Een vrouw brengt crème op haar wang aan.

Tekenen van veroudering Rimpels

Rond de leeftijd van 25 jaar beginnen de tekenen van algemene huidveroudering aan de oppervlakte zichtbaar te worden. Naarmate de huid ouder wordt, verlopen de processen in de huid langzamer en wordt de huidstructuur minder stevig. De stoffen die de huid stevig en glad houden beginnen af te nemen. Dit komt door een combinatie van de effecten van het interne verouderingsproces van het lichaam en externe factoren.

Eén van de meest opvallende eerste tekenen van veroudering zijn rimpels die in de loop van de tijd steeds dieper worden. Er zijn veel manieren om ze te behandelen, zowel invasief als niet-invasief.

TEKENEN & SYMPTOMEN EN OORZAKEN & TRIGGERS

Waar verschijnen rimpels en waarom?

Naarmate we ouder worden, nemen de stoffen die onze huid glad houden af. Deze stoffen zijn collageen, elastine en hyaluronzuur. Bij een jonge huid zorgen een regelmatige structuur van het huidweefsel en een ruime mate aan collageen en elastine, die bijdragen aan de bouwstenen van de structuur van de huid, dat de huid er stevig uitziet en ook stevig aanvoelt. In de loop van de tijd gaat het interne verouderingsproces, vooraf bepaald door onze genen in combinatie met extern veroorzaakte oxidatieve stress zoals blootstelling aan zonlicht, het uiterlijk van de huid beïnvloeden.

Een jaarlijkse afname van 1% collageen en een steeds meer ontregelde huidstructuur, maken de huid minder stevig en zo ontstaan rimpels.

Een andere belangrijke factor bij het ontstaan van rimpels is afname van de productie van hyaluronzuur. Dit is de bindende stof die de cellen omvat en de huid een jong, glad uiterlijk geeft. Door afname van deze huideigen stof verliest de huidstructuur zijn volle en stevige gevoel en vormt deze sneller plooien.

Deze algemene verouderingsprocessen dragen ook bij aan een verlies van dichtheid en volumeverlies.

De huidstructuur van een ouder wordende huid
Zowel de huidstructuur als de stoffen die deze bevat, veranderen in de loop van de tijd. Deze veranderingen kunnen als fijne lijntjes en rimpels aan de oppervlakte zichtbaar worden.
Een vrouwenoog met rimpels
De eerste zichtbare fijne lijntjes en rimpels verschijnen rondom de ogen.

In tegenstelling tot volumeverlies of verlies aan dichtheid zijn rimpels goed zichtbaar, omdat zij als duidelijke lijnen of plooien in het gezicht verschijnen. Zij worden meestal in bepaalde gebieden als eerste zichtbaar:

Op het voorhoofd kunt u horizontale lijnen en groeven tussen de wenkbrauwen waarnemen. Deze beginnen als 'mimiekrimpels' en worden gedeeltelijk veroorzaakt door gezichtsuitdrukkingen. Zij worden in de loop van de tijd dieper.

In de buitenhoeken van de ogen verschijnen fijne lijntjes die naarmate de tijd verstrijkt duidelijker worden. Zij worden 'kraaienpootjes' of 'lachrimpels' genoemd. Deze rimpels worden vaak als eerste zichtbaar. Dit omdat de dunnere huid hier sneller lijntjes vormt dan in andere delen van het gezicht.

Tussen de neus en de mond verschijnen diepere rimpels die de twee gebieden met elkaar verbinden. Deze rimpels worden nasolabiale plooien genoemd. Het verschijnen van deze rimpels heeft te maken met volumeverlies, omdat zij ook een teken zijn van een slappe huid.

Over het gehele gezicht ontstaan in de loop van de tijd fijne lijntjes. Zij worden niet beïnvloed door gezichtsuitdrukkingen en zijn altijd zichtbaar. Ze verschijnen in eerste instantie als een rimpelige huidstructuur die zich naarmate we ouder worden geleidelijk tot duidelijker rimpels ontwikkelt. Een verminderde elasticiteit en dichtheid bevordert de vorming hiervan. Zij kunnen overal in het gezicht verschijnen, maar zij zijn het beste zichtbaar rondom en direct onder de ogen.

De huidstructuur van een ouder wordende huid
Lijnen in het voorhoofd, groeven tussen de wenkbrauwen en lachrimpels verschijnen. Naarmate we ouder worden, ontwikkelen zij zich to duidelijker zichtbare rimpels.
Een vrouwenmond met een nasolabiale plooi
Fijne lijntjes rondom de mond en neus kunnen diep en zichtbaar worden, de zogenoemde nasolabiale plooien verschijnen.
BEVORDERENDE FACTOREN

Wat maakt nog meer een verschil bij rimpels?

Rimpels horen onvermijdelijk bij het ouder worden, maar er zijn interne en externe factoren die de ontwikkeling ervan kunnen versnellen.

Wrinkles under eyes

Blootstelling aan de zon
Als de huid onbeschermd aan de zon wordt blootgesteld, kunnen UV-stralen het ontstaan van rimpels bevorderen. Langdurige en herhaaldelijke blootstelling veroorzaakt schade aan het collageen en leidt tot een minder elastische, slappere huidstructuur waarin gemakkelijker rimpels in ontstaan. Lees hier meer over hoe UVA en UVB de veroudering van de huid versnellen.

Een vrouw kijkt in de zon, waarbij haar hand haar beschermt.
Blootstelling aan de zon versnelt huidveroudering meer dan enige andere externe factor.

Wrinkles on the forehead

Roken
Oxidatieve stress wordt opgeroepen door roken. Hierbij beschadigen vrije radicalen de huidstructuur en bevorderen algemene tekenen van veroudering, zoals rimpels. Bovendien beschadigen de nicotine en chemische stoffen in sigaretten het collageen en elastine in de huid. Dit heeft effect op de sterkte en elasticiteit en kan ook rimpels veroorzaken.

Door leeftijd veroorzaakte droge huid
Een veel voorkomend teken van veroudering is een door leeftijd veroorzaakte droge huid. Als gevolg van afname van de huidfunctie wordt een wat oudere huid steeds droger en kan deze gaan jeuken en ruw worden. Dit komt doordat minder hyaluronzuur in de huid wordt geproduceerd. Hierdoor wordt de huid vatbaarder voor het ontstaan van rimpels.

OPLOSSINGEN

Het uiterlijk van uw huid verbeteren

Hoewel een gezonde huid onvermijdelijk ouder wordt, kunt u wel iets doen om het ontstaan van rimpels tegen te gaan en uw huid stralender te maken.

Actieve ingrediënten

Deze huidverzorgende ingrediënten worden in anti-age producten aangetroffen. Zij hebben allen een verschillende functie in de huid en kunnen, samen met andere bestanddelen van cosmetische producten, helpen het ontstaan van rimpels op verschillende manieren te verminderen.

 • Co-enzym Q10 
  Stimuleert de energieproductie in de cellen.
 • Pentapeptiden
  Zij helpen bij het verhogen van de huideigen productie van collageen en het opnieuw opbouwen van de huidstructuur, waardoor rimpels gladder worden.
 • Alfa-hydroxyzuren (AHA's):
  Werken als super-scrubs. Zij verbreken de verbindingen die droge en beschadigde cellen bij elkaar houden om zo nieuwe huid te laten verschijnen.
 • Hyaluronzuur 
  Een van nature in de huid voorkomende stof die tot 30 keer zijn moleculaire gewicht aan water kan binden. Als actief huidverzorgingsproduct heeft het een sterke huidverstevigende werking die effectief kan worden ingezet om rimpels te verminderen. De belangrijkste werkzame stoffen in Eucerin Hyaluron-Filler.
 • Saponine
  Uit soja gewonnen bioactieve glycine-saponine heeft bewezen dat het één van meest werkzame stoffen is voor het stimuleren van de natuurlijke productie van hyaluronzuur in de huid. De stof dringt in de diepste lagen van de opperhuid door waar rimpels ontstaan en bevordert de synthese van nieuw huidverstevigend hyaluronzuur. Deze actieve stof is een belangrijk bestanddeel van Eucerin Hyaluron-Filler.
 • Magnolol 
  Een zeer geconcentreerde actieve stof afkomstig uit de wortel van de magnolia. De stof verhoogt de opslagcapaciteit van de cellen die de huid volume geven in de diepere huidlagen voor toename van de grootte en het aantal van de cellen (bewezen door in vitro-onderzoeken). Deze verstevigende werking maakt rimpels minder zichtbaar. Deze stof wordt ook gebruikt voor het behandelen van verlies van dichtheid en volumeverlies.
 • Oligopeptiden 
  Stimuleren en ondersteunen het collageennetwerk in de lederhuid. Deze versterking van de huidstructuur helpt rimpels minder zichtbaar te maken. Oligopeptiden hebben ook een stimulerend effect op de metabolische huidactiviteit, waarbij zij de interactie tussen huidcellen opnieuw activeren en zo de huid weer laten stralen. Ook nuttig voor het behandelen van verlies van dichtheid en volumeverlies.

Een vrouw brengt druppelsgewijs crème op haar rechterwang aan.
Het gebruik van anti-age-producten kan helpen rimpels minder zichtbaar te maken.
Een vrouw brengt crème op haar gezicht aan.
Stoffen zoals co-enzym Q10, AHA's, pentapeptiden, hyaluronzuur, saponine, magnolol en oligopeptiden zijn actieve bestanddelen in de formules van producten die veroudering tegengaan.

Invasief

Huidopvullende injecties: Deze zijn bedoeld om rimpels op te vullen door de huid voller te maken, meestal met hyaluronzuur.

Medisch onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van sommige huidverzorgingsproducten met hyaluronzuur de effecten van opvulbehandelingen met hyaluronzuur aanzienlijk kunnen verbeteren door gedurende een langere tijd na de injectie regelmatig huidverzorgingsproducten te gebruiken, vooral rondom de ogen. Hyaluronzuur is het belangrijkste actieve bestanddeel in Eucerin Hyaluron-Filler en het is bovendien klinisch getest als een plaatselijk huidverzorgingsproduct met meetbare resultaten, vooral in het gebied rondom de ogen. Lees hier meer over het onderzoek.

Botulinetoxine-injecties: Deze werken door tijdelijk de beweging van de gezichtspieren te beperken. Zij worden het meest toegepast op het voorhoofd en rondom de ogen. Zij verminderen door gezichtsuitdrukkingen veroorzaakte rimpels. De effecten worden na enige maanden minder en de procedure moet worden herhaald voor een blijvend resultaat.

Een vrouw wordt voorbereid op een opvulbehandeling
Huidopvullers worden vaak gebruikt bij de behandeling van de diepe nasolabiale plooien tussen de neus en de mond, ook bekend als lachrimpels.
Naald in hand met handschoen
Huidopvullers worden met een fijne naald ingebracht. Dit wordt in een klinische omgeving door een dermatoloog uitgevoerd.

Deze procedures moeten altijd door dermatologen of door andere hiervoor opgeleide vakmensen in een klinische omgeving worden uitgevoerd.

Zin in meer tips voor de huid en expert advies van Eucerin?

Word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

 • Tester worden
 • Bonuspunten verzamelen
 • Profiteer van voordelen