Informatie over de huid – Huid bij verschillende leeftijden

Leestijd: 7 min
Ontdek meer

Onze huid is een levend orgaan en ondergaat sterke veranderingen tijdens iemands leven. Van de tere huid van een pasgeboren baby, via de tienerjaren waarin sommigen gevoelig zijn voor acne, tot de rimpels later in het leven. Elke fase heeft zijn eigen behoeften en de huidverzorging moetaangepast zijn aan de veranderende behoeften. De keuze voor de juiste producten om de huid te reinigen, te beschermen, te voeden en te herstellen in elk van deze fasen, helpt om de huid gezond te houden en ervoor te zorgen dat deze er ‘natuurlijk’ op zijn best uitziet en aanvoelt, ongeacht hoe oud u bent.

Verschillende leeftijden en fasen

Babyhuid

De babyhuid is vijf keer zo dun als een volwassen huid. Deze heeft hetzelfde aantal lagen, maar elke laag is veel dunner, zodat de huid bijzonder teer en gevoelig is.

Elke laag van de huid van een baby is veel dunner dan bij volwassenen.
Baby's hebben minder huidpigmentatie en kunnen hun lichaamstemperatuur minder goed reguleren.

De buitenste laag van de opperhuid (de hoornlaag) is bijzonder dun en de huidcellen zitten minder dicht op elkaar dan bij een volwassen huid. Zweet- en talgklieren zijn daarenboven minder actief en daarom zijn de hydrolipidenlaag en de beschermende zuurmantel nog relatief zwak. Dat betekent dat de barrièrefunctie niet optimaal is en dat de babyhuid:

 • een gevoeligere huidbarrière heeft,
 • bijzonder gevoelig is voor chemische, fysieke en microbiële invloeden,
 • sneller uitdroogt,
 • gevoeliger is voor UV-straling.

Gevoeligheid voor UV-straling neemt toe door het feit dat baby's ook een lage huidpigmentatie hebben. Er zijn wel melanocyten (de cellen die melanine aanmaken), maar die zijn minder actief en daarom moeten baby's uit de zon gehouden worden.

Baby's kunnen ook hun lichaamstemperatuur nog niet zo goed reguleren als volwassenen. Dat komt omdat:

 • de oppervlakte van hun lichaam relatief groot is,
 • hun zweetklieren minder actief zijn,
 • hun thermoregulatie, via het doorbloedingsnetwerk in de huid, zich nog vrij traag aanpast.

Het is belangrijk dat volwassenen hier rekening mee houden en de temperatuur van hun omgeving voor hen controleren en reguleren.

Meer informatie over de huid van baby's, de problemen die deze kan hebben en hoe deze verzorgd moet worden, vindt u bij de huid van kinderen.

De huid van kinderen

Rond de leeftijd van 4 jaar is de huid iets meer ontwikkeld, maar is nog wel heel gevoelig.

Rond de leeftijd van 4 jaar zijn de huid en zijn toebehoren (zoals haar, nagels en klieren) iets meer ontwikkeld. Maar de kinderhuid is nog steeds dunner en heeft minder pigmentatie dan een volwassen huid. Omdat deze zelfbeschermingsmechanismen minder ontwikkeld zijn, is een jonge huid bijzonder gevoelig voor UV-straling. Meer informatie over de huid van kinderen en de verzorging daarvan.

Rond de leeftijd van 12 jaar komt de structuur en functie van de kinderhuid overeen met die van een volwassene.

De tienerjaren

Hormonale veranderingen kunnen leiden tot huidonregelmatigheden die later weer kunnen verdwijnen.

De hormonale veranderingen van de puberteit kunnen grote invloed hebben op de huid, vooral in het gezicht en op de schouders, borst en rug. Een verhoogde talgaanmaak en een verstoorde corneocytenafstoting kunnen ertoe leiden dat de huid vetter en gevoeliger voor acne wordt. Dit verdwijnt doorgaans als de tiener ouder wordt, maar bij sommigen, vooral vrouwen, kan acne voortduren tot op middelbare leeftijd.

Eind twintig

Rond de leeftijd van 25 jaar kunnen de eerste tekenen van veroudering zichtbaar worden.

Erfelijke eigenschappen, levensstijl en omgeving bepalen de fase waarin de opperhuid en de lederhuid dunner beginnen te worden, maar ongeveer vanaf de leeftijd van 25 jaar kunnen de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar worden, doorgaans in de vorm van fijne lijntjes.

Als de huid dunner begint te worden, nemen zijn barrièrefunctie en zijn natuurlijke UV-bescherming ook geleidelijk af.

De collageenmassa en flexibiliteit beginnen ook af te nemen met ongeveer 1% per jaar."

 

In de dertig

Vocht en elasticiteit nemen af. Er kunnen zich rimpels gaan vormen.

 • De barrièrefunctie van de huid wordt steeds zwakker.
 • De stofwisselingsprocessen van de cellen beginnen trager te worden.
 • De huid verliest meer vocht.
 • De elasticiteit van de huid neemt af.

In de veertig tot eind vijftig

Ruwheid, droogheid, hyperpigmentatie en het risico van huidinfectie kunnen toenemen.
Een afname van de ontwikkeling van bloedvaten kan de huid minder stralend maken.

In de volgende decennia verandert de huidstructuur geleidelijk:

Opperhuid:
De geordende schikking van de afzonderlijke lagen van de opperhuid gaat verloren. Er worden minder cellen gevormd, bestaande cellen worden kleiner en de bovenste lagen van de huid worden dunner. Dit kan leiden tot:

Lederlaag:
Bindweefsel in de middelste huidlaag verliest zijn vezelachtige structuur en vochtbindende vermogen en elastische vezels degenereren wat leidt tot een verlies van sterkte en elasticiteit en het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels die naarmate de huid ouder wordt, veranderen in diepe rimpels.

Ook de ontwikkeling van bloedvaten in de lederhuid neemt geleidelijk af. De lederhuid levert voedingsstoffen aan de opperhuid. Zonder voeding worden beide lagen en de verbinding ertussen dunner en vlakker, wat leidt tot een verlies van elasticiteit, een vaak voorkomend verschijnsel bij vrouwen na de menopauze  Een verminderde doorbloeding zorgt ook voor een minder stralende huid.  De huid kan er doffer uitzien en beschadigde haarvaten kunnen zichtbaar worden.

Onderhuid:
De onderlaag met vetweefsel neemt geleidelijk af, wat leidt tot volumeverlies en een verlies van dichtheid.
Ook vermindert de regeneratie van de huid en is ze minder bestand tegen druk.

In de zestig en zeventig

De babyhuid is 20% tot 30% dunner dan de huid van een volwassene.

 •  Het natuurlijke vermogen van de huid om lipiden aan te maken, neemt af en de productie van hyaluronzuur en collageen daalt, wat leidt tot droogheid, uitdroging en diep rimpels

 

Huidinfectie kan toenemen door een verminderde immuunfunctie.

Vanaf achter in de zeventig neemt de immuunfunctie van de huid af, zodat deze gevoeliger is voor infectie.

Meer informatie over huidstructuur vindt u bij huidstructuur en functie. Meer informatie over het huidverouderingsproces, de verzorging van de huid en de vertraging van de tekenen
algemene huidveroudering.
 De huid van mannen en vrouwen veroudert op een andere manier. Meer informatie over deze verschillen.

Wat veroorzaakt huidveroudering?

Huidveroudering wordt veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren, zowel inwendig als uitwendig. Inzicht in de manier waarop inwendige en uitwendige factoren van invloed zijn op de structuur en functie van de huid kan helpen om goede keuzes te maken voor een aangepaste huidverzorging.

Inwendige factoren

Een jonge huid met een dikke opperhuid en een sterk netwerk van collageenvezels.
Een rijpe huid met een dunnere opperhuid en een zwakker netwerk van collageenvezels.

Onze biologische leeftijd bepaalt structurele veranderingen in de huid waarvan sommige onvermijdelijk zijn:

 • Een slechtere doorbloeding betekent dat er minder zuurstof en voedingsstoffen naar het huidoppervlak gaan, wat leidt tot een doffere huid. 
 • Een verminderde activiteit van talg- en zweetklieren en de natuurlijke aanmaak van hyaluronzuur leiden tot een verzwakking van de hydrolipidenlaag. Dit kan leiden tot een door veroudering veroorzaakte droge huid en een toename van rimpels.
 • Een afname van de oestrogeenaanmaak na de menopauze in combinatie met een verminderde celregeneratie beïnvloedt de structuur van de gezichtshuid van vrouwen.

Ook erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij hoe de huid veroudert. Onze etniciteit, geslacht en het huidtype waarmee we zijn geboren, zijn bepalend voor hoe snel de tekenen van veroudering op het huidoppervlak verschijnen.
 

 

Uitwendige factoren

Goed nieuws: 80% van de invloeden van veroudering zijn uitwendig en kunnen onder controle worden gehouden.
Dagelijkse reiniging en minder blootstelling aan de zon kan voortijdige veroudering vertragen.

Maar het goede nieuws is dat meer dan 80% van de huidveroudering wordt veroorzaakt door externe factoren die kunnen worden beïnvloed:

• Omgevingsfactoren: blootstelling aan UV-straling, klimaatveranderingen en luchtvervuiling.
• Levensstijlfactoren: roken, alcohol, voeding, stress en gebrek aan een goede huidverzorging.

Meer informatie over de factoren die van invloed zijn op huidverandering vindt u onder algemene huidveroudering. Ontdek ook hoe u de huid kunt beschermen tegen vroegtijdige huidveroudering.
 
Onderzoek heeft aangetoond dat delen van de huid die niet worden blootgesteld aan de zon hun stevigheid, elasticiteit en het vermogen om te regenereren tot op hoge leeftijd behouden. Door de blootstelling aan UV-straling veroudert de huid voortijdig. Dat betekent dat een vermindering van onze blootstelling aan de zon en het gebruik van bewezen en doeltreffende zonbescherming een belangrijke stap is die kan worden genomen om de tekenen van voortijdige veroudering te vertragen.

Dagelijkse reiniging en huidverzorging met producten met een formule die past bij de specifieke behoeften van het huidtype, de huidconditie en de leeftijd helpen om de huid gezond te houden en om de tekenen van voortijdige veroudering te vertragen. Lees meer onder dagelijkse huidverzorgingsroutine voor het gezicht.

 

 

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek