Tekenen van huidveroudering – Verlies van dichtheid

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

Het proces van algemene huidveroudering beïnvloedt hoe de huid eruit ziet en aanvoelt rond de leeftijd van 25 jaar. Vanaf dat moment beginnen de systemen die de huid in optimale gezondheid houden, te vertragen en worden er minder stoffen aangemaakt die de huid haar jonge uitstraling geven, wat zorgt voor tekenen die van buitenaf zichtbaar zijn. Verlies van dichtheid is hier één van, samen met volumeverlies en rimpels. Er zijn twee soorten oorzaken van algemene huidveroudering. De inwendige, intrinsieke oorzaken zijn genetisch bepaald en worden bepaald door onze chronologische leeftijd en kunnen niet worden tegengehouden, maar de externe factoren houden verband met levensstijl en kunnen positief worden beïnvloed door een holistische preventieve aanpak.

Tekenen

Algemene huidveroudering treedt op in specifieke huidlagen:

De huid bestaat uit lagen, waarvan de bovenste de opperhuid is. Elke laag veroudert op een andere manier.

1. Opperhuidlagen

Veranderingen: Tragere celvernieuwing, minder aanmaak van lipiden
Uitwendige tekenen: Ruwere, drogere textuur met fijne lijntjes en rimpels. Gevoeliger voor UV-licht, minder efficiënt genezingsproces en gevoeliger voor infectie.

2. Lederhuidlagen

Veranderingen: Jaarlijkse afname van collageen met 1% en afname van elastineconcentraties. Minder doorbloeding.
Uitwendige tekenen: Een minder elastische huid die eerder beschadigd raakt en sneller rimpels ontwikkelt. Verlies van dichtheid. Afname van de roze gloed die hoort bij een jonge huid.

3. Onderhuidse lagen

Veranderingen: De grootte en het aantal van de vetcellen neemt af.
Uitwendige tekenen: Een verlies van volume, diepere rimpels en holle wangen. Verstoorde wondgenezing.

Hoe herken je verlies van dichtheid

Door het verlies aan dichtheid voelt de huid minder veerkrachtig aan.

Verlies van dichtheid treft vrouwen vooral rond en na de menopauze. De huid verandert en heeft meer hulp nodig in deze levensfase. Het komt veel voor dat de huid minder veerkrachtig aanvoelt. Dit gaat vaak gepaard met diepere rimpels en een minder stralende huid.

Verlies van dichtheid is aan de oppervlakte zichtbaar op drie belangrijke manieren:

  1. Dunnere huid. De gezichtshuid lijkt minder elastisch en kan gaan verslappen.
  2. Diepere rimpels. Naarmate de huid zijn vermogen verliest om zijn vorm te behouden, worden rimpels dieper.
  3. De huid is doorgaans bleker en doffer.

Oorzaken

Waarom gebeurt dit met onze huid?

Een verlies van dichtheid is in zekere mate onvermijdelijk en maakt deel uit van algemene huidveroudering. Dit bepaalde probleem is deels het gevolg van intrinsieke, inwendige veranderingen, zoals hormonale veranderingen, chronologische huidveroudering en het gevolg daarvan voor de huidstructuur.

Bij de jonge huid voorzien dichte, diepe papillen de bovenste huidlaag op doeltreffende wijze van voedingsstoffen, vocht en zuurstof.

Naarmate we ouder worden, verandert de verbinding tussen de bovenste en middelste huidlagen (de opperhuid en de lederhuid). Deze verbinding bestaat uit papillen. Bloedvaten midden in elke papil voorzien de bovenste huidlaag van de voedingsstoffen, het vocht en de zuurstof die deze nodig heeft. Bij een jongere huid liggen deze diep en dicht naast elkaar. Daardoor krijgt een jonge huid zijn dikte en gladde textuur.

Naarmate we ouder worden, worden de papillen ondieper en nemen in aantal af. Dit leidt tot een minder flexibele, minder elastische huidstructuur met meer rimpels.

In de loop van de tijd vertraagt ook de aanmaak van collageen en elastine wat zorgt voor een afname van de stoffen die de huid elastisch maken.

Hierdoor ontstaan er gemakkelijker rimpels. Tot slot vertraagt de efficiënte afgifte van voedingsstoffen en zuurstof aan de bovenste huidlaag naarmate je ouder wordt. Deze vertraging leidt tot een doffere, blekere huid.

Oplossingen

De gevolgen van veroudering minimaliseren

Inzicht in het proces van huidveroudering stelt u in staat uzelf te informeren en beslissingen te nemen over de beste verzorging van uw huid. De drie belangrijkste tekenen van huidveroudering zijn fijne lijntjes en rimpels, volumeverlies en verlies van elasticiteit. Diepe rimpels worden in afzonderlijke artikelen uitvoeriger besproken. Als u zich nog steeds afvraagt welke producten het beste zijn voor uw huid, kan onze huidtest een nuttig diagnostisch hulpmiddel zijn.

Een holistische benadering van levensstijl en huidverzorging kan vroegtijdige huidveroudering helpen voorkomen en tegelijkertijd de zichtbare tekenen van huidveroudering verminderen. 

 

Slapende vrouw
Voldoende slaap kan ook helpen om huidveroudering te voorkomen.
Lachende etende vrouw
Gezond eten kan huidveroudering helpen voorkomen.

Gezond leven

Aangezien oxidatieve stress de belangrijkste externe oorzaak is van huidveroudering, moet elke verandering in levensstijl erop gericht zijn de gevolgen ervan zoveel mogelijk te beperken.

Voeding

Een evenwichtige voeding die rijk is aan fruit en groenten zorgt ervoor dat je voldoende antioxidanten binnenkrijgt om de schadelijke effecten van vrije radicalen op de huid te beperken. Een gevarieerde voeding wordt aanbevolen, maar van sommige voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze rijk zijn aan antioxidanten wordt aangenomen dat ze een beschermend effect hebben op de huid: wortelen, abrikozen en andere oranje en gele vruchten en groenten, blauwe bessen, groene bladgroenten, paprika's, tomaten, bonen, vis (vooral zalm) en noten.

Het is echter niet voldoende om gezonde voeding in uw dieet op te nemen. Het is ook belangrijk om voedsel te vermijden waarvan is aangetoond dat het schadelijke effecten heeft. Zo is aangetoond dat een te vet en koolhydraatrijk dieet de huidveroudering versnelt.

Sigaretten

Roken versnelt de huidveroudering drastisch, vermindert de elasticiteit van de huid en doet de huid er dof uitzien. Door te stoppen met roken, stopt u met het inademen van de chemicaliën en nicotine in sigaretten, waardoor het uiterlijk van de huid verbetert.

Huidverzorging

De huid verandert in elke levensfase en de huidverzorging moet zich aanpassen aan de evolutie.

Een goede huidverzorgingsroutine is essentieel om de tekenen van veroudering te voorkomen: volumeverlies, dichtheidsverlies, rimpels en leeftijdsgebonden huidproblemen zoals droogheid of gevoeligheid. 

 

Vrouw voelt met twee handen aan gezicht
Regelmatige gezichtsreiniging verwijdert chemicaliën die oxidatieve stress veroorzaken uit de huid.
Vrouw met oogmaskers op gezicht
Oogmaskers en vochtinbrengende maskers kunnen het uiterlijk van de huid verbeteren.

Als uw huid gezond is, zal de juiste huidverzorgingsroutine u helpen een mooie huid te behouden. Zo niet, dan zal een dagelijkse huidverzorgingsroutine helpen om de conditie van de huid te verbeteren. De dagelijkse huidverzorging moet bestaan uit 3 stappen: zuiverende reiniging, verzorging en bescherming tegen de zon.

Make-up remover verwijdert make-up, stof en chemicaliën. Dit is een essentiële stap, omdat chemische stoffen op het huidoppervlak als gevolg van vervuiling een trigger kunnen zijn voor oxidatieve stress.

Huidverzorging is het opnieuw opbouwen en hydrateren van de huid met geschikte antiverouderingsproducten, als dit een van uw belangrijkste zorgen is. Door dit probleem te behandelen met geschikte producten die werkzame stoffen bevatten zoals hyaluronzuur, glycine-saponine of silymarine, kan het uiterlijk van de huid worden verbeterd. De belangrijkste stap in het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering is het beschermen van de huid tegen UV-straling. Het gebruikte SPF-product moet worden gekozen op basis van het huidtype en de conditie van de huid.

Lees meer over zonbescherming voor het gezicht.

Crèmes met gekleurde pigmenten kunnen ook worden gebruikt om de huidskleur te egaliseren en te corrigeren. Kies er een die gemakkelijk aan te brengen is en geen strepen op de huid achterlaat om uw huid er jonger uit te laten zien.

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek