Een vrouw van middelbare leeftijd raakt haar wangen aan met beide handen.

Tekenen van veroudering Volumeverlies

Vanaf de leeftijd van 25 jaar begint er algemene huidveroudering op te treden en komen er veranderingen in alle lagen van de huid. Dit komt door een combinatie van inwendige processen en externe factoren.

TEKENEN EN SYMPTOMEN

Algemene huidveroudering en volumeverlies

De manier waarop we ouder worden, is deels genetisch bepaald. Deze intrinsieke veroudering zorgt samen met omgevings- en levensstijlfactoren voor de vertraging van belangrijke processen en functies in de huid. Deze vertraging veroorzaakt de meest zichtbare tekenen van veroudering: fijne lijntjes en rimpels, volumeverlies, verlies van elasticiteit en een minder stralende huid.

Een van de belangrijkste veranderingen die deze zichtbare tekenen veroorzaken, is de afname van volume gevende cellen.

Dit verlies van volume zorgt er, samen met rimpels en verlies van dichtheid en een minder stralende huid, dat het gezicht er ouder uitziet. Volumeverlies is soms moeilijk te beschrijven, maar komt veel voor en verandert de structuur en vorm van het hele gezicht. Het kan soms ook worden aangeduid als een slappe huid, contourverlies, hangwangen of ‘er afgetobd uitzien’ en wordt vaak geassocieerd met een negatieve blik op het gezicht.

Grafische weergave van de huid en zijn lagen met volumecreërende cellen.
Met elk jaar dat verstrijkt, verandert de structuur van de huid.
Vrouw toont volumeverlies door de gezichtshuid te rekken.
De vorm van het hele gezicht verandert in de loop der tijd en kan worden verklaard door volumeverlies.

Hoe herken je volumeverlies

De schoonheidsdriehoek

Omdat volumeverlies moeilijk te beschrijven of te bepalen kan zijn, kan een visuele verwijzing helpen. Deze laat duidelijk zien hoe dit specifieke teken van veroudering de vorm en structuur van het gezicht verandert op enkele subtiele, maar ingrijpende manieren. De ‘schoonheidsdriehoek’ laat zien hoe volumeverlies ervoor kan zorgen dat het gezicht er negatief, verdrietig of gespannen uitziet. Dit kan weer leiden tot onjuiste waarnemingen van de stemming of het uiterlijk van een persoon.

Een jong gezicht heeft een volumeverdeling die aantrekkelijk is. De hoofdkenmerken van een jonger uitziend gezicht kunnen duidelijk worden gezien als onderdeel van de ‘schoonheidsdriehoek’. Dit zijn:

 • Hoge jukbeenderen
 • Volle wangen
 • Gladde huid
 • Een strakke, goed gedefinieerde kaaklijn                                                                                        

Deze kenmerken geven het gezicht een vorm en structuur die breder is aan de bovenkant en dan taps toeloopt naar het smalste punt bij de kin. Het ziet er in het algemeen ontspannen en positief uit.

De schoonheidsdriehoek op het gezicht van een vrouw.
De schoonheidsdriehoek wordt geassocieerd met een jong, aantrekkelijk uiterlijk.

Als we ouder worden, wordt de driehoek omgekeerd door de tekenen van volumeverlies. Dat komt door de volgende veranderingen:

 • Een bredere, slappere kaaklijn
 • Een lossere gezichtsvorm
 • Plattere wangen
 • Het voorhoofd rimpelt
 • De mondhoeken gaan hangen         

De combinatie van deze factoren leiden tot een ouder uiterlijk. Hier is de driehoek omgekeerd en zit het bredere vlak aan de onderkant van het gezicht. Wanneer het volume afneemt en de huid verslapt, gaat het gezicht er anders uitzien. Dit gezicht kan worden gezien als verdrietig of gespannen.

De omgekeerde schoonheidsdriehoek op het gezicht van een vrouw.
In de loop der tijd keert de schoonheidsdriehoek om en leidt ertoe dat het gezicht er negatief, verdrietig uitziet.
FACTOREN DIE BIJDRAGEN

Waarom keert de schoonheidsdriehoek om?

Naast chronologische, inwendige veroudering, dragen verschillende, zowel inwendige als uitwendige factoren bij aan de processen die tot een verlies van volume leiden.

Hormonale veranderingen
In de puberteit zijn de oestrogeenconcentraties hoog. De huid is glad en elastisch en de huidcontouren zijn gedefinieerd. Bij het ouder worden, nemen de hormoonconcentraties af en neemt het aantal en de omvang van volumegevende cellen in de huid af, wat leidt tot een volumeverlies en minder gedefinieerde gezichtscontouren.

Levensstijl
Als onderdeel van de algemene huidveroudering wordt volumeverlies ook veroorzaakt door dezelfde externe levensstijlfactoren die ook bijdragen rimpels en verlies van dichtheid  en een minder stralende huid. Dit zijn:

 • Roken: Nicotine en chemicaliën in sigaretten breken het collageen in de huid verder af.
 • Zon: Te lang in de zon zitten, kan bijdragen aan meer schade aan collageen en een aangetaste huidstructuur.

Deze levensstijlfactoren veroorzaken samen oxidatieve spanning. Dit gebeurt als moleculen, die ‘vrije radicalen’ worden genoemd, worden gevormd in het lichaam en celstructuren aanvallen, waaronder de celstructuren die helpen om de huid er glad en strak uit te laten zien. Als de structuur is verzwakt en collageen en elastine afnemen, wordt de algemene huidveroudering versneld. De zichtbare tekenen, zoals  fijne lijntjes en rimpels,  volumeverlies, verlies van elasticiteit en een minder stralende huid zijn aan het oppervlak duidelijker zichtbaar.

Gezicht van een vrouw van middelbare leeftijd
Vooral in de menopauze ondervinden vrouwen een verandering in hun hormoonhuishouding.
Een vrouw beschermt haar ogen tegen de zon met haar hand.
De huidtolerantie bij blootstelling aan de zon verschilt afhankelijk van het type en de toestand van de huid.

Waarom treedt er volumeverlies op?

Processen en systemen in de huid vertragen naarmate je ouder wordt en deze dragen bij aan algemene huidveroudering. Hierbij zorgt een geleidelijke afname van de ‘vullende’ stoffen die de huid er stevig uit laten zien en glad doen aanvoelen voor een verlies van volume, verslappende huid en minder gezichtsdefinitie.

Dit gebeurt op de volgende gebieden van de huidstructuur:

Grafische weergave van de huidstructuur met verschillende lagen.
1 Opperhuid 2 Diepere huidlagen

De opperhuid. Naarmate we ouder worden, produceren de bovenste lagen van de huid minder hyaluronzuur en minder lipiden.  De huid kan zich minder binden met vocht, wordt droger en hierdoor verschijnen fijne lijntjes en rimpels. De huid ziet er ook dunner uit en de textuur kan droog en ruw zijn.

De diepere huidlagen. Een jaarlijks verlies van collageen met 1% verergert het verdunnende effect en een afname van het elastineniveau.  Omdat elastine deels verantwoordelijk is voor de elasticiteit en sterkte van de huid, leidt een afname van deze beide stoffen samen tot een slappere, minder elastische huid. De volumecreërende cellen die de huid 'gevuld' houden, nemen in omvang en aantal af, wat leidt tot het krimpen van deze lagen.  Het resultaat is een huid die er meer afgetobd en verzonken uitziet, met holle wangen.

In de loop der tijd vertraagt de doorbloeding die voedingsstoffen levert, wat leidt tot dofheid en een neiging tot uitdroging en tragere genezing. Nu kunnen zich diepere rimpels gaan vormen. De huid ondergaat nog meer verlies van elasticiteit en er beginnen zich diepe rimpels te vormen.

OPLOSSINGEN

Wat kun je ertegen doen?

Hoewel volumeverlies een complex probleem is en in veel opzichten niet kan worden voorkomen, kunnen de zichtbare effecten op verschillende manieren worden aangepakt.

Actieve ingrediënten

Formules met de volgende ingrediënten kunnen de oorzaken van de  slappe huid, het volumeverlies en slecht gedefinieerde gezichtscontouren aanpakken. Het oplossen van deze problemen kan het jeugdige uiterlijk van het gezicht helpen herstellen.

 • Magnolol
  Magnolol is afkomstig uit de bast van de Magnoliaboom en een bijzonder doeltreffend bestanddeel in antiverouderingsproducten.  In-vitro-onderzoek heeft aangetoond dat volumegevende cellen activeert door ze te vermeerderen en te vergroten.  Producten zoalsEucerin Volume-Filler Concentraat, die een hoge concentratie magnolol bevatten, kunnen de oorzaken van verslapping van de huid, volumeverlies en slecht gedefinieerde gezichtscontouren helpen aanpakken. Wanneer dit samen met volumegevende verzorgingsproducten wordt gebruikt, kan het helpen het gezicht een jonger uiterlijk te geven.

 • Oligopeptiden 
  Deze peptiden zijn afkomstig van de anijsvrucht en stimuleren en steunen het collageennetwerk in de dermis. Deze versterking van de huidstructuur helpt het verschijnen van rimpels te verminderen. Oligopeptiden hebben ook een stimulerend effect op de metabolische huidactiviteit en reactiveren huidcelinteracties. Ze zijn een belangrijk ingrediënt van de Eucerin Volume-Filler-productlijn die volumeverlies behandelt en ook helpt een glanzende huid te herstellen.
    
 • Hyaluronzuur
  Hyaluronzuur is een stof die op natuurlijke wijze wordt gevormd door de huidcellen en maakt deel uit van het bindweefsel van de huid. Vocht vasthouden is een van de belangrijkste functies van deze stof, die in staat is om 1.000 en 10.000 maal zijn eigen gewicht in water te verbinden (d.w.z. Tussen één en tien liter). Wanneer we ouder worden, vermindert het natuurlijke vermogen van de huid om hyaluronzuur te produceren waardoor rimpels worden gevormd of dieper worden. Hyaluronzuur is een van de drie actieve bestanddelen van Eucerin Volume-Filler concentraat, waar het werkzaam is om het vocht vast te houden. Als deze intensieve huidverzorgingsbehandeling samen met volumegevende producten wordt gebruikt, kan dit help het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels tegen te gaan. Het is ook een doeltreffend, actief ingrediënt in de Eucerin Hyaluron-Filler-productlijn en in de dag- en nachtverzorgingsproducten in de Eucerin ELASTICITY+FILLER-productlijn.

 

Een vrouw van middelbare leeftijd kijkt in de spiegel en raakt haar linkerwang aan.
Sommige ingrediënten in formules voor gezichtsverzorgingsproducten voor antiveroudering, zoals magnolol, oligopeptiden en hyaluronzuur, kunnen het jeugdige uiterlijk helpen herstellen.
Een vrouw brengt crème aan op haar gezicht.
Dagelijks aangebrachte gezichtsverzorging kan helpen om enkele van de zichtbare effecten van volumeverlies te verminderen.

Invasieve dermatologische behandelingen

Vettransplantatie
Hierbij wordt op chirurgische wijze vet verwijderd uit één lichaamsdeel en getransplanteerd in een ander lichaamsdeel. Dit wordt het meest gebruikt om de wangen weer volume te geven en werkt langdurig. Zwellingen komen vaak voor en de behandeling vereist doorgaans een periode van rust.

Fillers
Injectables worden gebruikt om tijdelijk weer volume te geven en geven onmiddellijke kortetermijnresultaten. Deze worden doorgaans gebruikt voor onder de ogen, de wangen, de slapen en lippen.

Een van de belangrijkste veranderingen die deze zichtbare tekenen veroorzaken, is de afname van volumecreërende cellen.

Geïnjecteerd hyaluronzuur kan ook helpen bij rimpels.

Wangimplantaten
Deze geven het meest permanente resultaat. Er wordt een kunststof implantaat onder de huid ingebracht om het volume te herstellen op bepaalde plaatsen, meestal de wangen. Vroeger waren ze populairder, maar nu worden ze minder gebruikt dan fillers en vettransplantatie omdat er een lange hersteltijd voor nodig is.

Hand met injectie.
Volumecreërende, invasieve behandelingen moeten in een klinische omgeving worden uitgevoerd.
Een vrouw wordt voorbereid op plastische chirurgie.
Elk risico en voordeel van plastische chirurgie moet van tevoren worden overwogen.

Niet-invasieve dermatologische behandelingen

Collageenbehandeling
Hierbij wordt radiofrequentietechnologie gebruikt om de diepe collageenlagen van de huid te verwarmen. Deze warmte stimuleert de aanmaak van nieuw collageen en versterkt het bestaande collageen met het doel om contouren te herstellen.

Ultrasound
Bij deze behandeling wordt ultrasound gebruikt om slappe huid te liften, te versterken en strakker te maken.

Vrouw krijgt een dermatologische gezichtsbehandeling.
Dermatologische antiverouderingsbehandelingen kunnen nuttig zijn.

Zin in meer tips voor de huid en expert advies van Eucerin?

Word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

 • Tester worden
 • Bonuspunten verzamelen
 • Profiteer van voordelen