Acne en de zon - Welk effect heeft de zon op de huid die gevoelig is voor acne?

Acne en de zon: welke effecten heeft de zon op een acnegevoelige huid?

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Zon is van essentieel belang voor ons geestelijk en lichamelijk welbevinden. Een klein beetje zon doet de huid goed: zonlicht help ontstekingsverschijnselen zoals acne en atopische dermatitis te verminderen. Te veel zon is echter schadelijk en kan zonnebrand, in het ergste geval, huidkanker veroorzaken.

In dit artikel gaan we in op de postieve en negatieve effecten van zonlicht op een acnegevoelige huid.

Acne en de zon: de positieve effecten van zonlicht

Matige blootstelling aan zonlicht is goed voor lichaam en geest. Zonlicht is een belangrijke bron van vitamine D, die van essentieel belang is voor veel vitale processen in ons lichaam, zoals gezonde botten. Lees meer in Wat is UVA- en UVB-licht – En welke invloed heeft het op de huid?

Zonlicht kan ons humeur helpen verbeteren en stress verminderen.

Zonlicht kan ook helpen ons humeur te verbeteren. Zonlicht is direct van invloed op het vermogen van ons lichaam om serotonine (vaak het 'gelukshormoon' genoemd) aan te maken, en onderzoek heeft aangetoond dat een gebrek aan zonlicht tot een seizoensgebonden depressie.

Is zon goed tegen acne?

Uv-stralen hebben een immunosuppressief, en daarmee een ontstekingsremmend effect. Als gevolg daarvan kan een matige blootstelling aan de zon ertoe leiden dat de huidconditie van mensen met een huid die gevoelig is voor acne en/of onzuiverheden verbetert. Het hebben van acne kan stressvol zijn, dus als een beetje zon je blij maakt met jezelf en je huid, dan is dat prima. Let er echter wel goed op dat je huid voldoende beschermd is want de risico's van huidschade door zonlicht wegen niet op tegen de voordelen.

Acne en de zon: de negatieve effecten van UV-stralen

Sommige mensen met een huid die gevoelig is voor acne, vinden dat hun huidconditie in de warmere maanden verslechtert. Daar zijn verschillende redenen voor te noemen:

Sommigen vinden dat hun acnegevoelige huid in warmer weer achteruitgaat.
De zon droogt de vette, voor onzuiverheden gevoelige huid uit en onttrekt er onmisbaar vocht aan.

  • De zonnestralen kunnen de huid uitdrogen en zelfs een vette huid (overmatige talgproductie is kenmerkend voor een acnegevoelige huid) heeft hydratatie nodig. Als de huid uitdroogt door overmatige blootstelling aan de zon, zullen de talgkliertjes (die talg of huidsmeer produceren om de huid van een beschermend vetlaagje te voorzien) overprikkeld raken en overmatig talg produceren (dit noemen we seborroe). Dit is een van de belangrijkste factoren bij het ontstaan van onzuiverheden.
  • Ook kan uitdroging van de huid leiden tot verhoorning of keratinisatie. Dit betekent dat de huidcellen aan het huidoppervlak verharden. Dit staat het natuurlijke proces in de weg waarbij dode huidcellen worden afgestoten. Sebum kan hierdoor niet meer door de poriën worden afgevoerd. Hierdoor vormen zich comedonen.
  • De zweetproductie neemt toe als het warm is, net als de snelheid waarmee het op het huidoppervlak wordt afgebroken. Hierdoor ontstaat er een ideale omgeving voor de groei en verspreiding van P.acnes - de bacterie die voor acne zorgt.

Lees meer over hoe al deze processen bijdragen aan de vorming en verspreiding van onzuiverheden bij de ontwikkeling van acne.

De belangrijkste stadia bij de vorming van onzuiverheden

Zonlicht kan ook een oorzaak zijn voor het optreden van een type acne dat we Acne Aestivalis (ook wel Mallorca acne genoemd). Vroeger dacht men dat dit het gevolg was van een reactie van vrije radicalen (door blootstelling aan de zon) met de emulgatoren in cosmetica en zonbeschermingsproducten , maar in de moderne wetenschap vinden we hier geen bewijs voor.1 Acne Aestivalis treft meestal vrouwen tussen de 25 en 40 jaar, die in hun puberteit vaak last hadden van acne.

  1. https://www.enzyklopaedie-dermatologie.de/dermatologie/lichtdermatose-polymorphe-2353
Mensen die aan acne lijden, hebben vaak last van post-inflammatoire hyperpigmentatie

Overmatige blootstelling aan de zon en/of onvoldoende zonbescherming van de beschadigde huid kan ook hyperpigmentatie veroorzaken. Mensen met inflammatoire acne op het gezicht zijn bijzonder gevoelig voor het ontstaan van donkere vlekken in het gezicht. In eerste instantie zijn deze donkere vlekken het gevolg van het bloed dat de onzuiverheden laat helen, maar als die te veel aan de zon worden blootgesteld, kan er post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) ontstaan. Lees hier meer over acne en hyperpigmentatie.

Zoals we weten brengt de zon ook andere risico's met zich mee, voor alle huidtypen, niet alleen de huid die gevoelig is voor acne. Denk aan zonnebrand, zonneallergieën zoals PLE, vroegtijdige huidveroudering en een verhoogd risico op het ontwikkelen van huidkanker.

Hoe moet ik mijn acnegevoelige huid in de zon verzorgen?

Kies de zonbescherming die speciaal is samengesteld voor de acnegevoelige huid

Effectieve zonbescherming is van essentieel belang voor de acnegevoelige huid, vooral als je een medische behandeling tegen acne ondergaat of recentelijke en chemische peeling of laserbehandeling hebt gehad, die de huid kwetsbaarder maken.

Verstandig zonnen, gecombineerd met regelmatig en zorgvuldig aanbrengen van een goed zonbeschermingsproduct dat speciaal is ontwikkeld voor jouw huidtype en -conditie, helpt je huid op de juiste wijze te verzorgen.

Het assortiment zonproducten voor een acnegevoelige huid van Eucerin omvat

Uitstekende zonbescherming van Eucerin
Het uitstekende zonbeschermingsgamma van Eucerin

Biedt meer dan alleen zonbescherming

Ieder heeft zijn eigen voorkeur voor het aanbrengen van zonbescherming. Daarom zijn Eucerin zonbeschermingsproducten voor een acnegevoelige huid verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, van romige lotions tot dry touch spray. Binnen het assortiment kunt u kiezen uit zowel licht geparfumeerde als ongeparfumeerde producten. Al onze zonbeschermingsproducten voor het lichaam zijn waterbestendig.

Daarnaast bevat een aantal van onze producten onze nieuwe 'Anti-Stain After Wash' technologie helpt de intensiteit van zonnebrandvlekken na het wassen te verminderen. Zo blijft uw kleding langer mooi.3

3 In de volgende lichaamsverzorgingsproducten voor volwassenen: Eucerin Sun Lotion Extra Light Photoaging Control SPF 50+/30 en Eucerin Sun Lotion Extra Light Sensitive Protect SPF 50+/30. In volgende producten voor kinderen: Eucerin Kids Sun Lotion Extra Light Sensitive Protect SPF 50+, Eucerin Kids Sun Lotion Sensitive Protect SPF 50+, Eucerin Kids Sun Spray Sensitive Protect SPF 50+.

Gerelateerde artikelen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek