Atopische dermatitis bij baby's en kinderen – Hoe de jonge huid te kalmeren en te verzorgen

Leestijd: 7 min
Ontdek meer

Ongeveer 60% van alle mensen met atopische dermatitis ontwikkelt de ziekte in het eerste levensjaar, en 90% in de eerste vijf jaar. 1
Dit artikel legt uit hoe een jonge atopische huid best wordt verzorgd. We onderzoeken hoe een zachte en regelmatige huidverzorging kan helpen om de jonge huid gehydrateerd te houden, zodat de tijd tussen twee opstoten langer wordt en de opstoten zelf minder erg worden. We bekijken ook hoe je de routine van je baby kunnen aanpassen aan de fase waarin zijn huid zich bevindt. Meer informatie over de symptomen, oorzaken en uitlokkers van de ziekte vind je in Atopische dermatitis bij baby's en kinderen.

Hoe moet ik de atopische huid van mijn baby of kind verzorgen?

Atopische dermatitis (ook atopisch eczeem genoemd) wordt gekenmerkt door twee fasen:

 • De acute fase, wanneer de huid een opstoot heeft en het ergst geïrriteerd is
 • Rustiger periodes tussen de opstoten

Je leest meer over deze twee fasen in Begrijpen van atopische dermatitis en Opstoten herkennen en behandelen.
De noden van de huid van je baby of kind verschillen enigszins in elk van deze fasen en we raden aan hun routine aan te passen aan de fase en de toestand van hun huid. In grote lijnen betekent dit:

 • Dagelijkse verzorging: zacht reinigen en regelmatig afdoend en ruim hydrateren om de huid zacht en soepel te houden en de periode tussen opstoten te verlengen.
 • Acute verzorging: gebruik van ontstekingsremmende zalven en crèmes (alsook bepaalde behandelingen onder medisch toezicht) naast de normale dagelijkse hydratatie om de huid te verzachten en te kalmeren tijdens een opstoot.

Bestaat er een dagelijkse routine die de atopische dermatitis van mijn kind vermindert?

Zachte reiniging

Een zachte reiniging is de eerste stap in de verzorging van de atopische huid van je baby.

Er is geen remedie bekend voor atopische dermatitis. De dagelijkse huidverzorging moet de beschermende barrière van de huid dus ondersteunen om de periode tussen de opstoten te verlengen. Dat kan door de huid te voorzien van het vocht en de lipiden die ze nodig heeft om verdere uitdroging te voorkomen. 

De badtijd is belangrijk om de band tussen baby en ouder te versterken, maar zelfs zuiver water kan vochtverlies2 in de hand werken. Probeer het dus snel te doen en spoor je kind aan om een douche te nemen in plaats van een bad zodra het oud genoeg is. Gebruik bovendien warm in plaats van heet water, want dat veroorzaakt nog meer vochtverlies.

Agressieve reinigingsmiddelen kunnen ook essentiële lipiden weghalen en de delicate beschermende barrière en vochtbalans van jonge huid beschadigen. Vermijd bubbelbaden, alkalische zepen en agressieve oppervlakteactieve stoffen zoals natriumlaurylsulfaat. Kies een mild, zeepvrij reinigingsmiddel zoals Eucerin AtopiControl Bad- en Doucheolie. Dat is ideaal voor het babybadje omdat bewezen is dat het zacht is voor de jonge atopische huid. 

Na het baden kun je de huid beter droogdeppen dan droogwrijven met een schone handdoek.

Regelmatig hydrateren

Het is belangrijk het lichaam van de baby meteen na het reinigen te hydrateren om verdere verdamping van vocht uit de huid te voorkomen. Één keer per dag is echter niet voldoende − een doeltreffende behandeling van atopische huid berust op het regelmatig en continu aanbrengen van hydraterende (of vochtinbrengende) middelen.2 Wij raden aan het lichaam van je kind minstens twee keer per dag te hydrateren (zelfs na een oliebadje). De handen en het gezicht van je kind hebben meestal vaker verzorging nodig.

Regelmatige hydratatie kan helpen uitdroging van de babyhuid te voorkomen

Zoek naar ongeparfumeerde producten die beproefde maar zachte werkzame stoffen bevatten zoals:

- Licochalcone A:  een extract van zoethout dat de huid kalmeert
- Ceramiden: versterken de natuurlijke beschermende barrière van de huid
- Natuurlijke oliën die rijk zijn aan Omega-vetzuren om tere en droge huid te kalmeren, te voeden en te beschermen

Deze ingrediënten vormen de kern van het Eucerin AtopiControl assortiment. Zowel Eucerin AtopiControl Balsem als Eucerin AtopiControl Lotion zijn ideale dagelijkse vochtinbrengers voor baby's en kinderen ouder dan drie maanden. Als je baby jonger is dan drie maanden, vraag je best advies aan je huisarts over welke producten je moet gebruiken.


Eucerin AtopiControl Lotion is een rijke lotion die makkelijk over het hele lichaam van je kind kan worden aangebracht en toch de intense hydratatie biedt die nodig is. Eucerin AtopiControl Cream is perfect geschikt voor specifieke probleemgebieden zoals de elleboogplooien en knieholten. Neem genoeg tijd om de producten met zachte en kalmerende bewegingen in de huid van je baby te masseren. Het is nooit goed om overhaast te werken, want dat kan stresserend zijn voor je baby en de symptomen mogelijk verergeren.

 

Opgelet

 

Zonnebescherming

 

Vermijd blootstelling van je baby aan de zon, vooral tijdens de eerste paar maanden. Vanaf een leeftijd van drie maanden moet je de blootstelling beperken. Vermijd dan de piekuren wanneer de zon het felst schijnt, bescherm de tere huid van je kind met beschermende kleding en gebruik een zeer hoge beschermingsfactor.

Meer over een goede verzorging van jonge huid in de zon kan je lezen in kinderen en de zon.


Farmaceutische producten en behandelingen

Zalven en crèmes zoals corticosteroïden (bv. een 1% hydrocortisonecrème) bieden snel en doeltreffend verlichting, maar worden normaal enkel voor kortstondig gebruik voorgeschreven.

Als de symptomen van je kind ernstig en hardnekkig zijn, kan je huisarts een alternatief aanraden zoals:

 • antihistaminen om de erge jeuk te verminderen
 • wet wrap therapie

Opgelet

Wet wrap therapie

 Lipideverrijkende verbanden helpen essentiële huidlipiden te vervangen en jeuk te verminderen door de huid van je kind af te koelen. Raadpleeg je huisarts voordat je de wet wrap therapie toepast om zeker te zijn dat dit de juiste behandeling is voor jouw kind:

 1. Breng een kalmerende hydraterende crème voor atopische huid aan
 2. Week een buisverband in lauw water, wring het uit en breng het aan op de geïrriteerde huid terwijl het nog vochtig is
 3. Dek het vochtige verband af met een droog verband om het op zijn plaats te houden
 4. Laat de verbanden minstens een uur zitten en liefst vier tot zes uur
 5. Bevochtig het verband opnieuw na drie uur

Aangezien baby's risico lopen op onderkoeling, moet je het verband afwisselen tussen romp, armen en benen.

Huidverzorgingsproducten met kalmerende en verzachtende bestanddelen

Er bestaan tal van werkzame bestanddelen waarvan bewezen is dat ze de huid verzachten en kalmeren tijdens een opstoot:

 • Licochalcone A: een extract van zoethout dat de ontsteking vermindert en de irritatie verzacht
 • Decanediol: een krachtige antioxidant die werkzaam is tegen bacteriën om infectie te voorkomen
 • Menthoxypropanediol: een mentholderivaat dat de huid verkoelt en jeuk vermindert op zintuiglijk niveau zodat je kind minder sterk de neiging heeft om te krabben en verdere huidbeschadiging wordt vermeden. 

Licochalcone A, Decanediol en Menthoxypropanediol zijn bestanddelen van de Eucerin AtopiControl Intensief Kalmerende Crème formule die geschikt is voor gebruik bij baby's en kinderen ouder dan drie maanden. Eucerin AtopiControl Intensief Kalmerende Crème is geen medisch product en is ook niet bedoeld ter vervanging daarvan, maar kan worden gebruikt als een aanvullend verzorgingsproduct naast de medische behandeling om de voordelen van het medische product te ondersteunen. 

Eucerin AtopiControl Intensief Kalmerende Crème helpt om de huid te kalmeren tijdens een opstoot

Breng eerst het geneeskrachtige product van je kind aan en laat het volledig intrekken voordat je Eucerin AtopiControl Intensief Kalmerende Crème aanbrengt. Smeer vervolgens in met Eucerin AtopiControl Lotion.
Klinische en dermatologische studies tonen aan dat Eucerin AtopiControl Intensief Kalmerende Crème gevolgd door Eucerin AtopiControl Lotion de toestand van de huid verbetert, jeuk verlicht, een goede nachtrust bevordert en de algemene levenskwaliteit verbetert.3

Hoe kan ik de huid van mijn baby kalmeren tijdens een opstoot van atopische dermatitis?

Tijdens de acute fase van atopische dermatitis ligt de klemtoon van de huidverzorging op het kalmeren van de huid, het verzachten van irritatie en jeuk en het verlichten van het ongemak voor je kind. Gelukkig zijn er heel wat maatregelen die kunnen helpen:

Wat kan ik nog doen om de symptomen te verlichten?

Naast een zachte en doeltreffende huidverzorging, kan het opsporen en vermijden van mogelijke uitlokkers helpen om de periode tussen de opstoten te verlengen en de opstoten zelf minder erg te maken wanneer ze zich voordoen. Meer informatie over wat je kunt doen, vind je in Atopische dermatitis bij baby's en kinderen.

Bronnen

 1. Overview of Atopic Dermatitis, Avena-Woods C, Am J Manag Care, 2017 June, Vol. 23, No. 8, Supplement S115-123
 2. Handbook of Atopic Eczema. M. Kerscher & S. Williams. Springer 2006
 3. When used alongside Eucerin AtopiControl Lotion. Bron: Beiersdorf research, AtopiControl PiU claim support, May 2017

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek