Tekenen van veroudering Verlies van dichtheid

Het proces van algemene huidveroudering beïnvloedt hoe de huid eruit ziet en aanvoelt rond de leeftijd van 25 jaar. Vanaf dat moment beginnen de systemen die de huid in optimale gezondheid houden, te vertragen en worden er minder stoffen aangemaakt die de huid haar jonge uitstraling geven, wat zorgt voor tekenen die van buitenaf zichtbaar zijn. Verlies van dichtheid is hier één van, samen met volumeverlies en rimpels. Er zijn twee soorten oorzaken van algemene huidveroudering. De inwendige, intrinsieke oorzaken zijn genetisch bepaald en worden bepaald door onze chronologische leeftijd en kunnen niet worden tegengehouden, maar de externe factoren houden verband met levensstijl en kunnen positief worden beïnvloed door een holistische preventieve aanpak.

TEKENEN EN SYMPTOMEN

Algemene huidveroudering treedt op in specifieke huidlagen:

Opperhuidlagen

 • Veranderingen: Tragere celvernieuwing, minder aanmaak van lipiden
 • Uitwendige tekenen: Ruwere, drogere textuur met fijne lijntjes en rimpels. Gevoeliger voor UV-licht, minder efficiënt genezingsproces en gevoeliger voor infectie.

Lederhuidlagen

 • Veranderingen: Jaarlijkse afname van collageen met 1% en afname van elastineconcentraties. Minder doorbloeding.
 • Uitwendige tekenen: Een minder elastische huid die eerder beschadigd raakt en sneller rimpels ontwikkelt. Verlies van dichtheid. Afname van de roze gloed die hoort bij een jonge huid.

Onderhuidse lagen

 • Veranderingen: De grootte en het aantal van de vetcellen neemt af.
 • Uitwendige tekenen: Een verlies van volume, diepere rimpels en holle wangen. Verstoorde wondgenezing.
Huiddoorsnede van de rijpere huid
De huid bestaat uit lagen, waarvan de bovenste de opperhuid is. Elke laag veroudert op een andere manier.

Hoe herken je verlies van dichtheid

Verlies van dichtheid treft vrouwen vooral rond en na de menopauze. De huid verandert en heeft meer hulp nodig in deze levensfase. Het komt veel voor dat de huid minder veerkrachtig aanvoelt. Dit gaat vaak gepaard met diepere rimpels en een minder stralende huid.

Verlies van dichtheid is aan de oppervlakte zichtbaar op drie belangrijke manieren:

 • Dunnere huid. De gezichtshuid lijkt minder elastisch en kan gaan verslappen.
 • Diepere rimpels. Naarmate de huid zijn vermogen verliest om zijn vorm te behouden, worden rimpels dieper.
 • De huid is doorgaans bleker en doffer.
Een jonge vrouw trekt aan haar rechterwang.
Door het verlies aan dichtheid voelt de huid minder veerkrachtig aan.
OORZAKEN EN STIMULI

Waarom gebeurt dit met onze huid?

Een verlies van dichtheid is in zekere mate onvermijdelijk en maakt deel uit van algemene huidveroudering. Dit bepaalde probleem is deels het gevolg van intrinsieke, inwendige veranderingen, zoals hormonale veranderingen, chronologische huidveroudering en het gevolg daarvan voor de huidstructuur.

Naarmate we ouder worden, verandert de verbinding tussen de bovenste en middelste huidlagen (de opperhuid en de lederhuid). Deze verbinding bestaat uit papillen. Bloedvaten midden in elke papil voorzien de bovenste huidlaag van de voedingsstoffen, het vocht en de zuurstof die deze nodig heeft. Bij een jongere huid liggen deze diep en dicht naast elkaar. Daardoor krijgt een jonge huid zijn dikte en gladde textuur.

Naarmate we ouder worden, worden de papillen ondieper en nemen in aantal af. Dit leidt tot een minder flexibele, minder elastische huidstructuur met meer rimpels.

In de loop van de tijd vertraagt ook de aanmaak van collageen en elastine wat zorgt voor een afname van de stoffen die de huid elastisch maken.

Hierdoor ontstaan er gemakkelijker rimpels. Tot slot vertraagt de efficiënte afgifte van voedingsstoffen en zuurstof aan de bovenste huidlaag naarmate je ouder wordt. Deze vertraging leidt tot een doffere, blekere huid.

Grafische weergave van de huidstructuur van een jonge huid.
Bij de jonge huid voorzien dichte, diepe papillen de bovenste huidlaag op doeltreffende wijze van voedingsstoffen, vocht en zuurstof.
Grafische weergave van de huidstructuur van een oudere huid.
Bij een oudere huid nemen de papillen af in dichtheid en aantal. Het gevolg is een minder doeltreffend systeem, wat leidt tot een minder stralende huid met minder veerkracht.

Er zijn nog wat andere inwendige en uitwendige factoren die van belang zijn voor een verlies van dichtheid en een minder stralende huid:

Hormonale veranderingen Wanneer de hormonale activiteit vertraagt, vertragen ook enkele processen in de huid. De aanmaak van bindweefsel is daar één van. Dat betekent dat er na de menopauze minder stoffen worden aangemaakt die de jonge huid zijn dichte structuur en gladde textuur geven. Dit zijn onder meer hyaluronzuur, collageen en elastine. Het gevolg is dat de huid er minder stevig uitziet en aanvoelt. 

De effecten van de zon De effecten van de zon zijn de primaire oorzaak van oxidatieve belasting en verzwakken de huidstructuur en maken het probleem groter. Een verlies van dichtheid en een minder stralende huid worden daardoor duidelijker zichtbaar. Dit kan gepaard gaan met een ongelijkmatige huid, ouderdomsvlekken en een droge huid. Als de huid dagelijks tegen deze schade door UV-straling wordt beschermd met een goed SPF-product wordt dit proces vertraagd en wordt ook de vorming van rimpels en volumeverlies voorkomen.

Roken
De chemicaliën in sigaretten hebben een verwoestend effect op het collageen en de elastine door de processen van oxidatieve belasting. Roken versnelt alle elementen van huidveroudering, zoals rimpels en volumeverlies.

Het gezicht van een vrouw van middelbare leeftijd.
Een afname van de concentratie oestrogeen kan leiden tot meer ontsteking en kan huidaandoeningen zoals rosacea verergeren.
Een vrouw beschermt haar ogen tegen de zon met haar rechterhand.
De zon versnelt het verouderingsproces drastisch.
OPLOSSINGEN

Hoe huidveroudering behandelen en dichtheid van huid herstellen?

Verlies van dichtheid kan worden tegengegaan met enkel huidverzorgingsproducten of in combinatie met invasievere behandelingen.

Huidverzorgingsproducten die helpen om dichtheid te herstellen en de huid weer stralender te maken, kunnen de volgende actieve ingrediënten bevatten.

Actieve ingrediënten

 • Antioxidanten
  Omdat algemene huidveroudering deels wordt veroorzaakt door oxidatieve belasting kan het plaatselijk aanbrengen van antioxidanten de huid helpen zichzelf te beschermen. Dit kan de processen vertragen die leiden tot verlies van dichtheid en een minder stralende huid, evenals andere tekenen van veroudering, zoals volumeverlies en rimpels
 • Arctiin
  is een plantenextract van de vrucht van de klis dat het herstel van huidcellen stimuleert en de rijpere huid die dunner is geworden door veroudering en hormonale veranderingen strakker helpt te worden. Arctiin is een belangrijk ingrediënt in de Eucerin DermoDENSIFYER-producten.                  
 • Apiaceae-peptiden
  helpen de rijpere huid om zichzelf te regenereren door de processen te versnellen die de structuur versterken voor een grotere veerkracht en elasticiteit. Apiaceae-peptiden maken deel uit van de formule van de Eucerin DermoDENSIFYER-producten.

Een vrouw brengt crème aan op haar gezicht.
Formules aanbrengen met actieve ingrediënten, zoals antioxidanten, arctiin en apiaceae-peptiden kan de huid helpen zichzelf te beschermen en verouderingsprocessen te vertragen.
Een vrouw smeert Eucerin-product op haar linkerwang.
Voor optimale en zichtbare effecten wordt geadviseerd om de hele Eucerin DermoDENSIFYER-lijn te gebruiken.

Invasieve behandelingen

Deze behandelingen dienen alleen te worden uitgevoerd door een gekwalificeerde professional in een klinische omgeving.

Chemische peeling
Peelings met glycolzuur of melkzuur richten zich op het verbeteren en gladder maken van de huid door de beschadigde buitenste lagen te verwijderen. Een peeling kan ook helpen om de dichtheid en dikte van de huid te verbeteren door collageensynthese te stimuleren. Omdat dermatologische peelings de huid kwetsbaar maken voor beschadiging, wordt een SPF-beschermingsproduct zoals Eucerin Sun Fluid 50+ sterk aanbevolen.

Laserbehandeling
Een laser wordt gebruikt om de buitenste lagen van de huid op het gezicht te verwijderen en om de groei van nieuwe collageenvezels te stimuleren. Wanneer de huid geneest, wordt de huid dikker en dichter. Maar de huid wordt wel blootgesteld aan de omgeving en het gebruik van een SPF-product zoals Eucerin Sun Fluid 50+ is van groot belang.

Daarnaast kunnen verlies van dichtheid en een minder stralende huid worden vertraagd met een holistische preventieve aanpak.

Een vrouw ondergaat een chemische gezichtspeeling.
Het doel van een chemische peeling is om de textuur van de huid positief te veranderen door beschadigde lagen te verwijderen.
Een vrouw ondergaat een laserbehandeling op haar gezicht.
Een laserbehandeling verwijdert ook beschadigde lagen en stimuleert de groei van collageen.

Zin in meer tips voor de huid en expert advies van Eucerin?

Word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

 • Tester worden
 • Bonuspunten verzamelen
 • Profiteer van voordelen