Wat is de perfecte huidverzorging voor een onzuivere huid – En welke producten moet ik gebruiken?

Leestijd: 5 min
Ontdek meer

“Mensen die zich niet wassen, krijgen puistjes.” Dat heb je vast al eens gehoord, maar zo eenvoudig is het niet. Acne wordt voornamelijk veroorzaakt door hormonen, en zelfs de meest hygiënische mensen kunnen er last van krijgen. Lees er meer over in acne en hormonen.

Het is echter wel zo dat zorgvuldige dagelijkse huidverzorging kan helpen om je puistjes en onzuivere huid onder controle te houden. Gebruik dan reinigings- en verzorgingsproducten die specifiek voor jouw huid geformuleerd zijn. 

Dit artikel legt uit waarop je moet letten bij het kiezen van huidverzorgingsproducten. Het geeft je ook advies over de juiste verzorging voor je huid. Die verzorging verschilt namelijk als je een medische acne behandeling ondergaat. We bekijken ook enkele andere manieren om je onzuivere huid te verzorgen.

Wat kan ik verder doen om mijn onzuivere huid te verbeteren?

Je huid elke dag zorgvuldig verzorgen is cruciaal in de strijd tegen puistjes en mee-eters

Hier zijn enkele andere manieren om je onzuivere huid te verzorgen:

Blijf van puistjes af
Probeer niet met je handen aan je gezicht te komen. Als je aan puistjes en onzuiverheden prutst, maakt dat de dingen alleen maar erger.

Voorzichtig bij het scheren

Wees voorzichtig bij nat of droog scheren en wees niet te ruw op je onzuivere huid.

Stoom
Je gezicht stomen of een bezoekje aan de sauna, kan helpen poriën vrij te maken.

Waarom heb ik speciale huidverzorging nodig?

Als je een onzuivere of voor acne gevoelige huid hebt, gebruik je best regelmatig huidverzorgingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor jouw soort huid.

Om de juiste huidverzorgingsproducten te kiezen, kan het helpen om te begrijpen hoe puistjes en onzuiverheden ontstaan.

Er zijn veel complexe, nauw met elkaar verbonden factoren bij de ontwikkeling van puistjes en onzuiverheden: ontsteking, seborroe, hyperkeratose en bacteriële groei.

De beste producten voor een onzuivere en voor acne gevoelige huid pakken al deze factoren aan. Zo helpen ze je huid en verminderen en voorkomen ze onzuiverheden.

De ontwikkeling van onzuiverheden en acne

Als je een onzuivere of voor acne gevoelige huid hebt, gebruik je best regelmatig huidverzorgingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor jouw soort huid. Kijk na of je de volgende eigenschappen op de verpakking kunt vinden:

Gebruik bewezen niet-comedogene producten voor onzuivere huid

Zeepvrij
Gezonde huid heeft van nature een licht zure pH. Onzuivere huid is vaak meer alkalisch en zeep heeft een alkalische pH, dus kan zeep de natuurlijke balans nog meer verstoren en de kans op ontstekingen vergroten.

Niet-comedogeen
Een niet-comedogeen product bevat geen ingrediënten die de poriën kunnen verstoppen (verstopte poriën worden ook comedonen genoemd). Verstopte poriën leiden tot mee-eters en puistjes.


Niet vet

Onzuivere en voor acne gevoelige huid produceert al te veel talg. Vermijd dus vette producten.

Comedolytisch
Een comedolytisch product breekt comedonen (mee-eters) af en maakt verstopte poriën vrij.

Keratolytisch

Keratolytische producten lossen harde proppen huid op en stimuleren het natuurlijke proces waarbij dode huidcellen afschilferen.

Mild zure pH
Een onzuivere huid is meer alkalisch dan een normale huid, die een ietwat zure pH heeft. Producten voor een onzuivere huid zijn best een beetje zuur, omdat de huid zo terug naar een gezonde pH-balans kan evolueren.

Alle producten van Eucerin DermoPure zijn speciaal ontwikkeld voor een onzuivere, voor acne gevoelige huid. Er zijn ook Eucerin-producten voor de ouder wordende huid en zonbescherming die niet-comedogeen en niet-vet zijn, perfect voor een vette huid.


Ingrediënten die puistjes en onzuiverheden kunnen helpen verminderen en voorkomen

Let bij het kiezen van verzorgingsproducten op de volgende actieve bestanddelen, die, als onderdeel van doeltreffende en milde verzorgingsproducten, kunnen helpen om puistjes en onzuiverheden te verminderen en voorkomen:

Peelingstoffen

Een goed gereinigde huid kan de actieve ingrediënten in je verzorgingsproducten beter opnemen.

De meest gebruikte peelingstoffen in huidverzorgingsproducten zijn Alfahydroxyzuren, ook wel fruitzuren genoemd. Voor DermoPure K¹º Renoverende Huidverzorging gebruiken we een combinatie van Glycolzuur (een alfahydroxyzuur), Salicylzuur (een Betahydroxyzuur) en Gluconolacton (een Polyhydroxyzuur). Het innovatieve en doeltreffende 10% Hydroxycomplex opent de poriën, stimuleert het afschilferen van dode huidcellen en ondersteunt de huidvernieuwing.


Salicylzuur

Salicylzuur is bijzonder doeltreffend bij het bestrijden van verstopte poriën en bacteriegroei. Het is een betahydroxyzuur en werkt keratolytisch (verwijdert dode huidcellen en verzacht de huid om verstopte poriën te voorkomen) en comedolytisch (maakt verstopte poriën vrij). Salicylzuur vermindert en voorkomt onzuiverheden, en het is dan ook een belangrijk ingrediënt in meerdere producten van Eucerin DermoPure.

Talgregulerende ingrediënten

Ga op zoek naar producten die kunnen reguleren hoeveel talg je huid produceert. Ingrediënten zoals L-Carnitine helpen cellen om vrije vetzuren te absorberen, terwijl mitochondriën ze omzetten in energie. Op die manier vermindert de hoeveelheid vet die overblijft om talg te vormen en blijft de talgproductie onder controle. Matterende deeltjes in bepaalde formules kunnen helpen om overtollig talg op de huid te absorberen. L-Carnitine en matterende deeltjes maken deel uit van de regulerende technologie in meerdere producten van Eucerin DermoPure.

Licochalcone A is een krachtig antioxidant en ontstekingsremmend middel, een extract van Chinees zoethout. Het vermindert roodheid, helpt de ontsteking verzachten en is een belangrijk ingrediënt in DermoPure K¹º Renoverende Huidverzorging, en Eucerin DermoPure Matterende Fluid.


Milde oppervlakteactieve stoffen

Reinigen is erg belangrijk voor onzuivere huid, maar agressieve reinigers kunnen de natuurlijke balans van de huid verstoren en de symptomen erger maken.
Kies voor milde, zeepvrije reinigers zoals de amfotere oppervlakteactieve stoffen en het APG-Complex, die gebruikt worden in de reinigers van Eucerin DermoPure

SymSitive* reguleert hypergevoelige zenuwvezels in de huid, voor de onmiddellijke en langdurige verlichting van tintelingen, steken en een branderig gevoel. Het kalmeert de huid en verhoogt de huidtolerantie, zodat de huid na verloop van tijd meer weerstand opbouwt. Het is een belangrijk actief bestanddeel in Eucerin DermoPure Aanvullende Verzachtende Crème.
* gedeponeerd handelsmerk van Symrise AG, Duitsland

Ceramiden

Deze belangrijke lipiden versterken de huidbarrière, om vochtverlies te voorkomen en irriterende stoffen tegen te houden, die ontsteking en jeuk kunnen veroorzaken. Eucerin maakt gebruik van synthetische ceramiden die biologisch identiek zijn en de natuurlijke barrière van de huid versterken. Zo wordt vocht vastgehouden en worden droogheid en irritatie voorkomen.

Melkzuur

Melkzuur (ook bekend als lactaat) maakt deel uit van de natuurlijke vochtbalans van de huid, en is een belangrijk bestanddeel van de zure beschermlaag die de pH-waarde van de huid regelt. Het absorbeert vocht en houdt het vast in de bovenste huidlaag, en speelt zo een belangrijke rol voor de gezondheid van de huid. Het is ook comedolytisch.

Een grondige, regelmatige verzorging kan je helpen je onzuivere huid onder controle te houden:

Een belangrijke stap in de strijd tegen puistjes en onzuiverheden: goed reinigen met producten, die speciaal zijn ontwikkeld voor een onzuivere huid. We raden je aan om je huid twee keer per dag te reinigen: ‘s ochtends, om overtollige talg en dode huidcellen te verwijderen die zich ‘s nachts hebben opgestapeld, en ‘s avonds, om vuil, make-up en concealer volledig te verwijderen voordat je naar bed gaat. Zo kan je huid zich ‘s nachts herstellen en vernieuwen. Gebruik lauw water (heet water kan de huid irriteren) en kies voor producten die speciaal zijn ontwikkeld voor een onzuivere huid, zoals Eucerin DermoPure Reinigingsgel.

Uit onderzoek *1 blijkt dat huid die gereinigd is met Eucerin DermoPure ReinigingsGel 9% meer actieve bestanddelen (L-carnitine en decanediol) kan opnemen, waardoor deze beter op de huid kunnen inwerken.

Als je op zoek bent naar een snelle en gemakkelijke reiniger, of een bijkomende make-upremover, kun je ook een micellaire lotion proberen, zoals Eucerin DermoClean Micellair Water.

Als je één keer per week een scrub gebruikt, helpt dit om je poriën vrij te maken en je huid te verfijnen. Probeer Eucerin DermoPure Scrub. Je gebruikt best geen scrub als je ook acnemedicatie gebruikt, zoals isotretinoïne, benzoylperoxide, of antibiotica, die de huid gevoeliger kunnen maken.

*1 Appropriate skin cleansing enhances the epidermal bioavailability of dermocosmetic anti-acne actives Decanediol and Licochalcone A, poster presentation , EADV 2013
Lees meer

Een onzuivere huid heeft hydratatie nodig om de natuurlijke barrière van de huid te beschermen, maar je gebruikt best een product dat niet vet is. Als je milde tot matige puistjes en onzuiverheden hebt, en geen medische behandeling ondergaat, kies dan voor een herstellende en matterende hydraterende crème, zoals Eucerin DermoPure Matterende Fluid. Voor een schonere en gavere huid kun je ‘s avonds ook een peeling gebruiken, zoals

We raden niet aan om peelings te gebruiken als je acne medisch behandeld wordt. Er kunnen zich bijwerkingen voordoen, zoals extreem droge huid, en daar is bijzondere verzorging voor nodig, zoals Eucerin DermoPure Aanvullende Verzachtende Crème. Als je een lokale behandeling gebruikt, breng je dit product vijf minuten later aan, zodat de behandeling eerst volledig kan intrekken..

Lees meer

Bescherming tegen de zon is een heel belangrijk onderdeel van je ochtendritueel. Puistjes en onzuiverheden kunnen pigmentatieproblemen veroorzaken als ze te veel aan de zon worden blootgesteld, en bovendien kan acnemedicatie je onzuivere huid nog gevoeliger maken voor uv-stralen. Eucerin Sun Oil Control Gel-Crème SPF30 en SPF50+ bieden de bescherming die je huid nodig heeft en moeten vóór je make-up worden aangebracht. Als je zonbescherming na een lokale acnebehandeling gebruikt, wacht dan vijf minuten zodat de behandeling eerst volledig kan intrekken. Lees er meer over in Acne en zonbescherming


Lees meer

Gebruik alleen producten die speciaal zijn ontwikkeld voor een onzuivere huid, en waarvan bewezen is dat ze niet-comedogeen zijn. De juiste camouflage zou ook moeten werken om puistjes en onzuiverheden te behandelen en genezen. Vergeet niet om alle sporen van make-up te verwijderen vóór je naar bed gaat.

Lees meer

Bestrijd bacteriën
Maak je mobiele telefoon, kussenslopen en handdoeken regelmatig schoon om bacteriën tot een minimum te beperken.

Zorg voor jezelf
Lichaamsbeweging, een goede nachtrust en gezonde, evenwichtige voeding helpen je fysiek en mentaal gezond te blijven, stress te verminderen (stresshormonen kunnen acne verergeren) en de natuurlijke weerbaarheid van je huid te verbeteren. Probeer ook te stoppen met roken. Lees voor meer informatie het artikel Wat moet ik eten om mijn huid te helpen verbeteren

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek