zichzelf probeert te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.
Een vrouw in de stad met verkeer achter haar.
De vervuiling in steden kan de effecten van schade door vrije radicalen versnellen, vooral in combinatie met blootstelling aan de zon.

Voeding
Antioxidanten zijn moleculen met het vermogen om de vrije radicalen te neutraliseren die de huid beschadigen en huidveroudering versnellen. Een voedingspatroon zonder antioxidanten doet niets om algemene huidveroudering te vertragen. Maar het eten van veel fruit en groente die rijk zijn aan antioxidanten kan een belangrijk instrument worden bij de huidverzorging naarmate deze veroudert.

Te weinig verzorging
Een slecht verzorgde huid veroudert sneller. Grondige reiniging met producten die geschikt zijn voor het huidtype, samen met het regelmatig aanbrengen van huidverzorgingsproducten die zich richten op het primaire huidprobleem, kunnen de huid in sterke mate beïnvloeden.  Gebruik van effectieve zonbescherming is cruciaal voor het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering.

OPLOSSINGEN

De effecten van veroudering minimaliseren

Door u een inzicht te vormen van het verouderingsproces van de huid, kunt u goede besluiten nemen over de behandeling ervan. De drie belangrijkste tekenen van veroudering: fijne lijntjes en rimpels, volumeverlies en verlies van elasticiteit en diepe rimpels worden meer in details bekeken in afzonderlijke artikelen. Als het nog niet duidelijk is welke behandeling moet worden gebruikt, kan onze huidtest een nuttig diagnostisch instrument zijn.

Een holistische aanpak van de levensstijl en huidverzorging kan vroegtijdige huidveroudering help voorkomen en zichtbare tekenen van huidveroudering verminderen.

Levensstijl
Omdat oxidatieve belasting de primaire oorzaak van externe huidveroudering is, moet elke verandering in levensstijl gericht zijn op het zoveel mogelijk minimaliseren van de effecten ervan.

Voeding
Een gezond voedingspatroon met veel fruit en groente zorgt voor een inname van antioxidanten die kunnen helpen om de schadelijke effecten van vrije radicalen op de huid te beperken. Voeding moet zo gevarieerd mogelijk zijn, maar van sommige voedingsmiddelen is bekend dat deze zeer veel antioxidanten bevatten en zelfs een huidbeschermend effect kunnen hebben: wortels, abrikozen en ander oranje en geel fruit en groente, bosbessen, groene bladgroente, paprika, tomaten, bonen en andere peulvruchten, vis (vooral zalm) en noten.

Net als de keuze voor de juiste voedingsmiddelen is er bewijs dat erop duidt dat sommige voeding moet worden vermeden. Een voedingspatroon met te veel vet en koolhydraten stimuleert veroudering.

Roken
Roken versnelt veroudering sterk, vermindert elasticiteit en veroorzaakt dofheid. Stoppen met roken helpt om het aanzien van de huid te verbeteren door de chemicaliën en nicotine in sigaretten weg te nemen.

Een slapende vrouw.
Veel slapen kan helpen als onderdeel van een holistische preventieve aanpak van veroudering.
Een vrouw houdt een vork met een stukje tomaat erop vast.
Meer van de juiste soorten voedingsmiddelen eten kan deel uitmaken van een holistische preventieve aanpak.

Huidverzorging
De huid verandert met elke levensfase en de manier waarop deze wordt verzorgd, moet rekening houden met de in de loop van de tijd veranderende behoeften ervan.

 

Een goede dagelijkse huidverzorging is een essentieel onderdeel van een holistische aanpak van alle tekenen van veroudering: volumeverlies, verlies van dichtheid, rimpels en aanverwante zaken zoals door leeftijd veroorzaakte droogheid of een gevoelige, rijpere huid.

Als uw huid gezond is, zorgt een goede verzorging ervoor dat ze goed in vorm blijft. Anders kan een consistente dagelijkse verzorging helpen om deze te verbeteren. Een huidverzorgingsroutine moet bestaan uit drie stappen: reinigen, verzorgen en zonbescherming.

Reiniging verwijdert make-up, vuil en chemicaliën van de huid. Dit is cruciaal omdat chemicaliën op het huidoppervlak, als gevolg van vervuiling, oxidatieve belasting kunnen stimuleren.

Verzorging is de voeding en hydratatie van de huid waarbij de juiste producten worden gebruikt die gericht zijn op het teken van veroudering dat het grootste probleem is.  Door u op dit probleem te richten met de juiste producten en actieve ingrediënten, zoals hyaluronzuur, glycine-saponine of Silymarin, kunnen verbeteringen worden aangebracht aan het uitzicht van de huid. Bescherming van de huid tegen UV-straling is de belangrijkste stap bij de preventie van vroegtijdige huidveroudering.  Het gebruikte SPF-product moet worden gekozen op basis van huidtype en huidprobleem.

Lees meer over zonbescherming voor het gezicht

Crèmes met kleurpigmenten kunnen ook worden gebruikt voor een egale huidskleur en voor het corrigeren van uw teint. Kies een crème die gelijkmatig kan worden aangebracht en geen lijnen vormt op uw huid zodat uw huid er jonger uitziet.

Een vrouw van middelbare leeftijd houdt haar gezicht vast met beide handen.
Regelmatige gezichtsreiniging kan chemicaliën verwijderen die oxidatieve belasting kunnen veroorzaken.
Gezicht van een vrouw met verzorgende oogpads onder haar ogen.
Hydraterende oogpads en hydraterende gezichtsmaskers kunnen de huid er beter uit laten zien.

Zin in meer tips voor de huid en expert advies van Eucerin?

Word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

  • Tester worden
  • Bonuspunten verzamelen
  • Profiteer van voordelen