Vervelend en hardnekkig, anders kunnen we mee-eters, of “comedonen”, niet beschrijven. En bijna iedereen heeft weleens last van die verstopte poriën die zich uiten in kleine witte of zwarte puntjes. Het goede nieuws is dat je dankzij onze tips & tricks van die vervelende puntjes kan verminderen, en ze zelfs kan voorkomen. In deze blog ontdek je alles wat je moet weten over mee-eters!
Wat zijn mee-eters?
Raken je poriën verstopt door vuil, talg of dode huidcellen, dan ontstaat er een zwart of wit puntje op je huid: een mee-eter. Meestal ontstaan mee-eters in je T-zone (voorhoofd, neus en kin) omdat de huid er vetter is dan in de rest van je gezicht. Comedonen zijn een milde vorm van acne en kan je dus aanpakken door je huid te verzorgen met aangepaste producten. Maar wat is nu het verschil tussen blackheads en whiteheads?
Blackheads
Blackheads, of zwarte mee-eters, zijn “open” comedonen. Hoe je ze herkent? Aan de zwarte puntjes op je huid. Waarom worden ze zwart? Omdat de talgpropjes die je poriën verstoppen, oxideren wanneer ze in aanraking komen met zuurstof in de lucht.
Whiteheads
Je raadt het waarschijnlijk al, maar in tegenstelling tot blackheads, zijn whiteheads “gesloten” comedonen. In andere woorden: deze witte mee-eters zijn bedekt met een dun laagje huid. Hoe je ze herkent? Aan het witte puntje op je huid. Waarom worden ze wit? Omdat de porie gesloten is en de talg dus niet naar buiten kan.
Hoe ontstaan mee-eters?
Nu je weet wat mee-eters zijn, vraag je je waarschijnlijk af hoe ze ontstaan. Slim, want als je weet waardoor mee-eters ontstaan, kan je ze ook makkelijker verzorgen en voorkomen. Mee-eters zijn een ophoping van talg en dode huidcellen die zich verzamelen in een haarzakje. Waarom een haarzakje talg produceert? Om de huid soepel en zacht te houden. Wanneer de talgproductie van je huid normaal is, is dit dus goed voor je huid. Het vormt enkel een probleem wanneer (te veel) talg en dode huidcellen ervoor zorgen dat je poriën verstoppen. Mee-eters zijn dus niet, zoals andere onzuiverheden, het resultaat van een bacterie maar gewoon ophopingen van talg.
Waardoor ontstaat een teveel aan talg?
- Hormonale schommelingen
- Stress en zorgen
- Schadelijke ingrediënten in make-up of verzorgingsproducten (waardoor ze “comedogeen” zijn en dus de poriën verstoppen)
- Ongezonde voeding en levensstijl
- Medische aandoeningen of medicatie
- Erfelijkheid
Omdat we weten hoe vervelend die mee-eters kunnen zijn, en ze misschien zelfs je zelfvertrouwen aantasten, delen we in de volgende alinea graag extra tips om mee-eters te bestrijden.
Jouw stappenplan om mee-eters te verwijderen
We hebben goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws? Helaas bestaat er geen wondermiddeltje dat je permanent van mee-eters zal verlossen. Het goede nieuws is dat je, met wat geduld en een huidverzorgingsroutine die afgestemd is op de behoeften van jouw huid, mee-eters wel actief kan bestrijden! Zo leg je een goede basis voor een stralende, egale huid:
- Gebruik een niet-comedogene gezichtsreiniger die overmatige talgproductie zacht maar efficiënt verwijdert, en tegelijk ook vuil en make-up verwijdert. Voor een schone, frisse en soepele huid.
- Maak je poriën vrij en verminder mee-eters dankzij een zachte maar efficiënte scrub. Kies bijvoorbeeld een scrub met melkzuur die onzuiverheden verwijdert zonder de huid uit te drogen.
- Integreer een serum met salicylzuur in je routine, die onzuiverheden effectief vermindert door dode huidcellen te verwijderen en tot diep in de poriën door te dringen, waarmee je voorkomt dat je poriën verstopt raken.
- Breng een matterende dagcrème met talgregulerende technologie aan om je huid goed te hydrateren zonder de poriën te verstoppen.
Wil je mee-eters uitknijpen? Het is verleidelijk, maar dit laat je best over aan een professional. Maak een afspraak bij de schoonheidsspecialist(e) of dermatoloog om jouw mee-eters op een veilige manier te verwijderen. Een aangepaste huidverzorgingsroutine voorkomt vervolgens het ontstaan van nieuwe mee-eters.
Wat te doen tegen mee-eters: do's & don'ts
Mee-eters zijn erg vervelend en hardnekkig, maar je kan zelf best wel veel invloed hebben op je huid.
De do’s:
- Zo zijn er vele factoren die de huid beinvloeden namelijk, evenwichtig en gezond eten, en ruim voldoende drinken om je huid van binnenuit te hydrateren en te voeden. Goed om te weten: gele en oranje fruit- en groentesoorten, zoals wortel en abrikozen, maar ook bosbessen, spinazie, zalm en noten zijn rijk aan antioxidanten. Super voor een gezonde, stralende huid!
- Specifieke producten tegen onzuiverheden aan je huidverzorgingsroutine toevoegen, zoals de DermoPure Matterende Fluid en DermoPure Triple Action Serum met salicylzuur.
- Yoga, een pittige work-out of gewoon wandelen in de buitenlucht... Beweging en meditatie helpen je uit je hoofd te komen en zo je stress levels onder controle te houden.
De don’ts:
- Je zwarte puntjes zelf willen uitknijpen. Zo ga je je huid alleen maar beschadigen en, omdat er ook vaak bacteriën op je handen zitten, kunnen de mee-eters juist verergeren. Volg daarom altijd de tips op voor de gezondheid van je huid.
- Producten met alcohol, pepermunt of eucalyptus gebruiken. Deze irriterende ingrediënten stimuleren namelijk de talgproductie van je huid. Om dit te vermijden kun je de DermoPure Matterende Fluid gebruiken.
- Ook roken en alcohol kan je best vermijden als je goed voor je huid wil zorgen.
Zin om nog meer te weten te komen over de acnegevoelige huid? Lees onze blogs over de oorzaken van acne of wat je kan doen aan een onzuivere en acnegevoelige huid.