Huid met jeukerig gevoel

Leestijd: 6 min
Ontdek meer

Wat is jeuk en hoe ontstaat het?

Jeuk is een prikkelend gevoel waardoor we willen krabben.. Dat gevoel is over het algemeen plaatselijk (d.w.z. op een bepaald deel van het lichaam zoals onze kuiten), maar kan ook algemeen zijn (d.w.z. jeuk over het hele lichaam).

Wanneer iets onze huid irriteert, verstoort dat de beschermende huidbarrière. Onze huidcellen zetten histamine vrij en de receptoren in onze huid zenden een boodschap naar onze hersenen die ons stimuleert om te krabben.
Veel krabben kan de jeuk nog verergeren

Als de huid droog is, beschikt de beschermende barrière niet over het vocht en de vetten die ze nodig heeft om goed te kunnen werken en is ze vatbaarder voor irriterende stoffen van buitenaf, wat kan leiden tot jeuk.

Krabben is een natuurlijke reactie, en kan tijdelijk verlichting geven, maar vaak krabben kan de jeuk nog verergeren. Krabben kan de huid beschadigen, waardoor ze dikker wordt en nog meer jeukboodschappen naar de hersenen stuurt - en de vicieuze jeukcirkel begint.

Overmatig krabben kan de huid ook beschadigen en als de huid beschadigd is, is ze minder goed in staat om als een effectieve barrière te werken, waardoor de barrière en uw hele lichaam vatbaarder wordt voor infecties. Met dit in gedachten is het belangrijk om een jeukende huid serieus te nemen en ze al in een vroeg stadium te verzorgen.

Waardoor wordt een jeukende huid veroorzaakt?

Jeuk kan worden uitgelokt door uiteenlopende prikkels: chemische, fysieke en psychologische.
Droge huid jeukt vaak en er zijn een aantal factoren, zowel inwendige als uitwendige, die een droge huid en daardoor jeuk kunnen veroorzaken:

Een droge huid jeukt vaak
Centrale verwarming droogt de huid uit en kan leiden tot jeuk.

Inwendige factoren

Uitwendige factoren

 • Klimaat en milieu: droog weer, centrale verwarming en airconditioning kunnen allemaal droogheid verergeren
 • Zonnebrand
 • Bepaalde geneesmiddelen
 • Te vaak wassen met te heet water
 • Agressieve schoonmaakmiddelen en wasmiddelen
 • Voeding
 • Stress

Wat triggert een droge huid nog meer?

Er zijn natuurlijk verscheidene factoren die jeuk kunnen veroorzaken en die niets te maken hebben met droogheid of een huidziekte, maar die de beschermende barrière van de huid ook aantasten. Dit zijn onder andere:

Scheren kan de huid irriteren en jeuk veroorzaken.

 

 • Allergische reacties
 • Insectenbeten en -steken
 • Giftige planten (zoals gifsumak)
 • Scheren

 

In sommige gevallen kan regelmatige jeuk een symptoom van ernstigere aandoeningen zijn, zoals kanker (met name lymfoom en leukemie). Als u regelmatig last heeft van jeuk en ongemak, is het belangrijk om zo snel mogelijk uw arts te raadplegen voor een professionele diagnose.

 

Hoe moet ik een huid met jeukerig gevoel verzorgen?

Milde reiniging voor de droge huid met een jeukerig gevoel: Eucerin UreaRepair PLUS 5% Urea Waslotion
Intensief hydraterend product voor de zeer droge huid met een jeukerig gevoel: Eucerin UreaRepair PLUS 10% Lotion
Beschermt de huid met neiging tot atopische dermatitis tegen een jeukerig gevoel: Eucerin AtopiControl Bad- en Doucheolie
Verzacht jeukerig gevoel van de huid met neiging tot atopische dermatitis: Eucerin AtopiControl Lotion

Een huid met een jeukerig gevoel heeft baat bij een regelmatige en consequente huidverzorging met producten die speciaal zijn samengesteld om de oorzaken van jeuk aan te pakken en om onmiddellijke en langdurige verlichting van de huidtekenen te geven.
De Eucerin UreaRepair PLUS Gamma is speciaal geformuleerd voor de droge huid met een jeukerig gevoel. Het bevat:

Van de hydraterende verzorgingsproducten uit het gamma is klinisch en dermatologisch bewezen dat ze onmiddellijke verzachting geven van droogheid en een jeukerig gevoel en 48 uur2 bescherming tegen de tekenen van een droge huid.
Met name de volgende producten zijn effectief voor verzachting van een droge huid met een jeukerig gevoel op uw lichaam: Alle producten in het gamma zijn geschikt voor gebruik op een droge huid met jeukerig gevoel over het hele lichaam, maar mag niet worden gebruikt op open wonden of een huid met atopische dermatitis.

Voor een huid met neiging tot atopische dermatitis adviseren we het Eucerin AtopiControl gamma, dat de huid met neiging tot atopie en met een jeukerig gevoel verzacht, ook tijdens flare-ups. Het bevat:
 • Licochalcone A (zoethoutwortelextract): een krachtig ingrediënt tegen roodheid dat de huid met jeukerig gevoel verzacht
 • Omega-6-oliën: met vetzuren, natuurlijke oliën zoals Teunisbloemolie en Druivenpitolie om de beschermende barrière van de huid te helpen stabiliseren en vochtverlies te verminderen.
 • Menthoxypropanediol, het actieve ingrediënt in Eucerin AtopiControl Intensief Kalmerende Crème: een derivaat van menthol. Het vermindert jeukerig gevoel in de huid door de verkoelende receptor in de uiteinden van zenuwvezels te activeren.
De meeste producten uit het gamma zijn geschikt voor gebruik bij baby's (ouder dan 4 weken) en kinderen. Voor pasgeborenen is er AtopiControl Balsem en Bad- en Doucheolie. De volgende producten zijn bijzonder effectief voor het verzachten van de huid met neiging tot atopie van het hele lichaam:
 • Eucerin AtopiControl Bad- en Doucheolie: reinigt op milde wijze en verzacht een jeukerig gevoel
 • Eucerin AtopiControl Lotion: hydrateert en verzacht de huid met neiging tot atopie en met een jeukerig gevoel.
1. Met uitzondering van de Gezichtscrème en Waslotion 2. Klinische studie en zelfevaluatie, 31 tot 33 deelnemers, afhankelijk van het product. Niet van toepassing op de reinigingsproducten (5% Urea Waslotion en Urea Doucheschuim)

Wat kan ik doen om een huid met een jeukerig gevoel te verminderen of te voorkomen?

Drink veel water om te voorkomen dat de huid uitdroogt
Een bevochtiger kan helpen droge lucht te voorkomen en een jeukerig gevoel verzachten

Plaatselijke behandelingen, anti jeuk crèmes en zalven of andere speciaal geformuleerde huidverzorgingsproducten kunnen helpen, maar er zijn ook nog andere dingen die u kunt doen - en laten - om een een jeukerig gevoel van de huid te verminderen en in sommige gevallen zelfs te voorkomen.

Het eerste kan logisch klinken, maar is zeer belangrijk - niet krabben! Krabben maakt de jeuk alleen maar erger en werkt averechts. Overmatig krabben kan de huid beschadigen en kleine wondjes veroorzaken die geïnfecteerd kunnen raken. Als de jeuk hevig is, probeer de geïrriteerde gebieden dan te koelen met een vochtig kompres en/of masseer de jeukende gebieden van de huid voorzichtig.

Andere maatregelen die een jeukende huid kunnen verminderen of voorkomen zijn:

 • In de winter: maak binnen gebruik van een bevochtiger om te voorkomen dat de lucht uitdroogt en bescherm uw huid buiten tegen gure wind
 • In de zomer: vermijd langdurige blootstelling aan hitte en vochtigheid
 • Draag ademende, comfortabele kleding. Vermijd synthetische stoffen en kriebelende wol.
 • Was nieuwe kleding en handdoeken voordat u ze draagt of gebruikt
 • Gebruik milde, wasmiddelen zonder geurstoffen en vermijd wasverzachters en bleekmiddelen
 • Gebruik zeepvrije reinigers en hypoallergene make-upproducten
 • Houd uw nagels kort en draag 's nachts katoenen handschoenen om uw huid te beschermen tegen krabben
 • Doe ontspanningsoefeningen om woede en stress te verminderen
 • Drink veel water om te voorkomen dat uw huid uitdroogt

You May Also Like

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek