Bij elke ademhaling ondersteunt ons lichaam ons op manieren waar we niet vaak bij stilstaan. Wist je bijvoorbeeld dat talgklieren, die over het algemeen een slechte naam hebben, in de eerste plaats dienen om je huid zacht, soepel en comfortabel te houden? Maar het is pas wanneer ze verstoppen, dat talgklieren onze aandacht trekken omdat ze dan niet meer werken zoals ze moeten. In deze blog, vertellen we je graag alles over talgklieren en hoe je een verstopte talgklier kan verwijderen!
Wat is de functie van een talgklier?
Talgklieren zijn kleine kliertjes die een cruciale rol spelen bij een gezonde huid. Zo is de belangrijkste functie van een talgklier om een olieachtige substantie te produceren die talg wordt genoemd.
- Talg helpt de huid te hydrateren door een beschermende laag te vormen die de huid gehydrateerd houdt en uitdroging voorkomt.
- Omdat talg vet is, heeft het ook een beschermende barrièrefunctie tegen vervuilende stoffen, bacteriën en schadelijke micro-organismen.
- Talg helpt ook bij het reguleren van de lichaamstemperatuur door een dun laagje op de huid te vormen dat als isolatie kan dienen.
Talg is dus essentieel voor de gezondheid van de huid. Enkel wanneer de talgkliertjes niet functioneren zoals ze moeten, ontstaan er huidproblemen. Zo kan een overmatige talgproductie leiden tot verstopte talgklieren, en kan er een puistje of mee-eter ontstaan. Terwijl onvoldoende talgproductie kan resulteren in een droge, schilferige huid. Een aangepaste huidverzorgingsroutine kan helpen om de talgproductie onder controle en de huid in topvorm te houden.
Wat zijn verstopte talgklieren?
Nu je weet wat een talgklier is en wat zijn functie is, leggen we je graag uit wat een verstopte talgklier is. Een verstopte talgklier voelt vaak aan als een klein, rond bultje onder de huid dat meestal langzaam groeit. Hoewel verstopte talgklieren over het algemeen onschadelijk zijn, kunnen ze ontstoken of geïnfecteerd raken en pijn en ongemak veroorzaken.
Oorzaken en tekenen verstopte talgklier
Talgklieren zijn dus kleine kliertjes die talg afscheiden. Wanneer dat niet goed gaat, kan je te maken krijgen met een verstopte talgklier. Wat is de oorzaak van zo’n verstopte talgklier? Dit gebeurt wanneer de uitgang van de talgklier geblokkeerd wordt, bijvoorbeeld door een teveel aan huidschilfers. Wanneer de talg zich onderhuids opstapelt omdat de uitgang van de klier geblokkeerd is door die ‘dode’ huidcellen, ontstaat er een ontsteking in de vorm van een puistje of mee-eter. Het is dus van essentieel belang om je huid goed te reinigen om overtollig talg te verwijderen en af en toe te scrubben om je poriën vrij te maken. Onze tip? Kies voor een reiniger met een exfoliërend AHA/BHA/PHA-zuurcomplex om dode huidcellen te helpen verwijderen en een scrub met melkzuur die de textuur van de huid fijner maakt.
Hoe verwijder je zelf een verstopte talgklier?
Overweeg je om zelf een verstopte talgklier uit te knijpen? Dat kunnen we begrijpen – verstopte talgklieren zijn echt vervelend – maar doe het vooral niet! Door een verstopte talgklier zelf proberen te verwijderen, kan je het talg namelijk verder onder je huid duwen. Met een vervelende ontsteking als resultaat. Bovendien kan een verstopte talgklier vanzelf weggaan. Het enige wat jij hoeft te doen, is eventueel je huidverzorgingsroutine wat aanpassen. Kies, zoals we hierboven al aanraden, producten die je poriën vrijmaken en dode huidcellen verwijderen. Zo zal je de verstopping in de eerste plaats oplossen en dan voorkomen. Met een egale, gladde en gezonde huid als resultaat. Heb je geen puistje maar een echte talgkliercyste? Probeer die talgkliercyste niet zelf te verwijderen maar ga langs bij je huisarts of dermatoloog. Hij kan de talgkliercyste verwijderen op een hygiënische manier.
Behandeling van verstopte talgklieren
Wil jij verstopte talgklieren liefst voorkomen? Dat is het beste wat je kan doen! Dit zijn onze tips om goed voor je acnegevoelige huid te zorgen:
- Reinig je huid met een milde, niet-comedogene reiniger om vuil, talg en bacteriën te verwijderen. Besteed extra aandacht aan gebieden die gevoelig zijn voor cysten.
- Kies huidverzorgingsproducten die niet-comedogeen zijn, wat betekent dat ze minder snel poriën verstoppen en bijdragen aan de vorming van cysten.
- Drink dagelijks voldoende water om de hydratatie van de huid op peil te houden. En zorg voor een weekmenu dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen en magere proteïnen om de gezondheid van je huid te ondersteunen.
- Oefen stressbeheersingstechnieken zoals meditatie, yoga of diepe ademhalingsoefeningen. Chronische stress kan een negatieve impact hebben op je huid.
- Bescherm je huid dagelijks tegen de zon. Schadelijke UV-stralen kunnen de gezondheid van de huid aantasten.
Nu ken je ons geheime wapen om goed voor de acnegevoelige huid te zorgen en die vervelende verstopte talgklieren aan te pakken: een consistente huidverzorgingsroutine met aangepaste producten en een holistische benadering! Heb je hardnekkige huidproblemen? Aarzel dan nooit om een dermatoloog te raadplegen. Jouw huid is uniek, maar met de juiste verzorging kan een gezonde, stralende huid werkelijkheid worden.