Uitdunnend haar en haaruitval – Symptomen, oorzaken en oplossingen

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Uitdunnend haar is een probleem dat ongenoegen veroorzaakt en het persoonlijk zelfbeeld kan beïnvloeden. Het is normaal om elke dag haar te verliezen, hoewel, verlies van een grote hoeveelheid kan wijzen op uitdunnend haar. Zowel mannen als vrouwen worden geconfronteerd met dit probleem en steeds meer mensen kiezen om niet langer in stilte te lijden maar hulp te zoeken.

Wat is uitdunnend haar en haarverlies?

Een bredere natuurlijke haarscheiding kan een teken zijn van haarverlies.

Indien uw actieve haargroei of anagene fase korter wordt, produceren uw haarfollikels kleinere, dunnere en minder zichtbare haren, wat leidt tot uitdunnend haar. Indien de anagene fase volledig stopt, stoppen de getroffen haarfollikels volledig met nieuw haar te produceren - wat leidt tot haarverlies.

Oorzaken en triggers van uitdunnend haar en haaruitval

Genetisch haarverlies is de meest voorkomende vorm van uitdunnend haar en haarverlies bij zowel mannen als vrouwen. Ook wel gekend als vrouwelijk of mannelijk patroonshaarverlies, of androgenetische alopecia. Dit komt  voor wanneer haarfollikels een genetische gevoeligheid hebben aan androgenen - de mannelijke geslachtshormonen- meer bepaald aan dihydrotestosterone (DHT). Wanneer DHT reageert met de haarfollikels, veroorzaakt deze gevoeligheid de haargroei te vertragen of te stoppen, wat resulteert in haaruitdunning  of haarverlies. Hierbij komt dat er vooral in vrouwelijk patroonshaarverlies andere oorzakelijke factoren betrokken zijn.

Vrouwen zijn vatbaarder voor uitdunnend haar dan mannen.

U kan deze eigenschap erfen van zowel uw moeders als vaders kant van de familie. En terwijl haarverlies eerder wordt gedacht als iets te zijn dat alleen oudere mensen treft, kan de aandoening al starten sinds uw tienerjaren, twintigerjaren of dertigerjaren.

De meeste mensen ervaren haaruitdunning naarmate ze verouderen, maar niet iedereen wordt door hetzelfde niveau getroffen.

Mannen met mannelijk patroonskaalheid genereren gewoonlijk een teruglopende haarlijn, haarverlies in de kruin, of beide. Naarmate de tijd vordert, kunnen mannen met erfelijk haarverlies volledig kaal worden.

Vrouwen met vrouwelijke patroonskaalheid daarintegen neigen eerder uitdunnend haar te krijgen dan volledig haarverlies. Dit is gewoonlijk te zien aan hun haar dat dunner wordt op de hoofdhuid, vooral aan de haarlijn. De kruin kan getroffen worden, maar erfelijk haarverlies bij vrouwen leidt zelden tot volledige kaalheid.

Micro-ontstekingen van de hoofdhuid leveren ook een belangrijke bijdrage aan haarverlies en haaruitval. Deze komen voor wanneer uw haarfollikels ontstoken worden en de haarwortels verzwakken, wat u vatbaarder maakt voor erfelijk haarverlies.

Aangezien haargroei een extreem energievergend proces is, is het ook erg onderhevig aan tekortkomsten van energie aan de haarfollikels.

1. Micro-ontstekingen verzwakken het haar 2. Energietekort 3. Haar groei trager of stopt aan de wortel, haar dunt uit

Wat zijn micro-ontstekingen? Het zijn milde ontstekingen van de huid. Ze zijn zo mild, in feite,dat zelfs klinische testen ze niet opmerken. Immers wanneer we huidweefsel bestuderen die micro-ontstekingen ondervindt, kunnen we de aanwezigheid van inflammatoire immuuncellen detecteren - met andere woorden, de huid reageert op irritatie met ontsteking en probeert daarmee zichzelf te herstellen. Als deze huidcellen vervolgens worden onderworpen aan verdere irritatie, kan de huid overgaan naar een "echte" ontstekingsreactie. Dit kan invloed hebben op haaruitval.

1. Gezonde huid 2. Micro-onsteking 3. Ontsteking (Erythem)

"Hoe zijn ze verwant aan hoofdhuid?

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat micro-ontstekingen van de hoofdhuid samenlopen met de meest voorkomende hoofdhuidaandoeningen - van uitdunnend haar en roos, tot
uitdroging van de hoofdhuid
, jeukerigheid en gevoeligheid.

Als u plotse haaruitval of broos haar ervaart, kan u aan een onderliggend gezondheidsprobleem zoals schildklierziekte, ijzergebrek, of een auto-immuunziekte lijden. Sommige medicijnen kunnen ook leiden tot haaruitval. Neem contact op met een dermatoloog in alle gevallen om nadere informatie te krijgen. "

Vaak voorkomende mythes van haaruitval

Het is niet aangetoond dat hoofdmassages haarverlies verminderen.

Sommige van de meest verspreide misvattingen omtrent haaruitdunning en haarverlies zijn:

  • Massage van uw hoofdhuid met natuurlijk oliën kan haarverlies behandelen.
  • Uw hoofdhaar scheren zal uw haar dikker laten teruggroeien.
  • Ondersteboven op het hoofd gaan staan, stimuleert haargroei
  • Er zijn "wondermiddelen" die uw haar terug kunnen laten groeien
Er is geen bewijs dat enige van bovenstaande uitspraken juist is.

Oplossingen haaruitval: wat kun je doen?

Indien nodig, kan de EUCERIN DermoCaplillaire REVITALISERENDE HOOFDHUIDBEHANDELING tweemaal per dag aangebracht worden 's ochtends en 's avonds.

Eucerin DermoCapillaire REVITALISERENDE SHAMPOO is klinisch en dermatologisch bewezen haaruitdunning te vertragen bij erfelijk haarverlies. Leer meer over de shampoo of hoofdhuidbehandeling.

HEEFT U UITDUNNEND HAAR?

U kan uitdunnend haar hebben indien …

Uw natuurlijke haarscheiding verbreedt.

Uw haar ziet of voelt dunner aan dan vroeger.

U kan uw hoofdhuid zien doorheen uw haar.

Raadpleeg uw arts of dermatoloog als…

Uw haar veel sneller uitvalt dan normaal.

U kale plekken krijgt.

Uw natuurlijk haarlijn achterwaarts neigt te lopen.

Gerelateerde artikelen

Om de routine volledig te maken

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek