Wetenschappelijke achtergrond – Van Eucerin AtopiControl

Leestijd: 3 min
Ontdek meer

Dermatologen adviseren vaak medicinale crèmes voor plaatselijk gebruik voor flare-ups van atopische huid en deze bevatten doorgaans corticosteroïden. Corticosteroïden zijn effectieve en snel werkende ingrediënten die de jeuk bij flare-ups verlichten. Het gebruik hiervan moet echter worden beperkt volgens advies van artsen.

Wij van Eucerin wilden uitzoeken of het mogelijk was om een dermo-cosmetisch huidverzorgingsproduct te ontwikkelen waar een licht tot matig atopische huid baat bij zou kunnen hebben. Na enige maanden intensief onderzoek konden we Eucerin AtopiControl introduceren.

ONTDEKKING VAN EEN HUIDVERZORGINGSPRODUCT VOOR FLARE-UPS VAN ATOPISCHE HUID

Cortison verlicht de jeuk. Met het oog op negatieve bijwerkingen wordt langdurig gebruik hiervan niet aangeraden.
Na enige jaren van ontwikkeling slaagde Eucerin erin om AtopiControl te lanceren: een effectieve oplossing voor atopische huid zonder cortison.

"Uit ons onderzoek wisten we dat patiënten en ouders van kinderen met atopische huid op zoek waren naar cosmetische verzorging voor een atopische huid die zowel tijdens flare-ups als tijdens de tussenliggende perioden kon worden gebruikt," aldus Dr. Gitta Neufang, PhD, Hoofd Onderzoek bij Eucerin. "Zij vertelden ons dat corticosteroïden zeer goed hielpen tijdens flare-ups, maar zij wilden extra en aanvullende cosmetische huidverzorging om het uiterlijk van de huid te verbeteren".

"Wij besloten deze uitdaging aan te gaan. Dit was echter niet eenvoudig." 

We hadden een formule nodig met een combinatie van de belangrijkste werkzame stoffen voor de aanpak van de specifieke huidverzorgingsbehoeften van een atopische huid.

De belangrijkste werkzame stoffen in Eucerin AtopiControl

Omega-6-vetzuren verbeteren de barrièrefunctie van de huid

Eucerin gebruikt al meer dan 15 jaar omega-6-vetzuren in zijn verzorgingsproducten voor een droge huid en klinische onderzoeken hebben aangetoond dat formules met een combinatie van teunisbloemolie en druivenpitolie de verstoorde huidbarrière effectief aanvullen en deze beschermen tegen uitdroging. Uitdroging is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van een flare-up bij een atopische huid en omega-oliën werden aangemerkt als mogelijk belangrijke verzorgende ingrediënten voor de nieuwe formule.

Decanediol vermindert kolonisatie van bacteriën.

Het product moest niet alleen de huid hydrateren maar ook een ingrediënt met een antibacteriële werking bevatten. Wetenschappers van Eucerin vonden decanediol dat werkzaam is tegen de staphylococcus aureus, een bacterie die vaak op een atopische huid wordt aangetroffen.

Licochalcone A remt ontstekingen

De volgende prioriteit was het aanpakken van de roodheid van de huid. Wetenschappers richtten zich opnieuw op een ingrediënt dat zijn werking al enige jaren had bewezen in de productlijnen van Eucerin voor een droge en zeer droge huid. Licochalcone A wordt onttrokken aan de wortel van de Chinese zoethoutplant en is een ontstekingsremmer en antioxidant. Als Licochalcone A op een geïrriteerde huid wordt aangebracht, vermindert dit snel de roodheid en verzacht het de huid.

Menthoxypropanediol vermindert de jeuk.

Het laatste puzzelstukje bestond uit het vinden van een ingrediënt dat de behoefte aan krabben van de huid zou tegengaan. Menthoxypropanediol is een derivaat van menthol en heeft dezelfde verkoelende eigenschappen. Dit verkoelende effect vermindert de jeuk.

Met het oog op de gevoeligheid van een atopische huid was het duidelijk belangrijk dat de cosmetische crème geen geurstoffen, kleurstoffen en parabenen bevatte.

Eucerin AtopiControl Acute Care Cream is klinisch en dermatologisch getest.
Klinische en dermatologische tests hebben aangetoond dat de AtopiControl-lijn van Eucerin effectief is voor kinderen en veilig is voor gebruik bij baby's.

"Het ontwikkelen van onze AtopiControl Acute Care Cream kostte veel inspanning en tijd," aldus Dr. Neufang. "We kunnen echter met genoegen melden dat klinisch is bewezen dat de huidverzorgende eigenschappen het uiterlijk van de huid tijdens flare-ups verbetert.

Een klinisch onderzoek laat een cosmetisch effect van de huidverzorgende eigenschappen van AtopiControl Acute Care Cream zien dat kan worden vergeleken met het effect van een 1% hydrocortisoncrème op een atopische huid."

Dr. Neufang haast zich erop te wijzen dat AtopiControl Acute Care Cream geen farmaceutisch product is en niet als vervanging hiervoor kan dienen.

Het goede nieuws voor ouders is dat klinisch en dermatologisch is aangetoond dat AtopiControl Acute Care Crème van Eucerin effectief is voor kinderen en veilig is voor gebruik bij baby's vanaf 3 maanden. 

Lees meer over atopische huid in het gezicht. Lees meer over atopische huid op het lichaam.

Gebruik in geval van atopische huid in het gezicht dagelijks vochtinbrengende producten voor uw gezicht.

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek