Een in een handdoek gewikkelde vrouw.

Gevoelige huid Beheersing van een geïrriteerde huid

De huid kan om vele redenen en op ieder tijdstip in het leven, van de babytijd tot op oudere leeftijd, gevoelig worden. Dit komt voor als de beschermende barrièrefunctie van de huid wordt verzwakt, waardoor de huid vatbaar wordt voor externe irriterende stoffen, zoals bacteriën, chemische stoffen, allergenen of andere stoffen. Symptomen kunnen in het gezicht, op het lichaam en op de hoofdhuid verschijnen, en bestaan uit roodheid, schilfers en zwellingen. Deze kunnen jeuken en het dagelijkse leven verstoren en tot ernstig fysiek ongemak leiden. Terwijl sommige mensen voorbereid zijn op deze 'uitbraken' van het probleem, worden anderen door deze 'grillen van de huid' verrast. Een gevoelige huid reageert vaak onvoorspelbaar en kan overal op het lichaam voorkomen.

Inzicht in het belang van de natuurlijke weerstand van de huid en de factoren die deze verzwakken, kan helpen deze 'uiting van de huid' te ontcijferen. De onvoorspelbaarheid van de gevoelige huid betekent dat in veel gevallen effectieve oplossingen bestaan uit voorkomen in plaats van genezen. We streven dan ook naar beheersing en maximale beperking van oorzaken en prikkels.

TEKENEN & SYMPTOMEN

Wat is een gevoelige huid en waaraan is deze herkenbaar?

De huid heeft een natuurlijke beschermende barrière die bacteriën en andere schadelijke stoffen belet het lichaam binnen te dringen en tegelijkertijd vochtverlies beperkt en uitdroging voorkomt. Dit proces houdt de huid gezond en gehydrateerd, waardoor deze zijn elasticiteit en stevigheid behoudt.

Externe factoren zoals klimaat en interne factoren zoals stress kunnen dit proces echter ondermijnen, waardoor de natuurlijke weerstand van de huid wordt verzwakt en de huid ruw en droog aanvoelt. Externe prikkels kunnen de situatie verergeren, waardoor de huid ontstoken raakt.

Let voor het herkennen van een gevoelige huid op:

 • Zichtbare tekenen zoals erytheem (roodheid of uitslag), schilfers, zwellingen of ruwheid
 • Sensorische tekenen zoals jeuk, gespannenheid, branderigheid of prikken

Dit kan in het gezicht en op de lippen, de handen, het lichaam en de hoofdhuid voorkomen. Het kan ook door tijdelijke fysieke veranderingen zoals zwangerschap of door voortdurende fysieke veranderingen zoals veroudering worden opgeroepen. De gevoelige huid heeft overeenkomsten met een droge huid, maar houdt niet altijd verband hiermee, noch hoeven de oplossingen voor een droge huid noodzakelijkerwijs symptomen van een gevoelige huid te verlichten.

Grafische afbeelding van de huid en de huidlagen.
De hoornlaag (stratum corneum) vormt de buitenste laag van de opperhuid en beschermt het lichaam tegen externe stoffen.
Vrouw met gesloten ogen en sproeten.
Een gezonde huid heeft een beschermende barrière die vocht vasthoudt en de onderliggende huidlagen tegen irriterende stoffen afschermt.

Waaraan herken je een hypergevoelige huid:

Een gevoelige huid is relateerd aan een hypergevoelige huid en de symptomen en triggers zijn vergelijkbaar. Echter, met een hypergevoelige huid zijn de zenuwen nog gevoeliger waardoor de reactie sneller en heftiger is. Een hypergevoelige huid is geen ziekte, maar een onprettig gevoel veroorzaakt door gevoelige zenuwen in de huid. Kenmerken van een hypergevoelige huid zijn jeuk en een prikkend of brandering gevoel - over het algmeen onzichtbare tekenen - en gaat gepaard met zichtbare tekenen zoals roodheid en droogte (al hoeft dit laatste niet altijd het geval te zijn). In ernstige gevallen kan een  Couperose of Rosacea gevoelige huid zich ontwikkelen. Rosacea is een chronische huidaandoening dat voorkomt bij 10% van de volwassen en met name bij mensen met licht haar. Symptomen zijn onder andere roodheid (erytheem), rode bultjes, zichtbaar rode bloedvaten en geirriteerde ogen.
 

Vrouw die haar gezicht aanraakt
Veel van de symptomen van hypergevoeligheid zijn niet zichtbaar, maar sommigen hebben last van roodheid

Als u twijfelt over het type huidprobleem dat u hebt, kan onze huidtest misschien helpen. U kunt ook uw apotheker om advies vragen. Raadpleeg voor een formele diagnose uw arts of een dermatoloog.

OORZAKEN & TRIGGERS

Oorzaken van een gevoelige huid - hoe raakt de natuurlijke weerstand van de huid verzwakt?

Hoe beschermt de huid zichzelf?

De buitenste laag van de opperhuid is de hoornlaag (stratum corneum) en deze vormt de barrière van de huid tegen de buitenwereld. Deze laag voorkomt het binnendringen van micro-organismen en stoffen zoals chemicaliën en allergenen. Hij beperkt ook vochtverlies via de opperhuid tot het minimum en beschermt zo het lichaam tegen uitdroging.

Grafische afbeelding van de hoornlaag van de huid.
Een stabiele hoornlaag en een intacte hydrolipidenlaag werken samen om de doordringing van schadelijke stoffen en overmatig vochtverlies te beperken.

De hoornlaag is als een muur, opgetrokken uit 'stenen' of huidcellen die stabiliteit geven en 'cement' of lipiden in de opperhuid die doordringbaarheid en tegelijkertijd een stevige samenhang creëren. Op het oppervlak is een beschermende zuurmantel aanwezig, de hydrolipidenlaag. Deze emulsie van water (hydro) en vet (lipo) heeft een licht zure pH-waarde van 5 en deze:

 • houdt een gezonde huidflora en het proces van het vormen van huidschilfers (of afschilfering) in stand dat een essentieel onderdeel van de huidvernieuwing vormt.
 • neutraliseert de basische stoffen zoals zepen en conventionele oppervlakte-actieve stoffen.

De enzymen van de huid activeren de eigen natuurlijke weerstand. Zij zijn verantwoordelijk voor het in stand houden van de vitale barrièrefuncties, het reguleren van de vochtbalans en het stimuleren van huidvernieuwing. Als de enzymactiviteit afneemt of wordt belemmerd, verzwakt de weerstand van de huid en dit leidt niet alleen tot toename van het vochtverlies via de opperhuid maar ook irriterende stoffen gaan binnendringen.

Irriterende stoffen zoals zepen kunnen de toestand van de huid verder verslechteren door het basische effect, waardoor de huid niet alleen vatbaar wordt voor ontstekingen, maar ook voor infecties door bacteriën, virussen en schimmels.

Interne oorzaken van een gevoelige huid

 • De babyhuid is dunner en de barrièrefunctie beperkter dan die van een volwassen huid, waardoor de babyhuid veel gevoeliger is voor chemische, fysieke en bacteriologische invloeden. Lees meer over de huid op verschillende leeftijden.
 • Aan de andere kant worden naarmate de huid ouder wordt, stoffen die deel uitmaken van de structuur en het functioneren van de hydrolipidenlaag en de beschermende zuurmantel, schaarser. Dit leidt tot onbalans in de pH en meer vochtverlies.. Dit kan een verouderende huid gevoeliger maken voor sterk basische producten zoals zeep.
 • Hormonale onbalans, veroorzaakt door stress of bepaalde gebeurtenissen in het leven, zoals zwangerschap, de menstruatiecyclus, de pubertijd of de menopauze. Dit kan de effectiviteit van de barrièrefunctie van de huid verzwakken.
 • Sommige mensen hebben meer kans op een geïrriteerde, gevoelige huid. Dit zijn mensen met een droge of beschadigde huid, atopische dermatitisacne en rosacea, die alle kunnen reageren op irriterende stoffen zoals parfums en kleurstoffen.
 • Niet gediagnosticeerde of onbehandelde intoleranties en allergieën voor voedingsstoffen, zoals gluten, zuivel, additieven en eieren, kunnen tot ontstekingen van de huid en uitslag leiden.
 • Uitdroging door overmatig transpireren of vochtgebrek kan de huid ook uitdrogen en gespannen maken.

Een in een handdoek gewikkelde baby.
Omdat de babyhuid dunner is, is deze gevoeliger dan de huid van een volwassene.
Een vrouw van middelbare leeftijd ziet er gestrest uit met één hand op haar voorhoofd.
Stress kan hormonale onbalans veroorzaken en dit kan de effectiviteit van de barrièrefunctie van de huid verzwakken.

Externe oorzaken van een gevoelige huid

 

 • Seizoens- en klimaatveranderingen en temperatuurschommelingen kunnen de huid gevoeliger maken. Bij koud weer verminderen de klieren in de huid de uitscheiding van stoffen die nodig zijn voor het in stand houden van de beschermende zuurmantel, waardoor de huid uitdroogt. Centrale verwarming en airconditioning kunnen hetzelfde effect hebben. Bij warm weer produceren de klieren in de huid meer transpiratie, die verdampt en zo de huid droog laat aanvoelen.
 • Toename van het gebruik van zepen en wasmiddelen met conventionele oppervlakte-actieve stoffen kan het huidoppervlak behoorlijk beschadigen door de huidbeschermende lipiden te verwijderen en zo de natuurlijke pH-waarden van de huid in onbalans brengen.
 • Sommige medische behandelingen, zoals radiotherapie en bepaalde geneesmiddelen, kunnen tijdelijk tot een gevoelige huid leiden. Dit zou opgelost moeten zijn zodra de behandeling wordt beëindigd.

Lees meer over factoren die de huid beïnvloeden.

Twee vingers die een tablet vasthouden
Bepaalde medicatie kan de huid nog gevoeliger maken, al is dit maar tijdelijk.
nieuwe foto - zie rechts
Sommige reinigings- en huidverzorgingsproducten kunnen het huidoppervlak beschadigen waardoor de pH waarden uit balans raken.
BEVORDERENDE FACTOREN

Hoe kunnen activiteiten en gebeurtenissen de situatie verergeren?

Meer aandacht voor persoonlijke hygiëne betekent dat mensen vaker met zeer heet water douchen of baden en zich droog wrijven. Dit kan leiden tot verlies van natuurlijke vochtinbrengende bestanddelen en oppervlaktelipiden. Reinigingsproducten met conventionele oppervlakte-actieve stoffen reinigen de huid, maar drogen deze ook uit.

Een hand die een waterkraan opent.
Te vaak wassen kan de huid uitdrogen en gevoeliger maken.
OPLOSSINGEN

Wat kunt u doen tegen een gevoelige huid?

De dagelijkse gewoonten veranderen

Kleine veranderingen in de gewoonten bij het baden, zoals minder heet water gebruiken, niet zo lang douchen of in bad zitten (vooral in gebieden met hard water), milde tensiden of douche-oliën gebruiken en de huid droogdeppen, kunnen helpen bij het herstel van de beschermende barrière van de huid.

Recent onderzoek betreffende voedingsstoffen heeft aangetoond dat meer inname van voedsel met veel antioxidanten en vitamine C en weinig koolhydraten en verzadigde vetten helpt bij het herstel van een gespannen huid en maakt deze weer gezonder. Het kan ook verstandig zijn op voedselallergieën of intoleranties te controleren. Breng een bezoek aan een voedingsdeskundige als u denkt dat dit het geval kan zijn. Ook voldoende water drinken is belangrijk, vooral voor oudere mensen.

Stressbeheersing kan ook een rol spelen bij het verminderen van de gevoeligheid van de huid. Bewezen methoden zijn regelmatig bewegen en ontspanningsoefeningen doen.

Het kan verleidelijk zijn alleen op een gevoelige huid te reageren als deze opvlamt. Als u echter regelmatig vocht inbrengt en dit op peil houdt, zal het aantal 'flare-ups' minder worden en kunnen ze zelfs verdwijnen. Deze dagelijkse procedure kan voor een gevoelige gezichtshuid en lichaamshuid verschillen.

 • Een dagelijks reinigingsproduct kiezen
  Veel reinigingsproducten zijn zo effectief, dat zij niet alleen het vuil van uw huid verwijderen, maar ook de hydrolipidenlaag die deze beschermt. Bij een gevoelige en droge huid is het belangrijk een reinigingsproduct voor het lichaam te kiezen dat de barrièrefunctie versterkt en tegen vochtverlies beschermt. Eucerin pH5 Soft Shower is een uiterst mild reinigingsproduct dat zelfs geschikt is voor vaak douchen en Eucerin pH5 Waslotion laat de zuurheid van de huid intact. Eucerin pH5 Doucheolie laat een beschermlaag op de huid achter die uitdrogen voorkomt. De gevoelige huid van het gezicht heeft een mild reinigingsproduct nodig, zoals de Eucerin DermatoCLEAN-reeks.
 • Een product voor de dagelijkse verzorging kiezen
  Bij het kiezen van een huidverzorgingsproduct voor de gevoelige huid is het onvoldoende om simpelweg te zorgen dat het product geen irriterende stoffen bevat. Het product moet actief onder het huidoppervlak werken en de huideigen vernieuwingsprocessen en de natuurlijke weerstand bevorderen.
  Hiervoor moet het product actieve bestanddelen bevatten zoals dexpanthenol en glycerine, die beiden uit de natuur afkomstig zijn en met de huid samenwerken om het vochtgehalte te verhogen.
  Het product zal in het ideale geval ook de natuurlijke pH-balans herstellen door aanwezigheid van een bestanddeel zoals pH5 citraatbuffer.

Een in een handdoek gewikkelde vrouw.
Dep na het douchen de huid voorzichtig droog met een handdoek om verdere beschadiging van de huidbarrière te voorkomen.
Een vrouw brengt crème op haar gezicht aan.
Zoek actieve bestanddelen zoals dexpanthenol en glycerine, die beiden onder het huidoppervlak werken.

In wetenschappelijke testen hebben drie bestanddelen aangetoond dat zij activeren en de huidenzymen beschermen en zo helpen bij het herstellen van de natuurlijke barrièrefunctie, wat leidt tot een beter vochtgehalte en een sterkere weerstand tegen irriterende stoffen. Zij worden gecombineerd in de Eucerin-productenreeks voor de gevoelige huid, die lotions, crèmes, oliën en shampoo voor het gezicht, de handen en het lichaam en de hoofdhuid bevat.

 • Zorg voor uw handen, gezicht en lippen
  De handen en het gezicht worden het meest aan de elementen blootgesteld en worden ook het vaakst gewassen. Hierdoor kunnen ze uiterst kwetsbaar worden voor droogheid en zelfs barsten. Verzorgingsproducten kunnen zo vaak als nodig worden gebruikt om de gespannen huid te beschermen en te verzachten. De Eucerin-reeks voor de gevoelige huid biedt uiterst milde reinigingsmogelijkheden, die de natuurlijke barrièrefunctie van de huid in stand houden.
  Op dezelfde manier kunnen gevoelige lippen tegen UV-stralen en temperatuurschommelingen worden beschermd met Eucerin Lip Activ, dat niet alleen vitamine E en C bevat, maar ook beschermfactor 6 heeft. Deze vitaminen worden aangevuld met de actieve bestanddelen bisabolol en dexpanthenol in Eucerin Lip Repair, dat droge, gebarsten lippen verzacht en herstelt.

Een vrouw brengt crème op haar handen aan.
De handen zijn kwetsbaar voor droogheid, omdat zij vaak aan de elementen worden blootgesteld en vaak worden gewassen.

Van zwangerschap tot pasgeboren baby

Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen de huid plotseling gevoelig maken. Milde, natuurlijke oliën kunnen helpen bij het verlichten van jeuk en het ontstaan van zwangerschapsstriemen. Verzorgingsproducten met vitamine E en hoogwaardige plantaardige oliën die rijk zijn aan linolzuur, zoals Eucerin Verzorgende Olie, versterken de natuurlijke barrièrefunctie van de huid en verbeteren de elasticiteit.

Zodra de baby er is, ontdekt u wellicht dat zijn of haar huid ook gemakkelijk geïrriteerd en zelfs ontstoken raakt. Uiterst milde, alkalinevrije reinigingsproducten zoals Eucerin Baby Bath & Shampoo voorkomen dat de huid van de baby uitdroogt. Overigens is Eucerin pH5 Waslotion geschikt voor het hele gezin en testen hebben aangetoond dat deze goed wordt verdragen. Lees meer over de huid op verschillende leeftijden.

Tip voor huidverzorging: Een strakke, geïrriteerde huid verlichten

In sommige gevallen kan een gevoelige huid oncomfortabel en zelfs pijnlijk worden, droog aanvoelen, gespannen worden en gaan jeuken. Als dit gebeurt, kan een oliebad direct verlichting schenken en beginnen met het intensief opnieuw hydrateren van de gespannen huid, waardoor deze zachter en rustiger aanvoelt. Eucerin pH5 Badolie bevat milde oppervlakte-actieve stoffen die de enzymwerking van de huid beschermen en het product heeft bewezen dat het goed wordt verdragen, zelfs door de huid van een pasgeboren baby.

Zin in meer tips voor de huid en expert advies van Eucerin?

Word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

 • Tester worden
 • Bonuspunten verzamelen
 • Profiteer van voordelen