Acne en voeding: welke voeding is het beste tegen een acne gevoelige huid?

Leestijd: 0 min
Ontdek meer

Wij geloven dat je enkel een stralende, gezond uitziende huid kan krijgen en er goed voor kan zorgen als je je huid ook echt begrijpt. Daarom delen we in deze blog graag welke voedingsmiddelen het sterkst met acnegevoelige huid in verband worden gebracht, waarom gezonde voeding zo belangrijk is, en hoe je erachter kunt komen of de dingen die je eet een invloed hebben op je huid.

Is er een relatie tussen acne en voeding?

Een ‘huiddagboek’ kan je helpen achterhalen of bepaalde voeding puistjes en onzuiverheden veroorzaakt

Dat een goede, evenwichtige voeding de sleutel is tot een gezond lichaam, en dus ook een gezond uitziende huid, weet ondertussen iedereen. Toch blijft onderzoek naar het exacte verband tussen acne-tekenen en voeding omstreden en niet doorslaggevend1,2 Denk je dat je voeding invloed heeft op je acne? Dan is het een goed idee om een tijdje een ‘huiddagboek’ bij te houden. In dit boekje, noteer je alles wat je eet om de link te leggen tussen bepaalde voeding en puistjes.

Als dat niet helpt, kun je ook een ‘eliminatiedieet’ proberen. Dat betekent dat je de mogelijke boosdoeners minstens drie weken van het menu schrapt, zoals zuivelproducten of voeding met een hoge glycemische index. Daarna begin je die voedingsmiddelen (bv. zuivel, suiker of meel) stapsgewijs opnieuw te introduceren, en hou je goed in de gaten wat er met je huid gebeurt nadat je iets opnieuw begint te eten. Als je geen verschil merkt, blijf je dit gewoon eten en introduceer je de volgende voedingsstof. Zo kun je achterhalen of bepaalde voeding bij jou puistjes en acne-tekenen triggert.

Blijf je last ondervinden van je acnegevoelige huid? Raadpleeg dan je arts, die kan je vertellen over andere mogelijkheden. Er zijn ook medische behandelingsopties om puistjes en onzuiverheden te bestrijden.

Heeft voeding invloed bij hormonale acne?

Bij hormonale acne veroorzaken vooral schommelingen in de hormonen (oestrogeen, progesteron en testosteron) puistjes en onzuiverheden. Deze vorm van acne komt dus vooral voor tijdens de puberteit, maar je kan er ook last van hebben tijdens een zwangerschap, vlak voor of tijdens je menstruatie en net voor de menopauze. Hoewel voeding alleen dus niet de oorzaak is van hormonale acne, kunnen bepaalde voedingsmiddelen de hormoonbalans wel beïnvloeden. Wil jij graag alles weten over voeding en hormonale acne? Lees verder om te ontdekken wat te eten bij hormonale acne!

Welk eten is goed tegen acne-tekenen?

Als je afvraagt wat te eten bij hormonale acne, ga dan voor zo natuurlijk mogelijke ingrediënten. Vermijd verzadigde vetten, bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde suikers, en zorg dat je weekmenu rijk is aan vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten. Er bestaan uiteraard geen voedingsmiddelen die specifiek acne bestrijden, maar als het om voeding en hormonale acne gaat, ga je liefst voor pure ingrediënten. Ontdek hieronder welk eten helpt tegen puistjes en tekenen van acne!

Meer omega 3-vetzuren

Vette vis is rijk aan Omega 3 en goed voor je huid

Omega 3 en Omega 6 zijn twee vetzuren die van cruciaal belang zijn voor een gezond lichaam. Vooral de balans tussen de twee is belangrijk, omdat dit ontsteking helpt reguleren3. Omdat we steeds meer plantaardige oliën (bijv. zonnebloemolie) eten, is de balans in ons lichaam in de richting van Omega 6 gekanteld. Om dat te corrigeren, raden voedingsexperten aan om meer Omega 3-vetzuren te eten.

Vraag je je af wat te eten bij hormonale acne? Dan kan je vaker voedingsmiddelen die rijk zijn Omega 3-vetzuren op het menu zetten, zoals vette vis (zalm, makreel), schaal- en schelpdieren, walnoten en hazelnoten. Ook chiazaad en (gemalen) lijnzaad zijn goede bronnen van Omega 3.

Verschillende soorten antioxidanten

Bosbessen zijn rijk aan antioxidanten en vezels

Vrije radicalen en oxidatie kunnen bijdragen aan de ontstekingen die elke fase van de ontwikkeling van acne kenmerken. Antioxidanten kunnen die negatieve effecten bestrijden. Uit onderzoek blijkt dat mensen van wie de huid gevoelig is voor acne ook minder van de natuurlijke antioxidanten Vitamine A en Vitamine E in hun bloed hebben.4

Graag een extra portie antioxidanten? Maak van je bord een echte regenboog! Zo zijn donker fruit en bessen (bijv. rode druiven, bosbessen) rijk aan antioxidanten, waterkers en avocado-olie goede bronnen van Vitamine E, en oranje groenten (zoals pompoen, zoete aardappel en wortel) rijk aan Vitamine A.

Voldoende zink

Groene groenten zoals broccoli zijn een goede bron van zink

Zink is van groot belang voor een gezonde huid: het helpt ontsteking tegen te gaan en bestrijdt P. acnes, een huidbacterie die sterk gelinkt wordt aan de ontwikkeling van puistjes en onzuiverheden. Onderzoek lijkt te suggereren dat patiënten met een acnegevoelige huid mogelijk een tekort aan zink hebben.1

Groene groenten (vooral boerenkool en broccoli) zijn niet alleen een goede bron van zink maar ook rijk aan antioxidanten. Win-win!

Eten met een lage glycemische index

Gezonde en evenwichtige voeding is van het allergrootste belang voor een gezond lichaam en een gezonde huid

Waarom voeding met een lage glycemische index vaak wordt aangeraden bij een acne-gevoelige huid? Omdat het je bloedsuikerspiegel helpt reguleren en dus insuline onder controle houdt, waarvan geweten is dat het de mannelijke hormonen stimuleert die acne kunnen veroorzaken.

Probeer dus eens voeding met een hoge glycemische index (bijv. witte suiker, wit brood, zoetigheden, aardappelen en witte rijst) te vervangen door peulvruchten, zoals bonen en linzen, volle granen en sommige groenten en fruit. Ook voedingsmiddelen vol vezels (haver, linzen enz.) en rijk aan fyto-oestrogenen (natuurlijke plantaardige hormonen in soja, bonen en linzen) kunnen helpen om je hormonen in balans te houden.

Welke voeding kan je beter niet eten bij acnegevoelige huid?

De hoge glycemische index van zoete etenswaren kan puistjes veroorzaken.

Er zijn dus heel wat dingen die je op het menu kan zetten om je huid van binnenuit te voeden. Maar misschien vraag je je nu af wat niet te eten bij acne of welk eten acne veroorzaakt? Alles is een kwestie van balans, het is dus moeilijk om met 100% zekerheid te zeggen welk eten slecht is voor je huid.

Wat we je wel met zekerheid kunnen zeggen is dat koemelk in sommige gevallen acne kan veroorzaken. Heb je last van puistjes en onzuiverheden? Dan is het de moeite waard om een tijdje minder zuivelproducten (melk, karnemelk, boter, yoghurt, kwark, slagroom, kaas en ijs) te eten en drinken om te zien of dit een positief effect heeft op je huid. Er zijn genoeg plantaardige alternatieven op de markt, zoals ongezoete sojamelk, kokosmelk en amandelmelk. Vermijd wel rijstmelk en melkpoeder, die beide een relatief hoge glycemische index hebben.

Ondanks dat het niet bewezen is welk verband er bestaat tussen chocolade en acne, krijgt chocolade toch vaak de schuld van puistjes en onzuiverheden2. Wat we wel weten is dat chocolade een hoog suikergehalte heeft, en dus ook een hoge glycemische index. Bovendien bevat melkchocolade naast al die suiker ook melk, wat ook een trigger kan zijn voor acne-tekenen. Kan je je geen leven zonder chocolade voorstellen? Gun jezelf dan af en toe een stukje pure chocolade, waar meer antioxidanten en minder melk in zit.

 

Blijft je huid acne-gevoelig ondanks dat je let op je voeding?

Vergeet nooit dat je huid net zo uniek is als jij, en dat iedereen ook anders reageert op voeding. Blijf je huid ondanks alles toch acne-gevoelig? Dan kan je rekenen op het DermoPure gamma! Met deze zachte maar efficiënte routine, bestaande uit de DermoPure Reinigingsgel of Triple Action Reinigingsgel, het Triple Action Serum en een verzachtende crème, zal je snel resultaat merken. 

1 Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris. A Kucharska, A. Szmurli, B. Sińska. Postepy Dematol Alergol, 2016 april, 33(2): 81-6
2 Acne and nutrition: a systemic review. F. Fiedler, G. Stangl, E. Fielder, K-M. Taube, 26 april 2016. Acta Derm Venerol 2017, 97: 7-9
3 Diet and acne. W.P. Bowe, S.S. Joshi, A.R. Shalita, J AM Acad Dermatol. juli 2010, 63(1):124-41.
4 Does the plasma level of vitamins A and E affect acne condition? Z. El-Akawi, N. Abdel-Latif, K. Abdul-Razzak. Clin Exp Dermatol. mei 2006, 31(3):430-4
5 Capitanio et al from British Journal of Dermatology 2007. Ed. 157 pp1040-1085

Gerelateerde artikelen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek