Droge huid – Wat is het, waardoor wordt het veroorzaakt en hoe kan het worden verholpen?

Leestijd: 11 min
Ontdek meer

De huid is één van onze belangrijkste organen, omdat deze ons tegen de omgeving beschermt ons uiterlijk bepaalt en ons tastzin geeft. Als de huid echter droog wordt, kan deze ruw en trekkerig aanvoelen en zelfs gaan schilferen en jeuken en daarnaast komt het vermogen om naar behoren te functioneren in gevaar.

Tekenen

Droogte is een belangrijke oorzaak van huidklachten.

Gebrek aan vocht in de huid kan zich op verschillende manieren uiten, variërend van standaard ruwheid en het vormen van schilfers en kleine barstjes tot roodheid, ontstekingen, constante trekkerigheid en jeuk. Dit verschilt echter afhankelijk van de ernst en de plaats van de droogte.

Er zijn vele interne en externe factoren die bijdragen aan een droge gezichtshuid en deze spelen allemaal een rol in hetzelfde uitdrogingsproces van de huid.
Handen worden sneller droog als ze vaak worden gewassen.

Symptomen van een droge huid
Als de huid vocht begint te verliezen, voelt hij in eerste instantie aan als:

 • Trekkerig
 • Ruw

Symptomen van een zeer droge huid
Als de droogte niet wordt behandeld en de huid nog meer vocht verliest, wordt de huid: 

 • Zeer trekkerig
 • Schilferig
 • Gebarsten
 • Jeukerig

Symptomen van ruwe en gebarsten huid
Bepaalde gebieden van het lichaam, in het bijzonder de handen, voeten, ellebogen en knieën, zijn gevoelig voor:

 • Extreme trekkerigheid
 • Extreme ruwheid
 • Barstjes of kloven
 • Intense jeuk

Droge gezichtshuid
Een droge huid in het gezicht is bijzonder onaangenaam en leidt tot vroegtijdige veroudering. De droogte ontstaat meestal op de wangen/kaken en rondom de ogen. Ook de lippen worden droog, vooral in de winter.

Droge lichaamshuid
Een droge lichaamshuid begint meestal op de voeten en de schenen, aangezien deze gebieden minder talgklieren bevatten en vaak meer aan de omgeving worden blootgesteld, maar de huid kan overal op het lichaam droog zijn.

Sommige ziekten, zoals atopische dermatitis en psoriasis, gaan gepaard met een droge huid.

Een droge gezichtshuid kan ook met bepaalde ziekten te maken hebben

Xerose is de medische term voor een droge huid. De term komt uit het Grieks; 'xero' betekent 'droog' en 'osis' betekent 'ziekte'.

Atopische dermatitis en psoriasis gaan ook gepaard met een droge huid, hoewel deze aandoeningen erfelijk zijn en ook andere symptomen, zoals ontstekingen en intensieve jeuk, kunnen hebben.

Stofwisselingsaandoeningen, zoals diabetes mellitus en nieraandoeningen, kunnen ook het vochtgehalte in de huid beïnvloeden en hierdoor kan de huid ook ernstig uitdrogen.

De relatie tussen een droge, een gevoelige huid en hypergevoelige huid

Vermijd wassen met aggresieve zepen - de droge huid kan gevoelig zijn en daardoor zouden parabenen, kleurstoffen en parfums kunnen irriteren.
In tegenstelling tot andere huidaandoeningen kan de hypergevoelige huid tekenen vertonen die niet zichtbaar zijn, terwijl ze wel heel oncomfortabel aanvoelen.

Een droge huid is meestal gevoelig en kan geïrriteerd reageren op contact met agressieve reinigingsmiddelen, zeep of ongeschikte cosmeticaproducten. Als de natuurlijke barrièrefunctie van de huid wordt verstoord, kunnen allergenen, irriterende stoffen, verontreinigingen en bacteriën de huid gemakkelijker binnendringen.

Een gevoelige huid hoeft niet altijd met droogte te maken te hebben. Hoe dan ook, het is belangrijk om huidverzorgingsproducten met irriterende bestanddelen zoals geur- en kleurstoffen te vermijden. Controleer altijd of het product dermatologisch op een gevoelige huid is getest. Lees meer over een gevoelige huid in het algemeen of specifiek in het gezicht of op het lichaam.

 Een hypergevoelige huid, een frequentere en ernstige vorm van een gevoelige huid, reageert snel en heftig op triggers die over het algemeen wel getolereerd worden door een normale huid. Deze triggers zijn ondere andere milieufactoren, zoals extreme temperatuurverschillen en luchtvervuiling, phsychologische factoren, zoals stress, en andere factoren zoals pittig eten, alcohol en reinigingsproducten zoals de meeste huidverzoringsproducten. Contact hiermee resulteert in een onprettig aanvoelende huid door bijvoorbeeld jeuk, een stekend of branding gevoel. Om de hypergevoelige huid onder controle te houden worden mensen die hieraan lijden geadviseerd blootstelling aan triggers te minimaliseren en een speciale actieve huidverzorgingroutine aan te leren, zodat huidtolerantie verbetert, irritatie vermindert en het huidcomfort verbetert. Lees meer over de hypergevoelige huid in het algemeen of een hypergevoelige huid in het gezicht.

Opgelet

Wij adviseren u om als u zich zorgen maakt of twijfelt over uw symptomen of als deze heviger worden naar een arts of dermatoloog te gaan voor persoonlijk advies.

Als u meer informatie nodig heeft ter ondersteuning bij het vaststellen van uw huidklachten en welke behandeling hiervoor geschikt is, kan de huidtest een handig hulpmiddel bij het stellen van een diagnose zijn.

Oorzaken & Triggers

Wat is de oorzaak van een droge huid?

Een droge huid wordt veroorzaakt door zowel exogene (externe) en endogene (interne) factoren. Een persoon kan door één of meer van deze factoren worden getroffen en hoe meer gecombineerde oorzaken er zijn, des te droger de huid wordt. Inzicht in welke factoren de droge huid beïnvloeden, helpt bij het voorkomen en behandelen van de droge huid.

Als de natuurlijke barrièrefunctie van de huid wordt aangetast, kan vocht gemakkelijker verdampen, waardoor de huid droog, trekkerig en ruw wordt.
Een verlaagd vochtgehalte in de huid door een beperkt aantal aquaporinen.

De verdamping van vocht en belangrijke stoffen die vocht in de huid insluiten en binden heeft te maken met een tekort aan deze hygroscopische (waterbindende) stoffen die van nature in de huid voorkomen (natuurlijke vochtvasthoudende factoren, NMF's).

De eerste stap in het vochtverliesproces is het verlies van oppervlaktelipiden die een natuurlijke barrière op de huid vormen om verdamping van water tegen te gaan.

Zodra deze lipidenbarrière wordt doorbroken, kan vocht verdampen en worden de vitale vochtbindende stoffen gemakkelijk weggewassen. Omdat deze natuurlijke vochtvasthoudende factoren ontbreken, kan de huid niet zoveel water vasthouden en droogt uit. Als deze situatie blijft bestaan, kunnen de vochtnetwerken in de dieper gelegen lagen van de huid worden aangetast, waardoor de natuurlijke opwaartse stroom van vocht naar de bovenste lagen vermindert, wat leidt tot een zeer droge huid.

Externe triggers

Externe triggers tasten de natuurlijke huidbarrière aan en brengen zo het vochtverlies op gang.

De belangrijkste externe triggers zijn:

UV-stralen kunnen leiden tot huidveroudering en als gevolg hiervan een droge huid.
Sommige medicijnen kunnen leiden tot een droge huid.

Omgeving

Huidverzorging

 • Vaak wassen of lang, heet baden of douchen verwijdert de lipiden die de huidbarrière vormen.
 • Ongeschikte dagelijkse huidverzorging – dagelijkse verzorging van de huid met producten die geschikt zijn voor een droge huid is belangrijk. Het is vooral belangrijk geen sterke zeepsoorten die de van nature aanwezige lipiden verwijderen te gebruiken.

Medicijnen
Van bepaalde medicijnen en medische behandelingen (zoals bestralen, dialyse of chemotherapie) is bekend dat zij als bijwerking een droge huid veroorzaken. Deze bijwerking is bekend bij medicijnen voor het regelen van de bloeddruk, ook diuretica genoemd.

Attention

Controleer altijd bij een arts of apotheek als u bezorgd bent dat een medicijn een droge huid kan bevorderen.

Interne factoren

Soms worden baby's getroffen omdat ze erfelijk zijn belast. Zij kunnen huidziekten ontwikkelen zoals atopisch eczeem, waarvan de belangrijkste symptomen bestaan uit jeuk en een droge huid.
Naarmate de huid ouder wordt, nemen de elasticiteit en dichtheid af en de huid verliest zijn jeugdige uitstraling.

Erfelijke invloeden
Het vochtgehalte van de huid wordt ook deels door erfelijke factoren bepaald. Sommige mensen zijn erfelijk belast en erven de aanleg voor een droge huid. Onder dezelfde omstandigheden hebben verschillende mensen verschillende huidtypes. Personen met een lichte huid lijken gevoeliger te zijn voor een droge huid dan mensen met een donkerdere huid. Aandoeningen zoals atopische dermatitis, psoriasis, diabetes en ichthyosis zijn vaak erfelijk.

Hormonale invloeden
Hormonale veranderingen, zoals zwangerschap of menopauze, kunnen een droge huid veroorzaken.

Leeftijd
Naarmate mensen ouder worden, neemt het vermogen van de huid om transpiratie en lipiden te produceren af als gevolg van vermindering van de werking van talgklieren en zweetklieren in de huid. Een droge huid en veroudering zijn aan elkaar gerelateerd en kunnen een vicieuze cirkel vormen. Lees meer over door veroudering veroorzaakte droge huid.

Voeding
Een tekort aan voedingsstoffen, onverzadigde vetzuren en vitaminen kan de kans op een droge huid vergroten. Vitamine C en E dragen ook bij aan het gezond houden van de huid.
Lees meer over factoren die de huid beïnvloeden.

Bevorderende Factoren

Factoren die een droge huid kunnen bevorderen

Een gezonde huid is goed gehydrateerd en heeft een onbeschadigde huidbarrière. De belangrijkste factoren die een droge huid bevorderen, worden hierboven besproken, maar verschillende andere factoren hebben ook invloed op de mate van een droge huid.

Het ontbreken van een effectieve behandeling
Ook het ontbreken van een effectieve behandeling kan een droge huid verergeren. Als de huid niet naar behoren wordt behandeld, neemt de droogte toe en dit heeft een negatieve invloed op het vochtnetwerk in de dieper gelegen huidlagen. Daarom juist verlicht een hydraterend product omdat dit de symptomen aanpakt. De meeste hydraterende producten zijn uitsluitend gericht op herstel van de oppervlaktebarrièrefunctie en vertrouwen op het onderliggende vochtnetwerk voor levering van vocht aan de bovenste huidlagen.

Breng zonnebrandmiddelen die een droge huid tegengaan regelmatig aan om de huid tegen schadelijke UV-stralen te beschermen.
Vaak de handen wassen kan tot een droge huid leiden. Probeer dus zeepsoorten met agressieve reinigingsmiddelen te vermijden.

Blootstelling aan de zon
Ook overmatige blootstelling aan de zon kan de huid droger maken. Een zonnebrandmiddel voor de droge huid moet hydraterende bestanddelen bevatten en een geschikte beschermingsfactor (SPF) hebben, zodat de huid weer wordt gehydrateerd. Ook belangrijk is dat het zonnebrandmiddel, evenals andere huidverzorgingsproducten die op een droge huid worden aangebracht, geen irriterende geur- en kleurstoffen bevat, aangezien een droge huid, en vooral een droge gezichtshuid, gevoeliger is voor irritatie dan een normale huid.

Beroepsrisico's
Sommige beroepen vergroten ook de kans op een droge huid. Meestal zijn dit beroepen waarbij gewerkt wordt onder hete of koude omstandigheden (boer/visser), veelvuldig gebruik wordt gemaakt van reinigingsmiddelen (arts/verpleegkundige/kapper) of waarbij men blootgesteld wordt aan chemicaliën (monteur/schoonmaker).

Voldoende drinken is belangrijk, omdat het vochtgehalte van de huid afhankelijk is van de waterbalans in het lichaam.

Uitdroging
De hydratatie van de huid is afhankelijk van de waterbalans van het lichaam. Deze onttrekt vocht aan een reeds droge huid. Oudere mensen zijn vatbaar voor uitdroging, omdat het gevoel van dorst bij het ouder worden afneemt. Dagelijks minimaal 1,5 liter vloeistof drinken is van essentieel belang voor het onderhoud van een gezonde huid.

Roken
Nicotine en giftige stoffen uit sigarettenrook kunnen de bloedsomloop aanzienlijk reduceren, wat leidt tot een vertraagde stofwisseling in de huid. Dit betekent dat de huid gemakkelijker uitdroogt en vroegtijdig veroudert.

Oplossingen

Welke oplossingen zijn beschikbaar voor een droge huid?

Een droge huid reinigen

Breng minder tijd door in heet water door kort te douchen in plaats van een lang bad te nemen.
Vermijd huidverzorgingsproducten met irriterende alcoholen, parabenen, kleurstoffen of geurstoffen.

Een droge lichaamshuid reinigen
Bij het reinigen van een droge tot zeer droge huid is het van vitaal belang dat het reinigingsproduct effectief is en toch mild genoeg om niet de huideigen lipiden weg te wassen. Het beste is een product verrijkt met natuurlijke vochtvasthoudende factoren, zoals Ureum, dat het vocht in de huid vasthoudt. Eucerin Waslotion 5% Urea is een zeer mild product met toegevoegde natuurlijke vochtvasthoudende factoren voor de droge tot zeer droge lichaamshuid die mild reinigt zonder de huid uit te drogen. De lotion is geschikt voor mensen met diabetes en psoriasis.

Een droge gezichtshuid reinigen
Milde reiniging van het gezicht is vooral belangrijk, omdat het gebruik van ongeschikte producten de droogte kan verergeren en dit kan weer het vroegtijdig ontstaan van fijne lijntjes en rimpels bevorderen. DermatoCLEAN [HYALURON] reinigingsmelk bevat een zeer effectieve en toch milde samenstelling van reinigende bestanddelen die de huid tegen uitdroging beschermen. Lees meer over de juiste dagelijkse verzorging voor het gezicht.

De droge huid hydrateren

Om vochtverlies in de huid te voorkomen, is regelmatige hydratatie van de huid van essentieel belang.
De juiste huidverzorging voor de droge huid bevat actieve bestanddelen zoals Ureum, gluco-glycerol of ceramide-3.

In het beste geval bevatten hydraterende producten voor de droge huid actieve bestanddelen zoals:

 • Ureum en lactaat om de ontbrekende natuurlijke vochtvasthoudende factoren aan te vullen en de binding van vocht in de bovenste huidlagen te bevorderen. Omdat Ureum en lactaat van nature in de huid aanwezig zijn, zijn ze niet giftig en niet allergeen, waardoor zelfs mensen die aan een extreem droge huid lijden ze goed verdragen. De minimaal aanbevolen concentratie van Ureum is 5%. Een zeer droge huid vereist meestal een hogere concentratie van Ureum en andere vochtvasthoudende factoren. De Eucerin UreaRepair Plus gamma bevat een reeks lotions, crèmes en oliën met 5% en 10% Ureum, inclusief speciaal voor het gezicht, de handen, de voeten en het lichaam ontwikkelde producten.
 • Gluco-glycerol is een molecuul dat het huideigen vochtnetwerk stimuleert en hierbij de werking van de aquaporinen in de diepere lagen van de opperhuid ondersteunt om zo de natuurlijke opwaartse vochtstroom naar de bovenste huidlagen te herstellen, zodat langdurige hydratatie wordt verzekerd. Aquaporinen zijn microscopisch kleine waterkanalen die voornamelijk in de dieper gelegen lagen van de opperhuid worden aangetroffen. Zij leveren vocht aan de bovenste laag van het stratum corneum en zijn van essentieel belang voor de instandhouding van de hydratatie van de huid.
 • Ceramide-3 helpt de lipidenbarrière te herstellen en zo het vochtverlies te verminderen. Eucerin UreaRepair Waslotion 5% Urea en Eucerin UreaReapair 10% Urea Lotion bevatten beide gluco-glycerolUreum en ceramide-3.

Verzorging van de door veroudering veroorzaakte droge huid

Naarmate de huid ouder wordt, bevordert de droogte van de huid vroegtijdige ontwikkeling van fijne lijntjes en rimpels. Lees meer over de tekenen, oorzaken en oplossingen betreffende door veroudering veroorzaakte droge huid. Hydratatie wordt nog belangrijker, omdat constante hydratatie van de huid de ontwikkeling van verdere rimpels kan voorkomen, vooral in het gezicht.

Hyaluronzuur is een molecuul dat het verschijnen van droogtelijntjes en rimpels vermindert. Hyaluronzuur is van nature in de huid aanwezig en het is een essentieel onderdeel van het bindweefsel. Het heeft een groot waterbindend vermogen, verbetert huidvernieuwing en bevordert de verspreiding van voedingsstoffen. De het Eucerin Hyaluron-Filler + Extra Rijk gamma, bestaande uit een dag-, nacht- en oogcontourcrème is op unieke wijze ontwikkeld met ureum voor insluiting van vocht en hyaluronzuur om zo rimpels minder zichtbaar te maken.

Attention

Als u zich zorgen maakt of twijfelt over de te kiezen behandeling, adviseren wij u naar een arts of dermatoloog te gaan voor persoonlijk advies.

Bevorderende factoren vermijden

Naast dagelijks goed reinigen en hydrateren is het belangrijk factoren die een droge huid bevorderen te vermijden. Dit vermindert het effect van een droge huid en de noodzaak voor behandeling:

Hydraterende toevoegingen aan badproducten kunnen helpen bij het herstel van de natuurlijke beschermende huidbarrière.
Sommige wasmiddelen voor kleding bevatten geur- of kleurstoffen. Probeer deze te vermijden, want ze kunnen de huid irriteren.

 • Vermijd droge lucht door bij heet en koud weer minder tijd buiten door te brengen en door binnen als de verwarming brandt een luchtbevochtiger te gebruiken.
 • Breng minder tijd door in heet water door kort te douchen in plaats van een lang bad te nemen.
 • Draag handschoenen bij het afwassen om zo het effect van heet water en sterke reinigingsmiddelen te vermijden.
 • Draag kleding van natuurlijke materialen zoals katoen en zijde die de huid niet irriteren. Wol is wel een natuurlijk materiaal, maar kan irriteren en direct contact moet dus worden vermeden.
 • Probeer een wasmiddel voor kleding zonder geur- en kleurstoffen te gebruiken, want deze kunnen na het wassen op de kleding achterblijven en een droge huid irriteren.
 • Gebruik verzorgingsproducten zonder alcohol, geur- en kleurstoffen om irritatie te voorkomen.
 • Zorg dat u voldoende water drinkt.

Gerelateerde artikelen

Om de routine volledig te maken

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek