Wetenschappelijke achtergrond – Van Eucerin DermoDENSIFYER

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Als we ouder worden, verandert de structuur van onze huid. Een van die veranderingen is verlies van dichtheid. Verlies van dichtheid komt vaak voor bij vrouwen na de menopauze en leidt tot een dunnere, zwakkere, kwetsbare huid. Naarmate de huid zijn vorm verliest, worden rimpels dieper en kan de huid er dof en bleek uitzien.

Chemische peelings worden veel gebruikt om verlies van dichtheid te behandelen. Hoewel dit goede resultaten oplevert, kan de procedure agressief zijn voor de tere rijpere huid, zijn er vaak bijwerkingen en heeft de patiënt tijd nodig om te herstellen.

Van de Eucerin DermoDENSIFYER - producten is klinisch bewezen dat deze de rijpere huid ondersteunen en verstevigen en het verlies van dichtheid beperken.

De achtergrond van de huidverdichtende producten van Eucerin

De verbinding tussen de bovenste en middelste lagen van onze huid (de opperhuid en de lederhuid) bestaat uit papillen. Papillen voorzien de bovenste huidlagen van belangrijke voedingsstoffen en zuurstof. Naarmate we ouder worden, worden deze papillen kleiner en nemen in aantal af en de verbinding wordt vlakker. Dit leidt tot een verlies van huiddichtheid.

Het Beiersdorf-hoofdkantoor zit in Hamburg, Duitsland.
Het onderzoeks - en ontwikkelingsteam van Eucerin heeft een grote expertise – 125 jaar ervaring.

Eucerin wilde een doeltreffende productlijn creëren om dit verlies van dichtheid aan te pakken. Eucerin-huidverzorgingsdeskundigen maakten daarom gebruik van de 125 jaar van expertise op het gebied van huidverzorging en onderzoek en gingen op zoek naar actieve ingrediënten die de huidvernieuwing ondersteunen en die dagelijks en in combinatie met andere actieve stoffen konden worden gebruikt. Geïnspireerd door chemische peelings, maar rekening houdend met de kwetsbaarheid van de rijpere huid, was het streven om een formule die zeer goed wordt verdragen te creëren om de huid te verstevigen en dichter te maken, om de textuur ervan te verbeteren en om deze weer te laten stralen.

Het onderzoeks- en ontwikkelingsteam bij Eucerin begon met arctiin, een natuurlijk actief extract van de vrucht van de klis: “We ontdekten dat dit bij plaatselijk gebruik op de huid een krachtig stimulerend effect had op het natuurlijke vernieuwingsproces,” zegt Andrea Schölermann, MD, klinisch adviseur Eucerin: “Arctiin stimuleerde de wederopbouw van beschadigd bindweefsel en versnelde ook de vernieuwing van volume creërende stoffen die de huid zijn jeugdige uitstraling geven. De voordelen van arctiin waren precies wat we zochten voor verbetering van zowel de huiddichtheid als de verzwakte, vlakkere huidstructuur die in de betreffende levensfase optreedt.”

Jongere huid: Zeer gestructureerd bindweefsel met veel collageen.
Oudere huid: Minder gestructureerd bindweefsel met veel collageen.

Maar alleen arctiin zou niet genoeg zijn om de rijpere huid te verstevigen en te ondersteunen.

“We hadden in het laboratorium enkele veelbelovende resultaten met een bepaald soort peptide, de zogeheten apiaceae-peptide. Deze bleek een verstevigend effect te hebben op de interne huidstructuur die van nature zwakker wordt bij een huid tijdens en na de menopauze,” zegt Dr. Schölermann en voegt eraan toe: “Zeer doeltreffende peptide-componenten zoals deze hebben het vermogen om de bindweefselstructuur van de huid sterk te verbeteren.”

Een formule met zowel apiaceae-peptiden als arctiin leverde in de testfase de indrukwekkendste resultaten op. Deze formule verstevigt de huidstructuur en laat de huid er jeugdiger en stralender uitzien. Dr. Schölermann concludeert:

We kunnen de klok niet terugdraaien, maar we kunnen wel helpen om de jeugdige eigenschappen van de huid van iedere vrouw te behouden.

Indrukwekkende resultaten voor de productformule

Vrijwilligers namen deel aan een reeks onderzoeken om de doeltreffendheid van de Eucerin DermoDENSIFYER-producten te testen.

Bij één onderzoek brachten 31 vrouwen in de leeftijd van 45 tot 65 jaar de nieuwe formule vier weken lang twee maal per dag aan. Toen gebruikte Eucerin laserscanningtechnieken om de impact van de formule op de papillen te meten: “We zagen een opmerkelijke toename in de dichtheid van de papillen als gevolg van verbeterd en dichter huidweefsel,” merkt Schölermann op. Er werd ook gebruik gemaakt van optische coherentietomografie (OCT) om de huid te scannen en deze toonde “een opmerkelijke toename van opperhuiddikte” bij de steekproef.

De grootte van huidcellen in de hoornlaag wordt gemeten.
Bij regelmatig gebruik van DermoDENSIFYER-producten van Eucerin maken vrouwen melding van een sterkere en elastischere huid.

Bij een tweede onderzoek testte Eucerin de impact van de nieuwe formule op de mate van huidvernieuwing. Dit gebeurde door de grootte van huidcellen in de hoornlaag (de buitenste huidlaag) te meten. Dr. Schölermann legt uit: “De conditie van huidcellen in de hoornlaag is een indicator van de huidvernieuwingstijd. Hoe groter de cellen, hoe langer de vernieuwingstijd. Bij elk van deze intervallen merkten we een opmerkelijke afname van celgrootte op, wat duidde op een grotere mate van vernieuwing”.

Bij alle onderzoeken is ook gekeken naar het effect op rimpels met behulp van digitale scans en foto-evaluatietechnieken. Er was sprake van een duidelijk zichtbare vermindering van de diepte van rimpels op het voorhoofd en rond de ogen, neus en mond.

“Met zulke veelbelovende resultaten hebben wij er vertrouwen in dat vrouwen, bij regelmatig gebruik van de DermoDENSIFYER-producten van Eucerin, een sterkere, gezonder uitziende huid krijgen die elastischer en veerkrachtiger is.”

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek