Voelt jouw huid droog en jeukerig aan? Dan heb jij misschien wel een huid met neiging tot eczeem. Ontdek in deze blog wat eczeem is, hoe je een huid met neiging tot eczeem kan herkennen maar ook hoe je je huid kan verzorgen en tekenen van de huid zoals droogheid en een jeukerig gevoel kan verzachten.
Wat is eczeem?
Blaasjes, roodheid, schilfers, korstvorming… De term “eczeem” omvat verschillende ontstekingsreacties van de huid maar uit zich meestal in een rode, geïrriteerde en jeukende huid. Een huid met neiging tot eczeem kan op elke leeftijd optreden – al hebben kleintjes vaker neiging tot atopisch eczeem.
De tekenen van een huid met neiging tot eczeem
Zo kan je een huid met neiging tot eczeem herkennen:
- een licht tot intens jeukerig gevoel
- roodheid
- blaasjes
- korstvorming
- schilfering
- een ruwere huid
Herken jij enkele van deze typische tekenen van eczeem? Een huid met neiging tot eczeem kan van chronische of acute aard zijn – bijvoorbeeld bij contacteczeem of allergisch eczeem. Zowel bij acuut als chronisch eczeem zijn de symptomen grotendeels dezelfde. Een aangepaste verzorging met zachte, effectieve producten is in beide gevallen essentieel.
De oorzaken van een huid met neiging tot eczeem
Heb je bovenstaande symptomen herkend, dan vraag je je waarschijnlijk af wat de mogelijke oorzaken en triggers zijn van een huid met neiging tot eczema. Verschillende oorzaken zijn mogelijk, zoals:
- Erfelijke aanleg: als één of beide ouders een huid met neiging tot eczeem hebben, loopt hun kind ook meer risico.
- Overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in cosmetica, zoals parfum. Omgevingsfactoren: de zon, temperatuurschommelingen en milieuverontreiniging kunnen triggers zijn.
- Een droge huid: een droge huid is inderdaad gevoeliger voor eczeem.
- Allergieën: zowel hooikoorts en astma als een zonne- of voedselallergie kunnen een ontstekingsreactie bij de huid triggeren.
- Stress: wanneer je last hebt van stress, maakt je lichaam cortisol aan. Sta je langdurig onder stress? Dan maakt je lichaam te veel van dit hormoon aan en raakt het op.
- Resultaat: je immuunsysteem is vatbaarder voor ontstekingen, en dat kan gemakkelijker leiden tot een huid met neiging tot eczeem.
Soorten eczeem
Nu weet je wat eczeem is, hoe je de huid met neiging tot eczeem herkent en wat deze huidaandoening kan triggeren. Maar wist je ook dat er verschillende soorten eczeem bestaan? Dit zijn de meest voorkomende:
- Atopische dermatitis
Atopische dermatitis - ook bekend als atopisch eczeem - is een chronische, maar niet besmettelijke huidaandoening die vooral kinderen maar ook volwassenen treft. De huid met neiging tot atopisch eczeem kan zowel in het gezicht als op het lichaam voorkomen. De kenmerkende symptomen? Een droge, schilferige, sterk geïrriteerde en jeukende huid. - Seborroïsch eczeem
Seborroïsch eczeem of seborroïsche dermatitis is een veel voorkomende, chronische huiduitslag die vooral voorkomt op het hoofd, de wenkbrauwen en rond de neus. Heeft je huid neiging tot seborroïsch eczeem dan zal je geelachtige schilfers en roodheid opmerken op de hoofdhuid of in het gezicht. In veel gevallen is dit type eczeem ook de onderliggende oorzaak van roos. - Contacteczeem
Contactdermatitis kan van allergische aard zijn maar ook het gevolg van blootstelling aan een irriterende stof. Deze afweerreactie van de huid komt meestal voor op de armen en handen, omdat deze lichaamsdelen het vaakst in contact komen met mogelijk irriterende stoffen. - Dyshidrotisch eczeem
Blaasjeseczeem treft vaak mensen die al last hebben van andere soorten eczeem. Het uit zich in kleine, intens jeukende blaasjes op de handpalmen, voetzolen, vingers en tenen. - Nummulair eczeem
Nummulair eczeem, ook wel nummulaire dermatitis genoemd, is een veelvoorkomende en chronische variant van eczeem. Heeft je huid neiging tot nummulair eczeem? Dan zal je op je armen, benen, handen of romp afgeronde, jeukende plekken opmerken. - Stasis-dermatitis
Stasis-dermatitis, ook wel veneus eczeem of spatadereczeem genoemd, komt voor bij mensen met een slechte doorbloeding van de onderbenen, en dus vaker bij oudere mensen. Heb je spatadereczeem, dan zal je rode, iets schilferende plekken rond de enkels en op de onderbenen opmerken.
Deze informatie over soorten eczeem wordt uitsluitend ter informatie gegeven. Om te weten te komen welk soort eczeem of welke aandoening je hebt, kan je het best een arts of dermatoloog raadplegen. Probeer niet om zelf een diagnose te stellen!
Is eczeem besmettelijk?
We zullen je meteen geruststellen: nee, eczema is niet besmettelijk. Een huid met neiging tot eczeem wordt immers niet veroorzaakt door een virus of een bacterie. De geïrriteerde huid is een gevolg van een overgevoelige reactie van je eigen lichaam of van een allergie. Vaak schamen mensen met een huid met neiging tot eczeem zich voor die rode, jeukerige plekken. Heel begrijpelijk, al is dit nergens voor nodig. Daarom is een aangepaste verzorging met zachte, effectieve producten essentieel om letterlijk en figuurlijk goed in je vel te zitten.
Wat kan helpen de huid met neiging tot eczeem te verzachten?
Heb je een huid met neiging tot eczeem, dan wil je natuurlijk graag weten hoe je de symptomen ervan kan verminderen en verzachten. Hoe je jouw huid het best verzorgt zal afhangen van verschillende factoren, zoals de onderliggende oorzaak, het type eczeem en de frequentie van de flare-ups. Het is natuurlijk raadzaam om een arts of dermatoloog om advies te vragen om de precieze oorzaak van je aandoening te weten te komen, zodat hij/zij je kan adviseren over de te nemen voorzorgsmaatregelen en mogelijke behandelingen.
Hier volgen nog enkele tips om je te helpen de inactieve fases zoveel mogelijk te verlengen en de tekenen van een huid met neiging tot eczeem zoals droogheid of een jeukerig gevoel te verlichten:
- Probeer triggers te vermijden
Een gouden tip is om jezelf en je lichaam goed te leren kennen. Zo zal je te weten komen wat de flare-ups triggert en hoe je die triggers zoveel mogelijk kunnen vermijden. Reageert je huid op bepaalde (chemische) stoffen, zoals parfum of nikkel? Krijg je een flare-up als je bepaalde dingen eet? Of lijkt je huid zeer gevoelig voor stress? Je lichaam zo goed mogelijk leren kennen is de eerste stap. - Zorg voor een gezonde leefstijl
Een gezonde leefstijl is goed voor je gezondheid en dus voor je huid. Probeer voldoende water te drinken om je huid van binnenuit te hydrateren. Kook zo vaak mogelijk met verse ingrediënten en verwerk veel vezels (groenten, fruit, volkorengranen) en gezonde vetten (vis, noten, zaden) in je eetpatroon. Ook vitamines en mineralen, zoals zink, vitamine B, vitamine A en vitamine D zijn belangrijk voor de huid. En vermijd natuurlijk alle voedingsstoffen die je eczeem in de hand werken. - Vermijd krabben
We weten hoe moeilijk het kan zijn maar probeer de verleiding om te krabben te weerstaan. Krabben zal de jeuk op het moment zelf verlichten, maar maakt de symptomen alleen maar ernstiger, en dus de drang om te krabben nog groter. Jeukerig gevoel? Zoek afleiding of gebruik een cold pack om verlichting te brengen. Ook onze AtopiControl Intensief Kalmerende Crème kan helpen: deze kalmerende crème mag je zo vaak als nodig aanbrengen tijdens een flare-up. - Kies voor de juiste verzorging
Geef de voorkeur aan voedende producten met actieve ingrediënten die de vochtbalans van de huid helpen reguleren en de huid kalmeren, en die geen mogelijk irriterende stoffen (zoals parfum) bevatten. Onze AtopiControl Balsem is geschikt voor de huid met neiging tot irritatiegevoel en een jeukerig gevoel omdat deze lichte maar voedende olie-in-water-balsem kalmerende Licochalcone A, Ceramiden en Sheaboter bevat, om de huidbarrière te versterken en een droog en jeukerig gevoel te verminderen. Deze kan je dagelijks aanbrengen op een zeer droge huid met neiging tot eczeem.
Ook de extreem droge en geïrriteerde huid met neiging tot atopisch eczeem kan rekenen op de expertise van Eucerin: de meeste producten in ons AtopiControl-gamma bevatten een uniek complex van de actieve ingrediënten Licochalcone A, dat de huid verzacht, en ceramiden, die de barrièrefunctie van de huid versterken. We ontwikkelden producten voor je dagelijkse routine, zoals een bad- en doucheolie, een verzachtende lotion, een gezichtscrème of een handcrème. Bij dagelijks gebruik helpen deze producten een droog, jeukerig gevoel en roodheid effectief te verminderen.