Gevoelige hoofdhuid – Symptomen, oorzaken en oplossingen

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Een gevoelige hoofdhuid kan ongemak veroorzaken en u van uw dagelijkse bezigheden afleiden. Ongeveer 60% van de vrouwen en 40% van de mannen heeft een gevoelige hoofdhuid en de oorzaken hiervan kunnen sterk uiteenlopen. Als de huid zeer gevoelig is, kan dit betekenen dat de hoofdhuid hyperreactief of overgevoelig is en hierbij kan de juiste verzorging verlichting schenken.

Tekenen & Symptomen

WAT IS EEN GEVOELIGE HOOFDHUID?

Een gevoelige of overgevoelige hoofdhuid kan ernstig ongemak veroorzaken.

Symptomen van een gevoelige hoofdhuid kunnen bestaan uit branden, tintelen, pijn, jeuk en roodheid. Uw hoofdhuid kan ook gewoon strak aanvoelen en jeuken. In geval van ernstige symptomen kunt u een hyperreactieve of overgevoelige hoofdhuid hebben. Of u nu met een mild of een extreem geval te maken heeft, het is belangrijk na te gaan welke factoren de gevoeligheid van uw hoofdhuid kunnen veroorzaken. De symptomen kunnen het gevolg zijn van niet uitgebalanceerde voeding of gebruik van de verkeerde shampoo. Zo kunnen ook blootstelling aan bepaalde weersomstandigheden, verontreiniging of stress gevoeligheid van de hoofdhuid veroorzaken. Door deze en andere factoren in beschouwing te nemen, kunt u mogelijk vaststellen waarom uw huid zo gevoelig is en hoe u de conditie van uw huid het beste kunt verbeteren.

Belangrijkste Oorzaken

SHAMPOO is één van de belangrijkste oorzaken van een gevoelige hoofdhuid bij veel mensen. De agressieve reinigingsproducten of oppervlakte-actieve stoffen in veel shampoos kunnen de zuurmantel van de hoofdhuid, de natuurlijke zuurtegraad die uw huid beschermt, wassen en de huid vatbaar voor droogte en irritatie maken.

1. Agressieve oppervlakte-actieve stoffen verwijderen huidlipiden 2. Aangetaste huidbarrière 3. Micro-ontsteking

Sommige mensen melden dat zij een overgevoelige of gevoelige hoofdhuid kregen na het behandelen van huidproblemen, zoals atopische dermatitis of psoriasis.

Bij verstoring van de natuurlijke beschermende barrière door één of meer van deze factoren kunnen ook micro-ontstekingen van de hoofdhuid een belangrijke oorzaak van verhoogde gevoeligheid worden. Zij ontstaan als de huidcellen in uw hoofdhuid ontstoken raken, waardoor deze vatbaarder voor irritatie wordt.

Andere oorzaken van een gevoelige of overgevoelige hoofdhuid zijn:

  • Weersomstandigheden, bijv. zon, kou, warmte, wind
  • Fysieke of emotionele stress
  • Chemicaliën en zeep, cosmetica, water, sommige geneesmiddelen en verontreiniging
  • Hormonale veranderingen, zoals zwangerschap, menopauze, menstruatiecyclus
  • Voedselallergieën of intoleranties

Micro-ontstekingen en uw hoofdhuid

Wat zijn micro-ontstekingen? Dit zijn milde ontstekingen van de huid. Deze zijn zelfs zo mild, dat zij bij klinische testen niet worden opgemerkt. Als we echter huidweefsel waarin micro-ontstekingen aanwezig zijn onderzoeken, komen we immuuncellen voor ontstekingen tegen. Met andere woorden, de huid reageert op irritatie door middel van ontstekingen en probeert zich op deze manier te herstellen. Als deze huidcellen vervolgens aan verdere irritatie worden blootgesteld, kan de huid met een 'echte' ontsteking reageren.

1. Gezonde huid 2. Micro-ontsteking 3. Ontsteking (erytheem)

Hoe zijn deze aan hoofdhuidproblemen gerelateerd? Er is toenemend bewijs dat bij de meest voorkomende hoofdhuidaandoeningen, variërend van dunner wordend haar en roos tot een droge, jeukende en gevoelige hoofdhuid, micro-ontstekingen van de hoofdhuid aanwezig zijn.

Als u plotseling haar verliest of als dit broos wordt, kan dit op een onderliggend gezondheidsprobleem duiden, zoals een schildklierafwijking, ijzertekort of een auto-immuunziekte. Sommige medicijnen kunnen ook haarverlies veroorzaken. Raadpleeg in alle gevallen een dermatoloog voor nadere informatie.

Vaak Gehoorde Mythen

Water drinken is goed voor uw gezondheid in het algemeen, maar zal op zich een gevoelige hoofdhuid niet verhelpen.

Azijn, natuurlijke oliën en acht glazen water per dag drinken worden als natuurlijke middelen tegen een gevoelige hoofdhuid genoemd. Maar hoewel voldoende water drinken goed is voor de gezondheid in het algemeen, zal dit de gevoeligheid van de hoofdhuid op zich niet verhelpen en ook de werkzaamheid van de andere hier genoemde oplossingen is niet bewezen.

Oplossingen

AANBEVOLEN OPLOSSING

Eucerin DermoCapillaire pH5 MILDE SHAMPOO is specifiek ontwikkeld voor het in stand houden van de natuurlijke pH-waarde van uw huid.

Eucerin DermoCapillaire pH5 MILDE SHAMPOO voor een gevoelige hoofdhuid en Eucerin DermoCapillaire HOGE TOLERANTIE SHAMPOO voor een overgevoelige hoofdhuid bevatten geen irriterende bestanddelen en geven uw hoofdhuid zo de benodigde milde reiniging en verzorging. Lees meer over de milde shampoo of hoge tolerantie shampoo.

HEEFT U EEN GEVOELIGE HOOFDHUID?

U heeft mogelijk een gevoelige hoofdhuid als...

Uw hoofdhuid op te veel shampoos of haarproducten slecht reageert: Deze bevatten vaak agressieve reinigingsproducten of chemicaliën.

U onlangs aan één of meer van de bovenstaande belangrijkste oorzaken bent blootgesteld: Vooral als snel daarna uw symptomen zijn ontstaan.

U heeft wellicht een ander hoofdhuidprobleem als…

U witte vlokken of gele schilfers op uw hoofdhuid en haar heeft: U heeft wellicht roos of seborroïsche dermatitis.

U rode, schilferige, zilverachtige plekjes op uw hoofdhuid heeft: U heeft wellicht psoriasis.

Uw hoofdhuid ernstig jeukt: U heeft mogelijk een droge en jeukende hoofdhuid.

Attention

Raadpleeg uw arts of een dermatoloog als u zich zorgen maakt, u ernstige symptomen heeft of uw hoofdhuid ontstoken is, vocht afscheidt of pijnlijk is.

Gerelateerde artikelen

Om de routine volledig te maken

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek