Door leeftijd veroorzaakte droge huid – Omgaan met een huid die in de loop van de tijd droger is geworden

Leestijd: 6 min
Ontdek meer

Soms veroorzaakt het verouderingsproces, een verandering van het huidtype in de loop der jaren, en vervolgens ook het uiterlijk en de sensatie van de huid. In geval van door leeftijd veroorzaakte droogte van de huid, voelt de huid trekkeriger en droger aan en verschijnen tegelijk fijne lijntjes en rimpels. Deze tweevoudige verandering betekent dat de huidverzorging weer onder de loep moet worden genomen om de huid gezond te houden, comfortabel te laten aanvoelen en de zichtbare tekenen van veroudering tot het minimum te beperken.

Tekenen

DOOR LEEFTIJD VEROORZAAKTE DROGE HUID

Door leeftijd veroorzaakte droge huid is een probleem dat in de loop van de tijd duidelijker zichtbaar wordt en meer aandacht vraagt.

Het kan bij alle vier belangrijkste huidtypes voorkomen. Alle huidtypes kunnen naarmate de leeftijd vordert droger worden. Hoewel dit niet altijd het geval is, is het droger worden van de huid een veel voorkomend proces bij algemene huidveroudering.

De huid verliest in de loop der jaren vocht.
Een droge gezichtshuid kan ruw en misschien zelfs schilferig worden.

Een droge huid en een gevoelige huid gaan vaak samen en kunnen tegelijkertijd tot problemen leiden. Naarmate de tijd verstrijkt, kan de droogte die met de gevoeligheid gepaard gaat erger worden en door veroudering veroorzaakte droogte worden.

Hoe voelt een door leeftijd veroorzaakte droge huid aan?
In de loop van de tijd kan de huid droger en strakker aanvoelen. Bovendien kan een droge, verouderde huid de volgende eigenschappen hebben:

 • Ruwheid
 • Kloven en de neiging tot het vormen van scheurtjes in de huid
 • Vorming van callus/schilfers
 • Vaak jeuk

Hoe ziet een door leeftijd veroorzaakte droge huid eruit?
Naast een toenemend gevoel van droogte worden kleine barstjes en rimpels aan het huidoppervlak zichtbaar. Deze worden in de loop van de tijd geleidelijk dieper en nemen in aantal toe.

Oorzaken & Triggers

Waardoor wordt de huid droger bij het ouder worden?

Een door leeftijd veroorzaakte droge huid is het gevolg van een combinatie van interne en externe factoren die de huid bij het ouder worden steeds sterker beïnvloeden.

De eerste fijne lijntjes en rimpels verschijnen meestal rondom de ogen.
Bij een donkerdere huid zijn de tekenen van veroudering minder ernstig en ze verschijnen pas later.

Na de leeftijd van 25 jaar vertraagt de stofwisseling van de huid. Na de leeftijd van 30 jaar begint de huid te veranderen. Deze chronologische veroudering van de huid is onvermijdelijk en wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door fysiologische veranderingen in de functionaliteit van de huid. In dit geval wordt de huid in de loop van de tijd geleidelijk droger en minder elastisch.

De barrièrefunctie verzwakt en dit leidt tot vochtverlies. Omdat deze vitale functie van de huid is aangetast, is de huid minder goed in staat zichzelf te beschermen tegen de externe factoren die de door veroudering veroorzaakte droogte veroorzaken.

Het stofwisselingssysteem binnen iedere cel vertraagt. De huid verliest steeds meer vocht en wordt minder elastisch. Het gevolg is een droge gezichtshuid en rimpels. Deze twee effecten worden zichtbaar op het huidoppervlak dat tekenen van door veroudering veroorzaakte droogte gaat vertonen.

Erfelijkheid en etniciteit kunnen verschil uitmaken in de snelheid waarmee de huid van een persoon veroudert en de effecten van door veroudering veroorzaakte droogte zichtbaar worden.


Naarmate de leeftijd vordert, zijn ook hormonale veranderingen van invloed. Aan het begin van de menopauze kan verlaging van het oestrogeengehalte de productie van elastische vezels vertragen.

Wat gebeurt er in de lagen van de huid?

 • De hoornlaag
  Deze bestaat uit dicht op elkaar gepakte keratinocyten en stoffen die samen de natuurlijke vochtvasthoudende factor of NMF (natural moisturizing factor) worden genoemd. Deze stoffen geven deze laag het vermogen om water te binden. Bij een jonge huid slaat een efficiënte hoornlaag tussen 10 en 20% van het gehele watervolume van het lichaam op.

  Naarmate de huid ouder wordt, raakt de hoornlaag aangetast door vertragende processen in de huid en externe factoren die de barrièrefunctie van de huid verzwakken. De huid kan niet langer effectief vocht in de huid vasthouden. Dit leidt tot droogte en als gevolg hiervan verschijnen rimpels.
 • De huidlagen
  De structuur van de huid raakt verzwakt en de kans is groot dat diepere rimpels verschijnen. De elasticiteit en dichtheid van de huid worden minder en de huid verliest zijn jeugdige uiterlijk.
 • Lagen van de onderhuid
  In deze dieper gelegen lagen worden de cellen die de lipiden opslaan kleiner en minder in aantal.

Lees meer over de huidstructuur of over andere zichtbare tekenen van veroudering en de oorzaken hiervan, zoals rimpelsvolumeverlies of verlies van dichtheid en stralendheid.

Oplossingen

Aanpak van de door leeftijd veroorzaakte droge huid

Een goede dagelijkse huidverzorging bepalen

Gebruik op een droge huid gerichte huidverzorgingsproducten.

Ieder type droge huid heeft behoefte aan zorgvuldige dagelijkse huidverzorging ter verbetering van het uiterlijk en de manier waarop de huid aanvoelt. Een droge huid kan veel gevoeliger reageren op de in veel reinigingsproducten aanwezige zeep en basische producten. Gebruik daarom voor het reinigen een mild product dat geen vocht aan de huid onttrekt. Zoek producten die geen geur- en kleurstoffen bevatten, zoals het Eucerin DermatoCLEAN gamma.

In de verzorgingsfase kan gebruik van huidverzorgingsproducten met de onderstaande actieve bestanddelen helpen. Deze pakken vooral een door leeftijd veroorzaakte droge huid effectief aan:

Actieve bestanddelen

Eucerin Hyaluron-Filler Extra Rijk Dag- of Nachtcrème kan worden gebruikt bij een droge tot zeer droge gezichtshuid.
Eucerin Hyal-Urea Antirimpel Oogcontourcrème verlicht de droge huid rondom de ogen en vermindert zelfs diepe rimpels.

Ureum
Ureum is één van de natuurlijke vochtvasthoudende factoren, NMF's die het lichaam van nature aanmaakt. Dit maakt de stof ideaal voor de behandeling van een droge huid. Ureum is een belangrijk bestanddeel in alle producten van de Eucerin UreaRepair Plus gamma.

Hyaluronzuur
Hyaluronzuur komt ook van nature in de huid voor en heeft een hoog waterbindend vermogen. Het verbetert vernieuwing van de huid en bevordert de verspreiding van voedingsstoffen. De werkzaamheid van hyaluronzuur met betrekking tot zowel een droge huid als rimpels maakt deze stof bijzonder nuttig in de strijd tegen een door leeftijd veroorzaakte droge huid.

Deze twee actieve bestanddelen vormen samen een uiterst effectieve oplossing voor een door leeftijd veroorzaakte droge huid. Samen komen zij voor in de producten van de Eucerin Hyaluron-Filler Extra Rijk gamma.

Ceramide-3
Deze stof biedt natuurlijke ondersteuning aan de vernieuwing van de huidbarrière en vermindert het tekort aan lipiden. Ceramide-3 is een bestanddeel in de Eucerin Hyaluron-Filler Extra Rijk Nachtcrème.

Bevorderende factoren vermijden

Gebruik van zonnebrandmiddelen met een hoge bescherming tegen UV-straling, zoals Eucerin Sun Crème SPF 30/50+, wordt aanbevolen.
Voeding rijk aan antioxidanten, zoals fruit en groenten, helpen het lichaam en de huid vitaal en gezond te houden.

Net als bij een droge en zeer droge gezichtshuid is het belangrijk om alle factoren die de huid verder uitdrogen te vermijden. Ook sommige leefgewoonten kunnen helpen bij het vertragen van het ontstaan van een door leeftijd veroorzaakte droge huid.

Vermijd extreme klimaatomstandigheden. Zeer hete, koude of droge lucht kan de vochtbalans van de huid verstoren.

Blootstelling aan de zon kan zowel positieve als negatieve effecten hebben. De negatieve effecten van UV-straling door de zon kunnen worden vermeden door gedurende de heetste uren van de dag losse beschermende lagen kleding te dragen. Bouw gebruik van geschikte producten met een beschermingsfactor in deze holistische benadering in. Lees meer over hoe de zon uw huid aantast.

Vermijd invloed van chemische stoffen, zoals te agressieve reinigingsproducten of het gezicht met te heet water wassen, omdat zij de huid verder kunnen uitdrogen. Dit gebeurt als de natuurlijke vochtvasthoudende factoren, NMF's van de huid worden verwijderd en de huid kwetsbaar en vatbaar wordt voor vochtverlies.

Voeding kan helpen het proces te vertragen. Voeding rijk aan antioxidanten kan het effect van oxidatieve stress tot het minimum beperken.

Opgelet

Vraag professioneel advies aan een dermatoloog als u twijfelt over uw huidconditie.


Gerelateerde artikelen

Om de routine volledig te maken

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek