Diabetische huid in het algemeen – Oorzaken en symptomen en hoe ze het beste te verzorgen

Ontdek meer

Als je een diagnose diabetes mellitus type 2 (of gewoon diabetes) hebt gekregen, hoef je niet meteen ongerust te zijn – je kunt nog steeds een gelukkig en goed leven leiden. Met een paar wijzigingen in je dagelijkse gewoonten kun je normaal comfortabel leven met diabetes – vooral een gezond dieet en lichaamsbeweging helpen je flink op weg.

Zelfs je huid, het grootste orgaan van je lichaam, kan gevolgen ondervinden van diabetes en baat hebben bij een beetje extra verzorging. Onderzoek heeft aangetoond dat vier op de vijf diabetici huidproblemen ondervinden die hun algemene welbevinden ernstig kunnen beperken. Dagelijkse huidverzorging, en voetverzorging in het bijzonder, kan een belangrijke rol spelen voor een gezonde huid en je algemene levenskwaliteit.

Wat veroorzaakt diabetes type 2?

Onderzoek van de Internationale Diabetes Federatie toont aan dat wereldwijd meer dan 415 miljoen volwassenen aan diabetes lijden (dat is één op de elf mensen). De voorspellingen zijn bovendien dat tegen 2040 dit cijfer zal oplopen tot 642 miljoen (één op de tien mensen).1 Diabetici van type 2 maken 90% uit van dit totale cijfer2.

Voor de meeste mensen met diabetes is het controleren van de bloedglucosespiegel een routine.

Een gezond lichaam produceert van nature insuline, dat de glucoseniveaus in ons bloed reguleert. Diabetes type 2 is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam niet genoeg insuline aanmaakt, of waarbij de cellen niet meer effectief reageren op de insuline die het produceert.
De ziekte heeft verstrekkende gevolgen voor het hele lichaam, ook voor de huid. Aangezien het lichaam probeert de overtollige suiker uit te scheiden via de urine, verliest het water en droogt de huid uit – vooral de huid van de benen en voeten kan hier last van ondervinden. De symptomen zijn meestal erger bij oudere mensen, omdat onze huid hoe dan ook van nature uitdroogt naarmate we ouder worden.

Hoe diabetes de huidstructuur beïnvloedt

1. Opperhuid
2. Lederhuid
3. Onderhuid

De rol van de opperhuid (de buitenste huidlagen) bestaat erin het lichaam te beschermen tegen uitdroging, ziekte en schadelijke stoffen. Het zijn precies die huidlagen die het ergst getroffen worden door diabetes type 2.
Onder de opperhuid ligt de lederhuid. In de huidlagen liggen de bloedvaten, zenuwen, zweet- en talgklieren. Wanneer hoge bloedglucosewaarden de lederhuid beschadigen, komt de huid extra onder druk te staan naast de biologische huidveroudering en irriterende factoren uit de omgeving waaraan ze wordt blootgesteld.

Symptomen van een diabetische huid

Een opvallend droge, jeukende en strakke huid kan een waarschuwing zijn voor diabetes. Tot 40% van de patiënten heeft er last van. Dit wordt veroorzaakt door een gestoorde aanvoer van voedingsstoffen naar de huid, waardoor:

  • de huid moeilijker het vocht kan vasthouden dat ze nodig heeft, zodat ze sneller uitdroogt
  • het natuurlijke evenwicht in de productie van talg- en zweetklieren verstoord wordt
  • de hydrolipidelaag op de opperhuid beschadigd wordt, zodat ze de huid niet langer doeltreffend beschermt
  • de barrièrefunctie van de huid  afneemt, wat het immuunsysteem van het lichaam kan aantasten
  • snij- en andere wondjes in de huid makkelijker kunnen infecteren
  • zenuwstoornissen (of neuropathie) kunnen ontstaan waardoor de huid niet meer voelt wanneer ze beschadigd is
Huid en neuropathie
Hierdoor kan de huid broos worden en barsten. Dat voelt niet alleen onaangenaam, maar vormt ook een gezondheidsrisico. Het minste schrammetje kan tot kleine verwondingen leiden die niet de nodige aandacht krijgen om te genezen. De conditie van de huid verslechtert en dat kan dan weer leiden tot fysieke en psychologische problemen. Maar met de juiste zorg kun je ernstige schade voorkomen.

 

Hoe diabetische huid verzorgen?

Als je diabeticus bent, is het belangrijk dat je je droge, ruwe en beschadigde huid beschermt met kwaliteitsproducten waarvan bewezen is dat ze geschikt zijn voor mensen met diabetes. Klinische en dermatologische tests hebben bewezen dat alle producten uit het Eucerin UreaRepair PLUS assortiment bijzonder doeltreffend zijn voor en goed worden verdragen door diabetische huid.3 

Een zorgvuldige, regelmatige verzorging kan de conditie van de huid aanzienlijk verbeteren. De huid ziet er beter uit en voelt beter aan en het risico op infectie neemt af.

Voor het lichaam, en vooral voor de benen, adviseren wij Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 5% Urea of Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea. Het product met 5% ureum is speciaal ontwikkeld voor zeer droge en ruwe huid. Als je huid extreem droog, jeukerig en schilferig is, raden wij de hogere ureumconcentratie van het 10%-product aan.

Beide producten bevatten een unieke en zeer doeltreffende combinatie van werkzame bestanddelen die samen verschillende belangrijke oorzaken van droge huid tegengaan.

De voornaamste werkzame bestanddelen in de formule zijn ureum, ceramide en andere natuurlijke vochtregulerende factoren (NMF). De Eucerin UreaRepair PLUS Lotions geven onmiddellijk verlichting en intense hydratatie, waardoor symptomen van droogheid tot 48 uur worden vertraagd.

Meer informatie over de 10% Urea Lotion vind je in Achter de wetenschap van Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea.

Besteed vooral aandacht aan je voeten

Stap 1: Wassen

Reinig je voeten met lauw water en zachte zeep

Lees meer

Stap 2: Onderzoeken

Droog je voeten goed af en kijk ze na op schrammen, barstjes en kleine wondjes

Lees meer

Stap 3: Hydrateren

Behandel je voeten met een geschikte crème

Lees meer
Een passende verzorging met een geschikte voetcrème houdt de voeten zacht en soepel.

Voor de voetverzorging adviseren wij Eucerin UreaRepair PLUS Foot Cream 10% Urea, dat is ontwikkeld in samenwerking met diabetologen (medische diabetesspecialisten) en dermatologen. De voornaamste bestanddelen ureum, ceramide en andere natuurlijke vochtregulerende factoren (NMF's) zijn gecombineerd in een actieve formule die de huid laat ademen en de poriën niet verstopt. Het product biedt tot 48 uur intensieve hydratatie, maakt de huid veerkrachtiger, minder kwetsbaar voor letsels en verbetert de algemene conditie.

Regelmatig reinigen en hydrateren draagt bij tot de zorg voor diabetische huid.

Medische huidverzorgingsproducten zoals in het Eucerin UreaRepair assortiment kunnen dagelijks worden gebruikt om de symptomen van een droge diabetische huid te verlichten en de huid veerkrachtiger te maken, zodat ze er zacht, glad en soepel uitziet en aanvoelt.

Bronnen:

1 IDF Diabetes Atlas (7e ed.): een wereldwijd rapport gepubliceerd door de Internationale Diabetes Federatie (IDF), Brussel, België (2015)

2 Internationale Diabetes Federatie. De IDF Diabetes Atlas. Vijfde editie. Brussel (2011)

3 Bron: Deutscher Gesundheitsbericht Diabetes 2016, gepubliceerd door: Deutsche Diabetes-Hilfe en de Duitse Diabetesvereniging (DDG)

Related Articles

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek