Wat kunt u doen – Tegen acne met behulp van medicijnen?

Leestijd: 8 min
Ontdek meer

Voor veel mensen die last hebben van acne zijn de zonder voorschrift verkrijgbare behandelingen gewoonweg niet effectief genoeg. Deze mensen hebben vaak de ernstiger vormen van acne, acne papulo-pustulosa of conglobata. Het goede nieuws is dat effectieve behandelingen met medicijnen op voorschrift verkrijgbaar zijn en hoe eerder de behandeling wordt gestart, des te kleiner de kans op blijvende fysieke en emotionele schade.

Tekenen

Inzicht in de vier factoren van acne en mogelijkheden voor behandeling met medicijnen

Voordat u besluit welke behandeling u gaat toepassen, is het belangrijk de tekenen waar u last van heeft vast te stellen. Behandelingen voor milde tot matige acne pakken vaak één of meer van de behorende vier problemen aan. Zij werken door middel van:


Acne: wat gebeurt er in de huid.

 • vermindering van de talgproductie en zo beheersing van seborroe.
 • versnelling van de afstoting van de cellen van de bovenste huidlaag (afschilfering) om zo hyperkeratose aan te pakken.
 • bestrijding van bacteriële infecties veroorzaakt door kolonisatie van bacteriën.
 • vermindering van ontstekingen en hierdoor het kalmeren van plekjes, pukkels en puisten.

Welke medische behandelingen bestaan er?

Medicijnen voor acne verschillen overeenkomstig de ernst van de acnesymptomen.
Breng uw arts altijd op de hoogte van medicijnen die u op dat moment inneemt om interactie met de medicatie voor acne te vermijden.

Effectieve medicijnen die kunnen worden gebruikt bij de behandeling van acne zijn:

 • Plaatselijk aan te brengen retinoïden
 • Benzoylperoxide
 • Plaatselijk aan te brengen antibacteriële middelen
 • Azelaïnezuur
 • Oraal in te nemen antibiotica
 • Oraal in te nemen isotretinoïne
 • Oraal in te nemen anti-androgenen

Deze worden afzonderlijk of in combinatie gebruikt en de dermatoloog zal afhankelijk van de ernst van de tekenen de juiste medicatie voorschrijven.

De medische behandeling van acne gebeurt volgens een strenge internationale norm om te verzekeren dat dermatologen en artsen consistent zijn in hun behandeling. Deze op bewijs gebaseerde richtlijn* verschaft medici informatie over welke behandelingen of combinaties van behandelingen zij moeten toepassen, afhankelijk van de ernst van de acne en de individuele tekenen. Deze richtlijn biedt alternatieven voor verschillende huidtypes en opties, indien van toepassing, voor vrouwen.

Bepaalde op voorschrift verkrijgbare oraal in te nemen medicijnen mogen niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt, vooral niet tijdens de eerste drie maanden, dus dermatologen en artsen kunnen alternatieven voorstellen.Het is goed op te merken dat behandeling tegen acne, of dit nu met of zonder medicijnen is, pas na enige tijd gaat werken.

De algemene regel is 4 tot 8 weken, hoewel het wel drie maanden kan duren en tekenen soms erger worden voordat ze beter worden. Patiënten verliezen gemakkelijk de moed en geven op, dus het is belangrijk om door te zetten en met eventuele dagelijkse handelingen door te gaan, zelfs als niet meteen een positieve verandering merkbaar is.


Bijwerkingen van medicijnen tegen acne

Medicijnen kunnen enige bijwerkingen hebben. Bijvoorbeeld een droge huid of gevoeligheid voor licht. Deze tekenen kunnen worden tegengegaan door gebruik van aanvullende hydraterende producten voor de acnegevoelige huid, zoals DermoPure Aanvullende Verzachtende Crème. Deze kan worden gebruikt in combinatie met de medische standaardbehandeling van acne voor het intensief hydrateren en kalmeren van de uitgedroogde acnehuid.* Nast, A.; Dréno, B.; Degitz, K. et al. (2012), European Evidence-based (S3) Guidelines for the Treatment of Acne, Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 26, p. 1–29.

Oorzaken & Triggers

De belangrijkste oorzaken en triggers van acne

Seborroe
Kolonisatie van bacteriën

Hormonen. De meeste gevallen van acne worden opgewekt door een reactie van de talgklieren op androgene hormonen. De talgklieren reageren op de circulerende hormonen met overmatige talgproductie.

De combinatie van overmatige talg (seborroe) en een verstoorde huidcelafstoting leidt tot vergroting van de talgklieren en het ontstaan van puistjes. Deze kunnen worden gekoloniseerd door bepaalde bacteriën en de huid kan rood worden en ontstoken raken.

Dit komt het meest voor bij tieners, omdat tijdens de pubertijd de androgene hormonen bij zowel jongens als meisjes toenemen. Tot wel 90% van de tieners krijgt enige vorm van acne, maar dit gaat meestal over als ze ouder worden.

Mensen van alle leeftijden kunnen acne krijgen. Tot wel 80% van de gevallen van acne bij volwassenen komt voor bij vrouwen die hormonale veranderingen doormaken.

Dit kan tijdens de zwangerschap, menstruatie of een hormoongerelateerde aandoening, zoals het polycysteus ovariumsyndroom.

Een vette huid is gevoeliger voor acne dan andere huidtypes.

Bacteriën. Mensen met een acnehuid hebben vaak een vette, glimmende huid. Dit biedt de doorgaans onschadelijke acnebacteriën (propionibacterium acnes) een ideale omgeving om zich te vermenigvuldigen en irritatie en ontstekingen bij de vergrote talgklieren te veroorzaken.

Erfelijkheid. Een andere theorie betreffende waarom sommige mensen gevoeliger zijn voor acne dan anderen heeft te maken met erfelijkheid. Hoewel acne geen erfelijke aandoening is, bestaat er wel een relatie tussen acne van ouders en een verhoogde kans dat hun kind of kinderen hier ook mee te maken krijgen. Op dezelfde manier hebben de kinderen van volwassenen die aan acne lijden een grotere kans om als volwassene acne te ontwikkelen.

Medicijnen. Ten slotte wordt gedacht dat sommige medicijnen, zoals steroïden en lithium, acne bij mensen die hier gevoelig voor zijn kunnen veroorzaken.

Mythen rondom acne

Overdreven wassen kan de tekenen van acne verergeren.
Alle make-up voor een acnegevoelige huid moet niet-comedogeen zijn om te voorkomen dat de poriën verstopt raken.

Naast de bewezen oorzaken bestaan er ook veel mythen rondom acne, waarvan velen de persoon die hieraan lijdt onterecht zelf de schuld hiervan geven. Het is bijvoorbeeld niet waar dat mensen met een acnegevoelige huid onhygiënisch zijn.

In feite is bij te veel reinigen de kans op een beschadigde huid groter dan bij te weinig reinigen.

Het is ook niet waar dat slechte voeding tot acne leidt. Natuurlijk verdient gezonde voeding de voorkeur boven slechte voeding, maar vet eten en chocola hebben weinig effect op acne.

Mensen met een acnegevoelige huid worstelen niet alleen met een fysieke aandoening, zij kunnen ook psychologische effecten hiervan ondervinden. Puistjes en pukkels in het gezicht zijn lastig te verbergen en dus wordt het zelfvertrouwen en het zelfbeeld van mensen die aan acne lijden vaak aangetast.

Op dezelfde manier kunnen sommige strategieën die worden toegepast om de aandoening te maskeren, zoals zware make-up of het gezicht achter het haar verbergen, de situatie in feite verergeren en een baard laten staan kan de toepassing van plaatselijk aangebrachte medicijnen bemoeilijken.

Het goede nieuws is dat behandelingen bestaan en hoe eerder de behandeling wordt gestart, des de kleiner de kans op blijvende fysieke en emotionele schade.

Lees meer over het behandelen van acne met medicijnen in het algemeen.
Lees meer over het behandelen van acne zonder medicijnen in het algemeen.

Bevorderende Factoren

De belangrijkste bevorderende factoren van acne

Het drinken van een overmatige hoeveelheid melk kan de tekenen van acne verergeren.

De tekenen verschillen per persoon en sommige mensen reageren anders op voeding of de omgeving.

Een aantal algemene factoren waarvan bekend is dat zij een acnegevoelige huid verergeren zijn:

 • het eten van overmatige koolhydraten met korte ketens (suiker en witte bloem)
 • een hoge inname van melk en andere zuivelproducten (hoewel kaas geen problemen lijkt te geven)
 • sigaretten roken
 • comedogene huidverzorgingsproducten en make-up

Opgelet

Het is belangrijk advies van een dermatoloog in te winnen, zelfs als de tekenen mild zijn of nog in een vroege fase verkeren, omdat effectieve medische behandeling kan voorkomen dat de aandoening erger wordt en de kans op littekens tot het minimum kan beperken.


Vervang met het oog op hygiëne regelmatig hulpmiddelen voor het aanbrengen van make-up, zoals sponzen en borstels.

Er zijn ook een aantal algemene regels die in acht moeten worden genomen:

 • gebruik lauw water, geen heet of koud water
 • gebruik uitsluitend niet-comedogene huidverzorgingsproducten
 • draag make-up die de poriën niet verstopt
 • gebruikt een geschikt reinigingsproduct voordat u naar bed gaat om vuil te verwijderen en de huid op het weer opnemen van medicijnen voor te bereiden
 • laat puistjes met rust en laat ze op natuurlijke wijze helen – eraan plukken maakt ze alleen maar erger

Lees meer over therapieën voor acne zonder medicijnen.

Oplossingen

Medische behandelingen van de tekenen van acne

Voor iedere huidaandoening is het van essentieel belang de huid dagelijks met de juiste producten te verzorgen.

Hoewel er geen remedie is tegen acne, kunnen de tekenen via therapieën met en zonder medicijnen worden behandeld. Medische ingrepen worden meestal geadviseerd voor de ernstigere vormen van acne of als geprobeerde alternatieven zonder medicijnen niet hebben geholpen.

De eerste behandelingsmogelijkheid voor ernstige acne kan bestaan uit een plaatselijk aan te brengen gel, crème of lotion.


Medische behandelingen zijn:

 • Plaatselijk aan te brengen retinoïden zoals as tretinoïne en adapaleen. Plaatselijk aan te brengen retinoïden werken op afwijkende keratinisatie en zijn ook ontstekingsremmend, dus ze werken bij zowel acne met comedonen als met ontstekingen. 
 • Benzoylperoxide helpt verstopping van haarzakjes door dode huidcellen te voorkomen en doodt ook de bacteriën die ontstekingen veroorzaken. 
 • Plaatselijk aan te brengen antibacteriële middelen (plaatselijk aan te brengen antibiotica) helpen bij het doden van de bacteriën op de huid die verstopte haarzakjes kunnen infecteren. Combineer deze middelen altijd met benzoylperoxide om resistentie van de bacteriën te voorkomen.
 • Azelaïnezuur wordt vaak gebruikt als alternatieve behandeling voor afstoting door de huid van dode huidcellen en het doden van bacteriën en dit middel wordt meestal voorgeschreven als de patiënt last heeft van bijwerkingen van benzoylperoxide of plaatselijk aan te brengen retinoïden.

Als u zwanger bent of zwanger wilt worden, vraag dan een dermatoloog om advies betreffende uw mogelijkheden voor de behandeling van acne.
Van sommige anticonceptiepillen is bekend dat zij de tekenen van acne verbeteren.

Plaatselijk aan te brengen behandelingen kunnen worden gecombineerd met antibioticapillen (doorgaans tetracyclines of erythromycine).

Als deze niet werken, kan een medicijn met de naam isotretinoïne worden voorgeschreven. Hormoontherapieën kunnen ook effectief zijn bij vrouwen die last hebben van acne, omdat oestrogeen de activiteit van de talgklieren onderdrukt en de vorming van androgene hormonen in de eierstokken en de bijnieren verlaagt.

Zoals bij alle medicijnen zijn ook bijwerkingen van bepaalde medicijnen voor de behandeling van acne bekend. Dit kunnen een droge huid en gevoeligheid voor de zon zijn, maar deze effecten kunnen vaak worden verholpen door gebruik van aanvullende hydraterende verzorgingsproducten voor de acnegevoelige huid, zoals DermoPure Aanvullende Verzachtende Crème.

Lees meer over therapieën van acne zonder medicijnen
Lees meer over bescherming tegen de zon voor de acnegevoelige huid
Lees meer over de Eucerin DermoPure-reeks

Lees meer over gevoeligheid voor de zon door medicatie


Gerelateerde artikelen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek