Wat kunt u doen – Aan een onzuivere en acnegevoelige huid?

Leestijd: 6 min
Ontdek meer

Ongeveer 70-80% van de mensen lijdt aan verschillende vormen van een onzuivere huid en een acnegevoelige huid. Bij sommige vormen van milde tot matige acne gaan mensen niet op zoek naar medicijnen om hun tekenen te beheersen. Het wordt echter aangeraden om een dermatoloog te raadplegen, zelfs in een vroeg stadium of bij milde tekenen, omdat gebruik van medicijnen kan helpen verdere verergering en gevolgen zoals littekens te voorkomen.

Niet-medische behandelingen zoals reinigingsproducten, tonics, scrubproducten, vochtinbrengende producten en camouflageproducten worden door apothekers zonder voorschrift verkocht. Deze reinigen, zuiveren en verzorgen een onzuivere huid en acnegevoelige huid. Ook zijn er een aantal veranderingen in levensstijl die mensen met acne kunnen doorvoeren om uitbraken te beheersen en de tekenen tot het minimum te beperken.


Tekenen

Tekenen van een onzuivere en acnegevoelige huid

Voordat u besluit welke behandeling zonder medicijnen u gaat toepassen, is het belangrijk de tekenen waar u last van heeft vast te stellen. Behandelingen voor een onzuivere en
acnegevoelige huid en milde tot matige acne pakken vaak één of meer van de bijhorende vier problemen aan.


Acne: wat gebeurt er in de huid?

Zij werken door middel van:

 • vermindering van de talgproductie en zo beheersing van seborroe.
 • versnelling van de afstoting van de huidcellen om zo hyperkeratose aan te pakken.
 • bestrijding van bacteriële infecties veroorzaakt door kolonisatie van bacteriën.
 • en zelfs vermindering van ontstekingen en hierdoor het kalmeren van vlekjes, pukkels en puisten.

Ook is het belangrijk om de onzuivere, acnegevoelige en hypergevoelige huid met puistjes of rosacea van elkaar te onderscheiden. De puistjes en ontstekingen die bijvoorbeeld opkomen bij een hypergevoelige huid stoornis, rosacea, zien er hetzelfde uit maar verstoppen de poriën niet en de huid is eerder droog dan vet, ook laten deze geen littekens achter.

Oorzaken & Triggers

Belangrijke oorzaken en triggers van een onzuivere en acnegevoelige huid

Seborroe
Kolonisatie van bacteriën

Een onzuivere en acnegevoelige huid is een zeer veel voorkomende huidaandoening die doorgaans in de puberteit begint als zowel jongens als meisjes grote hormonale veranderingen doormaken. Hormoonstoffen, androgenen genaamd, stimuleren de talgklieren meer talg dan nodig te produceren (seborroe). Deze seborroe kan op zichzelf ook de normale afstoting van huidcellen verstoren.

Als de huid te veel talg produceert en de dode huidcellen onvoldoende afstoot, kunnen zij zich beide opeenhopen in het haarzakje en samen een zachte afsluiting vormen. Door deze afsluiting kan de wand van het haarzakje uitpuilen en een witte meeëter vormen of, als de afsluiting zich dicht bij de oppervlakte bevindt, een zwarte meeëter.

Pukkels (ook bekend als huidknobbeltjes of puisten) zijn opgezette rode huidplekjes met een wit midden die ontstaan als de verstopte haarvaten ontstoken of geïnfecteerd raken. Verstoppingen en ontstekingen die diep in de talgklieren ontstaan, produceren bulten onder het huidoppervlak, cysten genoemd.

Een onzuivere huid komt het meest voor in het gezicht, op de schouders, op de borstkas en op de rug, omdat dit de gebieden zijn waar het meeste talg wordt geproduceerd.

Vooral tieners moeten hun huid dagelijks verzorgen, omdat zij vatbaarder zijn voor acne.

Hormonen. Hoewel dit het meeste voorkomt bij tieners, zijn er ook steeds meer volwassenen met een onzuivere en acnegevoelige huid, vooral vrouwen die hormonale veranderingen doormaken tijdens de zwangerschap, de menstruatie of als een gevolg van een hormoongerelateerde aandoening, zoals het polycysteus ovariumsyndroom.

Bacteriën. Een acnegevoelige huid is vaak nogal vet als gevolg van overmatige talgafscheiding. Dit maakt de huid vatbaarder voor overmatige bacteriegroei van de doorgaans onschadelijke bacteriën die op de huid leven. Deze veroorzaken irritatie en ontstekingen in de vergrote talgklieren.

Normaal onschadelijke acnebacteriën (propionibacterium acnes) kunnen zich dankzij de overproductie van talg vermenigvuldigen.

Erfelijkheid. Er bestaat enig bewijs dat erfelijke aanleg een grote rol speelt bij het ontstaan van acne. Als beide ouders in hun puberteit last hebben gehad van acne is de kans groot dat hun kinderen ook last van acne krijgen. Op dezelfde manier hebben de kinderen van volwassenen die aan acne lijden een grotere kans om als volwassene ook acne te ontwikkelen.

Mythen met betrekking tot een acnegevoelige huid

Overmatig wassen kan de tekenen van acne verhevigen.
Het eten van zoete producten die suiker bevatten, kunnen de tekenen van acne verhevigen.

Afgezien van de feiten bestaan er ook veel verzinsels rondom de oorzaken van een acnegevoelige huid. Deze ongegronde mythen geven de getroffenen onterecht de schuld van hun aandoening. Bijvoorbeeld, mensen met een acnegevoelige huid krijgen vaak te horen dat zij onhygiënisch zijn of hun huid niet vaak genoeg wassen. In feite is het juist zo dat te veel wassen schadelijker is voor een acnegevoelige huid dan te weinig wassen, omdat de huid meer geïrriteerd raakt door overmatig poetsen. Getroffenen worden ook beschuldigd van slechte eetgewoonten.

Hoewel gezonde voeding altijd de voorkeur verdient, bestaat weinig bewijs dat vet voedsel of chocolade de tekenen verhevigt.

Lees meer over behandelingen voor acne met medicijnen


Bevorderende Factoren

De belangrijkste bevorderende factoren van een acnegevoelige huid

Terwijl de belangrijkste oorzaken van een acnegevoelige huid meestal hormonaal of erfelijk zijn, is van nog een paar andere factoren aangetoond dat zij de tekenen verhevigen. Bijvoorbeeld:


Door te veel melk te drinken kunnen de tekenen van acne erger worden.

 • voeding rijk aan bepaalde koolhydraten
 • te veel melk en andere zuivelproducten drinken
 • roken
 • zware of comedogene huidverzorgingsproducten en make-up die de poriën verstoppen

Het is natuurlijk altijd een goed idee om een dermatoloog om advies te vragen, zelfs bij milde tekenen en in een vroeg stadium (om te voorkomen dat de aandoening erger wordt), maar er zijn bepaalde regels die verstandig zijn om te volgen:


Het aanraken van puistjes maakt de situatie erger Raadpleeg een professionele deskundige op het gebied van cosmetica.

 • Gebruik lauw water in plaats van te heet of te koud water.
 • Gebruik niet-comedogene make-up.
 • Gebruik uitsluitend niet-comedogene huidverzorgingsproducten.
 • Laat puistjes met rust – aanraken of uitdrukken maakt het alleen maar erger.

Lees meer over behandelingen voor acne met medicijnen.

Oplossingen

Behandeling van de tekenen van een onzuivere en acnegevoelige huid zonder medicijnen

Betere verdraagzaamheid door de huid en de werkzaamheid van de Eucerin DermoPURIFYER-reeks zijn klinisch bewezen bij patiënten met een acnegevoelige huid.
Regelmatig reinigen wordt aanbevolen bij een acnegevoelige huid.

Matige tot ernstige acne kan medisch ingrijpen van een arts of dermatoloog vereisen, maar milde comedonale acne kan vaak zonder medicijnen worden behandeld.

Apothekers kunnen een reeks huidcosmetische verzorgingsproducten aanbieden. Dit kunnen zijn:

 • Plaatselijk aan te brengen antibacteriële producten, zoals Decandiol, die bacteriën kunnen doden
 • Licochalocone A, een effectieve ontstekingsremmer
 • Carnitine, die de talgafscheiding vermindert
 • Melkzuur, als een keratolytisch middel

Deze middelen kunnen op ieder aangetast gebied worden toegepast, ongeacht of het om het gezicht, de schouders, de borstkas of de rug gaat. Zij kunnen ook worden gebruikt als aanvullende verzorging op de standaardbehandeling met medicijnen ter bestrijding van bijwerkingen zoals een droge huid of gevoeligheid voor de zon.

Gezonde voeding en een gezonde levensstijl bevorderen een gezonde huid.

Naast de crèmes en de gels die worden gebruikt voor het behandelen van een acnegevoelige huid zijn er ook producten verkrijgbaar die kunnen helpen de fysieke effecten te maskeren. Bijvoorbeeld, niet-comedogene make-up kan worden gebruikt om de vlekken in het gezicht te camoufleren, maar het is wel belangrijk de make-up aan het einde van de dag met een mild reinigingsproduct te verwijderen. Mannen kunnen ook camouflerende make-up gebruiken om roodheid te verminderen en hun huid een egale teint te geven. Camouflerende producten kunnen plaatselijk op kleine, aangetaste plekjes worden aangebracht.

In tegenstelling tot wat men wel zegt, zijn maskers van tandpasta en aspirine niet effectief voor het uitdrogen van puistjes. Van beide middelen bestaat geen medisch bewijs voor enige gunstige werking. In feite bevat tandpasta stoffen die uw huid kunnen irriteren en beschadigen.

Daarnaast is het een goed idee om gezond te eten, niet naar plaatsen te gaan waar de huid aan rook of vuil wordt blootgesteld en, met het oog op het psychische effect van een onzuivere huid, belangen na te streven die het zelfbeeld en het zelfvertrouwen verbeteren.

Dagelijks reinigen, zuiveren en verzorgen zal mogelijks pas na meerdere weken zijn vruchten afwerpen, dus wees geduldig en zet door.

Gerelateerde artikelen

Om de routine volledig te maken

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek