Oorzaken en triggers van acne - Waarom vormen mee-eters en puistjes zich en hoe kan ik dat voorkomen?

Als je de mogelijke triggers beter begrijpt, kun je de symptomen verlichten en de conditie van je huid verbeteren.

Er zijn veel verschillende manieren om puistjes en onzuiverheden te voorkomen en je huid te verzorgen. Medicatie tegen acne is een mogelijkheid, maar er zijn ook niet-medische remedies en dingen die je kunt vermijden, als je acne onder controle wilt houden. Dit artikel bekijkt de externe factoren die acne kunnen veroorzaken of verergeren, en geeft tips om je te helpen om de impact te verminderen en goed voor je huid te zorgen.

Wil je meer weten over de interne processen die oorzaak zijn van mee-eters en puistjes, en hoe ze tot acne leiden? Lees dan de artikels De ontwikkeling van acne en Acne en hormonen.

Voeding

Onderzoek naar het effect van voeding op acne is omstreden en niet doorslaggevend, maar de meeste wetenschappers zijn het erover eens dat een hoge Glycemische Index (GI) en zuivelproducten het probleem kunnen verergeren. Er heerst heel wat discussie over de mogelijke invloed van andere voedingsmiddelen.

Lees meer over het debat rond voeding en waarom van sommige voedingsmiddelen wordt gedacht dat ze acne veroorzaken in het artikel Acne en voeding: achtergrond

Do sugar and dairy worsen acne?
Zuivel en zoetigheden kunnen acne verergeren

Roken

Uit onderzoek blijkt dat roken acne verergert doordat het oxidatieve stress veroorzaakt op de huid en de samenstelling van talg verandert. 

Uit een studie bij 1000 vrouwen bleek ook dat aanzienlijk meer rokers (ong. 40%) dan niet-rokers (ong. 10%) last hadden van acne. *1  

*1 - Capitanio et al from British Journal of Dermatology 2007 157, pp1040–1085

Acne and smoking
Roken schaadt zowel je longen als je huid

Medicatie

Van medicijnen zoals antidepressiva, anti-epileptica en steroïden is geweten dat ze acne stimuleren. Langdurig gebruik van antibiotica kan ook de darmflora beschadigen en nefaste gevolgen hebben voor de huid. 

Ook overmatig gebruik van androgenen kan bijdragen tot de ontwikkeling van acne: de zeldzame aandoening acne fulminans is een neveneffect van het gebruik en misbruik van anabole steroïden door bodybuilders.

Can medication cause pimples on the face?
Bepaalde medicatie kan mee-eters en puistjes veroorzaken

Verkeerde huidverzorging

Regelmatig en grondig reinigen is belangrijk voor een gave huid. Als je echter agressieve reinigers op basis van zeep gebruikt, of water dat te heet is, kan dat het natuurlijke evenwicht van de huid verstoren en de symptomen verergeren. 

Sommige huidverzorgings- en make-upproducten zijn ook vet of comedogeen, waardoor ze de poriën verstoppen en acne veroorzaken.

Acne and make-up
Kies voor niet-comedogene make-up, die geen acne veroorzaakt

Stress

Sommige onderzoekers geloven dat ons lichaam door stress meer insuline produceert, een hormoon dat in de pancreas wordt aangemaakt en het voor onze cellen mogelijk maakt om suiker uit koolhydraten te gebruiken en op te slaan. Insuline stimuleert androgenen (mannelijke hormonen) die op hun beurt de oorzaak zijn van seborroe (overmatige talgproductie) en hyperkeratose (overproductie van cellen, wat leidt tot geblokkeerde talgkliertjes). Beiden zijn belangrijk bij het ontstaan van puistjes en onzuiverheden. Lees er meer over in de artikels over Acne en hormonen en De ontwikkeling van acne.

De tijd die een wonde nodig heeft om te genezen, neemt aanzienlijk toe als iemand onder stress staat. *2

 
Vooral langdurige angst en ongerustheid doen de huid geen goed en kunnen acne laten gedijen. Leven met acne kan moeilijk zijn en kan een aanzienlijke invloed hebben op het zelfvertrouwen. Minder zelfvertrouwen betekent meer stress, wat de huidproblemen weer verergert.

 

Blemishes worsened by stress
Leven met acne kan stresserend zijn, en stress is allesbehalve goed voor een gezonde huid

Wrijving

Aanhoudende druk en wrijving op de huid kan acne verergeren. Acne Mechanica wordt veroorzaakt doordat strakke kledij of een bandje (bijvoorbeeld de bandjes van beha’s en badpakken of de kinriem van een helm) zweet tegen de huid houdt. Dat zweet veroorzaakt irritatie en een verhoogde talgproductie, waardoor onzuiverheden ontstaan. Huidirritatie kan ook jeuk veroorzaken. Als je veel krabt of de huid blijft aanraken, help je bacteriën - en dus acne - verspreiden.

