Kan voeding een invloed hebben op je huid en onzuiverheden veroorzaken? - Een wetenschappelijk overzicht

De dingen die we eten kunnen acne veroorzaken of verergeren

Wat we eten, wordt al lang in verband gebracht met onze huid, en ook wetenschappelijk onderzoek heeft dat verband aangetoond.1 Desondanks blijft de link controversieel en vaak onduidelijk.2 3

Dit artikel verkent wat we vandaag over het onderwerp weten, de voedingsmiddelen die het vaakst met acne in verband worden gebracht en de reden voor die link. Lees wat moet ik eten om mijn huid te helpen verbeteren? voor meer informatie over wat je anders kunt doen om je acne onder controle te houden.

Welke soorten voedingsmiddelen worden het vaakst gelinkt aan acne en onzuiverheden?

Er zijn tal van onderzoeksrapporten waaruit blijkt dat acne in landelijke en niet-geïndustrialiseerde samenlevingen minder voorkomt dan in westerse landen.4 Begin jaren 70 bleek uit een 30 jaar durende studie van de Inuitbevolking in het noorden van Canada dat acne er niet voorkwam toen de bevolking op traditionele wijze leefde en at. Pas toen ze westerse voeding aan hun dieet toevoegden, ontstonden de eerste gevallen.5 6 Gelijkaardige studies bij landelijke Ierse immigranten in de VS7, gemeenschappen in Papoea-Nieuw-Guinea en Paraguay 8 en in de plattelandsgebieden van Kenia9, Zambia10, Zuid-Afrika11 en Brazilië12 ondersteunden de theorie dat typisch westerse voeding acne kan veroorzaken.

De belangrijkste onderdelen van westerse voeding zijn hyperglycemische koolhydraten, (koe)melk en verzadigde vetten, en er is overtuigend bewijs dat voeding met een hoge glycemische index en melk wellicht acne veroorzaken.3 Van beide is geweten dat ze androgenen (mannelijke hormonen) stimuleren, en die spelen een belangrijke en bewezen rol in de ontwikkeling van puistjes en onzuiverheden. Ontdek er meer over in acne en hormonen.

De wetenschap is minder duidelijk over het effect van een tekort aan bepaalde voedingsmiddelen. Het debat woedt vooral rond het evenwicht van Omega 3- en Omega 6- vetzuren, voedingsvezels, antioxidanten en zink.

Can sugary foods cause acne?
Sugary foods have been known to trigger acne

Acne en voeding met een hoge glycemische index

De glycemische index is een classificatiesysteem voor voedingsmiddelen met koolhydraten, die aangeeft welke impact ze hebben op de suikerspiegel. Koolhydraten met een hoge glycemische index worden snel afgebroken en doen de suikerspiegel snel stijgen. Koolhydraten met een lagere glycemische index worden trager afgebroken, zodat de suikerspiegel minder snel stijgt.

Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index doen de suikerspiegel snel stijgen, waardoor ons lichaam meer insuline aanmaakt, een hormoon dat het voor onze cellen mogelijk maakt om de suiker uit koolhydraten te gebruiken en op te slaan. Insuline stimuleert androgenen (mannelijke hormonen) die op hun beurt seborroe (overmatige talgproductie) en hyperkeratose (overproductie van cellen, wat leidt tot geblokkeerde talgkliertjes) veroorzaken, beide belangrijke stappen bij het ontstaan van puistjes en onzuiverheden. Lees er meer over in de artikels over acne en hormonen en de ontwikkeling van acne.

Can diet cause acne?
A Western diet, with a high Glycemic Index, may cause acne

Enkele voedingsmiddelen met een hoge glycemische index: geraffineerde voeding, zoals witte suiker en wit brood, zoetigheden (zoals frisdrank en chocolade, vaak als schuldigen aangeduid), aardappelen en witte rijst. Ontdek meer over de mogelijke impact die ze hebben op je huid, en welke alternatieven er zijn, in wat moet ik eten om mijn huid te helpen verbeteren?

Sugar can cause acne by stimulating insulin production
Sugar indirectly triggers the hormones that exacerbate acne

Acne versus melk en andere zuivelproducten

Melk heeft een relatief lage glycemische index, maar wordt het vaakst aangewezen als oorzaak voor acne-uitbraken. Een recente studie analyseerde hoeveel onderzoek er tussen 2004 en 2014 werd gedaan naar het verband tussen voeding en acne. Melk en melkproducten waren het meest bestudeerde onderwerp.13 De gegevens zijn wel vaak anekdotisch en sommige wetenschappers zijn van mening dat het comedogene effect van zuivel nog niet is bewezen.

Can milk cause acne?
Milk is the food type most commonly implicated in acne flare-ups

Voor wie acne-uitbraken krijgt na het drinken van melk of eten van andere zuivelproducten, zijn de hormonen in die producten de meest waarschijnlijke oorzaak. Net als mensen produceren koeien hormonen tijdens hun zwangerschap, en die hormonen hebben een insuline-achtige uitwerking op het menselijk lichaam, waardoor androgenen gestimuleerd worden.

Er is geen sluitend bewijs over het effect van andere zuivelproducten (kwark, kaas, yoghurt enz.) op acne, maar omdat die producten van melk afgeleid zijn, bevatten ze waarschijnlijk soortgelijke hormonen.

Lees wat moet ik eten om mijn huid te helpen verbeteren? voor meer informatie over wat je anders kunt doen.

Bronnen

1 Nutrition and skin. A. Pappas, A. Liakov, C.C. Zouboulis. Rev Endocr Metab Disord. 2016 Sept 17 (3) 443-448
2 Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris. A Kucharska, A. Szmurli, B. Sińska. Postepy Dematol Alergol, 2016 april, 33(2): 81-6
3 Acne and nutrition: a systemic review. F. Fiedler, G. Stangl, E. Fielder, K-M. Taube, 26 April 2016. Acta Derm Venerol 2017, 97: 7-9
4 Acne and diet. R. Wolf R, H. Matz, E. Orion. Clin Dermatol. 2004 sep-okt; 22(5):387-93
5 Schaefer O. When the Eskimo comes to town. Nutr Today. 1971;6:8–16
6 Bendiner E. Disastrous trade-off: Eskimo health for white “civilization” Hosp Pract. 1974;9:156–89
7 Diet and acne revisited. Thiboutot DM, Strauss JS Arch Dermatol. 2002 dec; 138(12):1591-2.
8 Acne vulgaris: a disease of Western civilization. Cordain L, Lindeberg S, Hurtado M, Hill K, Eaton SB, Brand-Miller J Arch Dermatol. 2002 Dec; 138(12):1584-90.
9 Skin diseases in Kenya. A clinical and histopathological study of 3,168 patients. Verhagen AR, Koten JW, Chaddah VK, Patel RI Arch Dermatol. 1968 dec; 98(6):577-86.
10 Skin diseases in Zambia. Ratnam AV, Jayaraju K, Br J Dermatol. 1979 okt; 101(4):449-53.
11 The age distribution of common skin disorders in the Bantu of Pretoria, Transvaal. Park RG Br J Dermatol. 1968 Nov; 80(11):758-61.
12 Epidemiological survey of skin diseases in schoolchildren living in the Purus Valley (Acre State, Amazonia, Brazil). Bechelli LM, Haddad N, Pimenta WP, Pagnano PM, Melchior E Jr, Fregnan RC, Zanin LC, Arenas A Dermatologica. 1981; 163(1):78-93.
13 Milk consumption: aggravating factor of acne and promoter of chronic disease of Western societies. B. Melnik, J Dtsch Dermatol Ges. 2009, 7: 364-70

Gerelateerde artikelen

Zin in meer tips voor de huid en expert advies van Eucerin?

Word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

  • Tester worden
  • Bonuspunten verzamelen
  • Profiteer van voordelen