Zonbescherming voor je gezichtshuid: het effect van de zon op het gezicht

Ontdek meer

Het gezicht, de handen en het decolleté zijn de lichaamsdelen die het meest aan UV-straling worden blootgesteld. En hoewel de zon in de juiste mate een opwekkend effect op het humeur kan hebben, zorgt voor vitamine D, de bloedcirculatie verbetert en de spijsvertering en de productiviteit stimuleert, is te veel blootstelling zeer schadelijk. Door de zon aangerichte schade aan de huid omvat vroegtijdige huidveroudering, hyperpigmentatie en zelfs huidkanker. Het is dus uiterst belangrijk de gezichtshuid gedurende het gehele jaar specifieke en consistente bescherming te bieden.

Tekenen & Symptomen

Huidbeschadiging door zon in je gezicht

Onbeschermde en overmatige blootstelling aan UVA- en UVB-stralen kunnen gevolgen op zowel de korte als op de lange termijn hebben en tot vroegtijdige huidveroudering, onderdrukking van het immuunsysteem en zelfs huidkanker leiden. Het is belangrijk om te beseffen dat deze negatieve effecten zich niet tot de vakantie beperken. UV-straling, in het bijzonder UVA-stralen, zijn 's zomers en 's winters iedere dag de gehele dag en zowel op bewolkte als op zonnige dagen aanwezig. Daarom moet bescherming tegen de zon van het gezicht net zozeer een onderdeel van de dagelijkse huidverzorging vormen als het gebruik van een reinigingsproduct, een tonic of eventuele andere producten, zoals vochtinbrengende producten en anti-rimpelproducten of verzorging tegen hyperpigmentatie.

De gezichtshuid vereist speciale aandacht, omdat deze huid verschilt van de huid van de andere delen van het lichaam.
De gezichtshuid wordt meer aan de elementen blootgesteld dan de huid van de rest van het lichaam.

De eigenschappen van de gezichtshuid verschillen met die van de huid van de rest van het lichaam:

 • De gezichtshuid is dunner, 
 • bevat kleinere cellen,
 • heeft meer poriën en,
 • scheidt door een hoger aantal talgklieren meer lipiden uit.
 • De gezichtshuid wordt ook dagelijks aan de omgeving blootgesteld, waardoor deze kwetsbaar wordt voor de effecten van externe factoren, zoals wind, kou, rook, verontreinigende stoffen en, natuurlijk, UVA- en UVB-stralen. Lees meer over de structuur van de huid.

Terwijl de lichaamshuid vaak bedekt is, wordt de gezichtshuid het gehele jaar door aan deze externe factoren blootgesteld. Daarom moet deze huid dus met speciaal op basis van de behoeften ontwikkelde producten tegen de zon worden beschermd. Lees meer over de effecten van de zon op de lichaamshuid.

De gezichtshuid kan op verschillende manieren door UV-stralen worden aangetast. Dit kan variëren van vroegtijdige huidveroudering tot huidkanker.

UV-straling is een belangrijke oorzaak van vroegtijdige veroudering.
Het gezicht is één van de delen van het lichaam dat de grootste kans op zonnebrand loopt.

Het is belangrijk om de tekenen en symptomen van de meest voorkomende problemen te herkennen:

Vroegtijdige huidveroudering.
UV-straling is ongetwijfeld één van de belangrijkste factoren van vroegtijdige huidveroudering. Symptomen zijn het verschijnen van rimpels, verlies van elasticiteit, ouderdomsvlekken en een ruwe huid.

Polymorfe lichteruptie (PLE).
Slechts 20 minuten sterke zon kan PLE veroorzaken, een uitslag die na blootstelling aan de zon verschijnt. De uitslag kan vele vormen aannemen, zoals kleine rode bultjes, grotere rode plekken en blaren.

Hyperpigmentatie.
Dit is een onschadelijk maar evenwel vervelend huidprobleem waarbij donkere vlekken op de huid verschijnen. Deze worden hoofdzakelijk veroorzaakt door overmatige blootstelling aan de zon.

Zonnebrand.
Een rode, pijnlijke huid veroorzaakt door te lange blootstelling aan en te weinig bescherming tegen de zon. Hoewel het gehele lichaam risico loopt, worden de gebieden die direct met de schadelijke UV-stralen in contact komen, zoals de schouders, het gezicht, de bovenste randen van de oren, een kale hoofdhuid en de bovenkanten van de voeten, het meest getroffen.

Herpes simplex labialis.
Eén van de negatieve effecten van UVA is onderdrukking van het immuunsysteem. Dit maakt de huid kwetsbaar voor virussen zoals herpes simplex, ook bekend als een koortslip. Dit zijn kleine blaasjes die op de lippen of rondom de mond verschijnen.

Huidkanker.
Huidkanker zal zich het meest waarschijnlijk openbaren op delen van de huid die te veel aan de zon zijn blootgesteld. De gezichtshuid loopt dus risico.

Lees meer over de negatieve effecten van de zon op de huid.

Attention

Indien u zich zorgen maakt over uw huid is het belangrijk dat u professioneel advies inwint bij een dermatoloog.

Oorzaken & Triggers

Hoe kunt u het risico van blootstelling aan UV-straling tot het minimum beperken?

De lijst van zongerelateerde huidproblemen is misschien lang, maar het goede nieuws is dat veel problemen kunnen worden voorkomen door:

Goede bedekking en het juiste zonnebrandmiddel kunnen helpen bij het voorkomen van door de zon aangerichte schade.
Door bescherming tegen de zon in uw dagelijkse huidverzorging op te nemen, kunt u het risico tot het minimum beperken.

 • Uit de directe zon te blijven, vooral tussen 11.00 en 15.00 uur, als de zon het sterkst is. 
 • Beschermende producten op blootgestelde delen en op het gezicht te gebruiken als onderdeel van de dagelijkse huidverzorging.
 • Zelfs op bewolkte dagen aan bescherming tegen de zon te denken en een dagcrème met filter te dragen
 • Ervoor te zorgen dat baby's en kleine kinderen niet aan direct zonlicht worden blootgesteld.
 • De ogen te beschermen door een zonnebril met UVA- en UVB-filter te dragen.
 • Aan de behoeften van de individuele huidtypes te voldoen.
 • Blootgestelde huid met kleding en het hoofd en het gezicht met een hoed met een brede rand te bedekken.
 • Op de mogelijke bijwerkingen van eventuele voorgeschreven medicijnen te letten.

Lees meer over factoren die de huid beïnvloeden.

Bescherming tegen de zon is belangrijk en kan niet worden genegeerd. Ondanks de gezondheidswaarschuwingen over de gevaren van overmatige blootstelling aan de zon is de laatste tientallen jaren het aantal gevallen van huidkanker met en zonder melanomen toegenomen. De sleutel tot veilig in de zon verblijven ligt in het begrijpen van de risico's en aanpassing van het gedrag om te verzekeren dat de huid voortdurend goed is beschermd door de schaduw op te zoeken en uw lichaam te bedekken en daarbij door de juiste zonnebrandmiddelen te kiezen.

Bevorderende Factoren

Factoren die de kans op schade door de zon verhogen

Er zijn verschillende factoren die maken dat een persoon meer of minder vatbaar is voor door de zon veroorzaakte huidproblemen.

Leeftijd, huidtype en andere omstandigheden kunnen de kans op door de zon aangerichte schade beïnvloeden.
Chemische peelings kunnen de gevoeligheid voor zonnestralen verhogen.

 • Leeftijd
  Het aantal gevallen van melanomen neemt gestaag toe per leeftijdsgroep, waarbij mensen tussen 55 en 64 jaar meer dan drie keer zoveel risico lopen als mensen in de leeftijdsgroep tussen 25 en 34 jaar. 
 • Huidtype
  Kinderen en volwassenen met een zeer bleke huid, rood of lichtblond haar en veel sproeten zijn het meest gevoelig voor zonnestralen.  Lees meer over huidtypes.
 • Bepaalde huidaandoeningen
  Een rosacea gevoelige huid heeft een beschadigde huidbarrière met een verhoogt verlies aan vocht en hypergevoelige zenuwen in de huidlagen . De huid is kwetsbaar en gevoelig voor externe factoren - zoals UV straling - wat symptomen als roodheid en bultjes kan veroorzaken.
 • Medicijnen
  Bepaalde medicijnen, inclusief die voor de behandeling van acne, anticonceptiepillen en antibiotica, kunnen de gevoeligheid van de huid verhogen.
 • Erfelijkheid
  Onderzoek heeft aangetoond dat sommige mensen een erfelijke aanleg hebben voor koortsuitslag en dit kan door blootstelling aan UVA-stralen worden geactiveerd.
 • Dermatologische behandelingen
  Na chemische peelings en laserbehandelingen kan de huid uiterst gevoelig zijn voor UV-stralen.

Oplossingen

Hoofd beschermen tegen zon

Schade door de zon kan uiterst gevaarlijk zijn, dus voorkomen is belangrijk.

Preventie en beschermende crèmes en lotions

Gezien de natuurlijke gevoeligheid van de gezichtshuid en de blootstelling hiervan aan UV-stralen gedurende het gehele jaar wordt aanbevolen iedere dag bescherming tegen de zon op het gezicht aan te brengen en dit in de dagelijkse huidverzorging op te nemen:

 • Breng royaal zonnebrandmiddel aan voordat u de zon in gaat.
 • Vermijd contact met de ogen. 
 • Breng het middel vaak (iedere 2 uur) opnieuw aan, vooral na het zwemmen, afdrogen met een handdoek en transpireren.
 • Onvoldoende zonnebrandmiddel aanbrengen vermindert de beschermende werking. Vermijd contact met stoffen om vlekken te voorkomen.

Eucerin zonproducten zijn ontwikkeld voor de behoeften van specifieke huidtypes.

Bescherming tegen de zon is verkrijgbaar voor alle huidtypes.

Probeer voor een gemengde en een vette of acnegevoelige gezichtshuid Eucerin Sun Fluid Matterend, verkrijgbaar met SPF 30 en SPF 50+. Dit product biedt zeer effectieve bescherming tegen UVA/UVB-stralen. Het versterkt ook de huideigen bescherming van de cellen tegen door de zon aangerichte schade en ondersteunt de herstelmechanismen voor DNA.

Gebruik voor de normale, droge en zeer droge gezichtshuid Eucerin Sun Crème verkrijgbaar met SPF 30 en SPF 50+. Lees meer over Eucerin Sun Crème.

Eucerin Sun Crème Getint SPF 50+, geschikt voor alle huidtypes, bevat ook minerale, getinte pigmenten voor een natuurlijk gebruinde teint en camoufleert tegelijkertijd pigmentvlekken.

Andere opties

Een breedgerande hoed is een manier om de blootstelling aan UV-stralen te beperken.
Het vochtgehalte op peil houden en gezonde voeding zijn cruciaal bij het gezond houden van de huid.

Naast het gebruik van zonnecrèmes en lotions is het belangrijk niet te vergeten de gezichtshuid zo veel mogelijk met een hoed met een brede rand of een parasol te beschermen en om:

 • het vochtgehalte in het lichaam en de huid op peil te houden door veel water te drinken
 • De ogen te beschermen door een zonnebril te dragen met UV-filters.
 • Voeding te kiezen waarvan is bewezen dat deze een rol speelt bij bescherming tegen de zon. Fruit en groenten die rijk zijn aan carotenoïden (met een rode, gele en oranje kleur) kunnen als zij gedurende een lange periode worden gegeten de natuurlijke weerstand van de huid versterken. Dezelfde resultaten zijn bereikt met voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan omegavetten (olijfolie, vette vis), vitamine C en E en flavonoïden en weinig zuivel en rood vlees.

Lees meer over bescherming van de lichaamshuid tegen de zon.

Related Articles

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek