Achter de wetenschap – Van Eucerin Gevoelige Huid

Leestijd: 3 min
Ontdek meer

De gevoelige huid heeft speciale verzorging nodig. Daarom gebruikt Eucerin haar expertise om producten te ontwikkelen met hoge tolerante en effectiviteit sinds 1950. Deze pioniersrol heeft de weg geleid, eerst naar pH5 zalf en daarna naar een complete range van lichaamverzorgingsproducten in 1970. Echter, ontwikkelingen in onderzoeksmethoden leidden tot een doorbraak toen werd aangetoond dat drie actieve ingrediënten zowel medisch de huideigen zuurmantel kon beschermen als de natuurlijke enzymen van binnenuit kon activeren.

Een uitdaging voor huidonderzoek

Gevoelige huid is in toenemende mate een veel voorkomend huidprobleem waar zowel mannen als vrouwen last van hebben. Het kan ontstaan op elke leeftijd en bij elk deel van je huid. Omdat een gevoelige huid onvoorspelbaar is, kan het er rood en gebarsten uitzien en droog en jeukerig voelen. Dit kan zorgen voor een merkbaar oncomfortabel gevoel, De oorzaken zijn pas recent beter in kaart gebracht en de rol van de pH waarde erkend.

Het is al meer dan honderd jaar bekend dat de gezonde huid een beschermende zuurmantel of hydrolipide filmlaag heeft met een pH waarde van ongeveer 5. Duidelijk werd dat deze lichtelijk zure pH waarde relevant is om aan de oppervlakte de huid te beschermen tegen microbiotische infectie en alkaline irriterende stoffen.

Echter, recente studies hebben aangetoond dat een zure omgeving ook belangrijk is voor functies in de huidlaag onder de zuurmantel, de zogenaamde hoornlaag of stratum corneum. Dit omvat de vernieuwing of afschilfering van de huid en het behoud van een optimaal hydratatieniveau door vochtdoorlatende lipiden.
Het Eucerin Onderzoekscentrum Laboratorium in Hamburg
Onze onderzoekers identificeerden actieve ingrediënten die de huid helpen zichzelf te beschermen.

"Al deze systemen zijn afhankelijk van enzym activiteit," legt Alexander Filbry uit, doctor, Hoofd van Product Ontwikkeling Lichaamsverzorging Eucerin.  "En elke verandering in de pH waarde vermindert deze activiteit, wat leidt tot vochtverlies, ruwe huid en het binnendringen van irriterende stoffen. Om die reden was ons doel om een actief ingrediënt te vinden dat al deze effecten kon aanpakken, en de huideigen enzymen kon stimuleren, om wellicht zelfs de ontwikkeling van een gevoelige huid te kunnen vermijden."

" De individuele eigenschappen van onze drie ingrediënten waren veelbelovend. Dexpanthenol stimuleert de regenerende werking van de huid en heeft ook de wetenschappelijk aangetoonde capaciteit om als krachtige vochtinbrenger te werken, een eigenschap die het gemeen heeft met Glycerine" zegt Filbry. “Ondertussen werkt de pH5 Citraat Buffer om de natuurlijke zuurgraad van de huid te herstellen. Echter, om erachter te komen hoe dat wellicht de enzyme activiteit beïnvloedde, moesten we een nieuwe testmethode ontwikkelen.

Een prijswinnende testmethode

Een nieuwe ex vivo testmethode, ontwikkeld door Eucerin,, is gebruikt om enzyme activiteit te identificeren

The result was a new ex vivo method called the trypsin assay. This new method was developed by the same Eucerin team that received an award for the Best Paper of 2004 from the Society of Cosmetic Scientists. It focuses on the function of trypsin, one of the stratum corneum’s most significant enzymes, which plays a key role in the production of corneocytes (the dead skin cells that make up the stratum corneum) and their shedding from the skin's surface.

"Na herhaald wassen van de huid van het menselijke onderarm met water of product formules,  geëxtraheerden we de bovenste lagen van het stratum corneum om de specifieke activiteit van het enzym trypsine te bepalen," zegt Wolber. Deze nieuwe methode toonden hogere enzymactiviteit na toepassing van milde oppervlakteactieve systemen bij zure pH waarden.

"We gebruikten het dan om de enzymbescherming te onderzoeken en het activeren van de werkzaamheid van onze zure vochtinbrengende actieve combinatie. De resultaten zijn indrukwekkend, waaruit de aanzienlijke stabilisatie van de activiteit bleek. "

"Natuurlijk zijn we er trots op dat de Eucerin testmethode internationaal werd erkend. Het is echter nog belangrijker voor ons dat het bewijst dat de actieven in Eucerin pH5 EnzymeProtection ook samenwerken om het zo te zeggen,  om de natuurlijk afweer van de huid van binnenuit te versterken. "

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek