Informatie over de huid – Wat zijn de verschillen tussen de mannenhuid en de vrouwenhuid?

Leestijd: 3 min
Ontdek meer

Mannen willen dat hun huid er gezond uitziet en aanvoelt. Net zoals vrouwen hebben zij te maken met problemen zoals een gevoelige huid, acne en huidveroudering. Toch zijn er heel wat verschillen. De mannenhuid, zowel van het gezicht als van het lichaam, heeft een andere samenstelling dan de vrouwenhuid en wordt anders behandeld. Daarom hebben mannen nood aan een aangepaste huidverzorging om hun huid gezond en in optimale staat te houden.

Wat zijn de verschillen?

Het hormoon testosteron bepaalt de mannelijke eigenschappen van de mannenhuid en geeft deze een andere structuur dan de vrouwenhuid. Ondanks het feit dat de huid van iedere man uniek is, is de mannenhuid zowel ter hoogte van gezicht als lichaam in het algemeen dikker, vetter en veroudert ze op een andere manier.

Dikte

In het algemeen is de mannenhuid dikker, vetter en veroudert op ze een andere manier.

 • De mannenhuid is gemiddeld ongeveer 20% dikker dan de vrouwenhuid. Hij bevat meer collageen en ziet er dichter, steviger uit.
 • Het collageengehalte van de mannenhuid neemt met een constante snelheid af. Bij de vrouwerhuid is dit later op latere leeftijd zichtbaar, vooral na de menopauze. De vrouwenhuid wordt dan aanzienlijk dunner en de effecten zijn duidelijker dan bij de mannenhuid.

De vrouwenhuid wordt na de menopauze aanzienlijk dunner.

Vetheid

De mannenhuid heeft grotere poriën, is vetter en vatbaarder voor onzuiverheden en acne.

 • Mannen hebben meer talgklieren en daarom meer poriën dan vrouwen. Zowel hun talgklieren als hun poriën zijn groter dan die van vrouwen.
 • Zij produceren twee keer zoveel talg als vrouwen. Daardoor is de mannenhuid vetter en glimt ze meer dan de vrouwenhuid. Ze is vatbaarder voor onzuiverheden en acne.
 • Volwassen mannen hebben minder snel een droge huid dan volwassen vrouwen.

Huidveroudering

Tekenen van huidveroudering kunnen later verschijnen bij mannen, maar als de rimpels verschijnen, zijn ze diep.

 • Tekenen van huidveroudering verschijnen bij een mannenhuid later, maar als de veranderingen eenmaal zijn begonnen, gaan ze sneller.
 • Mannen worden het meest getroffen door verlies aan spiermassa en een slappe huid met gezwollen ogen en donkere kringen, waardoor ze er moe uitzien.
 • Mannen krijgen ook rimpels, maar zij maken zich daar vaak minder zorgen over dan vrouwen. Mannen krijgen later rimpels dan vrouwen, maar als zij verschijnen, zijn ze diep.

Regelmatig scheren zorgt voor meer stress bij de mannenhuid dan bij de vrouwenhuid

Scheren verwijdert de bovenste laag huidcellen, waardoor de huid gevoelig wordt voor externe factoren.
Scheren levert stress op voor de huid. 40% van de mannen heeft huidproblemen als gevolg van het scheren.

 • Gemiddeld ondergaat de huid van mannen die zich dagelijks scheren 16.000 scheerbeurten.
 • De huid wordt gevoeliger en reageert sneller.
 • Dagelijks scheren levert stress op voor de huid en kan irritatie veroorzaken. Het verwijdert de bovenste laag huidcellen deels. Hierdoor wordt de huid gevoelig voor externe invloeden.
 • Tot 40% van de mannen heeft huidproblemen die te maken hebben met scheren. Vooral jongere mannen met een blanke huid zijn hier vatbaarder voor.
 • Een bot scheermes en/of onvoldoende smeermiddelen tijdens het scheren kunnen leiden tot kerfjes en sneetjes, een branderige huid na het scheren en soms scheerbultjes.

Verzorging van de mannenhuid

Omdat de mannenhuid van de vrouwenhuid verschilt, moeten speciale huidverzorging aangeboden worden.

Voorzichtig scheren is belangrijk. Producten met antibacteriële bestanddelen worden aanbevolen.
De mannenhuid profiteert van kwaliteitsproducten en effectieve huidverzorging.

Voorzichtig scheren is belangrijk, vooral voor mannen met een gevoelige huid of huidproblemen zoals acne en atopische dermatitis:

 • Bescherm en smeer de huid in met scheerproducten. Deze moeten het scheerapparaat soepel over de huid laten glijden en toch de haartjes afscheren, waardoor kerfjes en sneetjes worden voorkomen. Zij moeten tevens mild en kalmerend zijn voor de gevoelige huid. Agressieve producten kunnen de van nature in de huid aanwezige lipiden verwijderen. Deze staan al onder druk, omdat de bovenste lagen van de huid worden verwijderd. Wij raden ook gebruik aan om scheerproducten met antibacteriële eigenschappen te gebruiken om de huid tegen mogelijke scheerirritaties door scheren te beschermen.
 • Gebruik een schoon, scherp scheermes om zo dicht mogelijk op de huid te kunnen scheren en mogelijke scheerbrand en scheerbultjes te voorkomen.
 • Scheer in de groeirichting van de haar, niet tegen de groeirichting in.

Vochtinbrengende producten en anti-age-producten voor mannen moeten een lichte textuur bevatten. Wanneer de huid geïrriteerd is door het scheren verdraagt deze geen rijke of vette texturen.

Gerelateerde artikelen

Om de routine volledig te maken

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek