Acnebehandelingen – Hoe werken ze en wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Leestijd: 2 min
Ontdek meer

Acnebehandelingen kunnen helpen om puistjes en onzuiverheden te verminderen en voorkomen, en het risico op huidschade te beperken.
Dit artikel vat samen hoe elk van deze behandelingen werkt en wat de bijwerkingen kunnen zijn, wat je kunt doen om die bijwerkingen te verzachten en wat je zelf kunt doen om je medicatie zo goed mogelijk te laten werken.

Wat kan ik doen om de mogelijke bijwerkingen te verzachten?

Het kan even duren voordat je resultaten ziet. Hou dus vol met de behandeling en je huidverzorging

Regelmatige huidverzorging, met niet-comedogene reinigings- en verzorgingsproducten die speciaal werden ontwikkeld voor onzuivere huid, helpt de huid gezond te houden en kan eventuele medicatie aanvullen. Ontdek er meer over in het artikel de ideale huidverzorging en producten.

Het kan even duren voordat acnemedicatie zichtbare resultaten oplevert, namelijk vier tot acht weken, of soms zelfs tot drie maanden. Soms kunnen de symptomen in het begin zelfs verergeren, als je lichaam zich aan de behandeling moet aanpassen. Het is belangrijk om zo geduldig mogelijk te zijn en de medicatie te blijven innemen zoals voorgeschreven. Zo geef je de behandeling de beste kans op slagen.

Sommige patiënten hebben het moeilijk met de bijwerkingen van de medicatie (zoals de extreem droge huid veroorzaakt door isotretinoïne) en stoppen voor het einde van de kuur met hun medicatie.

Uit ervaring weet ik dat veel patiënten er door de bijwerkingen voor kiezen om hun behandeling voortijdig stop te zetten.

Dr. Markus Reinholz, dermatoloog
Acnebehandelingen kunnen de huid gevoeliger maken voor licht, dus is een goede zonbescherming van groot belang

Als je last hebt van droge huid, probeer dan een kalmerende hydraterende crème zoals Eucerin DermoPure Aanvullende Verzachtende Crème. Deze intens hydraterende, niet-vette crème is speciaal ontwikkeld om huid te kalmeren die een medische behandeling ondergaat voor acne. Je huid voelt al na het eerste gebruik zacht en soepel aan.

Veel medische acnebehandelingen maken de huid gevoeliger voor de zon, dus is het belangrijk om gepaste zonbescherming te gebruiken, zoals Eucerin Sun Oil Control Gel-Crème SPF30 of SPF50+

Raadpleeg een arts of dermatoloog als je bijwerkingen ondervindt.


Wat kan ik verder doen om mijn onzuivere huid te verbeteren?

De volgende suggesties zullen de bijwerkingen niet noodzakelijk verlichten, maar helpen je om beter voor je onzuivere huid te zorgen:

Houd de huid zo schoon mogelijk
Reinig regelmatig, grondig maar zacht. Probeer niet met je handen aan je gezicht te komen en maak je mobiele telefoon, kussenslopen en handdoeken regelmatig schoon om bacteriën te bestrijden.

Verzorg jezelf
Lichaamsbeweging en gezonde, evenwichtige voeding helpen je lichaam en geest in topvorm te houden.

Vermijd stress
Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar stress kan hormonen stimuleren en acne erger maken.

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek