Droge en ruwe lichaamshuid – Oorzaken, tekenen en oplossingen

Leestijd: 11 min
Ontdek meer

De huid is niet alleen het grootste orgaan van het lichaam, maar speelt ook een cruciale rol bij het regelen van de lichaamstemperatuur en werkt als een beschermingsbarrière van het lichaam tegen infecties. Bepaalde delen van het lichaam worden echter snel droog en barsten, wat leidt tot verlies van het vermogen om deze functies uit te voeren. Een goede dagelijkse huidverzorging met gebruik van speciaal voor de ruwe en gebarsten huid ontwikkelde producten kan helpen de huid gezonder te maken.

Tekenen

Tekenen van een ruwe lichaamshuid

Droge huid kan overal op het lichaam voorkomen, maar bepaalde gebieden lopen een grotere kans om zeer droog of zelfs ruw te worden en te barsten.

Een droge huid wordt ruw en barst als de droogte tot in de dieper gelegen huidlagen doordringt.
De voetzolen hebben de neiging droog te worden en te barsten.

Een droge huid ontstaat geleidelijk volgens een voortschrijdend proces:

 • Een droge huid voelt trekkerig aan en kan er licht tot matig ruw uitzien.
 • Vaak veroorzaken de eerste tekenen van droogte niet veel ongemak, maar als ze worden genegeerd, kan dit gemakkelijk tot een nog drogere huid leiden.
 • Een zeer droge huid kan zeer trekkerig, zeer ruw, schilferig en gebarsten zijn en jeuken.
 • De huid voelt zeer trekkerig aan en kan er schilferig en grillig uitzien.
 • Door overmatige droogte kan de huid krimpen en broos worden, wat uiteindelijk leidt tot een gebarsten huid, vooral in gebieden die bij het bewegen moeten buigen, zoals de voetzolen tijdens het lopen. De huid kan ontstoken raken.

Tekenen van een ruwe en gebarsten lichaamshuid

 • Extreme trekkerigheid
 • Extreme ruwheid
 • Barstjes of kloven
 • Intense jeuk

Door een droge en ruwe lichaamshuid aangetaste gebieden

Vaak handen wassen kan een probleem zijn bij een droge huid, omdat de huid rondom de knokkels kan barsten.
Een droge gezichtshuid kan er ruw en zelfs schilferig uitzien.

 • Regelmatig wassen droogt de huid van onze handen uit. De barsten ontstaan vooral rondom de knokkels, omdat de huid strak is en bij het strekken gemakkelijk barst.
 • De huid van de voeten, vooral rondom de hielen, wordt vaak droog, wat leidt tot een ruwe, gebarsten huid die onprettig kan aanvoelen en in ernstige gevallen pijnlijk en ontstoken kan zijn. De huid op de hielen moet dikker zijn om bestand te zijn tegen de spanning van druk en beweging bij het wandelen en lopen.
 • De lippen worden snel droog. Vooral acnepatiënten, die orale medicijnen gebruiken, barsten de lippen snel, wat pijnlijk en onaangenaam is.

Ziekten en hun invloed op de lichaamshuid

Een droge huid, of 'xerose' zoals de medische term hiervoor luidt (in het Grieks betekent 'xero' 'droog' en 'osis' 'ziekte'), is een brede aanduiding die droge huid door alle zowel interne als externe oorzaken omvat. Er zijn ook andere huidaandoeningen die leiden tot een droge, ruwe en gebarsten huid. Aandoeningen zoals psoriasis en atopische dermatitis in het gezicht of op het lichaam worden veroorzaakt door ontstekingen, waardoor de huid er rood en grillig uit gaat zien en hevig gaat jeuken.

Sommige huidaandoeningen die gepaard gaan met een droge huid ontwikkelen tekenen zoals roodheid, grilligheid en jeuk.

 • Atopische dermatitis treft vaak jonge kinderen en ontwikkelt een ruwe en geïrriteerde huid in de knieholten, de elleboogholten en rondom de heupen.
 • Een door psoriasis aangetaste huid toont vaak stukjes droge, ruwe en jeukerige huid die op ieder deel van het lichaam kunnen ontstaan.
 • Diabetes, type 1 of type 2, kan de huid ook droog en ruw maken en jeuk veroorzaken.

Meer informatie over droge huid en huidaandoeningen zoals atopische dermatitispsoriasis en xerose vindt u door deze gehele website heen.

Opgelet

Als u zich zorgen maakt of twijfelt over uw tekenen of als deze erger worden, adviseren wij u naar een dermatoloog te gaan voor persoonlijk advies.

Als u meer informatie nodig heeft ter ondersteuning bij het vaststellen van uw huidklachten en welke behandeling hiervoor geschikt is, kan de huidtest een handig hulpmiddel bij het stellen van een diagnose zijn.

Oorzaken & Triggers

Inzicht in de oorzaken van een ruwe lichaamshuid

De oorzaken van een ruwe en gebarsten huid variëren van slecht huidverzorging en omgevingsfactoren tot gezondheidsproblemen zoals atopische dermatitis en psoriasis. Deze oorzaken worden door zowel interne als externe factoren beïnvloed.

Externe factoren

Door een tekort aan waterbindende natuurlijke vochtvasthoudende factoren (NMF's) drogen de bovenste huidlagen uit.

Het proces van het ontstaan van de droge huid of dehydratie van de huid verloopt in fasen:

 • De huid wordt droog als deze zijn natuurlijke lipiden begint te verliezen en dit leidt tot afbraak van de oppervlaktebarrière van de huid, waardoor de huid geen vocht meer kan vasthouden.
 • Dit versnelt het vochtverlies van de huid. Door een tekort aan waterbindende natuurlijke vochtvasthoudende factoren drogen de bovenste huidlagen uit.
 • De droge huid wordt ruw en barst als de droogte tot in de dieper gelegen huidlagen doordringt en hier de aquaporinen van de huid, vochtkanalen in de dieper gelegen lagen van de opperhuid die de vochtverspreiding van binnenuit regelen, aantast.

Externe oorzaken die de droogte kunnen verergeren zijn klimaatomstandigheden die het vochtvasthoudende vermogen van de huid beïnvloeden en het gebruik van ongeschikte huidverzorgingsproducten.

Omgeving

 • Ruwe weersomstandigheden - hete, koude en droge lucht verstoren de oppervlaktebarrière van de huid.
 • Seizoensveranderingen - tekenen van een droge huid zijn vaak in de winter of in de zomer heviger.
 • Ultraviolet (UV) zonlicht kan de huidveroudering versnellen en de huid wordt met het klimmen der jaren gevoeliger voor uitdroging.
Sommige zeepsoorten zijn zeer agressief voor de huid en verwijderen de van nature aanwezige lipiden.
Sommige medicijnen kunnen tot een droge huid leiden. Controleer altijd bij een arts of apotheek of uw medicijn deze bijwerking kan bevorderen.

Huidverzorging

 • Regelmatig wassen of lang en te heet baden of douchen verwijdert de lipiden die de huidbarrière vormen.
 • Verkeerde dagelijkse huidverzorging – dagelijkse verzorging van uw huid met producten die geschikt zijn voor een droge huid is belangrijk. Het is vooral belangrijk geen sterke zeepsoorten die de van nature aanwezige lipiden verwijderen te gebruiken.

Medicijnen
Sommige medicijnen hebben een droge huid als bijwerking. Veel gebruikte medicijnen die deze bijwerking hebben zijn diuretische medicijnen voor de bloeddruk, die werken door de verdamping van water uit het lichaam te versnellen, en sommige antibiotica en oraal toegediende medicijnen tegen acne.

Opgelet

Controleer altijd bij een arts of apotheek als u bezorgd bent dat een medicijn een droge huid kan bevorderen.

Interne factoren

Bij een donkerdere huid zijn de tekenen van veroudering minder ernstig en ze verschijnen pas later.
Tijdens de zwangerschap kunnen zwangerschapsstriemen ontstaan. Dagelijks gebruik van aanvullende lotions of lichaamsoliën in combinatie met zachte massage van de betreffende gebieden kan helpen het ontstaan van zwangerschapsstriemen te voorkomen.
Na de leeftijd van 25 jaar wordt de huid in de loop van de tijd geleidelijk droger en minder soepel.

Erfelijke invloeden
De vochtbalans van de huid wordt ook door erfelijke factoren beïnvloed. Sommige mensen hebben een vette huid en sommige een droge huid en deze huidtypes zijn erfelijk, hoewel een persoon niet hetzelfde huidtype als zijn ouders hoeft te hebben. Bovendien lijken personen met een lichte huid gevoeliger te zijn voor een droge huid dan mensen met een donkerdere huid. Huidaandoeningen zoals atopische dermatitispsoriasis en ichthyosis zijn vaak erfelijk.

Hormonale invloeden
Veranderingen in het niveau van bepaalde hormonen, in het bijzonder oestrogeen en testosteron, kunnen het vochtgehalte van de huid en het lipidenniveau beïnvloeden. Dit is vooral merkbaar na de menopauze of tijdens de zwangerschap.

Leeftijd
Naarmate de huid ouder wordt, neemt het aantal talg- en zweetklieren in de huid af en dit vermindert het vermogen om zweet en lipiden te produceren. Op dezelfde manier neemt ook het watergehalte van de huid en het vochtvasthoudende vermogen van de huid af. Deze factoren leiden tot een droge huid die op zijn beurt weer huidveroudering en het ontstaan van fijne lijntjes en rimpels bevordert. De algemene term hiervoor is door veroudering veroorzaakte droge huid.

Voeding
Zoals ieder ander orgaan heeft de huid verschillende belangrijke voedingsstoffen nodig om naar behoren te kunnen functioneren. Dit zijn plantaardige oliën en vitaminen, met name vitamine C en E.

Bevorderende Factoren

Factoren die een ruwe lichaamshuid kunnen bevorderen

De onderstaande factoren kunnen de natuurlijke vochtbalans van de huid aantasten en een ruwe en gebarsten huid veroorzaken:

Huidverzorging

Het is belangrijk dat de reinigingsproducten mild genoeg zijn dat zij niet de huideigen lipiden wegwassen.
Help uw huid aan te vullen en de vochtbalans te herstellen door gebruik te maken van huidproducten voor de droge huid.

Agressieve zeepsoorten op de huid verwijderen de van nature aanwezige lipiden en vocht en dit leidt tot een ruwe en gebarsten droge huid.

Goede dagelijkse huidverzorging is dus uiterst belangrijk voor het voorkomen en behandelen van een ruwe en gebarsten droge huid.

Breng vaak een geschikt hydraterend product op het betreffende gebied aan. Het beste moment om te hydrateren is als de huid schoon en iets vochtig is, bijvoorbeeld na het baden of douchen. Voor een zeer droge, ruwe en gebarsten huid worden hydraterende producten die verbindingen bevatten die het functioneren van de dieper gelegen huidlagen herstellen aanbevolen.

Vaak wassen bevordert ook een ruwe en gebarsten droge huid. Baad en douche niet te heet en niet te lang, want dit verwijdert de van nature in de huid aanwezige lipiden en natuurlijke vochtvasthoudende factoren, waardoor de huid zijn vochtvasthoudende vermogen verliest.

Bij blootstelling aan de zon verliest de huid vocht en hierdoor wordt de droge huid nog droger. Daarnaast kunnen UV-stralen op de lange termijn veranderingen in de huid veroorzaken.
In sommige beroepen moeten de handen vaak worden gewassen. Dit kan bij een droge huid problemen opleveren.

Blootstelling aan het weer, de seizoenen en de zon
Bij het wisselen van de seizoenen ontstaat vaak een ruwe en gebarsten droge huid. Tijdens de strenge wintermaanden wordt de huid blootgesteld aan het koude weer en de centrale verwarming binnen droogt de huid uit. In deze periode wordt de huid ruw en barst en als deze barsten niet worden behandeld, kunnen ze dieper worden en ontstoken raken.

Tijdens de hete zomermaanden wordt de huid droog door te veel blootstelling aan de zon. Een door de zon verbrande huid werkt niet zo effectief als een gezonde huid en is vatbaarder voor uitdroging. Gebruik om een ruwe en gebarsten huid te voorkomen een zonnebrandmiddel met een hydraterend bestanddeel en zonder irriterende geur- en kleurstoffen.

Beroepsrisico's
Bepaalde beroepen verhogen de kans op het ontwikkelen van een droge huid die zeer ruw kan worden en kan barsten. Dit zijn beroepen waarbij de huid wordt blootgesteld aan bepaalde omstandigheden, zoals hitte of kou (boer/visser) of veelvuldig gebruik van reinigingsmiddelen (arts/verpleegkundige/kapper).

Uitdroging
De huid krijgt zijn water via het lichaam en is daarom afhankelijk van de waterbalans van het lichaam. In geval van uitdroging vermindert het lichaam de toevoer van vocht naar de huid, waardoor de natuurlijke stroom van water via de huid vertraagt en dit kan een droge huid bevorderen. Oudere mensen zijn vatbaar voor uitdroging, omdat het gevoel van dorst bij het ouder worden afneemt.

Roken
Sigaretten bevatten veel giftige stoffen, zoals nicotine, die de bloedsomloop aanzienlijk kan verminderen. Hierdoor vertraagt de stofwisseling in de huid, waardoor de ondersteunende vezels in het bindweefsel hun elasticiteit verliezen. Dit betekent dat de huid vroegtijdig kan verouderen en gemakkelijk uitdroogt.

Oplossingen

Verzorging van een droge en ruwe lichaamshuid

Bevorderende factoren vermijden

Kleding van natuurlijke materialen zoals katoen en zijde zijn het beste voor de droge huid, omdat zij geen extra irritatie veroorzaken.
Het is altijd goed handen die vaak in contact komen met water of schoonmaakmiddelen met handschoenen te beschermen.

Naast dagelijks goed reinigen en hydrateren is het belangrijk factoren die een droge huid bevorderen te vermijden. Dit vermindert het effect van een droge huid en de noodzaak voor behandeling:

 • Vermijd droge lucht door bij heet en koud weer minder tijd buiten door te brengen en door binnen als de verwarming brandt een luchtbevochtiger te gebruiken.
 • Breng minder tijd door in heet water door kort te douchen in plaats van een lang bad te nemen.
 • Draag handschoenen bij het afwassen om zo het effect van heet water en sterke reinigingsmiddelen te vermijden.
 • Draag kleding van natuurlijke materialen zoals katoen en zijde die de huid niet irriteren. Wol is wel een natuurlijk materiaal, maar het kan irriteren en dient te worden vermeden.
 • Probeer een wasmiddel voor kleding zonder geur- en kleurstoffen te gebruiken, want deze kunnen na het wassen op de kleding achterblijven en een droge huid irriteren.
 • Zorg dat u voldoende water drinkt.

Voor het verhelpen van een droge huid is dagelijkse huidverzorging die de huidbarrière niet verder verslechtert nodig. Daarnaast herstelt vervanging van de natuurlijke vochtvasthoudende factoren, zoals Ureum, ook de vochtbalans van de huid en het beste is om ook het tekort aan vitale stoffen die de waterstroom in de dieper gelegen huidlagen regelen aan te pakken.

Een droge tot zeer droge huid als gevolg van diabetes of psoriasis vraagt om geschikte producten, afhankelijk van de ernst van de droogte. Atopische dermatitis vereist specifieke producten voor de dagelijkse huidverzorging van baby's en jonge kinderen. Controleer bij het kiezen van een huidverzorgingsproduct voor kinderen altijd de aangegeven leeftijd.

Een ruwe en droge lichaamshuid reinigen

Dep de huid bijna droog in plaats van deze met een handdoek droog te wrijven.

Omdat een droge en ruwe huid in eerste instantie door afbraak van de oppervlaktebarrière van de huid wordt veroorzaakt, is het belangrijk dat het reinigingsproces mild genoeg is dat het niet de huideigen lipiden wegwast. Eucerin Waslotion 5% Urea is een zeer mild product speciaal ontwikkeld voor de droge tot zeer droge lichaamshuid. De lotion reinigt mild zonder de huid uit te drogen en bevat aanvullende vochtvasthoudende factoren die vocht in de huid brengen. De lotion is geschikt voor een bij diabetes en psoriasis voorkomende droge huid.

Een ruwe en droge lichaamshuid hydrateren

Voor verlichting van de tekenen van een droge huid wordt het regelmatig aanbrengen van huidverzorgingsproducten aanbevolen.
Het beste moment om te hydrateren is als de huid schoon en iets vochtig is, bijvoorbeeld na het baden of douchen.

Het eerste vereiste waaraan hydraterende producten voor een droge huid moeten voldoen, is herstel van de vochtbalans in de bovenste huidlagen.

Ureum en lactaat: Natuurlijke vochtvasthoudende factoren (NMF's) voeren vocht naar het stratum corneum of de bovenste huidlaag. Een zeer droge huid die ruw is geworden en is gebarsten vereist een hogere concentratie van deze natuurlijke vochtvasthoudende factoren. In het algemeen moeten producten voor de droge en zeer droge huid respectievelijk minimaal 5% en 10% Ureum bevatten.

Ceramide-3 herstelt de lipidenbarrière, die verdamping vanuit de huid vertraagt door het vochtverlies te regelen.

Gluco-glycerol stimuleert de aquaporinen van de huid en ondersteunt de natuurlijke opwaartse stroming van vocht naar de bovenste lagen van de opperhuid. De vochtbalans in de bovenste huidlagen is afhankelijk van toevoer van voldoende vocht vanuit de dieper gelegen lagen en daarom is herstel van de vochtbalans in deze dieper gelegen lagen een eerste vereiste voor algemene hydratatie van de huid.

Bescherming van de lichaamshuid tegen blootstelling aan de zon

Eucerin Sensitive Protect Crème SPF 50+ is speciaal ontwikkeld voor de behoeften van de droge huid.

Omdat UV-licht huidveroudering versnelt en huidveroudering de kans op een droge huid vergroot, is het raadzaam om:

 • Blootstelling aan de zon te verminderen door beschermende kleding te dragen.
 • Een zonnebeschermingsproduct te gebruiken als u naar buiten gaat.
 • Zonnebeschermingsproducten te gebruiken die UV-stralen tegenhouden en hydraterende verbindingen bevatten.
 • Een zonnebeschermingsproduct te gebruiken dat geen irriterende geur- en kleurstoffen bevat, aangezien een droge huid gevoelig is voor irritatie.

Eucerin zonnebrandmiddelen voor de droge huid bieden bescherming tegen de zon met UV-filters die aan de eisen van Cosmetics Europe – The Personal Care Association en de EU voldoen en bevatten ook de antioxidant Licochalcone A die tegen door UV-straling veroorzaakte vrije radicalen en tegen vroegtijdige veroudering beschermt en de huid hydrateert.


Gerelateerde artikelen

Om de routine volledig te maken

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek