Wat zijn ouderdomsvlekken en wat kun je ertegen doen?

Leestijd: 6 min
Ontdek meer

Ouderdomsvlekken zijn kleine donkergekleurde plekjes (hyperpigmentatie) die in het gezicht, op de handen en op andere huidzones die veel aan de zon worden blootgesteld kunnen verschijnen. Zij komen het meest voor bij mensen  boven de 40 jaar, maar in sommige gevallen kunnen ze ook eerder ontstaan.

De triggers en de verzorging van ouderdomsvlekken

Hyperpigmentatie is een veel voorkomend probleem, waarbij overproductie van melanine – een natuurlijk pigment in de huid – plaatsvindt. Daardoor ontstaan hyperpigmentatievlekken én een ongelijkmatige teint. Hyperpigmentatie kan de huidskleur bij elk fototype aantasten, maar het komt vaker voor bij mensen met een donkere huid. Hyperpigmentatie komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor.

Ouderdomsvlekken komen meer voor bij mensen ouder dan 40 jaar . Zij verschijnen in het gezicht en op de handen, de armen en de schouders.
Ouderdomsvlekken komen vaak voor op delen van de huid die het meest aan de zon worden blootgesteld, zoals de rugzijde van de handen.

Er zijn vele redenen waarom iemand hyperpigmentatie kan ontwikkelen, zoals overmatige blootstelling aan UV-straling, erfelijke aanleg, leeftijd, hormonale invloeden, ontstekingen of letsels van de huid.

Ouderdomsvlekken (lentigo senilis of lentigo solaris) zijn een vorm van hyperpigmentatievlekken.

Ouderdomsvlekken, die doorgaans op de handen, in het gezicht, op het decolleté of op andere vaak aan de zon blootgestelde gebieden worden aangetroffen, zijn kleine, donkere vlekjes op de huid (lichtbruin tot zwart van kleur). Het verschijnen van deze pigmentvlekken kan het zelfvertrouwen van de getroffen personen aantasten.

Hoewel pigmentvlekken meestal onschadelijk zijn, kunnen bepaalde vormen levensbedreigend zijn, zoals melanomen. Daarom wordt geadviseerd de huid regelmatig op pigmentvlekken te controleren.

Opgelet

Indien een pigmentvlek van grootte, vorm of kleur verandert, indien ze gaat jeuken of bloeden, breng dan een bezoek aan een dermatoloog om zoeken of het om een kwaadaardige tumor gaat.

Wat is de oorzaak van ouderdomsvlekken?

Hyperpigmentatievlekken worden veroorzaakt door verhoogde activiteit van melanocyten. Dit zijn de melanine producerende cellen die zich in de onderste laag van de opperhuid bevinden. De belangrijkste bepalende factor voor de huidskleur is niet het aantal maar wel de activiteit van deze melanocyten.

In de melanocyten bevinden zich de pigmentkorrels, melanosomen genoemd, die tyrosinase (het pigmentatie-enzyme dat cruciaal is voor de melanineproductie) en gesynthetiseerde melanine bevatten. Deze worden in een verhouding van ongeveer 30 keratinocyten per melanocyt vanaf de melanocyten naar de keratinocyten getransporteerd.

Tyrosinase is het enzyme dat melanine vormt. In gevallen waar de melanineproductie niet wordt geremd, verschijnen de donkere vlekken.
Adequate bescherming tegen de zon kan verdere hyperpigmentatie voorkomen.
Ouderdomsvlekken kunnen ontstaan door overproductie van melanine. Bijvoorbeeld op het decolleté.

Melanine absorbeert de UV-straling van de zon om de huid te beschermen. Wanneert de blootstelling aan de zon wordt beperkt, resulteert dit in gelijkmatige bruining.

Als de huid echter voor een lange periode aan te veel zon wordt blootgesteld, neemt de activiteit van melanocyten toe en wordt te veel melanine geproduceerd. Hierdoor ontstaan ouderdomsvlekken op de meest blootgestelde gebieden, zoals het gezicht, de handen en het decolleté.

Naarmate de huid ouder wordt, neemt het aantal melanocyten af, maar de resterende melanocyten worden groter en ze verspreiden zich minder.

De melanosomen worden ook minder gecontroleerd gereguleerd. Deze fysiologische veranderingen verklaren de toename van ouderdomsvlekken bij mensen van boven de 40 jaar.

Ten slotte kan erfelijkheid een rol spelen bij de ontwikkeling van ouderdomsvlekken. Als één of beide ouders ouderdomsvlekken hebben, is de kans groot dat deze ook bij de volgende generatie voorkomen.

Welke procedures helpen tegen ouderdomsvlekken?

Dermatologen maken gebruik van twee belangrijke concepten: verwijdering van de hyperpigmentatie en regulering van de pigmentatie. 

De dermatoloog kan een procedure voorstellen zoals een chemische peeling of lasertherapie. Deze kunnen bijwerkingen geven, zoals irritatie, ontstekingen en zelfs verbranding, die in feite kunnen leiden tot postinflammatoire hyperpigmentatie, vooral bij een donkerdere huid.

Verwijderen

Dit flitsen is een effectieve manier om aangetaste gebieden met een zeer sterke laserstraal te behandelen. Vraag een dermatoloog om meer informatie.

Chemische peelings, zoals AHA
Hierbij wordt een zure oplossing (glycolzuur (AHA)) op het aangetaste gebied aangebracht om de bovenste huidlagen te verwijderen. De procedure leidt in eerste instantie tot blaarvorming. Zodra de blaar loslaat, komt daaronder nieuwe en gelijkmatig gepigmenteerde huid tevoorschijn.

Lasertherapieën (Fraxel, Erbium YAG) en IPL-therapie (Intense Pulsed Light)
Vergelijkbare maar meer nauwkeurige behandelingen zijn mogelijk met behulp van lasertherapie. Hierbij behandelt de dermatoloog de aangetaste gebieden met zeer sterke lichtflitsen. Afhankelijk van de ernst werkt dit licht op de oppervlaktelaag (opperhuid) in of dringt tot in de dieper gelegen huidlagen van de epidermis door.

Reguleren van de pigmentatie

De meeste dermatologen vertrouwen op één of meer van de volgende hoofdbestanddelen voor het oplichten van de donkerder geworden huid, zodat deze weer met de normale huidskleur overeenkomt en/of om de melanineproductie te vertragen:

  • Hydroquinone 2-4% is een krachtig huidbleekmiddel dat met het oog op de mogelijke toxicologische risico's en de grote kans dat het middel postinflammatoire hyperpigmentatie veroorzaakt door de EU in de cosmetica sinds 2001 verboden is.
  • Kojiczuur is een bijproduct van de Japanse rijstwijn sake. Dit zuur wordt echter als een vrij zwakke remmer van de melanineproductie beschouwd. Het is in veel landen verboden.
  • Glycolzuur (of fruitzuur). Behalve dat dermatologen dit zuur voor chemische peelings gebruiken, is glycolzuur een actief bestanddeel van veel magistrale crèmes tegen hyperpigmentatie.
  • Vitamine C-derivaten. Deze derivaten, die vaak in combinatie met andere actieve bestanddelen worden gebruikt, hebben bewezen dat ze relatief doeltreffend zijn tegen hyperpigmentatie.
Aanbevolen wordt om een adequaat zonbeschermingsproduct te gebruiken ter bescherming van de huid tegen te veel blootstelling aan de zon, wat tot ouderdomsvlekken kan leiden.
Het zogenoemde 'zwangerschapsmasker' (of melasma) is een soort hyperpigmentatie die door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt.

Naast het reguleren van de pigmentatie zijn er ook manieren om het ontstaan hiervan te voorkomen.

  • Bescherming tegen de zon. Om eventuele verdere hyperpigmentatie te voorkomen wordt geadviseerd iedere dag een zonbeschermingsproduct met een zeer hoge beschermingsfactor te gebruiken als onderdeel van de dagelijkse verzorging. Breng deze zonbescherming regelmatig opnieuw aan, bij lange blootstelling aan de zon, elke twee uren.
  • Arbutin. Dit natuurlijke, afgeleide bestanddeel van Hydroquinone is een hoofdbestanddeel van veel Aziatische producte die de huid bleker maken. Het is niet zo doeltreffend als industrieel geproduceerde Hydroquinone en er bestaan twijfels over de veiligheid ervan.
  • Retinoïden (vitamine A-derivaten). Ook deze stoffen zijn relatief doeltreffend. Ze kunnen bovendien de huid irriteren en gevoeliger maken voor de zon, zijn ongeschikt voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, omdat ze soms afwijkingen aan het ongeboren kind kunnen geven.

Wat is Thiamidol?

Effectiviteit en snelheid van de werking
Effectiviteit en snelheid van de werking

Thiamidol* is een gepatenteerd ingrediënt dat is ontwikkeld door Eucerin. De effectiviteit voor effectieve vermindering van pigmentvlekken en voorkoming van de terugkeer ervan is klinisch en dermatologisch bewezen.

Dit is het resultaat van 10 jaar onderzoek en meer dan 50.000 geteste ingrediënten. In veel van onze huidverzorgingsproducten vindt u Thiamidol als hoofdingrediënt.

Hoe gaat Thiamidol hyperpigmentatie tegen?

Hyperpigmentatie veroorzaakt de vorming van vlakke en donkere zones die kunnen variëren in grootte en kleur.
Hyperpigmentatie veroorzaakt de vorming van vlakke en donkere zones die kunnen variëren in grootte en kleur.

Melanine is het bruine pigment dat de kleur van onze huid bepaalt. De aanmaak van melanine in onze huid is afhankelijk van veel factoren, zoals zonnestralen en hoelang we in de zon blijven.

Als gevolg van hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, een ontsteking als gevolg van acne of het verouderingsproces van de huid, maken de cellen van onze huid soms in beperkte gebieden een grotere hoeveelheid melanine aan, waardoor de pigmentatie onregelmatig wordt. Dan spreken we van hyperpigmentatie, melasma of ouderdomsvlekken.
 
Pigmentatie ontstaat wanneer het enzym tyrosinase het aminozuur tyrosine omzet in melanine. Activering van dit enzym kan leiden tot een toegenomen aanmaak van melanine, waardoor de huid er in bepaalde zones donkerder uit kan zien. Die donkere vlekken en die pigmentvlekken op de huid komen vaak voor, maar kunnen hinderlijk zijn als ze zichtbaar zijn.

Thiamidol vermindert de aanmaak van melanine effectief door blokkering van het enzym tyrosinase, dat het aminozuur tyrosine omzet in melanine. Als gevolg hiervan zal de hoeveelheid melanine die van de onderlaag naar de bovenlagen van de huid wordt getransporteerd dus minder zijn. Hierdoor kunnen pigmentvlekken geleidelijk vervagen en kan worden voorkomen dat ze terugkeren.

*Gepatenteerd Thiamidol (EP 2 758 381 B1) Frankrijk, België, Nederland.

Opgelet

Praat met een dermatoloog of apotheker als nieuwe hyperpigmentatievlekken ontstaan (ook wel donkere vlekken). Ook wanneer deze donkere vlekken van uiterlijk veranderen, of uiterlijk tegenover overige vlekken verschillen.

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek