Huidverzorging – De dagelijkse huidverzorging voor het gezicht

Leestijd: 7 min
Ontdek meer

Een grondige, milde dagelijkse reiniging gevolgd door een goede vochtinbrengende verzorging helpen uw huid gezond te houden. Hoogwaardige huidverzorgingsproducten, gekozen op basis van uw specifieke huidtype en mogelijke huidprobleem, kunnen de gezichtshuid tegen schadelijke invloeden van buitenaf (zoals de zon, warme en koude weersomstandigheden en luchtverontreiniging) beschermen. Zij kunnen eveneens een geïrriteerde huid helpen verzachten zodat bepaalde huidziekten voorkomen worden.

Dagelijkse Gezichtsverzorging

UW DAGELIJKSE GEZICHTSVERZORGING

Vier basisstappen

Goede huidverzorging bestaat uit vier basisstappen: reinigen, tonifiëren, verzorgen en beschermen

Reinigen

Grondig reinigen is de eerste stap voor effectieve huidverzorging. Bij het reinigen worden vuil, transpiratie, overtolligetalg en make-up verwijderd. De huid wordt op de verzorging voorbereid. Een gereinigde huid neemt de actieve bestanddelen van verzorgingsproducten immers beter op.

Lees meer

Verzorging

Verzorgingsproducten hydrateren en voeden de huid. Veel producten zijn ook gericht op bepaalde huidproblemen en bieden een aangepaste behandeling aan.

Lees meer

Tonifiëren

Tonic verwijdert eventuele sporen van het reinigingsproduct, verfrist de huid en herstelt de natuurlijke pH-waarde.

Lees meer

Beschermen

Bescherming tegen de zon is belangrijk gedurende die dagen waarop uw huid wordt blootgesteld aan schadelijke UV-stralen, de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige huidveroudering. De meeste dagcrèmes hebben al een beschermingsfactor met SPF 15.

Attention

Verzorg uw huid tweemaal daags, 's morgens en 's avonds. De specifieke handelingen zullen afhankelijk van het tijdstip, de specifieke behoeften en toestand van uw huid variëren.

Reinigen En Tonifiëren

INFORMATIE OVER HET REINIGEN EN TONIFIËREN VAN HET GEZICHT

Waarom reinigen en een tonic aanbrengen?

Effectieve gezichtsverzorging begint met het grondig maar mild reinigen en het aanbrengen van een tonic om:

 • vuil, transpiratie, overtollige talg en make-up te verwijderen zonder de huid uit te drogen.
 • de huid op uw gezichtsverzorging voor te bereiden. De waardevolle bestanddelen van gezichtsverzorgingsproducten worden beter opgenomen als ze op een gereinigde huid worden aangebracht.


Reinigen is vooral belangrijk voor een acnegevoelige huid, omdat dit helpt de natuurlijke gezonde balans van de huid in stand te houden en het natuurlijke regeneratieproces te ondersteunen.

Hoe kan ik reinigen en een tonic aanbrengen?

Er zijn twee belangrijke stappen voor grondig reinigen: een reinigingsmelk of reinigingsgel gevolgd door een tonic. Als u oogmake-up draagt, is het raadzaam om als derde stap een aparte oogreinigingslotion aan de reinigingsprocedure toe te voegen.

Stap 1

Oogreiniging
Voor het mild verwijderen van make-up van de wimpers en het tere gebied rondom de ogen. U kunt oogmake-upremover het beste aanbrengen met een wattenschijfje en hiermee voorzichtig over het gebied van de ogen vegen.

Lees meer

Stap 2

Een reinigingsmelk of reinigingsgel
Kies een reinigingsproduct dat bij uw huidtype past. Een reinigingsmelk is het beste voor huidtypes die snel eerder droog zijn. Voor een normale, gemengde of vette huid adviseert Eucerin een reinigingsgel die gebruikt wordt in combinatie met water.

Lees meer

Stap 3

Tonic
Tonic verwijdert eventuele sporen van het reinigingsproduct, verfrist de huid en herstelt tegelijkertijd de natuurlijke pH-waarde. Breng tonic aan met een wattenschijfje en veeg hiermee voorzichtig over het gezicht.

Lees meer

 • Reinigingsgels moeten grondig worden afgespoeld met lauw water. Gebruik geen al te heet water, vooral bij een gevoelige huid, omdat extreme temperaturen tot irritaties kunnen leiden.
 • Een reinigingsmelk wordt met een wattenschijfje aangebracht en verwijderd. Hierbij is geen water nodig. Als u wilt, kunt u echter een reinigingsmelk voorzichtig met lauw water verwijderen.
 • Drie-in-één-producten bieden een handige combinatie van reinigingsproduct, tonic en oogreinigingslotion. De beste resultaten worden echter altijd behaald bij gebruik van een apart reinigingsproduct, tonic en oogreinigingslotion. Breng drie-in-één reinigingsproducten op een wattenschijfje aan en veeg hiermee voorzichtig over het gezicht en de zone van de ogen.

Hoe kiest u een geschikt reinigingsproduct en tonic?

Reinigen is een zeer belangrijke eerste stap in de huidverzorgingsprocedure, omdat een gereinigde huid de in verzorgingsproducten aanwezige actieve bestanddelen effectiever opneemt.

Wanneer u enkel water gebruikt wordt uw gezicht niet schoon. Gebruik een reinigingsproduct dat zowel water als vet oplost (bevat oppervlakte-actieve stoffen) om het vuil te binden en dit voorzichtig van uw huid te verwijderen. Het is belangrijk producten te kiezen die mild zijn voor de huid. Vaak wassen met gewone zeep of agressieve oppervlakte-actieve stoffen verzwakken de barrièrefunctie van de huid. Dit doen ze door:

 • de van nature licht zure pH tussen 5,4 en 5,9 in een neutrale of zelfs basische pH te veranderen. Daardoor neemt het vermogen van de huid om bacteriën te bestrijden af
 • de eiwitten in de hoornlaag (de buitenste laag van de huid) te verstoren
 • de huidbeschermende lipiden (de vetten die de cellen in de opperhuid bij elkaar houden) te verwijderen

Als de barrièrefunctie van de huid wordt verzwakt, wordt de huid gevoeliger en vatbaarder voor uitdroging en irritatie.

Lees meer over de structuur van de huid.

Reinigingsproducten

Kies een reinigingsproduct dat:


Bij het maken van keuze tussen een reinigingsmelk  en een reinigingsgel geldt als algemene regel dat hoe droger de huid is, hoe meer de voorkeur uitgaat naar een reinigingsmelk. Deze laat de huideigen lipiden ongemoeid, zodat uw huid in balans blijft. Reinigingsgels zijn ideaal voor het reinigen van normale tot gemengde huidtypes.
Een romig reinigingsproduct voedt de droge huid en helpt deze de natuurlijke vochtbalans te behouden.
Tonic verwijdert eventuele sporen van het reinigingsproduct en verfrist de huid.

Tonics

Eucerin beveelt voor de meeste huidtypes alcoholvrije tonics aan. Tonics op basis van alcohol hebben een verkoelend effect, maar zij kunnen de van nature in de huid aanwezige lipiden verwijderen. De huid kan hierdoor te veel lipiden gaan produceren in een poging het tekort aan te vullen. Alcohol kan de droogte bij een droge huid verergeren. Bij mensen met een vette of gemengde huid kan een alcoholbevattende tonic overmatige vetheid reguleren door het teveel aan talg te verwijderen.

Drie-in-één-producten

Drie-in-één-producten, ook bekend als micellaire reinigingsproducten, bieden reiniger, tonic en oogreinigingsproducten in één product aan. De in-water opgeloste oliemoleculen nemen het vuil en de make-up snel en op een milde manier weg. Micellaire reinigingsproducten bieden een handig alternatief voor gebruik van drie afzonderlijke producten.

De Eucerin DermatoCLEAN-reeks reinigingsproducten omvat een melk, oogreiningingslotion en een drie-in-één-product. Alle producten uit de reeks zijn getest op de gevoelige huid en hiervoor geschikt bevonden. De reeks bevat producten voor alle huidtypes.

De Eucerin DermoPure-reeks is speciaal ontwikkeld voor een acnegevoelige huid.Gezichtsverzorging

ALLES OVER DE DAGELIJKSE GEZICHTSVERZORGING

Waarom verzorgen?

Verzorgingsproducten moeten de huid hydrateren en aanvullen. Vochtinbrengende producten verhogen niet alleen het vochtgehalte van de huid, maar beschermen deze ook. Ze bevorderen een gecontroleerde afschilfering (het proces waarbij de huid dode cellen afstoot), waardoor de huid glad, zacht en prettig aanvoelt. Veel verzorgingsproducten zijn ook gericht op specifieke huidproblemen en behandelen deze. Lees hier meer.

Specifieke huidproblemen zoals veroudering, hyperpigmentatie en acne kunnen worden behandeld met speciale verzorgingsproducten met een hoge concentratie aan actieve bestanddelen.  Deze speciale verzorgingsproducten hebben meestal de vorm van een concentraat of serum.

Stap 1

Speciale verzorging 
Omdat zij de hoogste concentratie actieve bestanddelen van uw dagelijkse huidverzorging bevatten, moeten speciale verzorgingsproducten op een zojuist gereinigde huid worden aangebracht voordat u een dag- of nachtcrème aanbrengt. Dit verzekert een optimale opname en doordringing in de huid.

Lees meer

Stap 2

Verzorging voor dag of nacht
Gebruik een vochtinbrengende dag- of nachtcrème om de gezichtshuid te hydrateren en mogelijke tekorten aan te vullen. Ze bevatten bepaalde actieve bestanddelen die eventueele huidproblemen aanpakken.

Lees meer

Stap 3

Oogverzorging
Breng oogverzorgingsproducten voorzichtig aan vóór het dag- of nachtverzorgingsproduct. Dit doe je door de crème zachtjes in het tere gebied rondom de ogen in de huid te kloppen.

Lees meer

 • Indien een dermatoloog plaatselijk medicatie in een crème voorschrift, bijvoorbeeld voor acne of atopische dermatitis dan moet je deze op dezelfde manier als een speciaal verzorgingsproduct worden aangebracht: altijd als eerste op een mild gereinigde huid voordat de dag- of nachtcrème wordt aangebracht. Geef speciale verzorgingsproducten voordat u een dag- of nachtverzorgingsproduct aanbrengt.
 • Als uw huid geen speciaal verzorgingsproduct nodig heeft, brengt u de dag- of nachtcrème direct op een grondig gereinigd gezicht aan.

Hoe kiest u een geschikt verzorgingsproduct?

Verzorgingsproducten moeten afgestemd zijn op uw huidtype en een eventueel probleem aanpakken. U kunt de keuze van uw verzorgingsproduct ook op het seizoen afstemmen (bijvoorbeeld, veel mensen hebben graag een licht vloeibaar product bij warm weer en een rijkere crème in de koude wintermaanden).

Lees meer over huidtypes problemen en doe de huidtest om uw eigen huidtype te bepalen. Voor advies over de behandeling van een specifiek huidprobleem neemt u best contact op met een dermatoloog.

 Lees meer over de Eucerin verzorgingsproducten voor specifieke huidtypes: droge huid, gevoelige huid, snel rood wordende huid, acne, huidveroudering, hypergevoelige huid of atopische dermatitis in het gezicht of op het lichaam.

Breng een kleine hoeveelheid dag- of nachtverzorgingsproduct op de vingertoppen aan en masseer dit zachtjes in de huid.
De tere huid rondom de ogen heeft speciale verzorging nodig.

Dagverzorging en nachtverzorging
Veel verzorgingsproducten kunnen zowel 's morgens als 's avonds worden gebruikt. Andere zijn ontwikkeld voor specifiek gebruik overdag of 's nachts:

 • Overdag: Sommige vochtinbrengende producten bevatten een zonnebeschermingsfactor (SPF). Hierdoor zijn ze geschikt voor gebruik overdag. Zij dienen niet 's avonds te worden gebruikt. Andere verzorgingsproducten die camouflerende pigmenten bevatten (bijvoorbeeld sommige producten die roodheid of acne behandelen), mogen best uitsluitend overdag worden gebruikt.
 • 's Nachts: De huid regenereert 's nachts. Nachtcrèmes hydrateren niet alleen de huid, zij bevatten ook bestanddelen die het celregeneratieproces stimuleren. Zij bevatten geen UV-beschermingsfactor en geen camouflerende pigmenten.


Verzorging van de huid rondom de ogen
De tere huid rondom de ogen is bijzonder dun en gevoelig en dus kwetsbaarder dan de rest van de gezichtshuid. Hierdoor heeft deze huid baat bij een speciaal ontwikkeld oogverzorgingsproduct. Breng oogcrème voorzichtig aan.

Indien u meer informatie wenst betreffende huidverzorging, bepaalde mythen of tips voor een gezonde huid dan kan u dit nalezen.

Bescherming

ALLES OVER ZONBESCHERMINGSPRODUCTEN VOOR HET GEZICHT

Waarom beschermen?

Effectieve bescherming tegen de zon is een essentieel onderdeel van het gezond houden van de huid. Ze moet altijd als onderdeel van de dagelijkse gezichtsverzorging worden overwogen. Hoewel enkele minuten per dag in de zon een gezonde productie van vitamine D bevordert, staat de gezichtshuid vaak meerdere uren aan UV-straling bloot. Te veel blootstelling aan UV-stralen is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige huidveroudering. Bescherm daarom de huid die aan de zon wordt blootgesteld met een zonnebeschermingsproduct.

Lees meer over UV-stralen en bescherming tegen de zon en hoe de zon de gezichtshuid aantast.

Hoe beschermen ?

Bescherm de huid tegen schadelijke UV-stralen die vroegtijdige huidveroudering kunnen veroorzaken.

Verschillende dagcrèmes hebben een beschermingsfactor (SPF), meestal een SPF 15. In veel situaties heeft uw huid een hogere UV-beschermingsfactor nodig die naast of in plaats van uw normale dagcrème met UV-beschermingsfactor kan worden aangebracht.

Breng producten met een beschermingsfactor als laatste stap van de huidverzorging in de morgen aan.

Hoe kiest u het juiste zonbeschermingsproduct?

Neem bij het kiezen van de juiste UV-beschermingsfactor voor uw huid verschillende factoren in overweging:

 • Huidskleur (d.w.z. heeft u een donkere of een lichte huid? Een lichte huid is gevoeliger voor blootstelling aan UV-stralen dan een donkere huid)
 • Huidproblemen
 • Het seizoen
 • De mate van blootstelling (afhankelijk van de klimaatzone waarin u zich bevindt)
 • De duur van de blootstelling

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek