Huidverzorging – De dagelijkse verzorging van de lichaamshuid

Ontdek meer

Lichaamshygiëne en lichaamsverzorging zijn belangrijk voor onze algemene gezondheid en ons welzijn. Kwalitatief hoogstaande huidverzorgingsproducten helpen u bij het reinigen en verzorgen van uw lichaamshuid. Ze beschermen deze tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals de zon, warme en koude weersomstandigheden. Zij kunnen ook worden gebruikt om een geïrriteerde huid te kalmeren en eventuele problemen te behandelen. Een goede dagelijkse huidverzorging helpt bij het herstellen van de natuurlijke balans in de huid. Ze zorgt ervoor dat deze er blijvend goed uitziet en gezond aanvoelt.

ZORG VOOR UW LICHAAMSHUID

Verzorging van de lichaamshuid bestaat uit drie basisstappen: reinigen, verzorgen en beschermen.

Stap 1: Reinigen

Grondig reinigen is de eerste stap voor effectieve huidverzorging. Bij het reinigen worden vuil, overtollige talg, transpiratie en andere reststoffen verwijderd, zodat de huid schoon en gezond aanvoelt.

Lees meer

Stap 2: Verzorging

Verzorgingsproducten hydrateren en voeden de huid. Gebruik een crème of lotion om uw huid na het reinigen te hydrateren en eventuele specifieke huidproblemen (zoals droogte) te behandelen. Verzorgingsproducten kunnen ook op specifieke lichaamsdelen worden aangebracht, zoals de handen en voeten, oksels en hoofdhuid.

Lees meer

Stap 3: Beschermen

Bescherming tegen de zon is belangrijk gedurende die dagen waarop uw huid wordt blootgesteld aan schadelijke UV-stralen. Ze vormen de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige veroudering van de huid. De lichaamshuid wordt niet zo vaak aan UV-straling blootgesteld als de gezichtshuid. Dit is dus geen essentiële dagelijkse stap, maar kan indien nodig in de dagelijkse huidverzorging worden opgenomen.

Lees meer

Lees meer over verzorging van de gezichtshuid in de dagelijkse huidverzorging voor het gezicht.

ALLES OVER REINIGING VAN HET LICHAAM

Waarom reinigen?

De onderliggende reden voor reiniging van het lichaam is het verwijderen van vuil en transpiratie om de huid schoon en gezond te houden zodat onprettige lichaamsgeuren worden voorkomen. Douchen en baden spelen tevens een belangrijke rol in ons algemeen welzijn, omdat zij ons een fris, verkwikt en ontspannen gevoel geven.

Hoe reinigen?

Dep de huid liever droog in plaats van te wrijven, zodat deze nog wat vocht vasthoudt.

Door een sterk bewustzijn van hygiëne, gecombineerd met de hedendaagse actieve levensstijl is de frequentie van het reinigen toegenomen. Overmatige blootstelling aan water alsmede aan agressieve reinigingsproducten kunnen de huid uitdrogen en de barrièrefunctie verzwakken. Het onderstaande advies met betrekking tot reiniging helpt u uw huid gezond te houden:

 • Minder lang baden met een lagere watertemperatuur: heet water, langdurig douchen of baden zorgen voor het ontrekken van oliën uit de huid.
 • Kies een huidvriendelijk reinigingsproduct.
 • Dep de huid liever droog in plaats van te wrijven, zodat deze nog wat vocht vasthoudt (producten op oliebasis werken het beste als zij op een vochtige huid worden aangebracht).
 • Hydrateer goed na het reinigen.

Hoe kiest u een geschikt reinigingsproduct ?

Kies een reinigingsproduct dat:
 • zacht is voor uw huid en deze niet uitdroogt
 • een pH-waarde heeft die overeenkomt met die van een gezonde huid (pH van +-5)
 • elementen bevat de lipiden aanvullen. Dit compenseert niet alleen het verlies van lipiden, maar zorgt ervoor dat extra lipiden aangebracht worden indien de huid dit nodig heeft (bv. bij atopische dermatitis).
 • is ontwikkeld voor uw specifieke huidtype en huidprobleem
 • grondig is getest en liefst geschikt is voor een gevoelige huid
Kies een reinigingsproduct dat bij uw specifieke huidtype en mogelijke huidprobleem past.

Als de beschermende functie van de huid wordt aangetast, neemt de gevoeligheid van de huid toe en is deze vatbaarder voor uitdroging, infecties en allergische reacties.

Eucerin biedt een reeks milde en toch grondig werkende lichaamsreinigingsproducten voor alle huidtypes. Lees meer in Eucerin pH5 Waslotion en Eucerin AQUAporin ACTIVE Verfrissende Douchegel.

ALLES OVER LICHAAMSHUIDVERZORGING

Waarom verzorgen?

Verzorgingsproducten moeten de huid hydrateren en voeden om uitdroging te voorkomen. Hydratatie van uw huid verhoogt niet alleen het vochtgehalte, maar beschermt en stimuleert ook een gecontroleerde afschilfering (het proces waarbij huidcellen worden afgestoten), zodat de huid soepel, zacht en aangenaam aanvoelt.

Verzorgingsproducten kunnen ook worden gebruikt om specifieke huidproblemen aan te pakken en te behandelen. Een zeer droge huid wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door aantasting van de huidbarrièrefunctie. Verzorgingsproducten kunnen helpen bij de aanpak van dit probleem door de ontbrekende lipiden weer aan te vullen om zo het herstel van de huid te bevorderen.

Hoe verzorgen?

Breng verzorgingsproducten na het reinigen aan, want een gereinigde huid kan de werkzame bestanddelen beter opnemen. Regelmatig hydrateren na het baden helpt het vochtgehalte in uw huid op peil te houden.

Welke verzorgingsproducten zijn geschikt voor mijn lichaam?

Hydrateer uw huid na het reinigen om het vochtgehalte in uw huid op peil te houden.
Pak extra droge huidzones aan en behandel ze met een vochtinbrengend product dat rijk is aan lipiden.

Kies een vochtinbrengend product voor uw lichaam dat:
 • is aangepast voor uw specifieke huidtype.
 • eventuele huidproblemen zoals atopisch eczeem aanpakt.
 • grondig is getest en waarvan is aangetoond dat het geschikt is voor een gevoelige huid.
Eucerin biedt een reeks vochtinbrengende lichaamsproducten aan voor alle huidtypes . Ze zijn allemaal getest op een gevoelige huid. Lees meer in Eucerin AQUAporin ACTIVE, Eucerin Complete Repair, Eucerin pH5 en Eucerin AtopiControl.

Onze huid verschilt enigszins per lichaamsdeel (bv. in dikte, beharing, hoeveelheid zweetklieren,...). Ieder deel van ons lichaam wordt ook anders behandeld en staat op verschillende manieren bloot aan externe factoren. Als gevolg hiervan hebben sommige delen van het lichaam, zoals onze handen, voeten, oksels en hoofdhuid baat bij gerichte verzorging en speciale producten. Lees meer hierover.

De huid heeft baat bij speciale verzorging na blootstelling aan de zon After sun-lotions kunnen helpen bij het verkoelen en herstellen van een door de zon aangetaste huid.

ALLES OVER BESCHERMING VAN HET LICHAAM TEGEN UV-STRALEN

Waarom beschermen?

Een kleine hoeveelheid zonlicht kan ons humeur al positief beïnvloeden.
Breng een zonbeschermingsproduct bij voorkeur aan vóórdat u de zon in gaat. Het product heeft tijd nodig om zich gelijkmatig over de huid te verdelen en in te dringen. Breng het regelmatig opnieuw aan, vooral na het zwemmen en het afdrogen met een handdoek.

Zonlicht heeft veel positieve effecten op het lichaam: 
Het verhoogt onze vitaliteit en ons welzijn, het stimuleert de bloedsomloop en stofwisseling en activeert de aanmaak van vitamine D. We hebben echter slechts een kleine hoeveelheid zonlicht nodig.

Het lichaam is in staat zijn eigen beschermingsmechanismen tegen de negatieve effecten van UV-straling op te bouwen door de aanmaak van melanine, verdikking van de bovenste huidlagen, productie van antioxidanten en de ontwikkeling van UV-filterende stoffen zoals urocaanzuur. De huid heeft echter voldoende tijd en een beperkte hoeveelheid UV-straling nodig om dit beschermingsproces op gang te brengen. Extra zonbescherming is echter noodzakelijk. Lees meer over de beïnvloeding van de huid door de zon.

Overmatige blootstelling aan UV-stralen is één van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige huidveroudering en kan leiden tot pathologische huidveranderingen; in het ergste geval tot huidkanker. Het aanbrengen van een crème of lotion met een UV-beschermingsfactor (SPF = Sun Protection Factor) wordt sterk aangeraden ter bescherming van het lichaam bij blootstelling aan UV-stralen.

Hoe beschermen?

Breng zonbeschermingsproducten na of in plaats van uw normale vochtinbrengende crème aan. Breng het aan ruim voordat u de zon in gaat aan, zodat uw huid de tijd krijgt de werkzame bestanddelen op te nemen. Breng het product regelmatig opnieuw aan of volgens de aanwijzingen op de verpakking. Lees meer in correct gebruik van zonbeschermingsproducten.

Welke zonbeschermingsproducten zijn geschikt voor mijn lichaam ?

Breng uw zonbeschermingsproduct regelmatig opnieuw aan om het UV-beschermingsniveau in stand te houden en verbranding van de huid te voorkomen.

De keuze van de UV-beschermingsfactor hangt af van de pigmentatie, de gevoeligheid van uw huid en uw huidtype. Ook  het seizoen, de mate en duur van de blootstelling aan de zon spelen een rol. Lees meer in zonnebrandmiddelen.

Eucerin biedt een breed assortiment zonbeschermingsproducten met uiteenlopende beschermingsfactoren aan die geschikt zijn voor alle huidtypes. Raadpleeg een dermatoloog als u twijfelt over welke producten voor u het beste zijn.

Related Articles

Complete the routine

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek