Een vrouw kijkt uit het raam

Informatie over de huid Factoren die de huid beïnvloeden

De toestand en het uitzicht van onze huid zijn belangrijk voor onze algemene gezondheid en ons welzijn. Een gezonde huid werkt hard om ons lichaam tegen bacteriën en virussen te beschermen, reguleert de temperatuur, ziet er egaal, goed gehydrateerd en gelijkmatig van kleur uit en voelt glad aan. Er zijn veel factoren, zowel interne als externe, die de gezondheid van de huid aantasten. Ze beïnvloeden hoe de huid eruitziet en aanvoelt. Sommige factoren kunnen we niet beïnvloeden, maar veel externe factoren wel. Een goede huidverzorging helpt de huid gezond te houden en er langer jong uit te laten zien.

Interne (endogene) factoren

De interne factoren die de huid beïnvloeden zijn erfelijkheid, hormonen en specifieke ziekten, zoals diabetes.

Erfelijkheid

Het huidtype (normaal, droog, vet of gemengd) wordt erfelijk bepaald en beïnvloedt de algemene toestand van de huid.

Erfelijkheid en biologische huidveroudering

Ook biologische veroudering wordt bepaald door erfelijke factoren. Biologische huidveroudering kenmerkt zich door:

 • Verminderde regeneratie en vernieuwing van cellen.
 • Minder uitscheiding van de talg- en zweetklieren.
 • Degeneratie van het bindweefsel, zodat de huid minder vocht kan binden en stevigheid verliest.
 • Degeneratie van elastische vezels, waardoor de huid minder elastisch wordt.

Biologische huidveroudering moet niet worden verward met vroegtijdige huidveroudering: dat wordt door externe factoren veroorzaakt en kan worden beïnvloed.

Een vrouw met een baby in haar armen
Uw huidtype wordt erfelijk bepaald.
Het gezicht van een oudere vrouw met blond haar.
Biologische veroudering wordt bepaald door erfelijke factoren.

Internal factors that affect skin: hormones

Ook bepaalde aanleg voor bepaalde huidziekten zoals atopische dermatitis, psoriasis en ichthyosis worden erfelijk bepaald. Bijvoorbeeld, bij mensen die met een erfelijk tekort aan filaggrine (een in de huid aanwezig eiwit) worden geboren, heeft de huid een zwakkere barrièrefunctie. Ze zijn vatbaar voor atopische dermatitis. Daarvoor is de juiste huidverzorging van cruciaal belang. Lees meer over droge huid en atopische dermatitis.

Er zijn bepaalde ziekten, zoals diabetes en nierfalen, die de toestand van de huid kunnen beïnvloeden.


Een vrouw krabt aan haar been
Veel externe factoren kunnen de huid beïnvloeden en tot huidziekten leiden.

Hormonen

Hormonen en wijzigingen in de hormoonspiegel kunnen een aanzienlijk effect op de huid hebben:

 • Hormonale veranderingen zetten de puberteit in. Ze kunnen tevens acne veroorzaken.
 • Tijdens de zwangerschap kunnen hormonen een verhoogde productie van melanine en een vorm van hyperpigmentatie, melasma (of zwangerschapmasker) genoemd, stimuleren.
 • Het vrouwelijke oestrogeenniveau neemt af als onderdeel van het biologische verouderingsproces en in het bijzonder na de menopauze. Oestrogeen heeft een gunstig effect op de vochtbalans van de huid. Afname hiervan leidt tot verandering in de structuur en leeftijdgerelateerde achteruitgang van de huid.
Een vrouw raakt haar kin aan terwijl ze in de spiegel kijkt
Hormonale veranderingen kunnen de huid beïnvloeden en acne veroorzaken.
Een vrouw raakt haar buik aan
Zwangerschap kan hyperpigmentatie veroorzaken en de vochtbalans in de huid verstoren.

Externe (exogene) factoren

Er zijn veel externe factoren die de gezondheid van de huid beïnvloeden. Deze factoren worden bepaald door onze omgeving, onze algemene gezondheid en de levensstijl die wij kiezen.

Klimaat en milieu

UV-straling
Vrije radicalen zijn agressieve moleculen die verantwoordelijk zijn voor het oxidatieproces in het lichaamsweefsel, wat tot beschadiging van cellen leidt. Een gezonde huid bevat antioxidanten die de huid beschermen door de vrije radicalen te neutraliseren.

In de opperhuid worden deze vrije radicalen hoofdzakelijk door UV-stralen gegenereerd. Onder normale omstandigheden en bij beperkte blootstelling aan UV-stralen kunnen de beschermingsmechanismen van de huid dit min of meer opvangen. Bij langdurigere blootstelling raken de beschermingsmechanismen van de huid echter verzwakt. De huid wordt gevoeliger en vatbaarder voor ziekten. Jarenlange onbeschermde blootstelling aan de zon leidt tot chronische door UV-licht. Dit gaat gepaard met vroegtijdige huidveroudering.

Lees meer over de effecten van blootstelling aan de zon en bescherming van de huid in de zon.

Een vrouw beschermt haar gezicht tegen de zon
Langdurige blootstelling aan de zon leidt tot vorming van vrije radicalen, die de beschermingsmechanismen van de huid kunnen verzwakken.

Temperatuur
Extreme temperaturen en de snelheid waarmee de temperatuursveranderingen plaats vinden, kunnen de gezondheid van de huid aantasten.

Onder koude omstandigheden reageert de huid de bloedvaten vernauwen om zo het lichaam tegen te veel warmteverlies te beschermen. Bij langdurige kou vermindert de afscheiding van de talgklieren, waardoor de huid uitdroogt. Lees meer over droge huid.

Onder extreem warme en vochtige omstandigheden (bijvoorbeeld in tropische landen of in de sauna) produceren de zweetklieren meer zweet, waardoor de huid vochtig wordt en gaat glimmen en, in sommige gevallen, vatbaarder wordt voor acne.

Sommige huidaandoeningen, bijvoorbeeld rosacea, kunnen ook door hoge temperaturen worden opgeroepen. Dit is één van de redenen waarom wordt aangeraden om lauw in plaats van heet water te gebruiken bij het reinigen van het gelaat, handen wassen en baden.
Een vrouw in winterkleding
Bij koud weer kan de huid uitdrogen.
Een hand op een kraan
Gebruik lauw in plaats van heet water. Heet water kan sommige vormen van huidirritatie oproepen.

Chemische invloeden

Agressieve producten
De huid is van nature mild zuur met een pH-waarde van ongeveer 5. Agressieve reinigingsproducten (zoals natriumlaurylethersulfaat / vochtinbrengende producten met een hoge pH-waarde) overbelasten het natuurlijke neutraliserende vermogen van de huid. Ze beschadigen de celstructuur en verzwakken de barrièrefunctie van de buitenste laag van de opperhuid. Als gevolg hiervan kan de huid uitdrogen en wordt deze vatbaarder voor huidinfecties en 'flare-ups' of ziekten zoals atopische dermatitis.

Bepaalde chemische peelings kunnen een vergelijkbaar effect hebben. Het is belangrijk een dermatoloog te vragen of een bepaalde procedure geschikt is voor uw huid.

Sommige mensen zijn bijzonder gevoelig voor agressieve producten:

 • Jonge kinderen en oudere mensen: Een jonge en een oude huid hebben minder weerstand, omdat de activiteit van de talgklieren óf nog niet volledig is ontwikkeld óf aan het afnemen is. Lees meer over de huid op verschillende leeftijden.
 • Mensen die bij hun werk aan chemicaliën worden blootgesteld: Beroepsgroepen zoals kappers, metselaars en fabrieksarbeiders komen regelmatig in contact met reinigingsmiddelen, oplosmiddelen, lakken en verven, allemaal stoffen die schadelijk kunen zijn voor de huid.

Lees meer over de verzorging van de lichaamshuid en de gezichtshuid en het belang van het kiezen van de juiste huidverzorgingsproducten.

