Tips voor de huid – Nuttig advies voor de gezondheid van uw huid

Leestijd: 6 min
Ontdek meer

Eucerin biedt een reeks nuttige huidtips voor de meest voorkomende huidaandoeningen. U vindt hier de meest relevante tips die kunnen helpen om de conditie van de huid te verbeteren en bepaalde huidproblemen te verminderen. Desalniettemin adviseren wij u om met uw arts, of dermatoloog te bespreken of deze tips ook geschikt zijn voor uw huidaandoening.

EEN ACNEGEVOELIGE HUID

Gezonde en goed uitgebalanceerde voeding is de sleutel tot een holistische benadering.
Medicijnen zijn in sommige gevallen onontbeerlijk, maar kunnen ongewenste bijwerkingen hebben. Raadpleeg altijd een arts over de risico's en voordelen voordat u aan enige vorm van behandeling met medicijnen begint.

Er bestaan veel mythen en huidverzorgingstips met betrekking tot de oorzaken en de behandeling van acne. Hier volgen enkele nuttige adviezen voor een doeltreffende behandeling die het effect van acne op uw dagelijks leven kunnen verminderen.

 • Laat puistjes op de natuurlijke manier genezen (ze uitdrukken met de vingers kan het probleem erger maken en tot littekens leiden).
Dagelijkse verzorging van de huid met de juiste producten die uw probleem aanpakken is van essentieel belang.

 • Reinig uw huid tweemaal daags als voorbereiding op de hierop volgende verzorging.
 • Gebruik uitsluitend niet-comedogene huidverzorgingsproducten en make-up. Deze verstoppen de poriën niet. Verwijder make-up aan het einde van elke dag.
 • De ernst van de acne en de bijbehorende symptomen kunnen erg variëren, dus is het wellicht noodzakelijk dat u uw dagelijkse huidverzorging aanpast. Vraag in geval van twijfel een dermatoloog om advies.

 Lees meer over een voor acnegevoelige huid.

Droge huid

Als de huid erg droog wordt, kunnen verschillende problemen ontstaan. Leer meer over het omgaan met de specifieke behoeften en het aanpakken van de specifieke symptomen van uw huid.

Triggers in de omgeving worden vaak beschouwd als een van de belangrijkste oorzaken van een droge huid.
Probeer een wasmiddel voor kleding te gebruiken zonder kleurstoffen of parfum, want deze kunnen na het wassen op de kleding achterblijven en een droge huid irriteren.

 • Vermijd extreme weersomstandigheden. Zeer warme, koude of droge lucht kan de vochtbalans van de huid verstoren.
 • Gebruik in de winter een luchtbevochtiger om te voorkomen dat de lucht in huis te droog wordt..
 • Een droge huid kan ook een bijwerking van bepaalde medicijnen zijn. Vraag altijd bij een arts of apotheker na of uw medicijn een droge huid kan veroorzaken.
 • Draag kleding van natuurlijke materialen zoals katoen en zijde. Zij irriteren de huid immers niet. Wol is wel een natuurlijk materiaal, maar kan de huid irriteren en dient te worden vermeden.
 • Gebruik geen sterke zeepsoorten die de van nature aanwezige huidoliën verwijderen.
 • Een zonnebrandmiddel voor de droge huid mag geen irriterende parfums en kleurstoffen bevatten, omdat een droge huid vatbaar is voor irritatie.

Lees meer over een droge huid.

Atopische dermatitis

Er bestaat geen genezing voor een atopische huid en de bijbehorende flare-ups (opstoten). Toch kan regelmatig gebruik van geschikte huidverzorgingsproducten bepaalde huidsymptomen zoals droogte en jeuk verlichten en helpen om de symptoomvrije periodes te verlengen. Lees hier meer over.

Ontspanning is belangrijk bij deze patiënten.
Dagelijkse hydratatie van de huid is belangrijk, vooral net na het douchen.

 • Een lage omgevingstemperatuur, vooral 's nachts, helpt omdat transpiratie irritatie en jeuk veroorzaakt.
 • Vakantiebestemmingen op plaatsen met aangepaste klimaattherapie, zoals de Noordzee, de Atlantische Oceaan, de Dode Zee, de Middellandse Zee of hoog in de bergen, kunnen helpen.
 • Ontspanningsoefeningen zoals yoga en meditatie kunnen helpen om de stress, één van de factoren die flare-ups (opstoten) bij atopische dermatitis kunnen veroorzaken, te verminderen.
 • Houd een dagboek bij waarin genoteerd wordt hoe de huid reageert op omgeving en voeding om de eventuele triggers van symptomen vast te stellen.
 • Bewaar huidverzorgingsproducten in de koelkast, omdat gekoelde crèmes extra verlichting geven bij jeuk.
 • Klop zachtjes op de huid in plaats van te krabben. Zachtjes kloppen kalmeert de huid zonder deze te beschadigen. Vermijd mechanische irritatie, dus geen make-upborstels of harde sponzen.
 • Neem een douche in plaats van een bad, met een watertemperatuur lager dan 32° Celsius en dit niet te vaak.

 

Het kan helpen om nieuwe kleding voor het dragen te wassen om irriterende verfstoffen en textielafwerkmiddelen te verwijderen.

 

 • Heeft u 's nachts last van jeuk draag dan 's nachts katoenen handschoenen om krabben tijdens de slaap te voorkomen..
 • Rook niet in de buurt van kinderen - passieve sigarettenrook kan atopische dermatitis veroorzaken.
 • Houd de vingernagels kort en glad, zodat het kind niet kan krabben. Zo voorkomt u wondjes.
 • Beperk de duur van een bad tot 5-10 minuten en neem liefst geen bubbelbad.

 

Lees meer over atopische dermatitis.

Gevoelige huid

Bij een gevoelige huid is de natuurlijke huidbarrière aangetast. Leer meer over het belang van de natuurlijke weerstand van de huid en krijg advies over herstel en versterking van de natuurlijke huidbarrière.

Een aangepaste dagelijkse huidverzorgingsroutine kan helpen om de reacties van de gevoelige huid te verminderen.
Tot wel 40% van de mannen heeft huidproblemen als gevolg van het scheren. Vooral jongere mannen en mannen met een blanke huid zijn hier vatbaarder voor.

 

 • Een regelmatige dagelijkse huidverzorging kan helpen om de reacties van de gevoelige huid te verminderen.
 • Verander uw badgewoontes: overmatig en langdurig wassen kan de huid uitdrogen en gevoeliger maken.
 • Kies voor de dagelijkse verzorging producten die geen irriterende stoffen zoals alcohol, geur- en kleurstoffen bevatten.
60% van de mannen zegt dat scheren hun huid irriteert. Gebruik een schoon, scherp scheermes en spoel dit na iedere haal met het mes. Dit zal helpen om roodheid, hele kleine sneetjes en huidslag te verminderen. Gebruik bij manueel scheren 2 à 3 scheermesjes in een houder. Die beschadigen de huid minder. Electrisch scheren is ook beter, omdat dit de huid minder beschadigt.
Lees meer over een gevoelige huid.

HYPERPIGMENTERENDE HUID

Er zijn verschillende soorten hyperpigmentatie. Hieronder vindt u een paar preventieve tips voor een gelijkmatiger uitziende huid.

Zoek producten met werkzame bestanddelen die de melanineproductie verminderen en donkere vlekken maskeren.

 • Gebruik dagelijks een zonbeschermingsproduct met erg hoge SPF dat kan helpen om hyperpigmentatie te voorkomen..
 • Gebruik van camouflerende maskerende make-up kan ervoor zorgen dat de huid er egaler uitziet..

Lees meer over een hyperpigmenterende huid.

Rijpere huid

Leer meer over huidveroudering en hoe u vroegtijdige tekenen van huidveroudering kunt tegengaan.

Gezonde voeding rijk aan antioxidanten kan een beschermend effect op de huid hebben.
Vochtinbrengende behandelingen, zoals oogpatches en hydraterende gezichtsmaskers kunnen het uiterlijk van de huid verbeteren.

 • Gezonde voeding met veel fruit en groenten garandeert de inname van antioxidanten die kunnen helpen om de schadelijke effecten van vrije radicalen op de huid te beperken.
 • Rook en drink minder (of liefst niet). Nicotine en alcohol verergeren de schade veroorzaakt door de vorming van vrije radicalen. Je kunt UV-beschading of het huidverouderingsproces vertragen door producten te gebruiken die een hoge zonbeschermingsfactor (SPF) bevatten. Zij helpen tevens de vroegtijdige vorming van rimpels en volumeverlies te voorkomen.
 • Draag een zonnebril om ook de tere huid rondom de ogen te beschermen tegen de zon.

Lees meer over huidveroudering.

Bescherming tegen de zon

Blootstelling aan UV-straling kan de natuurlijke huidbarrière beschadigen en bepaalde huidpathologiën. Leer de risico's tot het minimum te beperken door deze nuttige tips op te volgen:

Bescherm uw huid altijd tegen schadelijke UV-stralen. Onbeschermde huid kan rood worden, blaren vormen en uiterst pijnlijk zijn.
De kinderhuid is dunner dan de volwassenhuid en heeft een speciale hoge bescherming nodig tegen UV-straling.

 • Vermijd de intense zon tussen 11.00 en 15.00 uur, omdat zelfs zonbeschermingsproducten met een hoge beschermingsfactor (SPF's) geen 100% bescherming bieden.
 • Breng een zonnebeschermingsproduct aan voordat u de zon in gaat en breng dit na iedere 2 uur opnieuw aan, indien nodig zelfs vaker, vooral bij baden of zwemmen.
 • Breng een zonbeschermingsproduct aan vóórdat u in de zon gaat en breng dit na iedere 2 uur opnieuw aan, indien nodig zelfs vaker, vooral in na transpireren, zwemmen of afdrogen met een handdoek.
 • Stel baby's en kleine kinderen niet bloot aan direct zonlicht. Vermijd steeds zonnebrand. Bedek de huid en het hoofd met T-shirt, zonnehoed met brede boor die de nek beschermt en draag een goede zonnebril.
 • Gebruik na een dermatologische behandeling zoals chemische peeling, laserbehandeling of in geval van door geneesmiddelen veroorzaakte lichtgevoeligheid steeds zonbeschermingsproducten met een zeer hoge beschermingsfactor (SPF 50+).

Lees meer over bescherming tegen de zon.

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek