Vrouw die haar handen voor haar gezicht houdt

Tekenen van veroudering Gevoelige rijpere huid

Wanneer het verouderingsproces begint, begint de structuur van de huid te veranderen. Deze veranderingen zie je uitwendig in de textuur en het aanzien van de huid.

Door een afname van de natuurlijke stoffen die de huid zijn stevige en jeugdige uitstraling geven, kunnen er fijne lijntjes en rimpels verschijnen. Naarmate de inwendige structuur verder verzwakt, kan dit ook leiden tot een verlies van huidvolume of verlies van dichtheid. Bovendien kan de huid gevoeliger worden.

TEKENEN EN SYMPTOMEN

Hoe herken je een gevoelige rijpere huid?

Gevoelige gezichtshuid kan verschillende tekenen en symptomen vertonen. Dit kan gepaard gaan met jeuk, een trekkerig gevoel of uitslag.

Daarnaast worden de eerste tekenen van veroudering vanaf de leeftijd van 25 jaar zichtbaar aan het oppervlak. Fijne lijntjes en rimpels, een verlies van volume en een verlies van dichtheid zijn het duidelijkst zichtbaar. Maar niet alle veranderingen zijn zichtbaar. Bij een gevoelige rijpere huid is de grootste verandering de manier waarop de huid aanvoelt.

Huidveroudering is van invloed op verschillende huidlagen

1. Opperhuidlagen
Door een tragere celvernieuwing en de afname van de lipideaanmaak aan het oppervlak van de huid, kan de huid gemakkelijker ruw en droog worden. Wanneer deze huidlaag veroudert, wordt hij gevoeliger voor UV-licht. De huid geneest minder goed en een afname van de immuunfunctie kan leiden tot meer huidinfecties, samen met een tragere wondgenezing. De huid kan minder elastisch worden en vaker geïrriteerd aanvoelen.

2. Lederhuidlagen
Na de leeftijd van 25 jaar neemt het collageen, een van de 'bouwstenen' van de huid, jaarlijks met 1% af. Samen met een afname van elastine leidt dit tot een verstoring van het huidweefsel. De structuur van de huid wordt aangetast en er kunnen zich rimpels vormen. De huid is minder elastisch en kan daardoor sneller beschadigd raken of haarvaten kunnen breken. Minder doorbloeding betekent een minder efficiënte afgifte van voedingsstoffen en zuurstof aan het oppervlak. Dit leidt tot een afname van de roze gloed die een jonge huid heeft.

Grafische weergave van de huid en zijn lagen.
Na de leeftijd van 25 jaar leidt de jaarlijkse afname van collageen en elastine tot een verstoring van het huidweefsel.
Onderkant van het gezicht van een vrouw.
De afname van cellen die lipiden opslaan, kan tot rimpels leiden, bijvoorbeeld rond neus en mond.

Hoe een gevoelige rijpere huid aanvoelt en eruit ziet

De huid op het gezicht is bijzonder dun en gevoelig, waardoor deze gevoeliger is voor beschadiging en irritatie door externe factoren. Door natuurlijke, onvermijdelijke verouderingsprocessen is de huid minder goed in staat om de vochthuishouding te reguleren en om zichzelf te regenereren en te beschermen. Dit gebeurt wanneer de huidbarrièrefunctie wordt verstoord en de verouderingsprocessen wordt verergerd door de afname van stoffen zoals hyaluronzuur dat de huidlagen hydrateert.

Een gevoelige huid die vroegtijdig veroudert, kan de volgende symptomen vertonen:

 • Roodheid
 • Droogheid en ruwheid
 • Fijne lijntjes en rimpels
 • Een trekkerig gevoel
 • Grotere gevoeligheid voor externe factoren
Een vrouw brengt met een vinger crème aan op haar linkerwang.
Onvermijdelijke verouderingsprocessen worden verergerd door een afname van de concentratie hyaluronzuur en co-enzym Q10.
Een vrouw raakt haar rechterwang aan met de hand.
Verschillende symptomen, zoals roodheid, droogheid, een trekkerig gevoel en gevoeligheid voor externe factoren kunnen duiden op een gevoelige huid.
OORZAKEN EN STIMULI

Wat veroorzaakt een gevoelige rijpere huid?

Een gezonde huid bevat natuurlijke stoffen in concentraties die ervoor zorgen dat deze goed blijft functioneren. Wanneer algemene huidveroudering optreedt, veroorzaken veranderingen in de concentratie van deze stoffen veranderingen in de manier waarop de huid eruit ziet en aanvoelt.

FACTOREN DIE BIJDRAGEN

Wat is nog meer van invloed op een gevoelige rijpere huid?

Naast de onvermijdelijke verouderingsprocessen die in de huid optreden, zoals de afname van celenergie naarmate de huid ouder wordt, zijn er een aantal extra factoren die kunnen bijdragen aan een gevoelige rijpere huid.

Oxidatieve belasting

Oxidatieve belasting speelt een belangrijke rol bij de biologische processen die het huidverouderingsproces versnellen. Deze treedt op wanneer bepaalde levensstijlfactoren en blootstelling aan specifieke stoffen leiden tot de vorming van vrije radicalen: vluchtige moleculen die de interne celstructuur van de huid aantasten, zodat deze zwakker wordt en eerder zichtbare tekenen van vroegtijdige veroudering vertoont, zoals rimpels, volumeverlies en verlies van dichtheid.

Vrouw in rustende houding.
Een stressvolle en hectische levensstijl kan zorgen voor oxidatieve belasting.

Levensstijlfactoren die kunnen bijdragen aan oxidatieve belasting:

Zon
Onbeschermde blootstelling aan UV-licht is de primaire oorzaak van huidveroudering. Blootstelling aan UV-straling versnelt niet alleen de afbraak van collageen dat de huid zijn structuur geeft, maar kan ook ontsteking en zonnebrand veroorzaken waardoor de huid gevoeliger kan worden.

Roken
Nicotine en de giftige chemicaliën in sigaretten beïnvloeden de gezondheid van cellen en zorgen ervoor dat deze moeilijker efficiënt kunnen functioneren.

OPLOSSINGEN

Een gevoelige rijpere huid aanpakken

Belangrijkste ingrediënten

Naast het vermijden van de genoemde levensstijlfactoren zijn er een aantal actieve ingrediënten waarvan is bewezen dat deze de tekenen van een gevoelige rijpere huid verminderen. 

 • Hyaluronzuur 
  Hyaluronzuur is een stof die in de huid wordt aangemaakt. Een van de belangrijkste functies hiervan is het vasthouden van vocht. Hyaluronzuur heeft het vermogen om tot wel 30 keer zijn eigen moleculaire gewicht in water vast te houden. Naarmate we ouder worden, neemt het natuurlijke vermogen van de huid om hyaluronzuur aan te maken af en beginnen rimpels te ontstaan en dieper te worden. De Eucerin Hyaluron-Filler-producten met hyaluronzuur kunnen helpen om de droogheid te verzachten waarvan vaak sprake is bij een gevoelige rijpere huid.  

 • Ceramide-3 
  Ceramiden zitten van nature in de bovenste huidlagen. Dit is een soort lipide die deel uitmaakt van de essentiële huidbarrière die verantwoordelijk is voor het vasthouden van vocht en het tegenhouden van irriterende stoffen. Bij een droge huid is er vaak sprake van een gebrek aan ceramiden. Ceramiden in huidverzorgingsproducten kunnen helpen om de huidbarrièrefunctie te versterken, om droogheid van de huid te verlichten en om irritatie te voorkomen.

Dagelijkse huidverzorging

Het is belangrijk om een gevoelige rijpere huid mild te verzorgen met een dagelijkse gezichtsverzorging die niet irriteert of bestaande symptomen verergert. Milde reinigingsproducten zonder kunstmatige kleur- en geurstoffen, zoals de Eucerin DermatoCLEAN-producten, kunnen helpen om de gevoeligheid te beperken.

Een vrouw reinigt haar rechterwang met een wattenschijfje.
Eucerin DermatoCLEAN Verzachtende Reinigingsmelk is geschikt voor de gevoelige huid.

Zin in meer tips voor de huid en expert advies van Eucerin?

Word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

 • Tester worden
 • Bonuspunten verzamelen
 • Profiteer van voordelen