Huidpeeling op het voorhoofd
Agressieve chemicaliën en huidpeelings kunnen de pH-balans in de huid verstoren.
Krullers in het haar
Mensen die met chemicaliën werken, moeten hun huid extra verzorgen.

Te vaak wassen
Te vaak en te lang douchen of baden met te heet water leidt tot verlies van de natuurlijke vochtinbrengende bestanddelen van de huid (bekend als NMF's) en oppervlaktelipiden. De huid droogt uit en wordt ruw. Lees meer over verzorging van de lichaamshuid en dagelijkse huidverzorging van het gezicht.

External factors that affect skin: diet

Voeding
Een uitgebalanceerde voeding helpt de huid gezond te houden. Wetenschappelijke onderzoek met betrekking tot de beste voedingsmiddelen voor een gezonde huid is schaars, maar:
 • Fruit, groenten, volkorenproducten en magere eiwitten (vis in plaats van vlees) zijn allemaal goed voor de huid. 
 • Voeding rijk aan vitamine C en weinig vet en koolhydraten kunnen de huid een jongere uitstraling geven. 
 • Voeding rijk aan antioxidanten lijken beschermende voordelen te bieden. Dit zijn gele en oranje fruit- en groentesoorten (zoals wortel en abrikozen), bosbessen, groene bladgroenten (zoals spinazie), tomaten, erwten, bonen en linzen, vis (met name zalm) en noten. 
 • Voedingspatronen die een bepaalde voedingsmiddelengroep en de voedingswaarde hiervan uitsluiten, zijn over het algemeen niet goed voor de gezondheid van de huid. Het is raadzaam om de inname van snoep en zuivelproducten te beperken. Het is erg belangrijk ruim voldoende water te drinken, vooral voor oudere mensen.

Er bestaat geen duidelijk verband tussen voeding en de oorzaken van acne.

Een vrouw neemt een medicijn in
Van bepaalde medicijnen en medische behandelingen is bekend dat zij als bijwerking een droge huid veroorzaken.
Een vrouw drinkt een glas water
Het is ook belangrijk ruim voldoende water te drinken, vooral voor oudere mensen.

External factors that affect skin: medication

Therapeutische maatregelen
Bepaalde medicijnen (zoals chemotherapie, plastabletten, laxeermiddelen en lipide-verlagende geneesmiddelen die soms worden ingenomen voor behandeling van hart- en vaatziekten) en medische procedures (zoals radiotherapie en dialyse) kunnen de huid gevoeliger en vatbaarder voor droogte maken.

Levensstijl

Keuzes voor een gezonde levensstijl kunnen helpen bij het vertragen van het natuurlijke verouderingsproces en huidproblemen voorkomen:

Stressbeheersing
Onbeheerste stress kan de huid gevoeliger maken en problemen oproepen, zoals acne. Stress moet worden beheerst: minder werkbelasting, tijd vrijmaken voor ontspannende bezigheden en ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen.

Lichaamsbeweging
Regelmatig bewegen heeft een positief effect op de gezondheid van de huid en de algemene.

Slaap
Een goede nachtrust biedt het gehele organisme een kans om te regenereren en zo de vernieuwing van de huid te bevorderen.

Stoppen met roken
Tabaksrook is een belangrijke bron van vrije radicalen die schadelijk zijn voor de huid. Door roken gaat de huid er ouder uitzien. Het bevordert rimpels door: 

 • Vernauwing van de kleine bloedvaten in de binnenste huidlagen. Dit vermindert de bloedstroom en onttrekt zuurstof en voedingsstoffen, zoals vitamine A, aan de huid. 
 • Beschadiging van collageen en elastine: vezels die de huid zijn stevigheid en elasticiteit geven.
Een vrouw in yogahouding
Stressbeheersing kan ook een gezonde huid bevorderen.
Een slapende vrouw
Een goede nachtrust geeft de huidcellen de kans om zich te herstellen.

Zin in meer tips voor de huid en expert advies van Eucerin?

Word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

 • Tester worden
 • Bonuspunten verzamelen
 • Profiteer van voordelen