De zon

De meningen verschillen sterk over het effect van de zon op acne. Sommige mensen met acne vinden dat hun huid beter wordt met wat zon, maar de meeste specialisten zijn het erover eens dat uv-stralen acne verergeren. Ontdek waarom in het artikel Acne en zonbescherming.

Peelingproducten en bepaalde soorten acnemedicatie maken de huid gevoeliger voor licht, en overmatige blootstelling aan de zon kan het risico op pigmentatieproblemen en littekens vergroten. Ontdek er alles over in de artikels over Acne en hyperpigmentatie en Acne en littekens.

*2 - Marucha PT, Kiecolt- Glaser JK, Favagehi M. Mucosal wound healing is impaired by examination stress. Psychosom. Med. 1998;60:362-5

Sunshine and acne
UV-straling kan acne verergeren en pigmentatieproblemen veroorzaken

Wat zijn de oorzaken/triggers van acne en wat maakt het erger?

Acne kan helaas niet ‘genezen’ worden, maar als je begrijpt welke triggers puistjes kunnen veroorzaken of verergeren, kun je de symptomen helpen verlichten en de conditie van je huid verbeteren. Dit zijn enkele van de belangrijkste oorzaken:

Wat kan ik doen om acne te voorkomen?

Onze huid is even uniek als wij. Wat voor de ene werkt, werkt dus niet noodzakelijk voor iedereen. Maar hier zijn enkele stappen die je op weg kunnen helpen naar een betere huidconditie:

Voeding
Voedingswetenschappers - en ons gezond verstand - vertellen ons dat een goede, evenwichtige voeding de sleutel is tot een gezond lichaam, en dus ook een gezonde huid. Probeer dus gevarieerd te eten en hou een persoonlijk dagboek bij (wat sommige dermatologen een ‘huiddagboek’ noemen) van dingen die je eet en waarvan je denkt dat je er misschien puistjes en acne van krijgt. 

Als dat niet helpt, kun je ook een ‘eliminatiedieet’ proberen. Dat betekent dat je de mogelijke boosdoeners tijdelijk van het menu schrapt, zoals zuivelproducten, suiker, of voeding met een hoge glycemische index . Lees voor meer informatie het artikel Wat moet ik eten om mijn huid te helpen verbeteren?

Roken
Stop met roken. Als dat niet lukt, probeer dan in elk geval minder te roken.

Medicatie
Reedpleeg je dokter als je denkt dat de medicatie die je neemt je acne erger maakt. Wellicht is er een alternatief.

Huidverzorging
Reinig je huid ‘s ochtends en ‘s avonds, en verwijder steeds alle make-up voor je naar bed gaat.

Kies reinigingsmiddelen, crèmes en producten die speciaal zijn samengesteld voor een huid die gevoelig is voor acne. Gebruik alleen producten waarvan bewezen is dat ze niet-comedogeen zijn (m.a.w. die geen acne veroorzaken). Als je een medische behandeling ondergaat voor acne, zorg er dan voor dat je producten gebruikt die compatibel zijn met de behandeling. 

Van de producten van Eucerin DermoPure bewezen dat ze onzuiverheden verminderen, irritatie verlichten en nieuwe puistjes en onzuiverheden voorkomen. Het gamma bevat ook producten die samen met medische acnebehandelingen gebruikt kunnen worden. Ontdek er meer over in het artikel De ideale huidverzorging en producten voor onzuivere huid.

Stress
Probeer te ontspannen. Lichaamsbeweging helpt je om je lichaam in vorm te houden, en bovendien geeft het je een gevoel van controle.

Wrijving
Acne door wrijving (acne mechanica) kan het beste voorkomen worden door a) zo snel mogelijk na het sporten een douche te nemen en b) indien mogelijk katoen te dragen in plaats van lycra. Probeer ook niet met je handen aan je gezicht te komen en maak je mobiele telefoon, kussenslopen en handdoeken regelmatig proper om bacteriën te bestrijden. 

Zon
Geniet van de zon, maar met mate. Vermijd de piekuren en bescherm je huid met een passend product, zoals Eucerin Sun Oil Control Gel-Crème SPF30 of SPF50+.

Pas als je wekenlang bepaalde dingen probeert, kan je te weten komen welke factoren een bijzondere invloed hebben op je huid en wat je dus kunt doen om je huid te verbeteren. Als de symptomen echter aanhouden en je er last van hebt, zijn er ook heel wat medische opties die je kunnen helpen. Vraag je arts om advies over de beste behandelingsmogelijkheden voor je huid.  

Gerelateerde artikelen

Zin in meer tips voor de huid en expert advies van Eucerin?

Word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

  • Tester worden
  • Bonuspunten verzamelen
  • Profiteer van voordelen