Hoe kun je droge handen voorkomen?

Wat zijn de oorzaken van droge, gebarsten huid op de handen en hoe kun je dit behandelen?

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Waarom is het zo belangrijk om je handen te verzorgen?

Onze handen zijn altijd bezig: we gebruiken onze handen meer dan welk deel van ons lichaam dan ook. Al dit harde werk belast de huid van onze handen. Daarnaast zijn ze zelden bedekt waardoor ze direct worden blootgesteld aan schadelijke externe irriterende factoren zoals kou, warmte, vaak wassen, verontreiniging en vuil. Hierdoor kan de natuurlijk barrière van de huid worden verstoord waardoor de handen uitdrogen.

Droge huid op de handen
Onze handen hebben een andere huidstructuur dan andere delen van het lichaam.

Onze handen hebben een andere huidstructuur dan andere delen van het lichaam:

De huid op de handpalmen en vingertoppen:

 • bestaat vooral uit vettig en verbindend weefsel (zoals elastine en collageen)
 • heeft een hoge dichtheid aan zweetklieren maar heel weinig talgklieren

De huid op de rug van de handen:

 • heeft vrijwel geen vettig weefsel
 • is bijzonder dun en gevoelig
 • heeft weinig talgklieren

Talgklieren zijn verantwoordelijk voor de productie van talg, wat de huid voorziet van lipiden (ofwel vetten) en vochtbindende componenten. Omdat de handen minder talgklieren bevatten, kunnen ze minder goed vocht vasthouden dan andere delen van het lichaam en drogen dus sneller uit.

Wat zijn de tekenen van droge handen?

Droge huid op de knokkels
Droge huid op de handen verschijnt vaak als eerste op de knokkels

De tekenen van droge handen verschillen afhankelijk van de hevigheid en oorzaak van droogheid:

 • Bij de mildste vorm voelen de handen droog en gevoelig aan. Ze kunnen een beetje rood zijn door de verhoogde gevoeligheid
 • Bij zwaardere gevallen kunnen de handen heel droog en ruw aanvoelen. De huid kan bedekt zijn met kleine scheurtjes of schilferige en strakke plekken.
 • Onderliggende aandoeningen zoals Atopische Dermatitis kunnen ervoor zorgen dat de huid ruw, jeukerig en ontstoken raakt.

Tekenen worden vaak erger in de winter en na het baden of douchen.

Wat zijn de oorzaken van droge handen?

Naast de structurele oorzaken die we al hebben omschreven, zijn er ook externe factoren en interne triggers die ervoor kunnen zorgen dat de huid op onze handen uitdroogt.

Ook droge lucht kan tot uitdroging van de huid van de handen leiden
Centrale verwarming kan de handen uitdrogen

Externe invloeden van droge handen zijn onder andere:

 • Omgevingsfactoren zoals slecht weer en temperatuurschommelingen
 • Droge lucht (veroorzaakt door centrale verwarming en airco)
 • Te vaak de handen wassen en met te warm water
 • Uv-licht (waardoor de huid sneller veroudert)
 • Onjuiste huidverzorging: gebruik van producten die de natuurlijke pH-waarde van de huid niet ondersteunen en de natuurlijke barrière van de huid beschadigen
 • Mechanische irritatie (bijv. door wrijving van de buitenste huidlaag). Mensen in bepaalde beroepen, zoals handwerkers, zijn bijzonder gevoelig voor dit soort beschadiging
 • Chemicaliën, waaronder die in sommige schoonmaakmiddelen
Vaak je handen wassen kan de huid uitdrogen
Heet water kan de huid uitdrogen: was je handen met lauwwarm water

Interne oorzaken van droge handen zijn onder andere:

 • Een onevenwichtig dieet en gebrek aan vochtinname
 • Alcohol en nicotine
 • Stress
 • Het verouderingsproces van de huid: naarmate we ouder worden, wordt de huid vanzelf droger

Droge handen kunnen ook gepaard gaan met andere aandoeningen zoals:

Hoe verzorg je een droge huid op je handen?

Handen wassen

Was je handen met lauwwarm water
Was je handen met lauwwarm water

Probeer je handen alleen te wassen met lauwwarm water en gebruik een milde zeep die de natuurlijke pH-waarde van de huid ondersteunt. Eucerin pH5 Handreinigingsolie en Eucerin pH5 Zeepvrij Wastablet zijn speciaal samengesteld en hebben een klinisch en dermatologisch bewezen beschermend effect tegen uitdroging van de huid op de handen, zelfs bij vaak wassen.

Handen drogen

Handen droogdeppen
Handen droogdeppen

Droog je handen na het wassen voorzichtig en vergeet niet om ook tussen je vingers te drogen. Het is beter om ze droog te deppen dan om te wrijven.

Hydratatie

Je handen verzorgen
Hydrateer je handen regelmatig om de natuurlijke barrière van de huid te beschermen

Als je handen gevoelig en ruw zijn, is het belangrijk om regelmatig een hydraterend verzorgingsproduct te gebruiken na het wassen – vooral als je werkt in vochtige omgevingen of regelmatig in contact komt met vuil, smeermiddelen en chemicaliën.

Voor droge en gevoelige handen adviseren we Eucerin pH5 Hand Crème dat speciaal is samengesteld – met een Citraat Buffer en Dexpanthenol – om de handen weerbaarder te maken en vochtverlies te verminderen en de huid te beschermen tegen irritatie.

Voor zeer droge en ruwe handen adviseren we Eucerin UreaRepair PLUS Hand Crème 5% Urea. Dit bevat Urea, Ceramide en andere Natural Moisturising Factors (NMFs) en heeft een klinisch en dermatologisch bewezen effect: zowel directe verlichting als intense hydratatie. Daarnaast is het geschikt voor mensen met een huid tot neiging tot Xerose en Psoriasis, voor mensen met Diabetes en voor de verouderende huid. 

Als je last hebt van een huid met neiging tot Atopische Dermatitis (of Eczeem) op je handen, probeer dan Eucerin AtopiControl Handcrème voor een jeukerig gevoel.  De crème, verzacht de geïrriteerde, rode en jeukerige huid van de  handen en ondersteunt het natuurlijke herstelproces. De actieve ingrediënten zijn onder andere Licochalcone A (een zoethoutextract dat een geïrriteerde huid verzacht), Ceramiden (om de natuurlijke barrière van de huid te helpen herstellen en vernieuwing te bevorderen) en Menthoxypropanediol (een derivaat van menthol met dezelfde verkoelende en jeukverlichtende eigenschappen).

Bewaar je handcrème vlakbij de wasbak – thuis en op het werk – zodat je niet vergeet het te gebruiken. En breng de crème direct na het handenwassen aan, aangezien een vochtige huid erg goed is in het absorberen van de werkzame stoffen.

Hoe kan ik verder nog ruwe en/of gevoelige handen voorkomen?

Veel water drinken helpt een droge huid te voorkomen
Door voldoende vocht binnen te krijgen, wordt je huid van binnenuit gehydrateerd

 • Hydrateer je handen voordat je naar bed gaat en draag fijne katoenen handschoenen zodat de crème volledig kan worden opgenomen.
 • Draag altijd handschoenen bij koud weer om je handen te beschermen tegen uitdrogen.
 • Zorg ervoor dat je altijd voldoende vocht binnenkrijgt en vervang water niet met frisdrank of andere suikerhoudende dranken.

Belangrijke informatie

Bewaar je handcrème vlakbij de wasbak – thuis en op het werk – zodat je niet vergeet het te gebruiken. En breng de crème direct na het handenwassen aan, aangezien een vochtige huid erg goed is in het absorberen van de werkzame stoffen.

Gerelateerde artikelen

Om de routine volledig te maken

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek