Achter de wetenschap – Van Eucerin UreaRepair PLUS

Leestijd: 6 min
Ontdek meer

Eucerin is een marktleider op het gebied van innovatieve en effectieve zorg voor droge, zeer droge en extreem droge huid, met meer dan 100 jaar ervaring in het ontwikkelen van producten die zorg dragen voor de droge huid.

In dit artikel belicht Dr. Alexander Filbry, hoofd productontwikkeling voor lichaamsverzorging bij Eucerin, de oorzaken van droge huid en de wetenschap achter Eucerin's UreaRepair Plus-producten. Hij legt uit hoe de unieke combinaties van ingrediënten in deze productlijn onmiddellijk en tot 48 uur verlichting brengen voor droge huid.

Wat is de oorzaak van een droge huid?

Expertise in actie: Dr. Filbry, hoofd productontwikkeling voor lichaamsverzorging bij Eucerin, leidt een vooraanstaand team huidwetenschappers
De belangrijkste oorzaak voor droge huid is een verstoorde werking van de huidbarrière

Droge huid komt erg vaak voor en is vaak de aanleiding voor een bezoek aan de dermatoloog”, aldus Dr. Filbry. “De symptomen kunnen verschillen naargelang de ernst van het probleem, maar de huid kan strak en ruw aanvoelen, jeuken, schilferen of er rood uitzien. In extreme gevallen is de huid pathologisch droog”.

De belangrijkste oorzaak voor droge huid is een verstoorde werking van de huidbarrière, wat leidt tot:

Het verhaal achter Eucerin UreaRepair PLUS

“In de jaren negentig ontdekten de huidwetenschappers van Eucerin als eerste hoe een natuurlijke vochtinbrengende factor in een dermo-cosmetisch product kon worden opgenomen”, zegt Dr. Filbry. Ze creëerden een product dat niet alleen doeltreffend was, maar ook aangenaam in gebruik. De natuurlijke vochtinbrengende factor die ze gebruikten, was ureum, dat inmiddels is uitgegroeid tot een van de meest gerespecteerde en meest gebruikte ingrediënten bij de behandeling van droge huid

“Wie last heeft van een droge huid, is niet alleen op zoek naar onmiddellijke verlichting”, aldus Dr. Filbry. “Er is een oplossing op lange termijn nodig die de symptomen voorkomt zodat de huid niet opnieuw ruw, jeukerig of schilferig wordt.” Dr. Filbry en zijn team wilden een doeltreffende reeks producten ontwikkelen die zowel onmiddellijk als op lange termijn verlichting kunnen bieden voor droge, zeer droge en extreem droge huid.

Wat zijn de werkzame bestanddelen van de formule?

Ureum vormde de basis voor het ontwikkelingsproces”, zegt Dr. Filbry. “Het is een natuurlijke vochtinbrengende factor die de huid helpt om vocht te reguleren. Bovendien is het een natuurlijk bestanddeel van de huid, waardoor het ook door droge en gevoelige huid goed verdragen wordt”, voegt hij toe. Ureum is hygroscopisch (vochtaantrekkend), zodat het vocht in de bovenste huidlaag kan vasthouden. Maar dat is niet het enige voordeel. “Ureum is keratolytisch, wat betekent dat het de verbinding tussen dode huidcellen verbreekt”, zegt Dr. Filbry. “Ureum is een belangrijk ingrediënt in Eucerin UreaRepair PLUS dat in onze formules de natuurlijke exfoliatie van de huid verbetert en het huidoppervlak kalmeert en verzacht."

“Onze formules zijn bovendien verrijkt met nog meer natuurlijke vochtinbrengende factoren”, aldus Dr. Filbry. Samen met ureum helpen aminozuren, anorganische zouten en lactaat de huid om beter water vast te houden en het vochtgehalte van de huid te verhogen.

Een ander belangrijk ingrediënt is ceramide. Ceramiden zijn lipiden (vetten) die van nature aanwezig zijn in de hydrolipidelaag van gezonde huid, en die de bovenste lagen van de huid helpen beschermen. “Ceramiden voorkomen vochtverlies door verdamping en werken als een schild tegen de prikkels die jeuk en ontsteking veroorzaken”, zegt Dr. Filbry. Het is bewezen dat ceramide de natuurlijke beschermlaag van de huid helpt te beschermen en herstellen, om zo vocht vast te houden en droge huid te voorkomen en behandelen.”

Deze ingrediënten werken samen in de formules van Eucerin UreaRepair PLUS om de beschermlaag van de huid te herstellen, vochtverlies te beperken en vocht in de huid vast te houden. Veel van de producten bieden onmiddellijk en tot 48 uur lang verlichting voor droge huid.

Een uitgebreid assortiment om de verschillende symptomen van droge huid te behandelen

Eucerin UreaRepair PLUS biedt een uitgebreid assortiment producten, waaronder een reiniger, bodylotions en crèmes (inclusief hand- en voetverzorgingsproducten) en een intensief verzorgende behandeling voor extreem droge plekken.

Deze producten zijn verkrijgbaar met verschillende concentraties van het vochtvasthoudende ureum: 5%, 10% en 30%. Dr. Filbry legt uit dat de vereiste concentratie van ureum afhangt van hoe droog de huid is. “Wie een droge huid heeft, kan gebruikmaken van een product met 5% ureum, en voor zeer droge huid zijn er de producten met 10% ureum.” Het nieuwste product in het assortiment is Eucerin UreaRepair PLUS Crème 30% Urea. “Deze crème is speciaal samengesteld met een hogere concentratie ureum, om kleinere plekken droge, ruwe en schilferige huid intensief te verzorgen, bijvoorbeeld op knieën of ellebogen”, zegt Dr. Filbry.

Vóór

 • Gebrek aan lipiden in de natuurlijke beschermlaag van de huid
 • Tekort aan vochtvasthoudende bestanddelen zoals ureum en andere natuurlijke vochtinbrengende factoren

Na

 • De ceramide in de formule herstelt de huidbarrière en beperkt vochtverlies
 • Ureum en andere natuurlijke vochtinbrengende factoren verlichten symptomen van uitdroging en ruwheid

Indrukwekkende resultaten voor alle producten van Eucerin UreaRepair PLUS

Van alle Eucerin UreaRepair PLUS-producten met 5% en 10% ureum is klinisch en dermatologisch bewezen dat ze zowel het lipide- als het vochtgehalte in de huid verhogen en zo onmiddellijk tot 48 uur verlichting bieden. De huid voelt en oogt glad, zacht en soepel.

Uit onderzoek naar Eucerin UreaRepair PLUS 5% Urea Lotion blijkt dat:

 • De huid zowel onmiddellijk als tot 48 uur na een enkel gebruik aanzienlijk beter gehydrateerd is.1
 • De huid na twee weken regelmatig gebruik aanzienlijk minder jeukt.1 
 • 95,9% van de patiënten de crème beoordeelde als “zeer goed” en “goed” verdraagbaar.2

Uit onderzoek naar Eucerin UreaRepair PLUS 5% Urea Lotion en Eucerin UreaRepair PLUS 10% Urea Lotion blijkt een aanzienlijke vermindering van de droge symptomen bij dagelijks gebruik.3

Eucerin UreaRepair PLUS 5% Urea Handcrème deed het even goed in een onderzoek met:

 • Een onmiddellijke en aanzienlijke afname van droogheid en roodheid na één producttoepassing.1
 • Een aanzienlijke afname van droogheid en ruwheid zelfs nadat de handen zes keer gewassen werden.11
 • 97,2% van de patiënten die de crème beoordeelde als “zeer goed” en “goed” verdraagbaar.2

Voor Eucerin UreaRepair PLUS 10% Urea Voetcrème bleek:

 • Een onmiddellijke en aanzienlijke verbetering van hydratatie, 24 uur na een enkele toepassing.5
 • Aanzienlijk minder droogheid, 48 uur na de laatste behandeling.5
 • Dat 91,5% van de patiënten aangaf dat de algemene conditie van hun voeten was verbeterd.2
 • Dat 100% van de patiënten de crème beoordeelde als “zeer goed” en “goed” verdraagbaar.2

De reiniger Eucerin UreaRepair PLUS 5% Urea Waslotion is zeepvrij en verrijkt met ureum en lactaat. Het product reinigt de huid doeltreffend zonder de natuurlijke beschermlaag te beschadigen. Het behandelingsproduct Eucerin UreaRepair PLUS Crème 30% Urea biedt intensieve verzorging voor kleinere plekken extreem droge, ruwe en schilferige huid.

Onderzoek bewijst de doeltreffendheid van onze producten”, concludeert Dr. Filbry. “Klinische en dermatologische studies hebben ook aangetoond dat UreaRepair PLUS-producten geschikt zijn voor de rijpere huid en voor mensen met psoriasis, keratosis pilaris en diabetes.”4

 1. Klinische scores en metingen met corneometer – Gegevens geregistreerd bij BDF
 2. In vivo onderzoek naar doeltreffendheid en verdraagbaarheid – Gegevens geregistreerd bij BDF
 3. Behandeling van droge huid met een lokale samenstelling met gluco-glycerol, natuurlijke vochtinbrengende factoren en ceramide; Weber et al., JCAD 2012
 4. Niet alle producten zijn geschikt voor alle aandoeningen. Raadpleeg de informatie op de verpakking.
 5. Vehiculum-gecontroleerde behandeling van droge huid met een lokale samenstelling met natuurlijke vochtinbrengende factoren en lipiden. EADV-publicatie, 2016.

Om de routine volledig te maken

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek