Vitamine C – Waarom is het goed voor je huid?

Leestijd: 3 min
Ontdek meer

Vitamine C is een essentiële voedingsstof die belangrijk is voor onze gezondheid. Dit artikel legt uit hoe belangrijk het ook voor gezonde huid is, en welke rol deze vitamine speelt als antioxidant, maar ook bij de productie en de bescherming van collageen. Vitamine C wordt steeds populairder als ingrediënt voor huidverzorgingsproducten. In dit artikel verkennen we hoe het vroegtijdige huidveroudering helpt voorkomen en welke rol het kan spelen in dagelijkse anti-agingverzorging voor alle huidtypes.

Wat is vitamine C?

Vitamine C wordt vaak geassocieerd met citrusvruchten.

Vitamine C (ook bekend als ascorbinezuur en L-ascorbinezuur, hoewel dit eigenlijk verschillende vormen van de vitamine zijn) is een essentiële voedingsstof voor onze algemene gezondheid en voor een gezonde huid. 

Deze stof ondersteunt weefselherstel, versterkt ons afweersysteem en is van essentieel belang voor veel van de enzymatische processen in ons lichaam die ons gezond houden. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot scheurbuik, een van de allereerste voedingsstoornissen die bij matrozen werd vastgesteld. Vitamine C is ook een krachtig antioxidant.

Je kunt vitamine C van nature vinden in heel wat voedingswaren, met citrusvruchten als het vaakst genoemde voorbeeld. Het wordt gebruikt in een groot aantal vrij verkrijgbare geneesmiddelen, wordt verkocht als voedingssupplement en wordt ook steeds vaker verwerkt in huidverzorgingsproducten.

Waarom is vitamine C goed voor je huid?

Vitamine C is een krachtig antioxidant en neutraliseert de vrije radicalen die oxidatieve stress veroorzaken in de huid en zo leiden tot vroegtijdige huidveroudering. Het is ook essentieel voor de aanmaak van collageen in de huidcellen, om de huidstructuur te ondersteunen en de tekenen van veroudering te vertragen.

Vitamine C als antioxidant

Het is bewezen dat vitamine C de vrije radicalen in ons lichaam - die oxidatieve stress veroorzaken - helpt neutraliseren. Dit helpt vroegtijdige huidveroudering te voorkomen en de zichtbare tekenen van biologische huidveroudering te vertragen. Oxidatieve stress leidt tot een doffe, vermoeid ogende teint. Vitamine C helpt de huid er weer jonger en frisser uit te zien. Je komt er meer over te weten in ons artikel over vrije radicalen en hun effect op de huid.

Vitamine C is een krachtig antioxidant dat de huid helpt in de strijd tegen schadelijke vrije radicalen.

Vitamine C en collageen

Naarmate we ouder worden, neemt het collageengehalte in onze huid af. Vitamine C helpt de productie van collageen te ondersteunen.

Collageen is een van de natuurlijke vulstoffen van de huid. Als we jong zijn, hebben we collageen in overvloed. Dit doet de jonge huid er zo stevig en glad uitzien. Naarmate we ouder worden, neemt het collageengehalte af, wat aanzienlijk bijdraagt tot de vorming van fijne lijntjes en rimpels, volumeverlies en minder strakke gezichtscontouren. 

Vitamine C helpt op twee manieren. Ten eerste is het van groot belang voor de productie van collageen in onze huidcellen. Ten tweede is vitamine C een krachtig antioxidant, dat de huid helpt beschermen tegen de vrije radicalen die collageenproducerende cellen afbreken en ook de afbraak van collageen doen versnellen. 

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn huid genoeg vitamine C krijgt?

Ons lichaam kan geen vitamine C aanmaken, dus moeten we dit zelf voorzien. Daarnaast kan ons lichaam ook geen vitamine C opslaan, dus moeten we deze voedingsstof elke dag eten of aanbrengen.

Vitamine C wordt steeds vaker gebruikt in externe huidverzorgingsproducten (zoals crèmes). Het wordt gebruikt om de huid op te peppen en ze jonger, gezonder en stralender te doen ogen. Het is vaak een van de eerste anti-agingproducten die we gebruiken. Lees meer over anti-agingverzorging voor twintigers.

 

Gerelateerde artikelen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek