Droge huid: keratosis pilaris

Droge huid: keratosis pilaris – Oorzaken, tekenen en verzorging van 'kippenvel'

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Wat is keratosis pilaris?

Keratosis pilaris (ook bekend als keratosis follicularis, lichen pilaris en folliculaire keratose) is een niet-besmettelijke huidaandoening. 

Een overproductie van keratine blokkeert de haarfollikels en er ontstaan kleine bultjes. Hierdoor wordt de huid dikker, vooral op de bovenarmen en dijen, maar ook op de billen en in het gezicht. Er ontstaan kleine puistjes en de huid voelt ruw en oneffen aan − daarom wordt keratosis pilaris ook vaak 'kippenvel' genoemd. 

Keratosis Pilaris
Op de huid verschijnen kleine huidkleurige, rode of bruine pukkeltjes.

Het is een genetische aandoening die vooral jonge mensen treft: de eerste tekenen van keratosis pilaris treden meestal op tijdens de kindertijd en komen vaak voor in de puberteit. Kippenvel kan verdwijnen naarmate we ouder worden of kan telkens blijven terugkeren.

Helaas zijn er geen manieren bekend om ervan af te geraken, maar de tekenen kunnen worden verlicht door een regelmatige huidverzorging met de juiste oliën, peelings en huidcrèmes.


Wat zijn de tekenen van keratosis pilaris?

De tekenen van keratosis pilaris zijn kleine pukkeltjes die meestal huidkleurig of rood zijn op een lichte huid en bruin op een donkere huid. De huidkleurige bultjes verschijnen op de armen, dijen, billen of in het gezicht, en worden soms vergeleken met 'kippenvel'. Als deze tekenen zich voordoen op andere delen van het lichaam, ga je best naar de dokter of dermatoloog.


Keratosis Pilaris
Kleine pukkeltjes op de huid zijn typische tekenen van de keratinisatiestoornis die we kennen als keratosis pilaris.
Keratosis Pilaris
Keratosis pilaris kan stress veroorzaken

De pukkeltjes (keratosen) van een speldenknop groot zijn ongevaarlijk en normaal ook niet pijnlijk, maar ze kunnen wel jeuken. En regelmatige felle jeuk kan tot ontsteking leiden. Wanneer de tekenen zich voordoen op duidelijk zichtbare plaatsen op het lichaam, kan keratosis pilaris het zelfvertrouwen aantasten en kan wat aanvankelijk een cosmetisch probleem was, uitgroeien tot een psychologisch probleem.

Met name droge huid is gevoelig voor 'kippenvel'. De tekenen van keratosis pilaris verergeren bij een lage luchtvochtigheid (bv. 's winters) en worden meestal beter als de luchtvochtigheid hoger is (bv. in de zomer). Keratosis pilaris treedt ook op bij bepaalde allergieën en atopische dermatitis (eczeem).


Wat veroorzaakt 'kippenvel'?

De precieze oorzaken van keratosis pilaris zijn niet bekend, maar aangezien een hoog percentage van de patiënten familieleden hebben met dezelfde aandoening (het komt vaak voor bij tweelingen), is het zeer waarschijnlijk dat het genetisch en erfelijk is.

Wat we wel weten, is dat de bultjes ontstaan ten gevolge van een overproductie van keratine. Keratine is het eiwit dat lichaamsweefsel zijn stevigheid geeft en het is de bouwsteen van onze haren en nagels. Bij keratosis pilaris hoopt het overtollig geproduceerde keratine zich op in de haarzakjes, waardoor ze verstopt raken. Daardoor wordt de huid dikker en veranderen de bultjes in harde proppen.

 

Wat kun je doen om keratosis pilaris te behandelen?

Keratosis Pilaris
Een grondige dagelijkse hydratatie kan de klachten verminderen.

Hoewel er geen remedie bestaat tegen kippenvel, kunnen de tekenen wel worden verlicht met een geschikte huidverzorgingsroutine en andere maatregelen (bv. via de voeding).

De eerste stap om de huidkleurige bultjes aan te pakken, is door een grondige persoonlijke hygiëne. Wanneer de tekenen licht zijn, kunnen ze aanzienlijk worden verbeterd door regelmatig een vochtinbrengende crème aan te brengen.


Huidlotions met ureum (een van de huideigen natuurlijke vochtregulerende factoren) zijn bijzonder geschikt voor een dagelijkse huidverzorging. Ureum houdt vocht vast in de huid en heeft een keratolytisch effect waardoor het ideaal is voor droge en schilferige huid. Voor het beste resultaat adviseren wij lotions of crèmes zonder geur- en kleurstoffen die meerdere keren per dag op het getroffen lichaamsdeel worden aangebracht.

Eucerin UreaRepair PLUS 10% Lotion
Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea biedt een intense en langdurige hydratatie.

UreaRepair Plus 10% Urea Lotion is speciaal ontwikkeld voor de intensieve verzorging van een droge of extreem droge huid en wordt vaak gebruikt als behandeling voor keratosis pilaris. Het product combineert ureum met andere natuurlijke vochtregulerende factoren en ceramide (een waardevol huidlipide), en verzacht de huid onmiddellijk. Het helpt dode huidcellen te verwijderen en maakt de huid glad en soepel.

Uitgebreide klinische en dermatologische studies over droge huid bewijzen de doeltreffende werking van het product bij droge huid en keratosis pilaris.

Een regelmatige huidverzorgingsroutine die de tekenen van keratosis pilaris kan verlichten.

Reinigen

Reinigen

Stap 1: reinigen
Reinig de getroffen zone één tot twee keer per dag grondig met een zeepvrij product zoals UreaRepair Original 5% Urea Waslotion.

Lees meer
Scrubben

Scrubben

Stap 2: scrubben
Regelmatig scrubben van de bovenste huidlaag helpt om eventuele 'proppen'  los te maken en te verwijderen. Zeezout, producten die vruchtenzuren bevatten en zelfs melk kunnen helpen.

Lees meer
Verzorging

Verzorging

Stap 3: verzorging
Dagelijks hydrateren met een huidlotion op basis van ureum zoals Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea. Masseer de lotion zacht in de huid tot hij volledig is opgenomen. Voor het beste resultaat laat je de lotion 's nachts inwerken. Je kunt het behandelde lichaamsdeel afdekken met huishoudfolie om het effect van de vochtinbrengende lotion nog te versterken.

Lees meer
Speciale verzorging

Speciale verzorging

Speciale verzorging

Voor de ergst getroffen delen adviseren wij zalven met ureum zoals UreaRepair PLUS 10% Urea Lotion.

Daarnaast kunnen ook crèmes met vitamine A (retinoïden) of oliën met vitamine E (bv. kokosolie of olijfolie) helpen om de tekenen te verlichten.

Lees meer

Wat kun je nog doen om 'kippenvel' te behandelen?

Probeer verschillende manieren uit om keratosis pilaris te behandelen om te weten wat voor jou wel en niet werkt. Bij heel wat mensen met keratosis pilaris bleek het volgende te helpen:

Sauna's en stoombaden
Sauna's en stoombaden maken de huid zachter waardoor dode cellen gemakkelijker worden verwijderd.
Scrubben bij keratosis pilaris
Zacht scrubben helpt bij keratosis pilaris
gezond dieet
Een gezond dieet bevordert ook de gezondheid van de huid

Ga naar een solarium
Aangezien kippenvel in de zomer vaak beter wordt door de blootstelling aan de zon, kan een regelmatig bezoek aan een solarium in de winter helpen. Maar wees voorzichtig met het gebruik van een solarium, want dit kan het risico op vroegtijdige huidveroudering en kanker verhogen.

Huid scrubben met zeezout
Zacht scrubben verwijdert dode huidlagen en kan de algemene conditie van de huid verbeteren. Maar scrubs – vooral voor het gezicht – moeten spaarzaam en niet te vaak worden gebruikt om de gevoelige huid niet te irriteren of de toestand nog erger te maken.

Voeding en keratosis pilaris
Mensen die last hebben van keratosis pilaris moeten zeker gezond eten. Het kan ook helpen voedsel te vermijden dat allergieën uitlokt, zoals gluten, of jezelf professioneel op allergieën te laten testen om uit te zoeken of er dingen zijn die je niet verdraagt.

Je moet ook zeker twee liter water per dag drinken en ongezonde suikerhoudende en bruisende dranken vermijden. 

Hoewel er geen bekende remedie is voor keratosis pilaris, zal een goede huidverzorgingsroutine en regelmatige hydratatie met een ureumrijk product zoals Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea de tekenen verlichten en de huid zachter maken.


Gerelateerde artikelen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek