Roos – Symptomen, oorzaken en oplossingen

Ontdek meer

Roos is een moeilijk te verbergen huidaandoening en ruwweg 50% van de volwassen wereldpopulatie treft. Indien u lijdt of iemand kent die lijdt aan een vorm van roos, is het belangrijk om de oorzaken te weten en - nog belangrijker- om te weten dat het gecontroleerd kan worden.

Wat Is Het?

WAT IS ROOS?

De kenmerkende vlokken en schilfers veroorzaakt door roos

Roos is een erg vaak voorkomende hoofdhuidaandoening die in twee vormen voorkomt. Vette roos of seborrheïsche dermatitisch is het geval wanneer olieachtige en gele vlokken of schilfers zich op uw hoofdhuid vormen en aan uw haar en hoofd blijven kleven. Droge roos is het geval wanneer droge, witte vlokken of schilfers op uw hoofdhuid vormen en van uw hoofd en haar vallen. Andere voorkomende symptomen zijn jeukerigheid, roodheid en een vettige of droge hoofdhuid.

Belangrijkste Oorzaken

BELANGRIJKSTE OORZAKEN VAN ROOS

1. Hyperproliferatie van de huid is veroorzaakt door Malassezia globosa 2. Micro-ontstekingen van de hoofdhuid ontstaan 3. Zichtbare vlokken vormen zich

Roos treedt op wanneer het celvernieuwingsproces van de hoofdhuid verkort, wat leidt tot snellere afgave van de hoorncellen van uw hoofdhuid, die samenklitten en zichtbare vlokken vormen.

Dit proces – bekend als hyperproliferatie van de huid – wordt veroorzaakt door een micro-organisme genaamd Malassezia globosa, die gedijt op de natuurlijke lipiden en oliën geproduceerd door uw hoofdhuid. Het is dit micro-organisme dat uw hoofdhuid irriteert, waardoor micro-ontstekingen en bijgevolg jeuk aan de hoofdhuid onstaat.

Al het bovenstaande kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder:

  • Genetische aanleg - roos heeft de neiging in de familie te zitten
  • Klimaatsomstandigheden - b.v. blootstelling aan de zon, koude, hitte, wind
  • Fysische of emotionele stress
  • Hormonale veranderingen
  • Levensstijlfactoren, zoals dieet of alcohol inname

Micro-ontstekingen en uw hoofdhuid

Wat zijn micro-ontstekingen ? Het zijn milde ontstekingen van de huid. Ze zijn zo mild, in feite,dat zelfs klinische testen ze niet opmerken. Immers wanneer we huidweefsel bestuderen die micro-ontstekingen ondervindt, kunnen we de aanwezigheid van inflammatoire immuuncellen detecteren – met andere woorden, de huid reageert op irritatie met ontsteking en probeert daarmee zichzelf te herstellen. Als deze huidcellen vervolgens worden onderworpen aan verdere irritatie, kan de huid overgaan naar een “echte” ontstekingsreactie.

1. Gezonde huid 2. Micro-onsteking 3. Ontsteking (Erythem)

Hoe zijn ze verwant aan hoofdhuid?

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat micro-ontstekingen van de hoofdhuid samenlopen met de meest voorkomende hoofdhuidaandoeningen - van uitdunnend haar en roos tot uitdroging van de hoofdhuid, jeuk en gevoeligheid.

Als u plotse haaruitval of broos haar ervaart, kan u aan een onderliggend gezondheidsprobleem zoals schildklierziekte, ijzergebrek, of een auto-immuunziekte lijden. Sommige medicijnen kunnen ook leiden tot haaruitval. Neem contact op met een dermatoloog in alle gevallen om nadere informatie te krijgen.

Vaak Voorkomende Mythes

Een vaak voorkomende misvatting omtrent roos is dat het voorkomt wanneer u uw haar niet geregeld genoeg wast.

  • Roos kan leiden tot dunner wordend haar of haaruitval
  • Roos betekent dat uw haar en hoofdhuid vuil zijn
  • Roos kan worden behandeld met azijn, natuurlijke oliën of babyshampoo

Er is geen bewijs om te suggereren dat één van de bovenstaande uitspraken waar is.

Oplossingen

AANBEVOLEN OPLOSSING

De hoofdhuidbehandeling zou dagelijkse gebruikt moeten worden met of zonder het haar op voorhand te wassen.

Gebruik Eucerin DermoCapillaire ANTI-ROOS CRÈME SHAMPOO voor droge roos om uw vlokken weg te wassen zonder uw hoofdhuid te irriteren.

HEEFT U ROOS?

U kan roos hebben indien …

U heeft vettige gele of witte vlokken die aan uw hoofdhuid en haar plakken: Dit is typerend voor vette roos of seborreïsche dermatitis.

U heeft droge witte vlokken die van uw hoofdhuid en uit uw haar vallen: Dit is typerend voor droge roos.

U ondervindt zowel een jeukerige hoofdhuid of irritatie als zichtbare uitval van vlokken of schilfers: Veel mensen met vette of droge roos ervaren ook deze symptomen.

U heeft waarschijnlijk een andere hoofdhuidaandoening als…

U heeft droogheid, jeukerigheid of irritatie, maar geen zichtbare vlokken:U heeft misschien een droge, jeukerige of gevoelige hoofdhuid.

U heeft rode, schilferige, zilverachtige gebieden op uw hoofdhuid: U lijdt misschien aan Psoriasis.

Attention

Raadpleeg uw arts of dermatoloog indien u bezorgd bent, u ernstige symptomen heeft of indien uw hoofdhuid ontstoken of vochtig wordt of pijnlijk aanvoelt.

Related Articles

Complete the routine

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek