Een microbioom is het geheel van microben dat in en op het lichaam leeft en bestaat uit bacteriën, virussen en schimmels. Het aantal cellen van ons microbioom is zelfs hoger dan het aantal van onze eigen cellen: er zijn veel meer microbiële genen dan menselijke genen. Deze micro-organismen zijn niet alleen passieve medebewoners, maar ook belangrijke factoren voor het evenwicht van het organisme. Het microbioom van de huid speelt een belangrijke rol bij de algemene toestand van onze huid en draagt in aanzienlijke mate bij aan de bescherming ervan; daarom is het ongelooflijk belangrijk om het microbioom in een goede toestand te houden.
Wat is het microbioom van de huid?
De meeste mensen hebben al eens gehoord van het microbioom in de darmen. De term microbioom verwijst echter naar alle micro-organismen die in en op ons lichaam leven, en de huid heeft ook haar eigen microbioom. Het microbioom ontwikkelt zich onmiddellijk na de geboorte, zodra de pasgeborene in contact komt met de buitenwereld. Een diverse populatie van bacteriën, waaronder stafylokokken, corynebacteriën en cutibacteriën koloniseert de huid al snel. Deze vroege kolonisatie is belangrijk voor de ontwikkeling van het immuunsysteem van de pasgeborene, om de huid voor te bereiden en sterk te maken voor een leven met veel invloeden van buitenaf. Het lijkt een beetje op de eerste verdedigingslinie. Deze bacteriën leven van nature en in symbiose op de huid en worden residente bacteriën genoemd. Ze blijven als een onzichtbare laag op de huid en vormen samen met virussen en schimmels het residente microbioom, dat, wanneer het in harmonie is, bijdraagt aan het natuurlijke evenwicht van de huid en een beschermende barrière vormt. Bovendien zijn er tijdelijk aanwezige bacteriën, die er niet altijd zijn maar bijvoorbeeld van buitenaf in contact met de huid kunnen komen. Die tijdelijk aanwezige bacteriën kunnen soms bijvoorbeeld huidproblemen of een infectie veroorzaken. In een intact microbioom van de huid beschermen de residente bacteriën de huid tegen tijdelijk aanwezige bacteriën als een biologische, beschermende barrière om potentieel schadelijke ziektekiemen te helpen bestrijden. Om het residente microbioom van de huid in goede conditie te houden, is het gebruik van milde reinigingsproducten belangrijk. Een milde reiniging houdt de natuurlijke pH-balans van de huid in stand en ondersteunt een optimale omgeving voor een microbioom van de huid dat in een goede toestand verkeert.
Waarom is het microbioom van de huid zo belangrijk?
Iedereen heeft en leeft in symbiose met zijn eigen unieke microbioom. De huid voorziet de bacteriën van een leefgebied en voedingsstoffen, terwijl de bacteriën de huid beschermen, en dus het lichaam, tegen het binnendringen van pathogenen, ofwel ziektekiemen. Het microbioom – in samenwerking met de huid zelf – vormt de zuurmantel van de huid, die beschermt tegen het binnendringen van pathogenen en het leefgebied in stand houdt. Het eigen microbioom van de huid is zeer goed bestand tegen de zure omgeving met een pH van 5, terwijl pathogenen een dergelijke omgeving niet kunnen verdragen. Verschillende omgevingsfactoren, zoals een verandering in de pH van de huid, UV-straling of leeftijd, kunnen het evenwicht van het microbioom van de huid aantasten. Een onevenwichtig microbioom kan leiden tot huidtekenen zoals een droge en gevoelige huid of zelfs tot een huid met neiging tot acne of atopie. "Bij Beiersdorf doen we al meer dan 20 jaar met succes onderzoek naar huidbacteriën. We hebben altijd al graag inzicht willen krijgen in de gunstige effecten die bacteriën onze huid hebben, maar ook in hoe we de huid kunnen helpen haar microbioom stabiel te houden", aldus Dr. Hendrik Reuter, hoofd van het onderzoeksteam voor het microbioom.
Wat voor invloed heeft reiniging op het microbioom?
Sterke oppervlakte-actieve stoffen vallen de wisselwerking tussen de huid en het microbioom op verschillende niveaus aan. Enerzijds worden de residente bacteriën gedeeltelijk verwijderd door sterke oppervlakte-actieve stoffen, anderzijds raakt de huid uitgedroogd en wordt de huidbarrière aangevallen. Deze factoren betekenen dat de zure beschermlaag niet goed in stand kan worden gehouden. Er kan een verschuiving in het microbioom plaatsvinden, zodat de soorten en de samenstelling van de micro-organismen kunnen veranderen. Ten gevolge daarvan kunnen pathogenen en allergenen de huid gemakkelijker binnendringen, waardoor de huid gevoeliger wordt. pH5 reinigingsproducten ondersteunen de gevoelige huid door te reinigen met milde oppervlakte-actieve stoffen, actieve hydraterende ingrediënten en natuurlijke oliën om de huid zelfs na regelmatig wassen gehydrateerd te houden. Alle pH5 producten hebben een pH-waarde van 5, dat wil zeggen de pH-waarde van een huid in evenwicht en de optimale pH-waarde voor het microbioom. pH5 reinigingsproducten maken een milde reiniging mogelijk die het microbioom beschermt en de huidbarrière in stand houdt. De beschermende zuurmantel blijft actief, wat helpt voorkomen dat pathogenen en allergenen de huid binnendringen.
Natuurlijke pH-waarde van de huid
De term pH betekent ‘sterkte (concentratie) van het waterstof’ en verwijst naar de activiteit van waterstofionen in een waterige oplossing. De pH-waarde van een oplossing wordt gemeten op een numerieke schaal van 0 tot 14, waarbij 7 wordt beschouwd als neutraal. Wat de huid betreft, zijn het oppervlak en de buitenste lagen van nature zuur met een gemiddelde pH van 5.
De pH-balans van de huid varieert licht, afhankelijk van verschillende factoren zoals geslacht, leeftijd en plaats op het lichaam. De pH van de huid speelt ook een belangrijke rol bij het evenwicht van de huid en is belangrijk voor de beschermende barrière van de huid. De pH neutraliseert alkalische agressoren (met een basische pH, zoals sterke oppervlakte-actieve stoffen), ondersteunt het essentiële proces van verwijdering van dode huidcellen (bekend als desquamatie) en creëert de optimale omgeving waarin de natuurlijke flora van de huid goed kan gedijen.
Wanneer de pH van de huid verandert, is de barrièrefunctie verstoord. Het waterverlies neemt toe en de huid droogt uit, waardoor ze gevoeliger wordt voor irriterende stoffen van buitenaf en vatbaarder voor gevoeligheid. Het pH Balance System van Eucerin bevat pH5 citraatbuffer dat de optimale pH van de huid te respecteert en ondersteunt. Dit helpt ook de barrièrefunctie van de huid te versterken, wat de natuurlijke weerstand beschermt en de gevoeligheid vermindert.
Hoe zorg ik voor mijn microbioom?
Een evenwichtige voeding en vochtinname kunnen helpen de huid mooi en in een goede toestand te houden, van binnenuit. Het vermijden van stress, milieuvervuiling, schadelijke factoren als gevolg van de leefwijze zoals nicotine of te veel alcohol, kan eveneens bijdragen aan het behoud van het evenwicht van het microbioom van de huid.
Wat zeep en reinigingsproducten voor onder de douche betreft, respecteert milde reiniging het microbioom van de huid. Milde reiniging behoudt de natuurlijke pH-balans van de huid en is bevorderlijk voor een optimale omgeving voor een microbioom van de huid in goede conditie.
Zoek een wasproduct voor onder de douche met extra milde oppervlakte-actieve stoffen en een formule met pH-balans om de natuurlijke weerstand van uw huid te beschermen en haar afweervermogen te behouden. Milde en zachte reinigers zoals de Eucerin pH5 Douche Olie of de pH5 Waslotion hebben een pH-balanssysteem dat uniek is voor Eucerin en dat de natuurlijke pH-waarde van de huid respecteert.
Het gebruik van een reiniger met pH-balans maakt de huid minder gevoelig en beter bestand tegen omgevingsagressoren en beschermt het microbioom van de huid.