Tekenen van veroudering – Volumeverlies

Leestijd: 2 min
Ontdek meer

Vanaf de leeftijd van 25 jaar begint er algemene huidveroudering op te treden en komen er veranderingen in alle lagen van de huid. Dit komt door een combinatie van inwendige processen en externe factoren.

Tekenen

Algemene huidveroudering en volumeverlies

Met elk jaar dat verstrijkt, verandert de structuur van de huid.
De vorm van het hele gezicht verandert in de loop der tijd en kan worden verklaard door volumeverlies.

De manier waarop we ouder worden, is deels genetisch bepaald. Deze intrinsieke veroudering zorgt samen met omgevings- en levensstijlfactoren voor de vertraging van belangrijke processen en functies in de huid. Deze vertraging veroorzaakt de meest zichtbare tekenen van veroudering: fijne lijntjes en rimpels, volumeverlies, verlies van elasticiteit en een minder stralende huid.

Een van de belangrijkste veranderingen die deze zichtbare tekenen veroorzaken, is de afname van volume gevende cellen.

Dit verlies van volume zorgt er, samen met rimpels en verlies van dichtheid en een minder stralende huid, dat het gezicht er ouder uitziet. Volumeverlies is soms moeilijk te beschrijven, maar komt veel voor en verandert de structuur en vorm van het hele gezicht. Het kan soms ook worden aangeduid als een slappe huid, contourverlies, hangwangen of ‘er afgetobd uitzien’ en wordt vaak geassocieerd met een negatieve blik op het gezicht.

Hoe herken je volumeverlies

De schoonheidsdriehoek

Omdat volumeverlies moeilijk te beschrijven of te bepalen kan zijn, kan een visuele verwijzing helpen. Deze laat duidelijk zien hoe dit specifieke teken van veroudering de vorm en structuur van het gezicht verandert op enkele subtiele, maar ingrijpende manieren. De ‘schoonheidsdriehoek’ laat zien hoe volumeverlies ervoor kan zorgen dat het gezicht er negatief, verdrietig of gespannen uitziet. Dit kan weer leiden tot onjuiste waarnemingen van de stemming of het uiterlijk van een persoon.

De schoonheidsdriehoek wordt geassocieerd met een jong, aantrekkelijk uiterlijk.

Een jong gezicht heeft een volumeverdeling die aantrekkelijk is. De hoofdkenmerken van een jonger uitziend gezicht kunnen duidelijk worden gezien als onderdeel van de ‘schoonheidsdriehoek’. Dit zijn:

  • Hoge jukbeenderen
  • Volle wangen
  • Gladde huid
  • Een strakke, goed gedefinieerde kaaklijn                                                                                        

Deze kenmerken geven het gezicht een vorm en structuur die breder is aan de bovenkant en dan taps toeloopt naar het smalste punt bij de kin. Het ziet er in het algemeen ontspannen en positief uit.

In de loop der tijd keert de schoonheidsdriehoek om en leidt ertoe dat het gezicht er negatief, verdrietig uitziet.

Als we ouder worden, wordt de driehoek omgekeerd door de tekenen van volumeverlies. Dat komt door de volgende veranderingen:

  • Een bredere, slappere kaaklijn
  • Een lossere gezichtsvorm
  • Plattere wangen
  • Het voorhoofd rimpelt
  • De mondhoeken gaan hangen         

De combinatie van deze factoren leiden tot een ouder uiterlijk. Hier is de driehoek omgekeerd en zit het bredere vlak aan de onderkant van het gezicht. Wanneer het volume afneemt en de huid verslapt, gaat het gezicht er anders uitzien. Dit gezicht kan worden gezien als verdrietig of gespannen.

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek