Wat zijn de meest voorkomende behandelingen?

Ontdek meer

Er zijn veel verschillende mogelijkheden op het gebied van acnemedicatie, van lokale behandelingen voor milde symptomen, tot matige of sterke medicijnen voor ernstige gevallen. De juiste medicatie kan onzuiverheden en de kans op permanente huidschade verminderen, als ze correct wordt gebruikt. Dit artikel vertelt je meer over de meest voorkomende acnemedicijnen. Lees meer over elk van deze medicijnen in Acnebehandelingen - hoe werken ze en wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Hoe weet ik of een medische acnebehandeling de juiste keuze is voor mij?

Als je acne hebt en echt last ondervindt van je puistjes en onzuiverheden, raadpleeg je best je arts. 

Acnebehandelingen volgen strenge nationale en internationale richtlijnen *1 en na een grondig onderzoek van je huid zal je arts of dermatoloog (een huidspecialist) je kunnen adviseren over de beste behandeling voor jou, om de oorzaken en symptomen van de acne te bestrijden. Lees meer over de oorzaken van acne in de Oorzaken en triggers van acne en ontdek hoe puistjes en onzuiverheden ontstaan in De ontwikkeling van acne.

Een arts zal eerst en vooral je huid onderzoeken

Medische professionals zijn het erover eens dat het tijdige gebruik van medicatie bij matige tot ernstige gevallen van acne kan voorkomen dat de symptomen erger worden of dat er littekens ontstaan.

*1 - Nast, A., Dréno, B., Degitz, K. et al. (2012), European Evidence-based (S3) Guidelines for the Treatment of Acne, Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 26, S. 1–29.

Welke soorten acnemedicatie zijn er?

Dit is een lijst van de meest voorkomende acnemedicijnen. Lees meer over de werking en bijwerkingen van deze medicijnen in Acnebehandelingen - hoe werken ze en wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Benzoylperoxide

Als je acne mild tot matig is, zal je arts wellicht eerst benzoylperoxide aanraden. Dit is een crème of gel die je op de huid aanbrengt, en is in veel landen zonder voorschrift verkrijgbaar.

Lokale retinoïden

Als alternatief voor benzoylperoxide kan je arts ook een lokaal retinoïde voorschrijven. Een lokaal product is een crème of gel die op de huid wordt aangebracht. Een retinoïde is een afgeleide van retinol, of Vitamine A.

Azelaïnezuur

Dit wordt aanbevolen wanneer Benzoylperoxide en lokale retinoïden geen resultaat opleveren, of als er zich bij deze producten een negatieve bijwerking heeft voorgedaan. Ook aanbevolen voor huid die bijzonder gevoelig is voor de zon, omdat dit geen verslechtering veroorzaakt.

Lokale en orale antibiotica

Deze worden alleen voorgeschreven in combinatie met een andere medische acnebehandeling, om bacteriële resistentie te voorkomen, de groei van bacterie P. acnes te remmen en huidontstekingen te helpen voorkomen. Lokale antibiotica worden extern aangebracht waar nodig, orale antibiotica kunnen als tabletten of vloeistof worden ingenomen. Lees meer over P. acnes in De ontwikkeling van acne en Achter de wetenschap van micro-ontstekingen.

Gecombineerde anticonceptiepil

Acne kan rechtstreeks in verband worden gebracht met schommelingen in onze hormonen. Voor vrouwen die regelmatig te maken krijgen met hormonale uitbraken, kan een dermatoloog bepaalde orale anticonceptiva aanraden, waarvan bewezen is dat ze doeltreffend zijn tegen acne

Isotretinoïne

Voor ernstige, hardnekkige en langdurige acne is het medicijn isotretinoïne de meest gebruikte en meest doeltreffende behandeling. Het wordt pas voorgeschreven als andere medicijnen niet hebben gewerkt.

Wanneer zal ik resultaten zien?

Je arts kan de beste acnemedicatie voorschrijven voor jouw huid

Helaas kan geen enkele acnebehandeling onmiddellijk resultaat beloven. De behandeling moet bovendien consequent en zo lang als voorgeschreven worden ingenomen of aangebracht. De meeste patiënten beginnen vier tot acht weken na het starten van de behandeling resultaten te zien, maar dat kan soms wel drie maanden duren.

Volgens dermatologen is een van de belangrijkste redenen waarom medicijnen niet werken, dat patiënten het voorschrift niet correct volgen of voortijdig met de behandeling stoppen. Lees meer over de mogelijke redenen hiervoor in Acnebehandelingen - hoe werken ze en wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

“Zowel medische als niet-medische acnebehandeling hebben tijd nodig om zichtbare resultaten op te leveren. Geef het niet op!” Dr. Markus Reinholz, dermatoloog

Gerelateerde artikelen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek