01 Seborroe
Dit is overproductie van talg. Fysiologisch gezien scheiden talgklieren een vettige substantie uit, talg genoemd, voor smering van het haar en de huid.
Een aantal problemen zoals hormonen, klimaat, bepaalde medicijnen en erfelijkheid kan de talgproductie opwekken.
Een verstoorde talgafscheiding kan leiden tot seborroïsche dermatitis, een veel voorkomende huidaandoening met ontstekingen, waarbij zich in de vette gebieden zoals op de hoofdhuid en in het oor vlokkige witte tot geelachtige schilfers vormen. Lees meer over seborroïsche dermatitis.
02 Hyperkeratose
Hyperkeratose (of overmatige verhoorning) is een verdikking van de bovenste huidlaag (stratum corneum). Onregelmatige afstoting van dode, verhoornde huidcellen (corneocyten) verstoppen de kanalen van de talgklieren en verstoren of onderbreken de talgafgifte.
Als de huid te veel talg produceert (seborroe) en de dode huidcellen blijven aan de huid vastzitten (hyperkeratose), kunnen zij zich in het haarzakje opeenhopen en samen een zachte afsluiting vormen. Door deze afsluiting kan de wand van het haarzakje uitpuilen en een gesloten comedo (witte meeëter) vormen of, als de afsluiting dicht aan de oppervlakte zit, een open comedo (zwarte meeëter).
03 Kolonisatie van bacteriën
Bacteriën die normaal zonder schade aan te richten op de huid leven (propionibacteria) nemen toe en koloniseren vervolgens de afgesloten haarzakjes en vormen zo pukkels, puisten, knobbels of cysten.
04 Ontsteking
Het gevolg is een rode en ontstoken huid. Bij ernstige gevallen van acne barst de wand van het haarzakje in de late fase van de ontsteking. Lipiden, vetzuren, corneocyten, bacteriën en celdelen komen vrij en veroorzaken uitgebreide en diepe ontstekingen in het naastgelegen weefsel.