Zon en kinderen: zo bescherm je de huid van kinderen tegen de zon

Leestijd: 8 min
Ontdek meer

Buiten spelen in de zon is één van de leukste dingen voor een kind. Toch zijn we ons meer dan ooit bewust van de gevaren van zonnestralen en hun toenemende intensiteit betekent dat de kwetsbare kinderhuid een zo veilig mogelijke bescherming nodig heeft. Neem daarom het zekere voor het onzekere in de zon.

Tekenen

Zon blootstelling bij kinderen versus volwassenen

De cellen in de hoornlaag van een kinderhuid liggen minder dicht op elkaar dan bij een volwassen huid.
Het melanineniveau in de kinderhuid is minder actief dan in een volwassen huid.

De voordelen van blootstelling aan zonnestralen zijn bekend en variëren van geestelijk welzijn tot de aanmaak van vitamine D wat van essentieel belang is voor de structuur van onze botten. Zonder de juiste bescherming loopt onze huid echter het risico van beschadiging door UV-straling en dit geldt met name voor de kinderhuid die gevoeliger is voor zonnestralen.

De kinderhuid verschilt in verschillende belangrijke opzichten van de huid van een volwassene. Lees meer over de huid op verschillende leeftijden.

De kinderhuid heeft slechts een vijfde van de dikte van een volwassen huid maar bestaat wel uit hetzelfde aantal lagen. De hoornlaag, de buitenste laag van de opperhuid die ons actief tegen externe invloeden beschermt en vocht vasthoudt, is dunner en de cellen liggen minder dicht op elkaar. Als gevolg hiervan is de barrièrefunctie van de huid minder effectief en worden stoffen sneller en in diepere lagen opgenomen. Meer informatie over de structuur van de huid.

De pigmentatie (melaninesynthese) is in een kinderhuid nog niet volledig ontwikkeld. Melanine is de stof die onze huid zijn natuurlijke kleur, of pigmentatie, geeft. Als we naar buiten de zon in gaan, produceren onze cellen extra melanine om ons tegen verbranding te beschermen. Dit noemen we 'bruining’. 
In een kinderhuid zijn wel melanocyten (melanine producerende cellen) aanwezig, maar deze zijn minder actief en dit leidt tot een hogere gevoeligheid voor UV-straling.
Lees meer over het effect van de zon op de lichaamshuid.

Om deze redenen is het belangrijk om speciaal voor de behoeften van een kinderhuid ontwikkelde producten te gebruiken. Dit gaat niet alleen om het bieden van maximale bescherming maar ook ondersteuning en versterking van de huideigen afweermechanismen.

zonneallergie kinderen voorkomen

Om zonneallergie bij je kind te voorkomen, hoef je weinig anders te doen dan je waarschijnlijk al doet, want veel zonlicht is nooit goed voor een kinderhuid.

 1.  Probeer ervoor te zorgen dat je kind tussen 11:00 en 15:00 zo weinig mogelijk in de zon is.
 2. Stel je kind ook niet te lang bloot aan direct zonlicht.
 3. laat je kind langzaam wennen aan UVA.  Laat hem of haar bijvoorbeeld steeds een beetje langer in de zon spelen. Hierdoor is de kans ook kleiner dat jouw kleine een allergische reactie krijgt.
 4. Trek je kind bedekkende kleding aan en zet een zonnehoedje of pet op.
 5. Smeer  je kind goed is met een (pH-neutrale) zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Herhaal dit elke twee uur en na het zwemmen.

Oorzaken & Triggers

Oorzaken zonnebrand bij kinderen en beschadiging van de huid

Wat is zonnebrand?

Zonnebrand is de acute schade veroorzaakt door UV-straling, in het bijzonder UVB-straling. Het is een teken dat UV-straling het genetische materiaal, het DNA, van de huidcellen heeft beschadigd. Te veel blootstelling aan zonlicht verhoogt het risico op huidkanker.
Normale tekenen van zonnebrand zijn een rode en gloeiende huid wat soms vergezeld gaat van algemene vermoeidheid en lichte duizeligheid.


Attention

Indien u zich zorgen maakt over de huid van uw kind is het belangrijk om professioneel advies in te winnen bij een dermatoloog.

Welk effect heeft de zon op een jonge huid?

Wat is UV-straling?

UV-straling dringt diep in de dieper gelegen huidlagen door en kan op de lange termijn schade veroorzaken.

De zon zendt UV-licht in drie vormen uit, zijnde ultraviolet A (UVA), ultraviolet B (UVB) en ultraviolet C (UVC). UVA-stralen zijn overdag bijna constant aanwezig. Zij dringen diep in de dieper gelegen huidlagen door en spelen een belangrijke rol bij schade op de lange termijn, zoals vroegtijdige huidveroudering, indirecte beschadiging van het DNA, PLE en schade aan de ogen en het netvlies. UVB-straling levert de energie die uw huid nodig heeft om vitamine D aan te maken, maar deze straling is ook verantwoordelijk voor acute schade door de zon, zoals zonnebrand en directe schade aan het DNA. UVC-straling wordt door de atmosfeer van de aarde geblokkeerd en bereikt de huid dus niet.

Lees meer over hoe de zon de huid beïnvloedt.

Een hoge mate van blootstelling aan de zon en zonnebrand legt in de jonge huid de basis voor huidkanker

Van oudsher wordt huidkanker geassocieerd met hogere leeftijdsgroepen en 'zonaanbidders'. Recente statistieken tonen aan dat huidkanker momenteel de op één na meest voorkomende vorm van kanker is bij jongvolwassenen (15-34) in Groot-Brittannië (Cancer Research UK) en de meest voorkomende vorm bij mensen in de leeftijd tussen 15-44 jaar in Australië (Cancer Council Australia).

Bevorderende Factoren

Het effect van de zon op de kinderhuid

De zon kan bestaande eigenschappen van een kinderhuid verergeren.

Bepaalde situaties en omstandigheden kunnen het effect van de zon op een kinderhuid nog meer verergeren.

 • Kinderen met een lichte huid, rood haar of sproeten zijn vatbaarder voor zonnebrand, omdat hun huid minder melanine produceert, een stof die bescherming biedt tegen UV-straling. Lees meer over huidtypes
 • Voorgeschreven medicatie tegen acne kan de huid ook gevoeliger maken voor zonlicht.
 • Vaak wordt aangeraden om kinderen met opvallende moedervlekken op de huid tegen de zon te beschermen met het oog op het feit dat sommige moedervlekken carcinomateus kunnen worden.

Kinderen uit families waarin huidkanker voorkomt lopen meer risico op het ontwikkelen hiervan.

Inzicht in de verschillende intensiteitsniveaus van de zon kunnen ook helpen bij het beperken van de effecten van UV-straling op de kinderhuid.

 • Alle kinderen moeten in de uren tussen 11.00 en 15.00 uur als de zon het sterkst is uit de zon blijven. Tijdens deze uren leggen de UVA- en UVB-stralen een veel kortere weg af door de atmosfeer van de aarde en zijn dus veel intenser. Zelfs zonnebrandmiddelen met hoge beschermingsfactoren filteren de UV-stralen niet 100% uit en zo kunnen deze stralen cellen tot in de opperhuidlagen van de huid beschadigen.
 • Stel baby's niet bloot aan direct zonlicht
 • Zelfs op bewolkte dagen kan de UV-straling sterk zijn, waarbij de stralen door de wolken op de aarde worden gereflecteerd.

Dermatologen kunnen bescherming tegen de zon voor specifieke behoeften adviseren.

Oplossingen

Kind beschermen tegen de zon

Bescherming van de kinderhuid tegen de zon

Aangezien is bewezen dat schade door UV-straling en herhaaldelijke zonnebrand in de kindertijd de kans op huidkanker op latere leeftijd verhoogt, is de juiste bescherming van de kinderhuid van cruciaal belang.

Het juiste zonnebrandmiddel is belangrijk voor het gezond houden van een kinderhuid.
De door zonnebrandmiddelen geboden bescherming met minerale filters is het meest geschikt voor kinderen.

Het aanbrengen van een zonnebeschermingsproduct is uiterst belangrijk voor het beschermen en gezond houden van alle huidtypes, maar vooral bij kinderen is gebruik van een speciaal voor hun behoeften ontwikkeld zonnebrandmiddel belangrijk.

In het algemeen bevatten zonnebrandmiddelen voor zowel volwassenen als voor kinderen chemische en minerale filters ter bescherming tegen UVA- en UVB-stralen. Deze werken op zeer verschillende manieren. Chemische filters absorberen de UV-straling en geven vervolgens deze energie in de vorm van warmtestraling vrij, waardoor een gevoel van warmte ontstaat.Minerale filters, die doorgaans uit anorganische minerale pigmenten bestaan, reflecteren of verspreiden de UV-stralen die hun oppervlak bereiken, maar zorgen dat ze de huid niet kunnen binnendringen.

Met het oog op de door minerale filters gecreëerde beschermende barrière zijn deze filters zeer geschikt voor bescherming van de huid van baby's, kleine kinderen en iedereen met een huid die extreem gevoelig voor de zon is.

Kies een waterbestendig zonnebrandmiddel dat past bij het actieve leven en huidtype van uw kind.

In het ideale geval moet, met het oog op het actieve leven van kinderen, een zonnebeschermingsproduct waterbestendig zijn.

Een gevoelige huid kan op bepaalde bestanddelen reageren, dus het is een goed idee om parfum te vermijden en als het kan ook op klinisch bewijs van tolerantie te letten. Eucerin Kids Sun Spray SPF 50+ is speciaal ontwikkeld voor de behoeften van de kwetsbare kinderhuid.

Zonnebrand bij kinderen voorkomen

Er zijn vele manieren om de kinderhuid tegen schade door UV-straling te beschermen. Uiteraard zijn de huid bedekt houden en blootstelling aan de zon vermijden de twee beste opties, maar dit is niet altijd mogelijk.

Er zijn veel praktische manieren om beschadiging van de huid te voorkomen.
Goede bedekking, zoals een hoed, een zonnebril en het juiste zonnebrandmiddel, kan helpen bij het voorkomen van door de zon aangerichte schade.

Andere ideeën voor de dagelijkse praktijk:

 • Kies dicht gewoven kleding die het beste bedekt en vergeet niet de nek, armen, borst en benen te bedekken.
 • Gebruik zeer hoge beschermingsfactoren (liefst SPF 50+).
 • Draag een hoed met een brede rand en een zonnebril.
 • Neem ruim voldoende drinkwater mee.
 • Vergeet niet met een parasol voor schaduw te zorgen.

Gezonde voeding kan helpen. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat bepaalde voeding helpt bij het verminderen van door de zon aangerichte schade aan de huid. Gedurende een lange tijd regelmatig carotenoïden (rode, gele en oranje groenten en fruit) eten kan helpen bij bescherming tegen zonnebrand en de natuurlijke weerstand van de huid versterken. Dezelfde resultaten zijn bereikt met voeding met een hoog gehalte aan omegavetten (olijfolie, vette vis), vitamine C en E en flavonoïden en ook met het eten van weinig zuivel en rood vlees.

Juist gebruik van zonnecreme bij kinderen

Onderzoeken tonen aan dat mensen in het algemeen slechts een kwart van het zonnebrandmiddel dat zij werkelijk nodig hebben gebruiken. De beste procedure is:

 • Breng royaal zonnebrandmiddel op de kinderhuid aan.
 • Breng het middel voordat u de zon in gaat aan (20 minuten voorafgaande aan de blootstelling), zodat de huid het zonnebrandmiddel kan opnemen.
 • Zorg dat het gezicht, inclusief de oren en de nek, zorgvuldig en met een dikke laag worden bedekt. Zelfs de gezichtshuid van volwassenen is gevoelig voor de zon. Lees meer over het effect van de zon op de gezichtshuid.
 • Let vooral op gebieden die vaak worden vergeten, zoals de knieën en de boven- en onderkant van de voeten.
 • Voeg 30 minuten later nog een laag toe voor volledige dekking en bescherming.
 • Breng iedere 2 uur opnieuw aan, vooral na het zwemmen, transpireren en afdrogen met een handdoek.

Herstel van de kinderhuid na blootstelling aan de zon

Water drinken na te veel blootstelling aan zonnestralen kan het herstelproces versnellen.

Voorkomen is het beste om de effecten van de zon te verminderen. U kunt echter wel bepaalde maatregelen nemen als de huid te veel zon heeft gehad.

Vocht inbrengen. Drink veel water om de huid weer te hydrateren.

Gebruik een zonnebrandmiddel dat de door de zon beschadigde huid helpt te herstellen. Van het actieve bestanddeel glycyrrhetinezuur is bewezen dat het de natuurlijke DNA-herstelprocessen in door UV-licht beschadigde huid ondersteunt. Dit zuur wordt in alle Eucerin producten tegen de zon voor kinderen gecombineerd met de natuurlijke antioxidant Licochalcone A, die de vorming van vrije radicalen voorkomt.

Attention

Raadpleeg bij ernstige gevallen van zonnebrand, vooral bij kinderen en baby's, onmiddellijk een apotheker of arts.

Gerelateerde artikelen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek