Gebarsten huid en kloven op handen en voeten – Hoe ontstaan kloven op handen en voeten en wat te doen?

Leestijd: 7 min
Ontdek meer

Als de huid heel droog wordt, kan ze barsten. Een gebarsten huid komt heel vaak voor op de handen en voeten, en vooral op de vingers, duimen, knokkels en hielen. In dit artikel bekijken we waardoor een droge huid op handen, vingers en voeten barst, en de maatregelen die u kunt nemen om de huidregeneratie te ondersteunen voor een gladdere, zachtere huid.

Hoe ontstaan kloven op handen, vingers en voeten?

De vaakst voorkomende oorzaak van barstjes en kloofjes in de huid is extreme droogheid. Er zijn veel verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat onze huid uitdroogt, zoals:

 • Erfelijkheid: sommige mensen zijn vatbaarder voor een droge huid dan andere.
 • Het weer: een droge huid is een vaak gehoorde klacht bij koud weer. Minder vochtig weer buiten, meer centrale verwarming binnen en het feit dat we constant van binnen naar buiten en omgekeerd gaan zorgt ervoor dat de huid uitdroogt.
 • De manier waarop we met onze huid omgaan: bij bepaalde beroepen (werk met de handen en/of vaak wassen, bijvoorbeeld monteurs, medische zorgverleners en kappers) heeft de huid meer te lijden dan bij andere en kan daardoor ook uitdrogen.
 • Medicatie: door sommige medicijnen kan de huid uitdrogen als bijwerking. U kunt meer over deze en andere oorzaken lezen in ruwe, droge en gebarsten lichaamshuid.

Handen (vooral de knokkels en nagelriemen) en voeten (vooral de hielen) zijn zeer vatbaar voor een extreem droge en gebarsten huid.

Gebarsten huid en kloofjes op handen en vingers

Gebarsten huid op de vingers: gebarsten huid op de knokkels
Een zeer droge, schilferige en zelfs gebarsten huid komt vaak voor op de vingers
Gebarsten huid op de duim: nagelriemen
Gebarsten knokkels zijn lelijk en kunnen pijnlijk zijn: ze hebben SOS-verzorging nodig

Door de structuur van de huid op onze handen is de huid minder goed in staat om vocht in te binden en vast te houden. Daarom heeft de huid eerder last van extreme droogheid dan andere delen van het lichaam. U kunt lezen waarom in Huid op verschillende delen van ons lichaam.

Onze handen worden bijna constant blootgesteld aan de omgeving en temperatuurswisselingen. Ze komen vaak in aanraking met water en schoonmaakproducten. Dagelijks wassen, zonder handschoenen, droogt de huid op onze handen uit, en bij bepaalde beroepen is er sprake van wrijving en/of regelmatig contact met agressieve chemische stoffen die de toestand van de huid nog verder verslechteren.

Wanneer de huid uitdroogt, is het nog moeilijker om het vocht vast te houden dat ze nodig heeft. Daardoor droogt de huid nog verder uit en ontstaan er barstjes. De tekenen variëren in ernst van kleine barstjes rond de nagelriemen tot grotere barsten op onze vingers, duimen en knokkels. Dan heeft de huid SOS-verzorging nodig.

Gebarsten huid en kloofjes op de voeten

Gebarsten huid op de hielen
Gebarsten hielen zijn een vaak voorkomende klacht

Onze voeten staan constant onder druk. Of we nu lopen, rennen of gewoon lang stilstaan, ze dragen ons gewicht. 

De opperhuid (de buitenste laag van de huid) op onze voetzolen is van nature dikker en harder. De huid op onze voeten heeft ook geen talgklieren en is dus bijzonder gevoelig voor droogheid. U kunt er meer over lezen in huid op verschillende delen van het lichaam.

Voeten moeten vaak druk en wrijving ondergaan van harde oppervlakken of ongeschikt schoeisel. Deze belasting kan ervoor zorgen dat onze voeten, vooral de hielkussens, verder uitdrogen. De huid wordt dikker, de dikke huid breidt zich uit en er kunnen uiteindelijk scheurtjes ontstaan. Gebarsten hielen zijn een vaak voorkomende klacht en  behalve dat de huid niet gezond is, kan het ook nog eens lelijk en een vervelend gevoel zijn.

Hoe moet ik de huid op mijn handen, vingers en hielen verzorgen?

Regelmatige verzorging van de huid op uw handen, vingers en voeten helpt tegen verdere uitdroging en barsten van de huid. Hier volgen enkele suggesties voor hoe u uw huid in deze vaak voorkomende gebieden kunt verzorgen:

Hoe verzorgt u uw handen en vingers?

Gebarsten huid op de handen: nagelriemen
Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf verzorgt uw nagelriemen

 • Als u met chemicaliën werkt, draag dan beschermende handschoenen over uw handen
 • Was uw handen in lauw water (water dat te warm of te koud is kan de huid aantasten)
 • Vermijd agressieve reinigingsproducten (gebruik in plaats daarvan producten met een huidvriendelijke pH-waarde zoals Eucerin pH5 Handreinigingsolie
 • Hydrateer regelmatig: zet een verzorgingsproduct zoals Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf in de buurt van elke plaats waar u uw handen wast (thuis en op uw werk). Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf is verkrijgbaar in een aantal verschillende formaten en grootten, waardoor het gemakkelijk is om de zalf bij u te hebben wanneer uw huid een beetje SOS-verzorging nodig heeft. 
 • Maak uw nagelriemen regelmatig zacht met een hydraterend product (om beschadiging te voorkomen) en duw ze daarna voorzichtig terug.

 


Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf is ook een ideale verzorging voor 's nachts, voor gebarsten nagelriemen en zeer droge handen. Masseer een vingertop van het product in elke hand voordat u naar bed gaat en masseer de nagelriemen met een beetje meer zalf. Dan zal uw huid 's morgens gladder en zachter zijn. U kunt katoenen handschoenen dragen om het effect te versterken en te voorkomen dat het product op uw lakens terechtkomt.

Voor regelmatig gebruik op droge, gevoelige handen, adviseren we de Eucerin pH5 Handcrème. Als uw handen zeer droog en ruw zijn, probeer dan de Eucerin UreaRepair PLUS Handcrème 5% Urea. Als u aan atopische dermatitis lijdt, adviseren we de Eucerin AtopiControl Handcrème.


Hoe verzorgt u de huid op uw voeten?

Gebarsten huid op de hielen: crème
Hydrateer uw voeten regelmatig, ook in de wintermaanden
 • Zorg ervoor dat u schoenen draagt die goed passen
 • Probeer de tijd te beperken dat u tijd doorbrengt in schoeisel dat extra druk op uw voeten veroorzaakt, zoals sandalen met dunne zolen en schoenen met hoge hakken
 • Houd uw teennagels goed geknipt zodat ze uw huid niet beschadigen
 • Verwijder harde huid voorzichtig met een puimsteen of iets gelijkaardigs wanneer uw huid zachter is nadat u in bad of de douche bent geweest
 • Hydrateer regelmatig; het is gemakkelijk om te vergeten uw voeten in de wintermaanden te hydrateren

Eucerin UreaRepair PLUS Voetcrème 10% Urea is speciaal samengesteld om u te helpen een droge en extreem droge huid op uw voeten en verdikte hielen te verzorgen. Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf is ideaal voor een gebarsten huid op uw hielen en op andere plaatsen op uw voeten. Het geeft de huid de SOS-verzorging die ze nodig heeft en er is van bewezen dat het product de zeer droge, gebarsten of geïrriteerde huid helpt te herstellen. Een paar vingertoppen van het product is normaal gesproken ongeveer de juiste hoeveelheid voor elke voet.


Hoe kom ik van een gebarsten huid op mijn handen, vingers en voeten af?

De beste vorm van huidverzorging voor uw handen, vingers en voeten is regelmatige hydratatie. Dit zal helpen een vervelend gevoel en lelijke barsten te voorkomen.

Als er al barsten zijn ontstaan, is Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf ideaal om plekken met barsten aan te pakken. De verzachtende, transparante zalf is gemakkelijk aan te brengen en voorzichtig in te masseren in de zeer droge en/of gebarsten huid van de knieën en ellebogen, knokkels, nagelriemen en hielen.

De zalf zonder water vormt een milde beschermende barrière over de huid. Deze barrière is semi-occlusief en ondersteunt het natuurlijke transport van waterdamp en zuurstof naar en van de huid. De hydraterende actieve ingrediënten Glycerine en Panthenol helpen de regeneratie te versnellen, en maken de huid zachter en gladder.


Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf: illustratie vingertop
Een vingertop van de Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf is vaak alles wat u nodig heeft om een huidzone te verzorgen.
Crème voor gebarsten huid helpt de gebarsten huid zachter en gladder te maken
Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf maakt de gebarsten huid zachter en gladder

U heeft waarschijnlijk minder nodig dan u denkt (een kleine vingertop van het product voor uw handen en een grotere vingertop voor elke voet is vaak alles wat u nodig heeft) en u kunt de zalf zo vaak als nodig aanbrengen:

 • De handige tubes van 40g zijn gemakkelijk in uw zak of tas te stoppen, dus u heeft de zalf altijd bij de hand als u hem in de loop van de dag moet aanbrengen of opnieuw moet aanbrengen of wanneer u een paar minuutjes de tijd heeft om u nagelriemen zacht te maken en terug te duwen.
 • De grotere tube van 198g is ideaal om na het bad of de douche te gebruiken.
 • De zalf kan ook worden gebruikt voor intensieve verzorging 's nachts. Breng de zalf op uw handen en/of voeten aan voordat u naar bed gaat. Trek desgewenst katoenen handschoenen of sokken aan voor een zachtere, gladdere huid in de ochtend.

Opgelet

De zalf mag niet worden gebruikt op open, bloedende of vochtige wonden op uw handen en voeten, maar zodra zich nieuw weefsel heeft gevormd (de medische term hiervoor is re-epithelialisatie), dan kan de zalf zo vaak als nodig worden gebruikt.

Van Eucerin Aquaphor Herstellende Zalf is klinisch en dermatologisch bewezen dat het de zeer droge, gebarsten of geïrriteerde huid herstelt. Aanvullend onderzoek op zeer droge en gebarsten huid van de handen heeft ook aangetoond dat het na slechts één keer gebruik 's nachts een statistisch significant verschil maakt. Deze effecten blijven voortduren bij regelmatig gebruik.


Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek