OUDER WORDENDE HUID

Tekenen van veroudering – Gevoelige rijpere huid

Leestijd: 2 min
Ontdek meer

Wanneer het verouderingsproces begint, begint de structuur van de huid te veranderen. Deze veranderingen zie je uitwendig in de textuur en het aanzien van de huid.

Door een afname van de natuurlijke stoffen die de huid zijn stevige en jeugdige uitstraling geven, kunnen er fijne lijntjes en rimpels verschijnen. Naarmate de inwendige structuur verder verzwakt, kan dit ook leiden tot een verlies van huidvolume of verlies van dichtheid. Bovendien kan de huid gevoeliger worden.

Hoe een gevoelige rijpere huid aanvoelt en eruit ziet

Vrouw die crème op haar gezicht aanbrengt
Onvermijdelijke verouderingsprocessen worden verergerd door een afname van de concentratie hyaluronzuur en co-enzym Q10.
Vrouw raakt haar rechterwang aan
Verschillende symptomen, zoals roodheid, droogheid, een trekkerig gevoel en gevoeligheid voor externe factoren kunnen duiden op een gevoelige huid.

De huid op het gezicht is bijzonder dun en gevoelig, waardoor deze gevoeliger is voor beschadiging en irritatie door externe factoren. Door natuurlijke, onvermijdelijke verouderingsprocessen is de huid minder goed in staat om de vochthuishouding te reguleren en om zichzelf te regenereren en te beschermen. Dit gebeurt wanneer de huidbarrièrefunctie wordt verstoord en de verouderingsprocessen wordt verergerd door de afname van stoffen zoals hyaluronzuur dat de huidlagen hydrateert.

Een gevoelige huid die vroegtijdig veroudert, kan de volgende symptomen vertonen:

  • Roodheid
  • Droogheid en ruwheid
  • Fijne lijntjes en rimpels
  • Een trekkerig gevoel
  • Grotere gevoeligheid voor externe factoren
Grafische weergave van de huid en haar lagen
Na de leeftijd van 25 jaar leidt de jaarlijkse afname van collageen en elastine tot een verstoring van het huidweefsel.

Factoren die bijdragen

Wat is nog meer van invloed op een gevoelige rijpere huid?

Naast de onvermijdelijke verouderingsprocessen die in de huid optreden, zoals de afname van celenergie naarmate de huid ouder wordt, zijn er een aantal extra factoren die kunnen bijdragen aan een gevoelige rijpere huid.

Gestresste vrouw
Een stressvolle en hectische levensstijl kan zorgen voor oxidatieve belasting.

Oxidatieve belasting

Oxidatieve belasting speelt een belangrijke rol bij de biologische processen die het huidverouderingsproces versnellen. Deze treedt op wanneer bepaalde levensstijlfactoren en blootstelling aan specifieke stoffen leiden tot de vorming van vrije radicalen: vluchtige moleculen die de interne celstructuur van de huid aantasten, zodat deze zwakker wordt en eerder zichtbare tekenen van vroegtijdige veroudering vertoont, zoals rimpels, volumeverlies en verlies van dichtheid.

Levensstijlfactoren die kunnen bijdragen aan oxidatieve belasting: 

Zon

Onbeschermde blootstelling aan UV-licht is de primaire oorzaak van huidveroudering. Blootstelling aan UV-straling versnelt niet alleen de afbraak van collageen dat de huid zijn structuur geeft, maar kan ook ontsteking en zonnebrand veroorzaken waardoor de huid gevoeliger kan worden. 

Roken

Nicotine en de giftige chemicaliën in sigaretten beïnvloeden de gezondheid van cellen en zorgen ervoor dat deze moeilijker efficiënt kunnen functioneren.

Oorzaken En Stimuli

Wat veroorzaakt een gevoelige rijpere huid?

Een gezonde huid bevat natuurlijke stoffen in concentraties die ervoor zorgen dat deze goed blijft functioneren. Wanneer algemene huidveroudering optreedt, veroorzaken veranderingen in de concentratie van deze stoffen veranderingen in de manier waarop de huid eruit ziet en aanvoelt.

Gerelateerde artikelen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek